محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832594394
جریان اصلاحات در آیینهی اندیشهی شهید مطهری؛ رد شهید مطهری بر پلورالیسم دینی
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: جریان اصلاحات در آیینهی اندیشهی شهید مطهری؛
رد شهید مطهری بر پلورالیسم دینی
شهید مطهری معتقد بود در شرایط خاص، افراد غیرمسلمان هم بهشتی میشوند، ولی هرگز معنای این سخن آن نیست که ادیان متعدد در عرض یکدیگر برحق هستند.
پلورالیسم به معنای کثرتگرایی و پذیرش کثرت است و براساس مضافالیه آن، معانی مختلفی پیدا میکند. مثلاً پلورالیسم دینی به معنای کثرتگرایی در دین، پلورالیسم رفتاری به معنای پذیرش کثرت در سلایق و رفتار و تعامل با دیگران است. اثبات و نفی هر یک از این مفاهیم، راهی مستقل را میطلبد. برای نمونه، برخلاف آنچه بسیاری از روشنفکران پنداشتهاند، اثبات مدارا یا کثرتگرایی رفتاری لزوماً از راه اثبات پلورالیسم دینی نیست. آنچه در پلورالیسم دینی مطرح است، این است که ادیان در عرض هم حقانیت دارند و حقانیت منحصراً در اختیار یک دین خاص نیست. لذا تفاوتی نمیکند که افراد یک جامعه، مسلمان یا مسیحی باشند، بلکه مهم این است که خداپرست و متدین به دینی باشند و بهشکلی عبادات و کارهای نیک را انجام دهند.
نکتهی مهم در بحث پلورالیسم این است که باید دو موضوع را از هم جدا کنیم. یک موضوع در باب حقانیت است و سؤال اصلی آن این است که کدام دین برحق است؟ و موضوع دیگر در باب نجات است و پرسش آن این است که چه کسانی رستگار خواهند شد. در بحثهای فلسفهی دین، پرسش اول را بحث از پلورالیسم یا انحصارگرایی در باب حقانیت و پرسش دوم را پلورالیسم یا انحصارگرایی در باب نجات قلمداد میکنند؛ یعنی بعد از اینکه دانستیم دینی برحق است، میتوانیم به این موضوع بپردازیم که چه کسانی بهشتی خواهند شد و اگر دینی برحق است، آیا پیروان ادیان دیگر هم میتوانند با انجام کارهای نیک، بهشتی شوند یا خیر؟
تفکیک این دو موضوع اهمیت دارد، زیرا متأسفانه طرفداران پلورالیسم، که فقط محدود به روشنفکران نمیشود و سنتگرایان را هم در بر میگیرد، در دفاع از پلورالیسم دینی، این دو موضوع را با هم خلط کردهاند و از اینکه همهی افراد جهنمی نمیشوند (کثرتگرایی در نجات)، میخواهند نتیجه بگیرند که همهی ادیان برحق هستند (کثرتگرایی در حقانیت). یعنی بین پلورالیسم دینی در باب حقانیت و در باب نجات، تلازمی قائل شده و اینگونه استدلال کردهاند: از آنجا که نمیتوانیم قبول کنیم همهی مردم غیرمسلمان جهنمی شوند یا بیشتر انسانها به جهنم روند، زیرا رحمت خدا اجازه نمیدهد که همهی مردم جهنمی شده و عدهی کمی به بهشت روند. پس به همین دلیل، باید معتقد شد همهی ادیان برحق هستند. در حالی که این تلازم غلط است و بین پلورالیسم دینی در باب حقانیت و نجات هیچ تلازمی وجود ندارد.
مرحوم شهید مطهری معتقد بود در شرایط خاص، افراد غیرمسلمان هم بهشتی میشوند، ولی هرگز معنای این سخن آن نیست که ادیان دیگر هم برحق هستند؛ یعنی شهید مطهری هم مثل بقیهی فیلسوفان مسلمان، این دو موضوع را از هم جدا کردند، اما در زمان ایشان، به دلیل غلبهی سؤالات در موضوع عدل الهی، بیشتر بحثها دربارهی پلورالیسم نجات مطرح میشد و کمتر بحث پلورالیسم حقانیت مطرح بود. در آن دوران، سؤال دانشجویان و جوانان این بود که آیا دانشمندان، فیلسوفان، مخترعین یا مکتشفین ادیان دیگر هم بهشتی میشوند و آیا اساساً غیر مسلمانان به بهشت میروند یا خیر؟
لذا بحثهای شهید مطهری اغلب ناظر به بحث نجات است، اما دربارهی حقانیت هم بهصراحت در کتاب «عدل الهی» آوردهاند که «اندیشهی برخی از مدعیان روشنفکری نادرست است که معتقدند همهی ادیان آسمانی از لحاظ اعتبار در همه وقت یکسان هستند.»[2][1] استاد شهید مطهری به این نکته نیز اشاره کردهاند که برخی از طرفداران پلورالیسم به این مطلب استناد میکنند که قرآن به ما دستور داده است همهی انبیا را قبول داشته باشیم، اما این دستور قرآن به این معنا نیست که همهی ادیان را در عرض هم و در یک زمان برحق بدانیم، زیرا اولاً بحث حقانیت موقت با حقانیت دائم متفاوت است. ثانیاً قبول داشتن همهی پیامبران، به این معناست که همهی پیامبران سابق، مبشر پیامبران لاحِق بودهاند، خصوصاً خاتم و افضل پیامبران که حضرت رسول (ص) هستند. بنابراین لازمهی ایمان به همهی پیامبران اتفاقاً این است که در دوران اسلام تنها دستورهای پیامبر اسلام معتبر باشد.
شهید مطهری افراد صاحبنامی مثل جبران خلیل جبران و جرج جرداق را مثال میزند که معتقد به پلورالیسم دینی هستند و حتی آن را به ناحق به حضرت امیر (ع) نسبت میدهند. البته خود آقای مطهری با اینکه برای جبران خلیل جبران احترام قائل هستند، صراحتاً میگویند که این حرف درست نیست و ایشان نباید این تلقی را داشته باشند که «دین خدا در هر زمانی متعدد است و ما حق داریم هر کدام را که بخواهیم انتخاب کنیم.»[3] شهید مطهری به تحریف کتب مقدس نیز اشاره میکنند و آن را دلیل میآورند که با توجه به تحریف قطعی ادیان آسمانی دیگر، دینی غیر از اسلام نمیتواند حقانیت داشته باشد.
همچنین بهصراحت میفرمایند که «دین» در قرآن همواره به لفظ مفرد آمده و در قرآن کلمهی «ادیان» وجود ندارد.این موضوع ناظر به این است که آنچه از نظر اسلام معتبر است، تنها یک دین است و اسلام پلورالیسم دینی را نمیپذیرد. بنابراین شهید مطهری در باب حقانیت معتقد است که تنها یک دین برحق است و نمیتوانیم قائل باشیم که همهی ادیان در عرض هم و در تمام زمانها حقانیت دارند .[4] حال بعد از اینکه ما پذیرفتیم تنها یک دین برحق است، این سؤال مطرح میشود که آیا همهی پیروان ادیان دیگر جهنمی میشوند یا خیر؟ که آقای مطهری در این زمینه به دو گرایش اشاره میکنند. یکی گرایش روشنفکرمآبان[5] که ایشان با همین لفظ از آنها یاد میکنند و در جایی دیگر، به آنان روشنفکران گشادباز میگویند[6] و دوم گرایش افراد مقدسمآب[7] یا مقدسان سختگیر.
شهید مطهری میگویند هر دو گرایش در دو سوی افراط و تفریط قرار گرفتهاند. تلقی روشنفکران این است که همهی انسانها با هر دینی وارد بهشت خواهند شد و تلقی مقدسان سختگیر این است که تنها پیروان اسلام به بهشت خواهند رفت. ایشان مثال میزنند که اگر سهچهارم مردم دنیا را غیرمسلمان بدانیم، مقدسمآبان سختگیر میگویند آنها جهنمی هستند. همچنین آنها سهچهارم مسلمانان را هم که اهل سنت هستند، جهنمی دانسته و فقط مسلمانان شیعه را از کل مردم دنیا بهشتی میدانند.
سپس ایشان میگویند در منطق قرآن، ملاک بهشتی شدن انسانها، تسلیم و انقیاد قلبی افراد است و براساس همین موضوع، کافران را به دو دسته تقسیم میکنند. اول کفر جحود که مخصوص کفاری است که از روی عناد و لجاجت و با علم به اینکه میدانند حق چیست، آن را انکار میکنند که شهید مطهری با دلایل عقلی و نقلی این دسته را مستحق عقاب میدانند و کسی هم در آن تردید ندارد. اما کفر دستهی دوم از کفار، از روی عناد نیست، بلکه فقط از روی جهالت است که اسم آن را کفر از روی جهالت میگذارند و میفرمایند که این دسته از کفار، مستحق عفو هستند. سپس مفصل بحث میکنند که ملاک نجات افراد تسلیم و انقیاد در برابر حقیقت است و البته اساسیترین شرط تسلیم و انقیاد در برابر حقیقت را سلامت قلب میدانند.[8]
همچنین به این نکته اشاره میکنند که آنچه ما بهعنوان اسلام واقعی میشناسیم، اسلام جغرافیایی و منطقهای نیست، بلکه اسلام از روی تسلیم است؛ یعنی اگر پیام حق به هر فردی در هر جای دنیا برسد، واقعاً در برابر آن تسلیم شود.
شهید مطهری دکارت را مثال میزنند و میگویند دکارت فیلسوفی مسیحی، اما حقطلب است، زیرا خود دکارت گفته که من مسیحی هستم و به این نتیجه رسیدهام که مسیحیت برحق است، ولی انکار نمیکنم که ممکن است دین دیگری وجود داشته باشد که برحق و ادلهی آن نیز محکمتر باشد. او میگوید ممکن است مردم ایران دینی داشته باشند که از مسیحیت کاملتر باشد و بیان میکند که اگر دینی پیدا کند که از مسیحیت کاملتر باشد، قطعاً به آن ایمان خواهد آورد. از نظر آقای مطهری، حساب این دسته از افراد با کسانی که از روی علم و اطلاع حقیقت را انکار میکنند، متفاوت است. اینها کسانی هستند که حقیقت به آنها نرسیده است و شاید اگر حقیقت به آنها میرسید، مسلمان میشدند.[9]
در اندیشهی قرآنی دو اصطلاح داریم که در آیات 97 تا 99 سورهی نساء آمده است و آقای مطهری هم به این دو مفهوم اشاره میکنند: مستضعین و مرجون لامرالله. مستضعفین کسانی هستند که پیام حق به آنها نرسیده و به دلیل استثمار قدرتها از هدایت محروم شدهاند و نمیتوانیم بگوییم آنها جهنمی هستند و گروه دیگر کسانی هستند که عناد ندارند، اما ایمان درست و انقیاد کاملی هم ندارند که طبق این آیه، کار آنها به پروردگار واگذار شده است.[10]
خلاصه اینکه شهید مطهری در بحث حقانیت بهصراحت میفرمایند ما نمیتوانیم بپذیریم که همهی ادیان در عرض هم حقانیت داشته باشند. البته در باب نجات هم این دیدگاه تنگنظرانه را نداریم که فقط مسلمانان بهشتی خواهند شد. همچنین دیدگاه افراطیِ روشنفکرمآبان را هم نداریم که هر کسی با هر دینی به بهشت خواهد رفت، بلکه معتقدیم مسلمانان اگر ایمان و عمل صالح داشته باشند، بهشتی خواهند شد و غیر مسلمانان هم اگر اهل عناد و لجاجت نبوده و اهل تسلیم باشند، اما به هر دلیل، پیام حق به آنها نرسیده باشد، میتوانند نجات پیدا کنند.
اما متأسفانه در فهم کلام آقای مطهری سوءبرداشت رخ میدهد و عدهای عمداً این کلام ایشان را که فرمودند غیر مسلمانان هم میتوانند بهشتی شوند، دال بر این دانستند که آقای مطهری پلورالیسم دینی را قبول دارند و چشم خود را بر عباراتی که ایشان بهصراحت دربارهی نفی پلورالیسم بیان میکنند، بستهاند.
این سوءبرداشت ناشی از همان نکتهی مهمی است که ابتدای بحث اشاره کردم که ما حتماً باید بین مقولهی نجات و مقولهی حقانیت، تفاوت قائل شویم. بحث اصلی در پلورالیسم، موضوع حقانیت ادیان است. پلورالیسم دینی عمر چندانی ندارد و از حدود دههی 1960 به بعد، جان هیک این مباحث را مطرح میکند و به همین دلیل هم در اندیشههای شهید مطهری این بحث کمتر از موضوع نجات که مرتبط با مباحث عدل الهی است بحث شده است، ولی با این حال، صراحت استاد در انکار پلورالیسم دینی غیر قابلانکار است.
پی نوشت ها
[1]. مجموعه آثار، ج 1، ص 275.
[2]. همان.
[3]. همان، ص 276 و 277.
[4]. مجموعه آثار، ج 2 (وحی و نبوت)، ص 180.
[5]. مجموعهی آثار، ج 1، ص 280.
[6]. همان، ص 285.
[7]. همان، ص 280.
[8]. همان، ص 289 تا 292.
[9]. همان، ص 293 و 294.
[10]. همان، ص 320 تا 322.
عبدالله محمدی، عضو هیئتعلمی مؤسسهی حکمت و فلسفهی ایران انتهای متن/ منبع : پایگاه تحلیلی تبیینی برهان
93/11/04 - 02:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]
صفحات پیشنهادی
فرزند شهید حقانی: آقای مطهری؛ آیا شما وظیفه ای غیر از رفع حصر ندارید
نباید دشمن شاد کن باشیم فرزند شهید حقانی آقای مطهری آیا شما وظیفه ای غیر از رفع حصر ندارید فرزند شهید حقانی با اشاره به مواضع علی مطهری گفت وقتی دشمن از کارمان خوشحال میشود مطمئن باشیم خطا رفتهایم به گزارش جام نیوز به نقل از تسنیم محمدمهدی حقانی فرزند شهید آیتجزئیات هشتمين جشنواره آموزشی شهيد مطهری اعلام شد -
جزئیات هشتمين جشنواره آموزشی شهيد مطهری اعلام شد شناسهٔ خبر 2460959 جمعه ۱۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۵ ۲۰ حوزه و دانشگاه > آموزش عالی دستورالعمل اجرايی هشتمين جشنواره آموزشی شهيد مطهری توسط معاونت آموزشی وزارت بهداشت اعلام شد به گزارش خبرنگار مهر اين جشنواره در ارديبهشت ماه سال 1394نامه خانواده شهید بهشتی به علی مطهری: حق پایی و حق پویی شما یادآور مجاهدتهای فکری و عملی شهید مطهری است
نامه خانواده شهید بهشتی به علی مطهری حق پایی و حق پویی شما یادآور مجاهدتهای فکری و عملی شهید مطهری است وظیفه خود دانستیم که در این ایام خطیر حق پایی و حق پویی جنابعالی را که یادآور مجاهدت های فکری و عملی شهید آیت الله مطهری است ارج نهیم از خدای بزرگ علو درجات برای آن شهید گرعلی مطهری صلاحیت انتشار آثار استاد شهید را ندارد
دکتر قدیری ابیانه علی مطهری صلاحیت انتشار آثار استاد شهید را ندارد طبق قانون حق انتشار آثار هر فردی تا 30 سال بعد از وفاتش برای بازماندگانش محفوظ است این سی سال سپری شده است اما به پیشنهاد علی مطهری در مورد آثار این شهید عزیز حق تألیف در مورد شهید مطهری در مجلس شورای اسلامیانتشار نامه خانواده شهید مطهری به علی مطهری
انتشار نامه خانواده شهید مطهری به علی مطهریخانواده شهید بهشتی خطاب به علی مطهری نماینده مجلس شورای اسلامی نامه ای منشتر کرد خانواده شهید بهشتی خطاب به علی مطهری نماینده مجلس شورای اسلامی نامه ای منشتر کرد در این نامه خانواده شهید بهشتی با ارسال پیامی برای علی مطهری حق پپاسخ فرزند شهید اندرزگو به علی مطهری
پاسخ فرزند شهید اندرزگو به علی مطهری خبرگزاری تسنیم فرزند شهید اندرزگو از علی مطهری خواست تا با تجدید نظر در مواضع خود به زینتی برای شهید مطهری تبدیل شود سیدمحسن اندرزگو فرزند شهید سیدعلی اندرزگو در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم با اشاره به سخنان حاشیهساز علی مطهاستقرار دو واحد آموزشی از مجموعه مدرسه عالی شهید مطهری در شهرستان
فرماندار فریمان خواستار شد استقرار دو واحد آموزشی از مجموعه مدرسه عالی شهید مطهری در شهرستان خبرگزاری پانا مسوولان مدرسه عالی شهید مطهری ضمن حضور در فریمان و دیدار با امام جمعه و فرماندار شهرستان در مورد موضوعات مختلف فرهنگی آموزشی و تربیتی به رایزنی و گفتگو پرداختند ۱۳۹۳ شنببرگزاری شانزدهمین همایش آموزش علوم پزشکی و هشتمین جشنواره آموزشی شهید مطهری
دوشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۷ در راستای اهداف و برنامه های معاونت آموزشی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی شانزدهمین همایش کشوری آموزش علوم پزشکی و هشتمین جشنواره آموزشی شهید مطهری 19 تا 21 اردیبهشت ماه سال آینده در تهران برگزار می شود به گزارش سرویس دانشگاهی ایسنا این همایش با محور22 شهید و زخمی در جریان حمله به مسجدی در پاکستان
در مراسم میلاد پیامبر اکرم ص 22 شهید و زخمی در جریان حمله به مسجدی در پاکستان در پی حمله تروریستی به مسجدی در پاکستان در جریان مراسم میلاد پیامبر اکرم ص 7 نفر شهید و 15 تن دیگر مجروح شدند به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقل از به گزارش پایگاه خبعلی مطهری: عملکرد بازرگان،شهیدمطهری را به این نتیجه رسانده بود که او دیگر در نخست وزیری نماند
علی مطهری عملکرد بازرگان شهیدمطهری را به این نتیجه رسانده بود که او دیگر در نخست وزیری نماند از قرائن اینطور فهمیده میشود بازرگان معتقد به حکومتی بودهاند که مروج اسلام بوده و ضدیت با اسلام نداشته باشد اما اینکه همه احکام اسلام باید در آن اجرا شود شاید در نظریه ایشان وجود نداشنامه خانواده شهید بهشتی به علی مطهری
نامه خانواده شهید بهشتی به علی مطهری وظیفه خود دانستیم که در این ایام خطیر حق پایی و حق پویی جنابعالی را که یادآور مجاهدت های فکری و عملی شهید آیت الله مطهری است ارج نهیم از خدای بزرگ علو درجات برای آن شهید گرامی و توفیق همه ما در تداوم راه حقیقت جویی و حقیقت گویی مسئلت داریمنامه خانواده شهید بهشتی به مطهری
حواشی نطق جنجالی علی مطهری نامه خانواده شهید بهشتی به مطهری خانواده شهید بهشتی با ارسال پیامی برای علی مطهری حق پایی و حق پویی فرزند استاد مطهری را یادآور مجاهدت های فکری و عملی پدر شهیدش دانستند و از رویدادهای اخیر در مجلس ابراز تاسف و تاثر کردند به گزارش سرویسپاسخ فرزند شهید اندرزگو به علی مطهری: بیایید برای پدرانمان زینت باشیم/ آقای مطهری! ببینید امروز در کدام جبهه ا
پاسخ فرزند شهید اندرزگو به علی مطهری بیایید برای پدرانمان زینت باشیم آقای مطهری ببینید امروز در کدام جبهه ایستادهاید فرزند شهید اندرزگو از علی مطهری خواست تا با تجدید نظر در مواضع خود به زینتی برای شهید مطهری تبدیل شود سیدمحسن اندرزگو فرزند شهید سیدعلی اندرزگو در گفتوگواکنش فرزند شهید هاشمی نژاد به نطق جنجالی مطهری
شهید مطهری با هوشیاری مقابل جریان نفاق ایستاد واکنش فرزند شهید هاشمی نژاد به نطق جنجالی مطهری نظر کسانی که پشت پرده هستند خود افراد محصور شده و دلسوزی برای آنها نیست و اصل کار رو در رو قرار دادن برخی از جریان ها با نظام است به گزارش جام نیوز به نقل از دانا سیدمحمد جوادمخاطبان اردوزبان با «اندیشه های شهید مطهری» آشنا میشوند -
مخاطبان اردوزبان با اندیشه های شهید مطهری آشنا میشوند شناسهٔ خبر 2459802 چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۶ هنر > رادیو و تلویزیون تهیه کننده مجموعه اندیشه های شهید مطهری از تولید این برنامه برای بینندگان اردوزبان و آشنایی آنها با افکار و آرای شهید مرتضی مطهری خبر داد بهدبیرکل جمعیت فدائیان اسلام: شهید نواب صفوی جریانساز حکومت اسلامی در ایران است
دبیرکل جمعیت فدائیان اسلام شهید نواب صفوی جریانساز حکومت اسلامی در ایران استدبیرکل جمعیت فدائیان اسلام شهید نواب صفوی را جریانساز حکومت اسلامی در ایران دانست به گزارش خبرگزاری فارس از قائمشهر محمدمهدی عبدخدایی شامگاه سهشنبه در سیوسومین یادواره شهدای فدائیان اسلامدبیرکل حزب موتلفه: حمایت مطهری از سران فتنه میتواند مورد رضایت پدر شهیدش باشد؟
دبیرکل حزب موتلفه حمایت مطهری از سران فتنه میتواند مورد رضایت پدر شهیدش باشد دبیر کل حزب موتلفه اسلامی با اشاره به دور جدید اهانت به مقدسات در غرب و شرارت هفتهنامه شارلی ابدو گفت آنها جنگ صلیبی مدرن را کلید زدند و ما باید در کنار پیامبر ص باشیم به گزارش نامه نیوز مح-
گوناگون
پربازدیدترینها