تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خانه هاى عنكبوتى كه در اتاق هاى شماست، لانه شياطين است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829971815




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

یک اشتباه تصحیحی که سبب شد یک عالم شافعی، امامی معرفی شود!


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


یک اشتباه تصحیحی که سبب شد یک عالم شافعی، امامی معرفی شود! وبلاگ > جعفریان، رسول - یک یادداشت کوتاه یا به عبارتی مقاله کوتاه است. کاش مجلاتی داشتیم که مقالات دو سه صفحه ای می زدند. حالا وبلاگ جای مناسبی است اما بارها اشاره کرده ام که این قبیل یادداشت شاید به درد بسیاری از عزیزان نخورد. از این بابت شرمنده ام.

گاهی در تصحیح متون، خلط های عجیبی رخ می دهد که خود سبب خطاهای دیگر شده و صدها سال مردم را به اشتباه می اندازد. امشب در جستجوی نام «یزدن بن دقماج ترکی» (م 568) از امرای ترک دوره مستنجد (خلافت 555 ـ 566) و مستضی ( خلافت 566 ـ 575) بودم. وی شیعه امامی بود اما موقعیت نظامی بالایی در دستگاه عباسیان داشت. امور حله نیز با وی بود. ذهبی در باره وی نوشته است: « من كبار أمراء الدّولة، و كان شيعيّا غاليا، متعصّبا. فانتشر بسببه الرّفض، و تأذّى أهل السّنّة إلى أن هلك في ذي الحجّة». (تاریخ الاسلام: ‌39/ 327). ابن کثیر نوشته است وقتی مرد، اهل سنت، اظهار شعف کردند و همین سبب فتنه میان شیعیان و سنیان شد: « و حين مات فرح أهل السّنّة بموته فرحا شديدا، و أظهروا الشكر للَّه، فلا تجد أحدا منهم إلا يحمد اللَّه، فغضب الشيعة من ذلك، و نشأت بينهم فتنة بسبب ذلك» (البدایه و النهایه: 12/ 272).
ذهبی و دیگران حکایتی هم نقل کرده اند که نقش انگشتری او نام دوازده امام بود و بر این باور بود که اگر کسی تشنه باشد و این انگشتری را در دهانش بگذارد، از او رفع عطش می شود (تاریخ الاسلام: ‌39/ 257).
اما اتفاق عبارتی که در اینجا رخ داده این است که در متن البدایه و النهایه، به نقل از ابوشامه، نام وی «الحسن بن الصافی بن برذن الترکی ملک الرافضة و النحاة» است! : «قال أبو شامة: و في هذه السنة توفى ملك‏ الرافضة و النحاة الحسن بن ضافى بن بزدن التركي‏ كان من أكابر أمراء بغداد المتحكمين في الدولة، و لكنه كان رافضيا خبيثا متعصبا للروافض...».
مشکل این است که ترکیب اسم حسن بن صافی با یزدن ترکی که به اشتباه «بزدن» [درست آن یزدن]‌ و «ضافی»‌ [درست آن صافی]‌ هم آمده، به خصوص ترکیب «ملک الرافضة و النحاة»‌ مشکل را بیشتر کرده است.
مصحح تاریخ اسلام ذهبی که شرح حال الحسن بن صافی را در همین کتاب دیده و تصحیح کرده، متوجه این خلط شده و در پاورقی، ذیل شرح حال یزدن الترکی، آن را گوشزد کرده است. او نوشته است که باید نام «حسن بن صافی» از «یزدن ترکی»‌ جدا می شد.
این نکته درستی است. اما اشکال سر این «ملک الرافضه»‌است. علی القاعده کلمه «الرافضه» مربوط به شرح حال یزدن الترکی است که به شرح حال حسن بن صافی افزوده شده و در واقع، عبارتی که در وصف صافی بوده «ملک النحاة» است که در منابع دیگر از جمله ذهبی (تاریخ الاسلام :‌ 39/ 315) به آن تصریح شده است. (أبو نزار، الملقّب بملك النّحاة البغداديّ، النّحويّ.). در این خلط، کلمه «الرافضه»‌ از شرح حال یزدن»‌ به شرح حال حسن بن صافی وارد شده است.
این اشتباه در نسخه های قدیمی البدایه و النهایه به نقل از تاریخ ابوشامه، بوده و برای همین در کشف الظنون (2/ 1170هم تعبیر «ملک الرافضة و النحاة» شده است.
اشکالی که بعدها ایجاد کرده این است که برخی از شرح حال نویسان شیعه حسن بن صافی را به خاطر همین تعبیر «ملک الرافضه»‌ شیعه و امامی مذهب معرفی کرده اند. چنان که در تکمله امل الامل (2/ 354) از سید حسن صدر چنین آمده است:
395- الحسن بن صافي بن نزار بن أبي الحسن أبو نزار، المعروف بملك النحاة الإمامي الشيعي‏ تولّد ببغداد و نشأ بها، قرأ النحو على الفصيحي الإمامي حتى برع فيه، فلقّب بملك النحاة. قيل أنه كان يقول: و هل سيبويه إلّا من رعيّتي و حاشيتي، و لو عاش ابن جنّي لم يسعه إلّا حمل غاشيتي. ترجمه ابن خلّكان و ذكر أنه درس بالجامع ببغداد، ثم سافر إلى خراسان و كرمان و غزنة، و استوطن دمشق الشام إلى أن توفّي بها سنة 463 (ثلاث و ستين و أربعمائة). و قد و هم صاحب كشف الظنون في تاريخ وفاة ملك النحاة، قال في حرف العين: عمدة في النحو لأبي نزار ملك‏ الرافضة و النحاة حسن ابن صافي بردون التركي المتوفّى سنة 798 (ثمان و تسعين و سبعمائة). او وی را «ملک النحاة‌ الامامی الشیعی»‌ آورده و وصفی از شرح حال وی و تحصیلات او و سفرهای او آورده است.
دنباله همین خطا، یعنی این که حسن بن صافی نحوی را امامی مذهب دانسته، نام وی را در تأسیس الشیعه لعلوم الاسلام (ص 135)‌ هم آورده است. این مسأله به مع موسوعات رجال الشیعه:‌ 2/ 373 نیز وارد شده است. (توضیحات آنجا واقعا عجیب و بافتنی است.)
شیخ آقابزرگ از این که در کشف الظنون این تعبیر آمده و البته فقط در یک مورد او را رافضی خوانده، شگفت زده شده است. وی تأکید می کند که در تمام شرح حال هایی که برای حسن بن صافی نوشته شده، وی شافعی دانسته شده است. آنگاه نوشته است که این عبارت منشأ آن شده است که سید حسن صدر در کتاب تأسیس الشیعه او را امامی به حساب آورد. آقابزرگ ذیل مدخل دیوان ها هم از دیوان ملک الرافضه یاد کرده و نوشته است که شرح آن را ذیل دیوان ابی نزار آورده است. (9/ 1099).
شیخ آقابزرگ که متوجه نص البدایه و النهایه و خطای اولیه ای که در آن واقع شده نبوده، و امامی دانستن حسن بن صافی را بر عهده کشف الظنون دانسته است: « فالعهدة في ذلك على صاحب كشف الظنون‏» (ذریعه: 6 / 233).
حاصل سخن آن که اطلاعات مربوط به یزدن بن دقماج ترکی که شیعه امامی و از فرماندهان و امیران دستگاه خلافت عباسی بوده، با حسن بن صافی شافعی که ملک النحاة و چهره ای برجسته در علم نحو بوده در هم آمیخته و سبب شده است که مورد اخیر به عنوان یک شیعه امامی معرفی شود. منشأ اشتباه هم چیزی نیست جز همان عبارت اشتباهی که در البدایه و النهایه آمده و مصحح درنیافته که خطاست.



دوشنبه 29 دی 1393 - 21:40:16





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن