واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ بهمن ۱۳۹۳ (۱۷:۳۷ب.ظ)
نوربخش تأکيد کرد: لزوم تغيير فرهنگ ارتباط ميان سازمانهاي بيمه گر و جامعه پزشکي مديرعامل سازمان تأمين اجتماعي گفت: تغيير فرهنگ ارتباط ميان سازمانهاي بيمه گر و جامعه پزشکي بايد مورد توجه جدي قرار گيرد و سازمانهاي بيمه گر بايد قدردان جامعه پزشکي باشند که به نيابت از آنها به بيمه شدگان خدمت رساني ميکنند.
به گزارش خبرگزاري موج، سيدتقي نوربخش در دومين نشست انجمن پزشکان عمومي، تأمين اجتماعي را دومين توليد کننده و همچنين عمدهترين خريدار خدمات درماني در کشور عنوان کرد.
وي با اشاره به وضعيت سلامت کشور در سالهاي گذشته افزود: تا کمتر از 2 سال قبل، 50 درصد از هزينههاي درماني را مردم پرداخت ميکردند وبا لحاظ هزينه بيمه پردازي آنها، اين رقم به 70 درصد ميرسيد.
نوربخش ادامه داد: هزينههاي خانمانسوز درمان نيز قابل توجه بود که با پرداخت آن از سوي برخي از مردم، شاهد تنزل خانوارها از دهکهاي مياني به دهکهاي پايين بوديم.
وي با اشاره به تعامل نامطلوب جامعه پزشکي و وزارت بهداشت با سازمانهاي بيمه گر و پرداختهاي با تأخير مطالبات مراکز طرف قرار داد سازمانهاي بيمه گر در سالهاي مذکور گفت: در سازمان تأمين اجتماعي پرداخت مطالبات مراکز طرف قرارداد با 9 ماه تأخير انجام ميشد.
وي با بيان اينکه عوامل مذکور موجب نارضايتي مردم، پزشکان و دولت در حوزه سلامت شده بود، افزود: با روي کار آمدن دولت تدبير و اميد شاهد افزايش کارآمدي و کاهش مشکلات در بخش سلامت کشور هستيم.
نوربخش اظهار داشت: پس از استقرار دولت تدبير و اميد و به ويژه با ابلاغ سياستهاي کلي نظام سلامت از سوي مقام معظم رهبري و تخصيص منابع به بخش سلامت و همچنين تغيير نگاه دولت، شاهد در اولويت قرار گرفتن حوزه درمان و سلامت جامعه از سوي دولت هستيم.
مديرعامل سازمان تأمين اجتماعي افزود: در سال 93 دولت 10 هزار ميليارد تومان وسازمان هاي بيمهگر 6 هزار ميليارد تومان به بخش درمان و سلامت کشور اختصاص دادند.
وي با بيان اينکه با اختصاص اين هزينهها، هيچ کس مدعي رفع تمامي مشکلات اين بخش نيست، تصريح کرد: عمق مشکلات حوزه سلامت کشور به حدي بود که با اقدامات يکي دو سال اخير قابل حل نيست، اما بهبود حوزه سلامت در کشور اتفاق افتاده و با تداوم اين روند اميد به رفع مشکلات مردم و ارتقاء هرچه بيشتر خدمات درماني در جامعه افزايش يافته است.
نوربخش گفت: براي حل مشکلات بخش درمان بايد منابع اختصاص يافته در ساختار مناسبي هزينه شود که همان پزشک خانواده است که در آن جايگاه بيمار، پزشک و نظام ارجاع از پزشک عمومي به متخصص کاملاً مشخص است.
وي با بيان اينکه در حال حاضر عمدهترين چالش بخش درمان کشور، حفظ شأن و اعتبار پزشکان است که اين جايگاه با همت پزشکان فرهيخته و بزرگواري همچون دکتر قريب بدست آمده است، تأکيد کرد: متأسفانه در پي مشکلات سالهاي اخير اعتبار پزشکان خدشه دار شده و بايد براي احياء آن تلاش کنيم و در تمامي برنامه ريزيهاي حوزه سلامت اين موضوع مهم را مورد توجه قرار دهيم.
مدير عامل سازمان تأمين اجتماعي گفت: در سالهاي اخير مشکلات سازمان تأمين اجتماعي نيز تابعي از مسائل نظام سلامت کشور بوده است، به طوري که در شهريور ماه سال گذشته، اين سازمان را با کسري 5 هزار ميليارد توماني و با تأخير 9 ماهه در پرداخت مطالبات مراکز طرف قرار داد تحويل گرفتيم.
نوربخش افزود: اولين اقدام پس از آغاز مديريت جديد سازمان تأمين اجتماعي، پرداخت مطالبات معوق مراکز طرف قرار داد بود.
وي ادامه داد: در مورد پرداخت مطالبات پزشکان طرف قرارداد اقدامات خوبي صورت گرفته و در حال حاضر تمامي اين مطالبات تا آبان ماه در کل کشور پرداخت شده و به زودي مطالبات تا آخر آذر نيز پرداخت ميشود.
مديرعامل سازمان تأمين اجتماعي اظهار داشت: حيطه فعاليت پزشکان عمومي از ديگر مسائلي است که بايد مورد توجه قرار گيرد و پزشکان عمومي که در صف اول ارائه خدمات درماني قرار دارند بايد داراي جايگاه شايسته خود در نظام سلامت باشند.
نوربخش قرار گرفتن نظام سلامت به عنوان اولويت اول دولت را فرصتي مغتنم براي بهبود خدمات دانست و گفت: اين تغيير يک گام بزرگ است که بايد براي ارتقاء خدمات درماني و رفع مشکلات اين حوزه مورد توجه قرار گيرد و ما در جامعه پزشکي بايد از اين فرصت به نحو مطلوب استفاده کنيم و اين همدلي و همراهي بين ارکان دولت را مغتنم بشماريم.
وي با بيان اينکه درک عميقي از مشکلات و چالشهاي نظام سلامت وجود دارد، اظهار اميدواري کرد: که شاهد رفع اين مشکلات در حوزه منابع و ساختارها باشيم و اصلاحات حوزه سلامت با حفظ شأن و کرامت جامعه پزشکي انجام شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]