تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834434258
به نرخ رشد اقتصادي 8 درصد يا بالاتر نياز داريم
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ بهمن ۱۳۹۳ (۱۳:۵۲ب.ظ)
استاد دانشگاه تهران در گفت و گوي اختصاصي با موج: به نرخ رشد اقتصادي 8 درصد يا بالاتر نياز داريم خوشبختانه تورم اندکي مهار شده و نرخ رشد منفي اقتصادي هم اندکي کاهش يافته است. اما با اين فضاي سياسي ممکن است 2.5 يا 3 درصد نرخ رشد اقتصادي را تا پايان سال پيش رو داشته باشيم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، کاهش قيمت نفت و کسري بودجه دولت در سال آينده، تحليل هاي بسيار متفات از روند رشد اقتصادي و آينده اقتصاد ايران در سطح افکار عمومي و ميان صاحب نظران سبب شد که در گفتگويي با دکتر احمد موثقي ،استاد اقتصاد سياسي دانشگاه تهران شمه اي از هزاران مشکل پيش رو را واکاوي کنيم. مشروح اين گفتگو در زير آمده است که خواهيد خواند:
با توجه به مطرح شدن تحول در نظام اقتصادي کشور و بحث هاي پيراموني، لازمه داشتن اقتصاد پويا و دانشي و رقابتي در کشور را در چه چيزي مي بينيد؟
اقتصاد ما در اين بحث، در يک زمينه فکري، اجتماعي، سياسي و نهادي نامساعدي قرار دارد. اساسا در دنياي مدرن اقتصاد از لحاظ علمي و تئوريک اين موضوع در يک حوزه مستقل است و آن چيزي که آدام اسميت مي گويد بدين معناست که اقتصاد قواعد خودش را دارد و نبايد دخالت هاي تخريبي در منطق بازار، منطق توليد ، انباشت و رقابت بيايد.
در ايران اين تقسيم کار پذيرفته شده نيست و حوزه ها متداخل است. مثلا ما در حوزه سياسي و در حوزه اجتماعي تداخل داريم. در واقع شأني براي اقتصاد قائل نشده ايم. اقتصاد از اين منظر تحت الشعاع ملاحظات سياسي قرار مي گيرد. در اين صورت اقتصاد آسيب مي بيند. اين بدين معني است که نگاه ها علمي نيست و تقسيم کار تخصصي شأن و اعتبار مستقلي ندارد .
دخالت غيرمسئولانه باعث تخريب اقتصاد مي شود.اين امر باعث تخريب حوزه سياسي هم مي شود.به تبع حوزه فرهنگي هم آسيب مي بيند. وقتي در حوزه فرهنگي آسيب ببينيم يعني در حوزه فرهنگ اقتصادي(نگاه به دنيا ، تکنولوژي ،اقتصاد بازار ،سرمايه داري ، رابطه دولت ،بخش خصوصي و کارآفريني و...) اختلاف پيش مي آيد. اين موضوع در زماني است که مراجع تصميم گيري متعدد است و ذهنيت هاي غيرعلمي در رابطه با مسائل کلان اقتصادي شکل مي گيرد.البته در مقام تصميم گري و سياستگذاري اقتصادي نمي شود با اختلاف عمل کرد.
گفتمان غالب هم بي تاثير نيست. انگار در فضاي جنگ سرد هستيم. هر چند مسائل هسته اي نيز اين مورد را تشديد مي کند. با اين حال قوانين ما در حوزه سياسي و اجتماعي حتما بر روند سرمايه گذاري و کسب و کار و اقتصاد نيز تاثير مي گذارد.ساده انديشي است که همه چيز را با ادبيات ضد مدرن و ضد توسعه تحليل کنيم. سياست ما سياست زدايي مي شود. اقتصاد ما سياسي است.ما تجربه شورروي داريم.
اين کشور يک بنيان صنعتي تشکيل داد که همه چيز ضد دولتي و ضد غرب بود. در ميان مدت و دراز مدت نمي توانيم اين راه را ادامه بدهيم. وقتي منابع ما تهي مي شود. وقتي بيکاري بيشتر مي شود و به سرمايه اجتماعي توجه نمي شود. اکثريت فقير و فقير تر و اقليتي غيرمولد بسيار ثروتمند مي شوند. اين مسئله باعث عدم انسجام اجتماعي مي شود. اين مورد بر قدرت چانه زني ما در نظام بين الملل تاثير مي گذارد.من مي گويم هر چه در داخل بيشتر امتياز بدهيم از بيرون بيشتر مي توانيم امتياز بگيريم.هر چه در داخل اختلافات بيشتر باشد مجبور مي شويم به خارجي ها بيشتر امتياز بدهيم.در اين فضا اقتصاد نمي تواند به سمت رقابت برود.شايد دولت بخواهد توسعه خواه باشد ولي اساسا نمي تواند.البته رويکرد ضد توليدي هم در اقتصاد بي تاثير نيست. سالي به عنوان توليد ملي ، حمايت از کار و سرمايه ايراني مطرح شد ولي در عمل عملکرد دولت در حمايت از کار و سرمايه چيني بود. البته در شرايط تحريمي اجبارهايي هم هست. مثلا وزير صنعت فعلي گفته اند ما بايد براي خودرو سازي با چيني ها وارد مذاکره شويم.
******ما خود را در محاصره نفت درآورديم
اين فضايي که شما از اقتصاد تحليل کرديد خاصيت صرف کشورهاي نفتي است؟ يعني ممکن است بسياري از مشکلاتي که شما برشمرديد به خاطر ذات اقتصاد نفت زده باشد؟
نه اينطور نيست. کشورهاي خليج فارس عملکردشان بهتر از ما بوده است.اگر سياست درست باشد مي تواند نفت هم فرصت تلقي شود. مي توانيم با استفاده از درآمدهاي نفتي صنعتي شويم .مي توانيم از وابستگي به نفت رها شويم.متاسفانه وقتي سياست غلط است منابع تلف مي شود و تخصيص بهينه صورت نمي گيرد.مثلا قطر، عربستان وامارات اقتصادشان را تنوع داده اند. برروي پتروشيمي، تجارت و حتي سرمايه خارجي سرمايه گذاري کرده اند و از ميزان اتکاي به نفت کاهش داده اند و درآمد سرانه بالايي هم دارند. پس به طور مطلق نمي شود گفت هر دولت نفتي مشکل دار است. مالزي نفت کمي داشت ولي از منابع غيرنفتي و طبيعي به دليل داشتن دولت توسعه خواه ، تبديل به قدرتي صنعتي شد. يا اندونزي که نفت دارد توانسته خوب از آن استفاده کند.اما ما خود را در محاصره نفت درآورديم و درواقع نفت خرج ما مي دهد.البته قطع وابستگي از نفت فکر خوب و درستي است ولي امکان پذير نيست.مي توانيم با توجه به سرفصل هاي اقتصاد مقاومتي پيش رويم و از تهديدها به عنوان فرصت استفاده کنيم. ولي اين يک فضايي است که بايد از قبل تدارک ديده مي شد. يعني در زير ساخت هاي ديگر مثل سرمايه گذاري خارجي و داخلي، جذب سرمايه گذاري خارجي و....برنامه ريزي مي شد.چرا بايد وزير نفت ما فکرش اين باشد که صدهزار بشکه نفت بيشتر بفروشد.البته مشکلات مالي هم بسيار است. قطردر پيوند با کمپاني هاي بين المللي از ميادين مشترک گازي ما سالانه بيش از 100 ميليارد دلار برداشت کرده و ما فقط تماشا کرديم. الان البته وزير نفت دولت يازدهم روي اين مسئله تمرکز کرده که چرا ما ميادين مشترک گازي را برداشت نکنيم؟ البته کمبود سرمايه و تکنولوژي در اين مورد هست. ما يک اجماع ملي و سياستگذاري کلان مي خواهيم.ما حتي به اهداف سند چشم انداز هم نرسيديم.ارزيابي هم نمي شود که چرا ما اصلا از آن اهداف فاصله گرفته ايم. بخش هاي مختلف نظام متاسفانه در مدار توليد و توسعه نيستند.
*****به نرخ رشد اقتصادي 8درصد يا بالاتر نياز داريم
با توجه به باورهاي مختلف از ارقام مختلف نرخ رشد اقتصادي، سال آينده اقتصاد ايران را چگونه مي بينيد؟
رشد اقتصادي با توسعه اقتصادي فرق دارد. دولت يازدهم تيم منسجم تري دارد. و عملکرد اقتصادي مديرانش قوي است.به خاطر اينکه گفتمان متفاوتي را در پيش گرفته است. تا زماني که در سياست داخلي تغييراني صورت نگيرد در زمينه سياست خارجي هم زياد پيشرفتي حاصل نمي شود. چرا که سياست داخلي و سياست خارجي در ارتباط با هم هستند. البته خوشبختانه تورم اندکي مهار شده و نرخ رشد منفي اندکي کاهش يافته است ولي ما با توجه به عقب ماندن از رقابت جهاني به نرخ رشد اقتصادي 8درصد به بالاتر نياز داريم. ولي با اين فضاي سياسي ممکن است تا 2/5 يا 3درصد نرخ رشد اقتصادي پيش رو داشته باشيم.تا زماني که مسايل سياسي و داخلي در رابطه با مسايل ديگري هستند و با کشورهاي پيشرفته توافقي حاصل نکنيم تغييري هم در فضاي رشد حاصل نمي شود. رشد اقتصادي تا حدي هم بستگي به تغيير فضاي سياسي و برقراري يک آشتي ملي و تغيير نگرش دارد.
آيا دولت واقعا توانسته تورم را تا حدي مهار کند؟ ممکن است مردمي که با گراني کالاها روبه رو هستند اين موضوع را باور نداشته باشند؟
اين بدين معنا نيست که تورم وجود ندارد. بلکه يعني نرخ رشد تورم کاهش پيدا کرده است.تورم لزوما افزايش قيمت کالاها نيست.
فضاي کسب و کار در سال آينده را چگونه مي بينيد؟
وضعيت کسب کار بستگي به تجديد نظر نخبگان در تصميم گيري دارد.اگر تحريم ها تشديد شود و سياستگذاري دقيقي از سوي مجريان صورت نگيرد آنقدر هم رونقي در اين حوزه مورد انتظار نيست.
در صورت تشديد تحريم ها فضاي کلي اقتصاد را چگونه تحليل مي کنيد؟
در صورت تشديد تحريم ها اگر خام فروشي هم کنيم بحران بيشتر مي شود.مسائل بايد با عقلانيت و شايسته سالاري حل کرد.گسترش بيکاري و فقر از يک آستانه اي به بعد خوب نيست.
نقش احزاب در بهبود و کمک رساني به روند سياستگذاري چقدر است؟
مشکلات ما بيشتر ناشي از مسائل حقوقي است.قوه مجريه همه مسئوليت ها را دارد ولي اختيارات لازم را ندارد. چنانچه احزاب سياسي فعال شوند و بهترين رييس جمهور را انتخاب کنند اگر رييس جمهور هماهنگي يا اختيارات لازم را با بقيه ارکان سياسي نداشته باشد چشم انداز روشني هم قابل تصور نيست. اگر در انتخابات مجلس احزاب سياسي قوي، اقشار تحصيل کرده و کارآمد را به نظام تصميم گيري منتقل کنند و قوه مقننه همسو با سياست هاي کلان اقتصادي شود البته که قابل قبول است. ولي اگر اين روند به سمت سخت گيري ها پيش رود اختلافات گسترش مي يابد.البته نگاه توسعه اي هم در روند سياستگذاري اقتصادي بسيار مهم است. ما داريم به سمت جهاني شدن پيش مي رويم. ولي ضعف در داخل اين فرصت را تبديل به تهديد مي کند.جهاني شدن بيشتر ما را متلاشي مي کند چون از قبل آماده نبوديم و غرق در امواج مي شويم. البته با پيش رو قرار دادن اقتصاد مقاومتي ممکن است سخت تر شود و اين مقاومت خيلي شکننده شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]
صفحات پیشنهادی
جهانگیری: تحقق سند چشمانداز نیازمند رشد اقتصادی ۱۲درصد است/ ۸۰درصد بودجه صرف هزینه جاری میشود
جهانگیری تحقق سند چشمانداز نیازمند رشد اقتصادی ۱۲درصد است ۸۰درصد بودجه صرف هزینه جاری میشود معاون اول رئیس جمهور گفت براساس سند چشم انداز 20 سال باید رشد اقتصادی کشور به طور متوسط 8 درصد باشد و با توجه به اینکه به طور متوسط رشد اقتصادی از ابتدای اجرا تاکنون 2 4 درصد بوده بایبانک مرکزی: اما و اگری پشت نرخ رشد اقتصادی ۴ درصد نیست
بانک مرکزی اما و اگری پشت نرخ رشد اقتصادی ۴ درصد نیستتاریخ انتشار چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۳ ساعت ۰۸ ۴۷ مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی با تأکید براینکه هیچ اما و اگری پشت نرخ رشد اقتصادی نیست گفت همانطور که آقای رئیس جمهور هم فرمودند حتماً رشد اقتصادی در سال ۹۳ مثبت خواهد شد علیرشد اقتصادی بالای 7 درصد نیازمند بهینهسازی انرژی است
چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۳ دبیر ستاد بهینه سازی انرژی و محیط زیست گفت ارتقای بهره وری و بهینه سازی انرژی برای رسیدن به رشد اقتصادی بالای 7 درصد باید صورت گیرد به گزارش سرویس علمی ایسنا دکتر یدالله سبوحی دبیر ستاد بهینه سازی انرژی و محیط زیست در نخستین همایش بهینه سازی انرژیچکیده اخبار اقتصادی امروز آغاز پرداخت وام ۵۰ میلیونی ساخت بافتهای فرسوده/ دلیل کاهش0.2 درصدی رشد نرخ بیکاری
چکیده اخبار اقتصادی امروزآغاز پرداخت وام ۵۰ میلیونی ساخت بافتهای فرسوده دلیل کاهش0 2 درصدی رشد نرخ بیکاریاظهارات وزیر نفت امارات مبنی براینکه اوپک قادر به کنترل قیمت نفت جهانی نیست گزارش فارس از تغییرات مدیران نفتی در دولت نهم و دهم کاهش نرخ بهره بانک مرکزی روسیه به ۱۵ درصد ورئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در گفتوگوی تفصیلی با فارس: سازمان ثبت به بیش از 980 میلیارد تومان اعتبار ن
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در گفتوگوی تفصیلی با فارس سازمان ثبت به بیش از 980 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد وصول 26 هزار میلیارد ریال معوقات بانکی زمینه صدور سندهای معارض از بین رفته است رشد ۴ درصدی بودجه ثبت در سال ۹۴رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اشاره به اینکرشد اقتصادي چين در سه ماهه آخر سال 2014 به 7.2 درصد مي رسد
۱۸ دي ۱۳۹۳ ۱۲ ۱۳ب ظ ضعيف ترين عملکرد از 2009 تا کنون رشد اقتصادي چين در سه ماهه آخر سال 2014 به 7 2 درصد مي رسد به گزارش رسانه هاي خبري و به گفته کارشناسان اقتصادي احتمالاً چين در سه ماهه آخر سال 2014 رشد 7 2 درصدي را تجربه کرده است به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج احتمالاً رشمدیرکل امور اقتصادی کرمان خبر داد رشد 27 درصدی درآمدهای وصولی کرمان
مدیرکل امور اقتصادی کرمان خبر دادرشد 27 درصدی درآمدهای وصولی کرمانمدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان کرمان از رشد 27 درصدی درآمدهای وصولی استان در 9 ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته خبر داد حمید شیخاسدی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در کرمان با ارشد اقتصادی سال آینده به 3 درصد افزایش می یابد / کاهش وابستگی به نفت
نوبخت رشد اقتصادی سال آینده به 3 درصد افزایش می یابد کاهش وابستگی به نفت خبرگزاری پانا رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی با توجه به سرمایه گذاری ها از پیش بینی دستکم 3 درصد رشد اقتصادی در سال آینده خبر داد و افزود ترکیب منابع از نفت جدا شده است یعنی وابستگی نفتی ما به کمترشد 56 درصدي تخليه انواع غلات در منطقه ويژه اقتصادي بندر امام خميني(ره)
۱۳ دي ۱۳۹۳ ۱۵ ۳۳ب ظ رشد 56 درصدي تخليه انواع غلات در منطقه ويژه اقتصادي بندر امام خميني ره تخليه انواع محموله هاي غلات در منطقه ويژه اقتصادي بندرامام خميني ره طي 9 ماهه سال جاري با 56 درصد رشد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته از مرز 9 ميليون و 680 هزار تن گذشت به گزارش خبرگزادولتمردان به هشدارهای اقتصاددانان توجه کنند/ ساختار اداری، یکی از چالشهای جدی کشور/ نرخ رشد 2 تا 3 درصدی برای
معاون اول رئیسجمهور دولتمردان به هشدارهای اقتصاددانان توجه کنند ساختار اداری یکی از چالشهای جدی کشور نرخ رشد 2 تا 3 درصدی برای کشور کم است معاون اول رئیسجمهور گفت اگر در دهه 80 و 90 دولتمردان به هشدارهای اقتصاددانان توجه میکردند اکنون میتوانستیم راهکارهای مناسبتری برایاقتصاد ایران به روایت آمار و ارقام/ از فروش 33 میلیارد دلاری نفت تا رشد اقتصادی 3 درصد
اقتصاد ایران به روایت آمار و ارقام از فروش 33 میلیارد دلاری نفت تا رشد اقتصادی 3 درصد بانک مرکزی در جدیدترین گزارش خود از شاخص های کلان اقتصاد اعلام کرد در سه ماهه دوم سال جاری کرد متوسط نرخ دلار آمریکا در بازار بین بانکی در این دوره 25 هزار و 893 ریال بوده است به گزارش نامه نیپیش بینی رشد اقتصادی 7.3 درصدی چین در سال 2015
مقامات ارشد اقتصاد چین اعلام کردند پیش بینی رشد اقتصادی 7 3 درصدی چین در سال 2015 مشاور اقتصادی بانک مرکزی چين از نرخ رشد 7 3 درصدی برای اقتصاد این کشور خبر داد به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران به نقل از رويترز سونگ کوئوکينگ مشاور اقتصادي بانک مرکزي چين و عضو کميته پولرابطه رشد اقتصادی و نرخ بیکاری |اخبار ایران و جهان
رابطه رشد اقتصادی و نرخ بیکاری تعالیم و واقعیتهای اقتصادی نشان میدهد که ارتباطی مستقیم میان افزایش نرخ رشد اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری وجود دارد کد خبر ۴۶۳۳۲۷ تاریخ انتشار ۱۳ دی ۱۳۹۳ - ۲۱ ۴۶ - 03 January 2015 جمشید پژویان در همشهری نوشت تعالیم و واقعیتهای اقتصادی نشان میدهدعضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با فارس: رشد ۲۸ درصد درآمد مالیات با کدام رشد اقتصادی سازگار دارد/ نفت ۷۲
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با فارس رشد ۲۸ درصد درآمد مالیات با کدام رشد اقتصادی سازگار دارد نفت ۷۲ دلاری در بودجه نگرانکننده استعضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به ۴ اصلاح اساسی در لایحه بودجه سال آینده گفت نفت ۷۲ دلاری در بودجه نگران کننده است و باید کاهش یابد ایرجنرخ رشد جمعیت در اردبیل ۱.۴ درصد است -
حسن زاده نرخ رشد جمعیت در اردبیل ۱ ۴ درصد است شناسهٔ خبر 2464117 سهشنبه ۲۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۴ ۱۰ استانها > اردبیل اردبیل – سرپرست ثبت احوال استان اردبیل گفت بر اساس آمارهای استخراجی در ۹ ماهه نخست سال جاری نرخ رشد جمعیت در استان ۱ ۴ درصد برآورد شده است به گزارش خبرنگار مهر اسدپیش بینی رشد اقتصادی 7.2 درصدی چین در 2015
پیش بینی رشد اقتصادی 7 2 درصدی چین در 2015بانک ارتباطات چین رشد اقتصادی 7 2 درصدی را برای اقتصاد این کشور در سال جدید میلادی پیش بینی کرد به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از شینهوا بانک ارتباطات چین اعلام کرد اقتصاد چین طی سال جاری نیز با مشکل بی ثباتی و عدولت با رشد اقتصادي 6 درصدي بيکاري را کنترل مي کند
۱۵ دي ۱۳۹۳ ۲۰ ۴۱ب ظ دولت با رشد اقتصادي 6 درصدي بيکاري را کنترل مي کند معاون اول رئيس جمهور با بيان اينکه نرخ بيکاري با رشد اقتصادي ۶ درصدي کنترل مي شود گفت هم انديشي دولت و نخبگان اقتصادي با مشارکت مردم مي تواند کشور را از چالش هاي اقتصادي عبور بدهد به گزارش خبرنگار بين ا-
سیاسی
پربازدیدترینها