تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 14 دی 1403    احادیث و روایات:  امام سجاد (ع):پرخورى و سستى اراده و مستى سيرى و غفلت حاصل از قدرت، از عوامل بازدارنده و كند كننده ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1849623437




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بررسی کاربردهای عقود اسلامی در عمليات بانکی


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: جعاله؛ از منابع فقهی تا پيشخوان بانک‌ها
بررسی کاربردهای عقود اسلامی در عمليات بانکی
جعاله ازجمله عقود اسلامي است که برخي عمليات بانکي براساس آن انجام مي شود .اين عقد با آن که در کتاب هاي فقهي وحقوقي، ازشرايط ساده وآساني برخوردار است درمرحله اجرا ودرپيشخوان بانک ها پيچيدگي بسياري يافته ودرک ماهيت آن براي بيشتر دريافت کنندگان تسهيلات، دشوار شده است.


به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، درحالي که عقود اسلامي مبناي عمليات بانکداري بدون رباست ، پيچيدگي هاي اجرايي ناشي از انطباق عمليات بانکي با عقود شرعي ، گاه چنان تصوير فقهي حقوقي اين عقود ر ا با ابهام روبه رو مي کند که شبهه تفاوت ميان عمليات اجرايي اين عقود با مولفه هاي فقهي آن ها را به ذهن مي آورد.

جعاله ؛ازآساني تا پيچيدگي

جعاله ازجمله عقود اسلامي است که برخي عمليات بانکي براساس آن انجام مي شود .اين عقد با آن که در کتاب هاي فقهي وحقوقي، ازشرايط ساده وآساني برخوردار است درمرحله اجرا ودرپيشخوان بانک ها پيچيدگي بسياري يافته ودرک ماهيت آن براي بيشتر دريافت کنندگان تسهيلات، دشوار شده است.

واقعيت اجرايي عقد جعاله

عملياتي که دربانک برمبناي عقد جعاله انجام مي شود ،به عنوان نمونه، ازاين قرار است :

منزل شما به بازسازي وتعمير نياز دارد وشما براي انجام اين کار ،پول به اندازه کافي نداريد .دراين جا مانند بسياري ازمردم براي تامين وجه نقدي مورد نياز به بانک مراجعه وازمسئولان بانک درخواست تسهيلات مي کنيد.آن ها در پاسخ اعلام مي کنند که مي توانند تسهيلاتي درقالب «جعاله » دراختيارشما قراردهند .مقدمات کارفراهم مي شود وشما مبلغي به عنوان «جعاله» ازبانک، تسهيلات مي گيريد، به اين شرط که طي اقساطي با سود مثلا 20درصد آن را برگردانيد.

در عمليات اجرايي گرفتن تسهيلات جعاله که مستلزم گذر ازهفت خان رستم و ارايه اسناد و مدارک متعدد به بانک است، بانک به دليل اعطاي تسهيلات ، طبق تعريف جعاله بايستي «جاعل» وشما که تسهيلات را گرفته ايد، «عامل» شمرده شويد .درحالي که در واقع، متقاضي تسهيلات براي تعميرخانه که کارفرما شمرده مي شود،«جاعل » است و بانک به عنوان پيمانکارو«عامل» به حساب مي آيد. سوالي که دراين جا مطرح مي شود آن است که سرّ اين دوگانگي چيست؟

عقد جعاله درفقه

براي پاسخ به اين سوال لازم است ابتدا ماهيت فقهي جعاله بررسي شود .دراين باره مي توان گفت که جعاله در کتاب هاي فقهي، نوعي پيمانکاري و «مناقصه» است وشباهت بسياري به عقد اجاره دارد.

تعريف فقهي جعاله آن است که، شخص حقيقي يا حقوقي اعلام کند ؛ هرپيمانکارحقيقي يا حقوقي که فلان کار را برايش انجام دهد، درقبال آن، مبلغ معيني به وي پرداخت خواهدکرد.

حضرت امام خميني (ره) در «کتاب الجعاله» تحريرالوسيله سه تعريف ازآن ارايه مي دهند و مي فرمايند:« جعاله عبارت است از التزام به عوضى در قبال عملى حلال و مقصود، و يا عبارت است از انشاء التزام به آن ، و يا عبارت است از اين که عوضى را معين کند براى هر کسى که عملى معين را براى او انجام دهد و اين سه تعريف تفاوت چندانى ندارند، به کسى که ملتزم مى شود که عوض را بدهد جاعل مى گويند، و کسى که عمل را انجام مى دهد عامل و عوض را جعل و يا جعيله مى نامند».

براساس اين تعريف ، ساختار عقد جعاله متشکل ازسه رکن است :1-کارفرما که دراصطلاح به آن «جاعل» گفته مي شود .2- پيمانکار که «عامل» ناميده مي شود. 3-وجه جعاله که دراصطلاح «جُعل » ناميده مي شود.

براساس اين تعريف، بايد صاحب خانه را که کارفرماست «جاعل » محسوب کرد ونه بانک دهنده تسهيلات را.

سوال ديگري که دراين جا مطرح مي شود آن است که باتوجه به پرداخت وجه جعل ازسوي جاعل و «جاعل » بودن صاحب خانه درمثال مورد بحث ، اعطاي تسهيلات ازسوي بانک چه وجهي دارد و چگونه با عقد جعاله قابل انطباق است ؟به عبارت ديگر، وقتي بانک نه جاعل و همچنين نه کننده وعامل است، پرداخت تسهيلات چه ارتباطي به عقد جعاله پيدا مي کند وچگونه عقد جعاله مي تواند مبناي اعطاي چنين تسهيلاتي باشد؟

تبيين فقهي عمليات بانکي جعاله

براي پاسخ به اين سوال ها لازم است عمليات بانکي عقد جعاله ازمنظر فقهي تبيين شود .در توضيح فقهي عمليات بانکي جعاله مي توان گفت که آن چه درپيشخوان بانک اتفاق مي افتد، يک عقد جعاله نيست بلکه دوعقد جعاله ويا عقد جعاله به اضافه عقد وکالت است به اين صورت که:شخصي که نقدينگي لازم براي انجام کاري مانند تعمير ساختمان را ندارد، به عنوان جاعل به بانک مراجعه مي کند و بانک به عنوان عامل در قبال دريافت جعل که به صورت اقساطي و معمولاً با مبلغي بيش از هزينه متعارف معين مي شود، اجراي جعاله را به عهده مي گيرد. اين قرارداد «جعاله اوليه» نام دارد. اما چون بانک يک موسسه مالي و اعتباري است نه يک شرکت پيمانکاري ،طي قرارداد ديگري به عنوان جاعل با تعيين جعلي معين که بالطبع از مبلغ جعل اوليه کمتر است و به صورت نقد پرداخته مي شود، به شخص حقيقي يا حقوقي به عنوان عامل وپيمانکار پيشنهاد انجام وظيفه مورد نظر را مي دهد.

اين قرارداد «جعاله ثانويه» ناميده مي شود . در اين جا بانک برخلاف قرارداد اوليه جاعل است و نه عامل.

گاهي بانک براي صرفه جويي در وقت، در ضمن عقد جعاله اوليه به گيرنده تسهيلات وکالت مي دهد که يا شرکت مربوطه را به بانک معرفي و با آن شرکت قرارداد جعاله ثانويه را منعقد کند و يا اين که بانک به وي وکالت مي دهد که او به وکالت از بانک با پيمانکار، قرارداد ثانويه را منعقد کند. در اين جا چنان که ديده مي شود، علاوه بر دو قرارداد جعاله اوليه و ثانويه، قرارداد وکالت نيز وجود دارد.

کاربرد جعاله

هرچند تصورمردم از کاربرد جعاله در اموري مانند تعميرخانه است اما درواقع اين گونه نيست واين قرارداد کاربرد بسياروسيعي دارد.ماده 67 آيين نامه اجرايي قانون بانکداري بدون ربا دراين باره تصريح مي کند: «بانک ها مي توانند به منظور ايجاد تسهيلات لازم براي گسترش امور توليد ،بازرگاني وخدماتي با تنظيم قرارداد به عنوان «عامل» يا عند الاقتضا به عنوان «جاعل» مبادرت به جعاله نمايند.»

چنان که دراين ماده آمده است، جعاله کاربرد وسيعي دارد وهمه عرصه هاي اقتصاد اعم ازتوليد ،تجارت وخدمات را دربرمي گيرد. ضمن آن که همان گونه که دراين آيين نامه ذکرشده است، درعمليات بانکي عقد جعاله ،دربرخي موارد، بانک به عنوان عامل ودر مواردي نيز درجايگاه جاعل است.

مهم ترين نکات

عقد جعاله با آن که در کتاب هاي فقهي ازشرايط ساده و آساني برخوردار است، در مرحله اجرا و در پيشخوان بانک ها، پيچيدگي هاي بسياري يافته و درک ماهيت آن براي بسياري دشوار شده است.

جعاله نوعي پيمانکاري است وکاربرد وسيعي دارد وهمه عرصه هاي اقتصاد اعم ازتوليد ،تجارت وخدمات را دربرمي گيرد.

آن چه در پيشخوان بانک ها اتفاق مي افتد، يک عقد جعاله نيست بلکه دوعقد جعاله ويا عقد جعاله به اضافه عقد وکالت است.

ساختار عقد جعاله متشکل ازسه رکن است :1-کارفرما که دراصطلاح به آن «جاعل» گفته مي شود .2- پيمانکار که «عامل» ناميده مي شود. 3-وجه جعاله که دراصطلاح «جُعل » ناميده مي شود./خراسان





تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۲۳:۲۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن