واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیر عامل انجمن غار نوردی ایرانیان؛ امسال بیش از دو هزار غارپیما اقدام به پاکسازی غارها از زباله کردند تهران - ایرنا - مدیر عامل انجمن غار نوردی و غارشناسی ایرانیان گفت: امسال 2 هزار و 200 غارپیما در سراسر کشور اقدام به پاکسازی غارهای استان خود از زباله کردند.
یونس شریعتمداری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار کرد: انباشت و ماندگاری زباله در غارها موجب بروز نوعی قارچ می شود که سلامت غارنوردان و محیط زیست محیط را تحت تاثیر قرار می دهد زیرا غار یک فضای ایزوله است که هوا و نور ندارد از این رو عمل فرسایش زباله با کندی زیادی انجام می شود.
وی ادامه داد: روند کند فرسایش موجب بروز قارچی در زباله ها و به مرور فضای غار می شود که هاگ های موجود در آنها با پخش شدن در هوا موجب بروز ناراحتی و بیماری در غارنوردان، گردشگران و گونه های حیوانی موجود در غار می شود.
وی با بیان اینکه این قارچ ها محیط زیست غارها را تخریب می کنند گفت: انجمن غارنوردی و غارشناسی ایرانیان در برنامه ای جامع اقدام به جمع آوری زباله در غارهای کشور کرده است که در مدت 5 سالی که از اجرای این طرح می گذرد حدود 4 تن زباله از غارهای کشور خارج کرده است.
مدیر عامل انجمن غار نوردی و غارشناسی ایرانیان ادامه داد: بر این اساس امسال 2 هزار و 200 غارپیما در سراسر کشور اقدام به پاکسازی غارهای استان خود از زباله کردند.
وی با تاکید بر پاک نگه داشتن غارها از زباله گفت: چند سال گذشته 3 ایالت آمریکا دچار سندرم خفاش های پوزه سفید شده بود که به موجب آن هزاران خفاش از بین رفت که در پی ان آفت در مزارع اطراف غارهایی که این خفاش ها در ان زیست می کردند افزابش یافت و خسارات زیادی به کشاورزان وارد کرد زیرا خفاش ها از آفات تغذیه می کردند.
مدیر عامل انجمن غار نوردی و غارشناسی ایرانیان افزود: بعد از بررسی و تحقیق مشخص شد علت این سندرم ناشی ازر پوست و موی جامانده از گردشگران و غارنوردان در این غارها بوده است که به مرور موجب بروز افت و سندرم شد که موجب از بین رفتن تعداد زیادی خفاش شد.
شریعتمداری گفت: حدود هزار و 600 غار در کشور وجود دارد که تعدادی از آنها شناسایی و ثبت شده اند و تعدادی هنوز شناسایی نشده اند.
وی ادامه داد: بنا به تعریف اتحادیه جهانی غارشناسی، به غارهایی که دارای نقشه، موقعیت GPS و مطالعات زمین شناسی در آنها انجام شده باشد غار گفته می شود و وجود خارجی دارند، بنابراین با این تعریف تعداد غارهای کشور بین 150 تا 200 عدد است که با این تعریف جهانی مطابقت دارند.
شریعمتداری افزود: از این تعداد غار فقط 5 غار " علی صدر " در همدان، " چال نخجیر " استان مرکزی، " کتله خور " زنجان، " سهولان " آذربایجان غربی و" قوری قلعه " کرمانشاه غار توریستی هستند که متاسفانه با روش مناسبی هم بهره برداری نمی شوند.
وی اظهار کرد: بهره برداری نادرست از غارهای توریستی به مرور موجب از بین رفتن غارها نوشته ها، محیط زیست، گونه های گیاهی و جانوری موجود در غارها می شود که باید با روش صحیح مانند استفاده از لامپ های زمان دار، سرویس های بهداشتی سازگار با محیط زیست، فاصله حداقل دو کیلومتری پارکینگ از غار و زباله در غارها اداره شوند.
وی تاکید کرد: بنابراین پاک نگه داشتن غارها از اهمیت زیادی برخوردار است که نیاز به فرهنگ سازی دارد از این رو انجمن غار نوردی و غارشناسی ایرانیان برنامه های متنوعی مانند برگزاری کارگاه های آموزشی را در دستور کار دارد.
شریعتمداری گفت: این کارگاه با اهداف توانمند سازی فعالان حوزه غار برای حفاظت و بهره برداری پایدار از غارها است و شرکت کنندگان با اهمیت غارها از لحاظ ارزش های زیستی، زمین شناختی، تنوع زیستی، هیدروژئولوژی، تاریخی و فرهنگی برگزار می شود.
غارهای مهم جهان، حفره هایی هستند که به طور معمول بر اثر حل شدن سنگ ها با آب و ذوب شدن یخ ها ایجاد می شود. بزرگترین و شگفت انگیزترین غارها در سنگ های آهکی بوجود آمده اند. بعضی غارها، فقط یک حفره کوچک هستند که فقط یک نفر می تواند وارد آن شود. برخی دیگر، گذرگاه ها و اتاقک های تو در تو دارند.
به تمام سنگ هایی که بعد از تشکیل فضای غار بر اثر چکیدن آبهای فرو رو در کف و دیواره های غار به وجود می آید غارسنگ می گویند که معروف ترین آنها چکنده (استالاکتیت) و چکیده (استالاگمیت) هستند.
به دانش مطالعه غارها، غارشناسی گفته می شود.
پارک ملی غار ماموت در کنتاکی، در ایالات متحده آمریکا، طولانی ترین غار دنیاست. راهروهای درهم پیچیده این غار، روی هم ۵۶۰ کیلومتر طول دارند. در ایران نیز غار علی صدر از غارهای بسیار دیدنی و طولانی استان همدان است و همچنین غارهای چال نخجیر استان مرکزی و قوری قلعه دراستان کرمانشاه از زیباترین غارهای ایران و جهان هستند.
علمی ( 4 ) **9014**1599
05/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]