محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842325619
در قانون اساسی اصل بر عدم اجرای همهپرسی است: همهپرسی؛ «ضرورت» یا «بنا به ضرورت»
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در قانون اساسی اصل بر عدم اجرای همهپرسی است:
همهپرسی؛ «ضرورت» یا «بنا به ضرورت»
اصل قانونگذاری توسط مجلس شورای اسلامی است و قانونگذاری از طریق رجوع به همهپرسی استثناست. یکی از دلایل اجرا نشدن این اصل نیز همین استثنا بودن است. به عبارت دیگر، همهپرسی تقنینی «بنا به ضرورت» است، نه «ضرورت».
«از مردم بپرسیم و سؤال کنیم. یکی از اصول قانون اساسی که از روز اول تا الآن اجرا نشده است و من بهعنوان مسئول اجرای قانون اساسی، خیلی دلم میخواهد شرایطی مهیا شود تا یک بار هم که شده به این اصل قانون اساسی عمل شود، همهپرسی از مردم دربارهی مسائل مهم کشور است. قانون اساسی به ما میگوید در مسائل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بهجای اینکه قانون در مجلس تصویب شود، مادهی قانونی یا برنامهی مستقیم، به آرای عمومی مردم و همهپرسی گذاشته شود.»
این بخشی از سخنان رئیسجمهور در اولین کنفرانس «اقتصاد ایران» بود که واکنشهای زیادی را از طرف موافقان و مخالفان رئیسجمهوری برانگیخت. بیشتر اظهارنظرها در خصوص سخنان آقای روحانی، معطوف به بررسی اشکال مختلف همهپرسی، اصول شکلی و نحوهی اعمال اصل 59 قانون اساسی1 است. در این نوشتار، تلاش میشود فارغ از مطالب مطرحشده، از زاویهی دیدی نو، مسئلهی همهپرسی از یک موضع نظری و مبتنی بر واقعیات سیاسی ایرانِ امروز، مورد بررسی قرار گیرد.
امروز وقتی از همهپرسی سخن میگوییم، باید به برخی ابهامات و سؤالات پاسخ دهیم. فلسفهی اجرای همهپرسی تقنینی چیست؟ آیا اجرای همهپرسی یک «ضرورت» است یا «بنا به ضرورت». همهپرسی قرار است کدام مسئلهی مهم کشور را حل کند؟ آیا اساساً حل آن مسئله، راهکاری جز همهپرسی ندارد؟ اینجاست که سخن از چرایی همهپرسی به میان میآید. از سوی دیگر، فارغ از مباحث نظری باید به واقعیات سیاسی نیز توجه کنیم. چرا رئیسجمهوری برای اجرای همهپرسی از راهکار قانونی استفاده نکردند؟
1. مراد مقنن و فلسفهی وضع بسیاری از اصول قانون اساسی، همانند قوانین اسلامی و الهی، رفع انسداد و عبور از مشکلات است. قانونگذار اساسی در بسیاری موارد، در مقام ارائهی راهکار برآمده است تا در صورت وجود مشکل و معضل، از انسداد و بنبست جلوگیری شود. به همین ترتیب، وجود برخی اصول قانون اساسی، اجرای فوری آن را اثبات نمیکند. همهپرسی تقنینی و اصل 59، راهکار قانون اساسی برای حل مشکلات بسیار مهمی است که از طریق عادی قابل حل نیست. به عبارت دیگر، در اینجا قانونگذار مجوز همهپرسی را صادر کرده و ایجاد تکلیف نکرده است. وقتی میگوییم ولیفقیه حق دارد در صورت لزوم، حکم حکومتی صادر کند، این به معنای تکلیف استفاده از حکم حکومتی نیست. شاید هیچگاه نیاز نشود که ولیفقیه از حکم حکومتی استفاده کند؛ همانگونه که ممکن است هیچگاه نیاز نباشد که همهپرسی تقنینی برگزار شود.
حکم حکومتی و همهپرسی تقنینی، هر دو استثنا هستند. اصل ادارهی امور مملکت براساس احکام اولیه است و احکام ثانویه، نیازمند اثبات ضرورت و مصلحت است. از همین رو (با توجه به اصل 258 که میگوید: اعمال قوهی مقننه از طریق مجلس شورای اسلامی است)، اصل قانونگذاری توسط مجلس شورای اسلامی است و قانونگذاری از طریق رجوع به همهپرسی، استثناست. یکی از دلایل اجرا نشدن این اصل نیز همین استثنا بودن است. به عبارت دیگر، همهپرسی تقنینی «بنا به ضرورت» است، نه «ضرورت».
2. رئیسجمهور محترم فرمودهاند: «یکی از اصول قانون اساسی که از روز اول تا الآن اجرا نشده است و من بهعنوان مسئول اجرای قانون اساسی خیلی دلم میخواهد شرایطی مهیا شود تا یک بار هم که شده به این اصل قانون اساسی عمل شود، همهپرسی از مردم دربارهی مسائل مهم کشور است.» اگر این دلیل رئیسجمهور مورد قبول باشد و دغدغهی ایشان صرفاً اجرای قانون اساسی است، باید از ایشان سؤال شود که چرا تا به امروز اصول 783 و 479 قانون اساسی اجرا نشده است؟ این دو اصل نیز جزء اصولی است که از ابتدای انقلاب تاکنون مسکوت مانده است. (اصل 79 در خصوص ایجاد محدودیتهای ضروری و اصل 78 در زمینهی تغییر خطوط مرزی است.)
همانطور که گفته شد، قانونگذار اساسی در برخی موارد، اصل را بر عدم اجرای برخی اصول قانون اساسی گذاشته است. در خصوص اصل 59 هم «اصل بر عدم رجوع به آرای عمومی و قانونگذاری از طریق همهپرسی است»، مگر اینکه خلاف آن اثبات شود. حال آنکه رئیسجمهوری دلیل رجوع به همهپرسی را عدم اجرای اصل 59 در طول 36 سال ذکر کردهاند که اگر این دلیل موجه باشد، ایشان باید ضمن اجرای اصل 78 و 79 سریعاً محدودیتهای عمومی را برقرار و تغییر در خطوط مرزی را نیز اجرا نمایند.
3. بررسی مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی5 نشاندهندهی حساسیتهای اعضای این مجلس در خصوص اصل 59 است. از عمده تأملات نمایندگان، امکان اختلاف و چالش میان نمایندگان و دولت و مجلس بر سر تشخیص «مسائل بسیار مهم» بوده است. (مشروح مذاکرات قانون اساسی...) در شرایطی که بسیار از نمایندگان مجلس با دولت اختلافنظرهای جدی دارند و رئیسجمهور میداند که پیشنهاد همهپرسی با اقبال دوسوم مجموع نمایندگان روبهرو نخواهد شد، طرح چنین پیشنهادی آن هم در رسانهها و نه با طی مراحل قانونی، چه توجیه حقوقی و مصلحتجویانهای میتواند داشته باشد؟
یکی دیگر از فلسفههای وجودی اصل 59، ارائهی راهکاری برای برونرفت از مشکلات مهم نظام است. به نظر میرسد طرح موضوع همهپرسی به این نحو و در چنین شرایط حساسی، بیش از آنکه بحرانزدایی کند، حاشیهساز خواهد بود و خود نقض غرض است. وقتی طرفداران دولت دائم از سودای تسخیر بهارستان سخن میگویند و عدهای از حامیان دولت از انحلال مجلس حرف میزنند و فضای بدبینی میان برخی نمایندگان و دولت به وجود آمده، طرح موضوع همهپرسی گونهای دامنزنی به این فضا تحلیل میشود.
از سوی دیگر، رئیسجمهوری محترم باید به این سؤال پاسخ دهند که کدام مسئلهی مهم نظام در حال حاضر از طریق قانونگذاری مجلس قابل حل نیست و باید به همهپرسی گذاشته شود؟ اگر مجلس با وجود اختلافات موجود، در چارچوب اختیارات قانونی خود، پیشنهاد رئیسجمهور را قبول نکند، آیا این خود شروع یک حاشیهسازی نخواهد بود؟
4. قوهی مقننهی جمهوری اسلامی ایران نهادی است که ریشه در آرای عمومی دارد و مظهر ارادهی عام ملت است. (اصول66 و 756) قانون اساسی در بیان حاکمیت ملت، اعمال قوهی مقننه را بر دو حالت مقرر میدارد: یکی اعمال غیرمستقیم که از طریق نمایندگان منتخب مردم تحقق مییابد (اصل 58) و دیگری «در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این عمل از راه همهپرسی و مراجعهی مستقیم به آرای مردم انجام میشود.» (اصل 59)
تاریخ همهپرسی از بدو تأسیس نظام جمهوری اسلامی ایران، حکایت از همهپرسی تقنینی ندارد و قانون همهپرسی مصوب 1368، نظر مردم را به دو صورت رأی «آری» و «نه» محدود نموده است. بنابراین نقش مردم انشا و تدوین قوانین نیست، بلکه ایشان پیشنهاد رئیسجمهوری یا یکصد نفر از نمایندگان را که به تصویب دوسوم نمایندگان مجلس میرسد، تأیید یا رد میکنند.8 بنابراین رئیسجمهوری در این خصوص صرفاً میتواند پیشنهاد دهد و پس از آن باید منتظر تصویب نمایندگان و سپس تأیید شورای نگهبان بماند.
حال اگر رئیسجمهور محترم واقعاً قصد برگزاری همهپرسی را داشتند، چرا از راهکار قانونی استفاده نکردند و لایحهی قانونی خود را به مجلس ارائه ندادند؟ از آنجا که شبههی عدم اطلاع رئیسجمهور حقوقدان از شیوهی برگزاری همهپرسی منتفی است، این شبهه ایجاد میشود که قصد رئیسجمهور از رجوع به آرای عمومی، غیر از همهپرسی قانونی بوده است. همچنین میتوان این رفتار سیاسی را در راستای اعمال فشار بر نهادهای قانونی و طرح ادعای همیشگی «نمیتوانیم، چون نمیگذارند» تحلیل نمود.
پینوشتها
1. اصل 59: در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، ممکن است اعمال قوهی مقننه از راه همهپرسی و مراجعهی مستقیم به آرای مردم صورت گیرد. درخواست مراجعه به آرای عمومی باید به تصویب دوسوم مجموع نمایندگان مجلس برسد.
2. اصل 58: اعمال قوهی مقننه از طریق مجلس شورای اسلامی است که از نمایندگان منتخب مردم تشکیل میشود و مصوبات آن پس از طی مراحلی که در اصول بعد میآید، برای اجرا به قوهی مجریه و قضاییه ابلاغ میگردد.
3. اصل 78: هرگونه تغییر در خطوط مرزی ممنوع است، مگر اصلاحات جزئی با رعایت مصالح کشور، به شرط اینکه یکطرفه نباشد و به استقلال و تمامیت ارضی کشور لطمه نزند و به تصویب چهار پنجم مجموع نمایندگان مجلس شورای اسلامی برسد.
4. اصل 79: برقراری حکومت نظامی ممنوع است. در حالت جنگ و شرایط اضطراری نظیر آن، دولت حق دارد با تصویب مجلس شورای اسلامی، موقتاً محدودیتهای ضروری را برقرار نماید، ولی مدت آن به هر حال نمیتواند بیش از سی روز باشد و در صورتی که ضرورت همچنان باقی باشد، دولت موظف است مجدداً از مجلس کسب مجوز کند.
5. صورت مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی، چاپ ادارهکل امور فرهنگی و روابط عمومی مجلس شورای اسلامی، آذر 1364، ص 1790 تا 1799.
6. اصل ششم: در جمهوری اسلامی ایران، امور کشور باید با اتکای به آرای عمومی اداره شود، از راه انتخابات: انتخاب رئیسجمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شوراها و نظایر اینها یا از راه همهپرسی در مواردی که در اصول دیگر این قانون معین میگردد.
7. حاکمیت مطلق بر جهان و انسان از آن خداست و هم او، انسان را بر سرنوشت اجتماعی خویش حاکم ساخته است. هیچکس نمیتواند این حق الهی را از انسان سلب کند یا در خدمت منافع فرد یا گروهی خاص قرار دهد و ملت این حق خداداد را از طرقی که در اصول بعد میآید، اعمال میکند.
8. مادهی 36 قانون همهپرسی: «همهپرسی به پیشنهاد رئیسجمهور یا یکصد نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تصویب حداقل دوسوم مجموع نمایندگان مجلس شورای اسلامی انجام خواهد شد.»
*علی جعفری منبع: برهان انتهای متن/
93/11/01 - 04:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]
صفحات پیشنهادی
هاشمی رفسنجانی: ضرورت دارد بر اجرای تام و تمام همهی اصول قانون اساسی تاکید شود
پنجشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۸ پیام آیتالله هاشمی رفسنجانی و حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی در همایش سراسری اصلاحطلبان کشور قرائت شد به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا آیتالله هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی رییسجمهور پیشیندر اجرای سیاست های اصل 44 و واگذاری ها از بخش دولتی به خصوصی دچار نقص هستیم/ ضرورت رقابتی شدن بازار و خروج از
درگفتگوی ویژه خبری مطرح شد در اجرای سیاست های اصل 44 و واگذاری ها از بخش دولتی به خصوصی دچار نقص هستیم ضرورت رقابتی شدن بازار و خروج از انحصارگرایی دولت با مهار تورم و مثبت کردن رشد حالت اورژانسی اقتصاد را بهبود بخشید مشاور اقتصادی رئیس جمهور در برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسیاستعفای دسته جمعی اعضای کمیسیون اصل 90 قانون اساسی
استعفای دسته جمعی اعضای کمیسیون اصل 90 قانون اساسی سیاست > مجلس - سخنگوی کمیسیون اصل 90 قانون اساسی از تقدیم استعفای دسته جمعی اعضای کمیسیون اصل 90 قانون اساسی به هیات رییسه مجلس طی هفته گذشته خبر داد حسین آذین در گفت وگو با ایسنا گفت در اصلاحیه آییننامه داخسرپرست پارک علم و فناوری قزوین تاکید کرد ضرورت همکاری دستگاههای اجرایی برای حضور در جشنواره علم تا عمل
سرپرست پارک علم و فناوری قزوین تاکید کردضرورت همکاری دستگاههای اجرایی برای حضور در جشنواره علم تا عملسرپرست پارک علم و فناوری استان قزوین گفت برای حضور پرشور در پنجمین جشنواره علم تا عمل همکاری و تعامل تمام دستگاههای اجرایی این استان ضروری است به گزارش خبرگزاری فارس از قزوینضرورت همکاري سوريه و لبنان براي مقابله با تروريسم
۱۸ دي ۱۳۹۳ ۱۵ ۲۶ب ظ ضرورت همکاري سوريه و لبنان براي مقابله با تروريسم سفير سوريه در لبنان بر همکاري هاي دو کشور براي مقابله با تروريسم تاکيد کرد به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج علي عبدالکريم علي سفير سوريه در لبنان درباره تصميم اخير اين کشور در اخذ رواديد از سوري ها برنظرهاشمی درباره همهپرسی قانون اساسی
نظرهاشمی درباره همهپرسی قانون اساسی مگر پیامبر ص قوانین اوّلیه اسلام را برای مسلمانان وضع نکرده بودند همین الان در قرآن آیات ناسخ و منسوخ داریم که با توجه به شرایط تکمیل شدهاند اوّل انقلاب هم براساس ضرورتی که امام ره و بزرگان انقلاب احساس میکردند قانون اساسی تدوین شد که باضرورت خودداري از سوء استفاده از اصل آزادي بيان
۲۶ دي ۱۳۹۳ ۲۳ ۸ب ظ ظريف در ديدار همتاي فرانسوي تاکيد کرد ضرورت خودداري از سوء استفاده از اصل آزادي بيان ظريف بر ضرورت خودداري از سوء استفاده از اصل آزادي بيان و توهين به مقدسات مذهبي ديگران تاکيد کرد به گزارش خبرگزاري موج محمد جواد ظريف وزير امورخارجه کشورمان در ادامه ديدارامام جمعه دهدشت عنوان کرد ضرورت اصلاح زیر ساختهای فرهنگی در کهگیلویه
امام جمعه دهدشت عنوان کردضرورت اصلاح زیر ساختهای فرهنگی در کهگیلویهامام جمعه دهدشت اصلاح زیر ساختهای فرهنگی در شهرستان را باعث کاهش آسیبهای اجتماعی و معضلات فرهنگی عنوان کرد به گزارش خبرگزاری فارس از کهگیلویه حجتالاسلام سیدنصیر حسینی صبح امروز در نشست شورای شهر دهکمیسیون اصل ۹۰ هیچ نامهای به هیئت رئیسه نداده است/ ضرورت بررسی راهکارهای حضور اعضای کمیسیون اصل ۹۰ در کمیسیون
صادقی در واکنش به خبر استعفای دسته جمعی اعضای کمیسیون اصل ۹۰ کمیسیون اصل ۹۰ هیچ نامهای به هیئت رئیسه نداده است ضرورت بررسی راهکارهای حضور اعضای کمیسیون اصل ۹۰ در کمیسیون تلفیق عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در واکنش به خبر استعفای دسته جمعی اعضای کمیسیون اصل ۹۰ گفت تا به اینقانون کم نداریم عزم اجرا مهم است/ضرورت حمایت از سازمان ملی استاندارد -
وزیر دادگستری مطرح کرد قانون کم نداریم عزم اجرا مهم است ضرورت حمایت از سازمان ملی استاندارد شناسهٔ خبر 2460960 پنجشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۳ - ۱۹ ۱۴ استانها > البرز کرج - وزیر دادگستری با اشاره به اینکه باید از سازمان ملی استاندارد حمایت شود گفت ما قانون کم نداریم عزم اجرا مهم است بدر نخستین جلسه از بررسی اصلاح بودجه سال 93 شهرداری مطرح شد ضرورت توجه شهرداری قزوین به مقوله فرهنگ و افزایش اع
در نخستین جلسه از بررسی اصلاح بودجه سال 93 شهرداری مطرح شدضرورت توجه شهرداری قزوین به مقوله فرهنگ و افزایش اعتبارات فرهنگیدر نخستین جلسه از بررسی اصلاح بودجه سال 93 شهرداری قزوین اعضای شورا بر عدم کاهش بودجه فرهنگی سازمانهای مختلف شهرداری تأکید کردند و نگاه ویژه به حوزه فرهنگ راظریف:اصل غنی سازی، ضرورت برداشتن تحریم ها و حفظ برنامه هسته ای ایران مورد قبول همه واقع شده است
ظریف اصل غنی سازی ضرورت برداشتن تحریم ها و حفظ برنامه هسته ای ایران مورد قبول همه واقع شده است مذاکرات پیچیده شده و به جایی رسیده که وارد جزئیات شده ایم چرا که کلیات مشخص است روز نو وزیر امورخارجه صبح دوشنبه در روز هوای پاک و در متروی تهران در جمع خبرنگاران در مترو گفت در حالضرورت استفاده از زنجیر چرخ در چهار محور مواصلاتی اردبیل -
حمزه نیاری اعلام کرد ضرورت استفاده از زنجیر چرخ در چهار محور مواصلاتی اردبیل شناسهٔ خبر 2461122 جمعه ۱۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۳ استانها > اردبیل اردبیل – کارشناس مرکز مدیریت راه های استان اردبیل گفت تردد در چهار محور مواصلاتی استان نیازمند استفاده از زنجیر چرخ است به گزارش خبرنگارفرماندار کهگیلویه تاکید کرد ضرورت توجه به نگاه مردمداری در اجرای برنامههای دهه فجر کهگیلویه
فرماندار کهگیلویه تاکید کردضرورت توجه به نگاه مردمداری در اجرای برنامههای دهه فجر کهگیلویهفرماندار کهگیلویه خواستار توجه به نگاه مردمداری در اجرای برنامههای دهه فجر در این شهرستان شد و گفت حضور مردم در همه برنامهها مایه دلگرمی است به گزارش خبرگزاری فارس از کهگیلویه نشست هآیا اصلاح قانون اساسی امکان دارد؛ هاشمی رفسنجانی توضیح می دهد
قانون اساسی باز هم می تواند اصلاح شود آیا اصلاح قانون اساسی امکان دارد هاشمی رفسنجانی توضیح می دهد قانون اساسی همانطور که در گذشته اصلاح شده و به رای مردم گذاشته شد باز هم می تواند اصلاح شود چون هر قانونی که براساس احکام اسلامی نوشته میشود برای مردم است به گزارش جام نیضرورت اصلاح منابع درآمدي شهرداري ها/ 65 تا 70 درصد درآمد شهرداريها به ساخت وساز وابسته است
۲۷ دي ۱۳۹۳ ۱۲ ۴۷ب ظ معاون عمراني وزير کشور تاکيد کرد ضرورت اصلاح منابع درآمدي شهرداري ها 65 تا 70 درصد درآمد شهرداريها به ساخت وساز وابسته است معاون عمراني وزير کشور با بيان اينکه 65 تا 70 درصد درآمد شهرداريها به ساخت و ساز وابسته است گفت افزايش عوارض نوسازي و ماليات بر ارزشمسئول امور ایثارگران استانداری قزوین مطرح کرد ضرورت تشکیل شورای رابطان ایثارگران در دستگاههای اجرایی
مسئول امور ایثارگران استانداری قزوین مطرح کردضرورت تشکیل شورای رابطان ایثارگران در دستگاههای اجراییمسئول امور ایثارگران استانداری قزوین بر ضرورت تشکیل شورای رابطان ایثارگران در دستگاههای اجرایی تاکید کرد به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین محمود درگاهی ظهر امروز در نشست تخصصی بنی-
گوناگون
پربازدیدترینها