محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830079022
قابل توجه روحانی؛ رفراندوم هایی که در دنیا برگزار شد
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
در دنیا برای چه مسائلی رفراندم برگزار میکنند؟
قابل توجه روحانی؛ رفراندوم هایی که در دنیا برگزار شد
طبق این منطق، ممکن است کسانی در مجلس هم متقابلا پیشنهاد دهند تصمیماتی که در هیأت دولت اتخاذ میشود از جمله عزل و نصب ها و... نیز به رفراندم گذاشته شود که در این صورت، هر روز باید یک رفراندم در کشور برگزار شود.
به گزارش جام نیوز به نقل از فارس، جناب حجت الاسلام روحانی ریاست محترم جمهور روز یکشنبه ۱۴ آذرماه در نخستین کنفرانس اقتصاد ایران، پیشنهاد برگزاری رفراندم عمومی به جای تصویب قوانین در مجلس را ارائه کرده و گفتند: «خوب است بعد از ۳۶ سال یک بار هم که شده این اصل قانون اساسی را اجرا کنیم و برای مسائل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به جای آنکه قانونی در مجلس تصویب شود، ماده قانونی یا برنامه را مستقیم به آرای مردم و همهپرسی بگذاریم».
درباره این اظهارات رئیس جمهور، نکاتی است که به نظر می رسد مداقه در آنها خالی از لطف نباشد.
حجت الاسلام روحانی در ابتدای پاراگراف ۴۷ کلمه ای فوق که از نظر خوانندگان محترم گذشت، تاکید دارند در ۳۶ سال گذشته یک بار هم اصل رفراندم در قانون اساسی اجرا نشده است. احتمالا ایشان در حین سخنرانی برگزاری این سه مورد همه پرسی در تاریخ ۳۶ ساله جمهوری اسلامی را در ذهن نداشته اند: ۱۰ و ۱۱ فروردین ۱۳۵۷ با موضوع برقراری حکومت جمهوری اسلامی؛ همه پرسی ۱۱ آذر ۱۳۵۸ با موضوع تصویب قانون اساسی؛ و همه پرسی ۴ اردیبهشت ۱۳۶۸ با موضوع بازنگری قانون اساسی.
حجت الاسلام روحانی در بخش دیگری از فرمایشات خود، پیشنهاد کرده اند که به جای تصویب قانون در مجلس، برای مسائل مختلف کشور رفراندم برگزار کنیم. در رابطه با این پیشنهاد نیز چند ایراد نظری، حقوقی و عملی به ذهن می رسد. از لحاظ نظری، این شیوه تصمیم گیری درباره مسائل کشور، یعنی برگزاری رفراندم به جای تصویب قانون در مجلس، در فلسفه سیاسی به «دموکراسی مستقیم» شهرت دارد و تاریخ آن به سال های ۵۰۸ تا ۳۳۸ قبل از میلاد مسیح (ع) یعنی بیش از ۲۵۰۰ سال پیش بر می گردد.
در آن دوران، شهروندان آتنی، سازمان عالی حکومت آتن یعنی مجمع ملی (اکلیسا) را تشکیل میدادند که بیش از ۴۰ مرتبه در سال و با حد نصاب لازم یعنی حضور ۶۰۰۰ نفر شهروند تشکیل جلسه میداد. تقریبا همان مسائلی که ریاست محترم جمهور جناب حجت الاسلام روحانی برشمرده اند، از قبیل تهیه چارچوب قانونی برای حفظ نظم عمومی، امور مالی و مالیاتهای مستقیم، نفی بلد و مسائل خارجی در این مجلس بحث و درباره آنها تصمیمگیری میشد.
اما طبیعتا در محیط های بزرگتر با جمعیت های میلیونی این شیوه قابل اجرا نیست و به همین دلیل، در ساختارهای سیاسی از جمله ساختار سیاسی کشور ما، نهادی به نام مجلس وجود دارد که مردم برای چهار سال نمایندگان خود را برای تصمیم گیری در همین امور انتخاب می کنند.
با توجه به اینکه حجت الاسلام روحانی فرموده اند «این اصل قانون اساسی را اجرا کنیم» بعید است منظور ایشان این باشد که مجلس را تعطیل کنیم و به شکل یونان قدیم، قوانین را به جای تصویب در مجلس به همه پرسی بگذاریم. این پیشنهاد نه تنها خلاف قانون اساسی است، بلکه عملی و اجرایی هم نیست.
تصور بفرمائید فی المثل برای ۳۸ طرح و لایحه ای که در سال ۹۲ در مجلس تصویب شد، بخواهیم ۳۸ رفراندم برگزار کنیم! در ثانی، ممکن است کسانی در مجلس نیز از همین دریچه ای به موضوع بنگرند که ریاست محترم جمهور مسائل را می بینند، و متقابلا پیشنهاد دهند تصمیماتی که در هیئت دولت نیز اتخاذ می شود از جمله عزل و نصب ها و... نیز به رفراندم گذاشته شود که در این صورت، هر روز باید یک رفراندم در کشور برگزار شود و این امر با هیچ عقل و منطقی سازگاری ندارد. هم نمانیدگان مجلس و هم ریاست محترم جمهور و هیئت دولتشان، منتخبان ملت هستند و مردم برای چهار سال، تصمیم گیری در امورات را به آنان واگذار کرده اند.
نکته دیگری که در همین عبارت «این اصل قانون اساسی را اجرا کنیم» وجود دارد، این است که رفراندم در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، یک جایگاه حقوقی و قانونی دارد و اجرای آن، ساز و کار خاص خود را می طلبد. در اصل ششم قانون اساسی تصریح شده که «در جمهوری اسلامی ایران امور کشور باید به اتکاء آراء عمومی اداره شود، از راه انتخابات: انتخاب رییس جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شوراها و نظایر اینها، یا از راه همهپرسی در مواردی که در اصول دیگر این قانون معین میگردد».
«اصول دیگر»ی که مورد نظر کلمات آخر اصل ۶ است، اصول ۵۹، ۱۱۰ و ۱۷۷ هستند. بر اساس اصل ۵۹ «در مسایل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همهپرسی و مراجعه مستقیم به آراء مردم صورت گیرد. در خواست مراجعه به آراء عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد». یعنی اگر مسئله ای بسیار مهم باشد، وظیفه ای که بر عهده مجلس است و دو سوم نمایندگان مجلس تشخیص دهند که درباره آن موضوع، نیاز به برگزاری همه پرسی و یک اجماع ملی است، این وظیفه را از طریق برگزاری همه پرسی انجام می دهند. در اصل ۱۷۷ نیز تصریح شده که امر «بازنگری در قانون اساسی» نیز نیازمند همه پرسی است. طبق اصل ۱۱۰، فرمان همه پرسی را نیز رهبری باید صادر کند. آقای روحانی فرموده اند «خوب است» به جای تصویب قانون در مجلس، همه پرسی برگزار کنیم. حجت الاسلام روحانی حقوقدان هستند و با علم به جایگاه رئیس جمهور در قانون اساسی، این مسئولیت را برعهده گرفته اند. ایشان نیک می دانند که از نظر حقوقی، تشخیص رئیس جمهوری مبنی بر «خوب بودن» یک امر، آن را لازم الاجرا و لازم الاتباع نمی سازد و به ویژه درباره رفراندم، ریاست جمهور اختیاری ندارد و نیازمند رای دو سوم نمایندگان مجلس است.
شاید منظور حجت الاسلام روحانی از «خوب است»، ارائه یک پیشنهاد به مجلس بوده که مجلس خودش درباره این امر تصمیم بگیرد. جدای از اینکه ساز و کار و ادبیات و مکان و زمان ایراد این سخن با پیشنهاد سازگاری ندارد، باید توجه داشت که رفراندم تعریف و معانی و عرف خاص خود را دارد. توجه به جدول زیر نشان می دهد که در کشورهای مختلف دنیا، برگزاری رفراندم حقیقتا درباره مسائل اساسی کشور از جمله الحاق یا تجزیه یا تغییر در نظامات مهم بوده و حتی در تصمیم گیری درباره مسائلی چون جنگ و صلح و روابط خارجی نیز نهادهای مسئول و معین در ساختار سیاسی تصمیم گیرنده بوده اند. کسانی که با تاریخ سیاسی آمریکا آشنا هستند می دانند که بارها بر سر مسائلی چون بودجه، میان دولت و مجلس آمریکا اختلاف چنان بالا گرفته که دولت تعطیل (Shut Down) شده اما این مسئله نیز در ردیف «مسائل مهم» قرار نگرفته که نیاز به رفراندم باشد.
با مداقه در این جدول، تقریبا جایگاهی که رفراندم در عرف دنیا دارد، مشخص می شود.
نام کشور موضوع و سال رفراندم
فرانسه
قانون اساسی-۱۹۵۸، ۱۹۶۹، ۱۹۷۳
نحوه انتخاب رئیس جمهور-۱۹۶۲
قانون اساسی اتحادیه اروپا-۲۰۰۵
در آمریکا تاکنون رفراندم سراسری برگزار نشده است
انگلیس
استقلال ایرلند شمالی-۱۹۷۳
عضویت در جامعه اروپایی-۱۹۷۵
تفویض اختیارات به اسکاتلند-۱۹۷۹
تفویض اختیارات به ولز-۱۹۹۷
تغییر نظام انتخاباتی-۲۰۱۱
استقلال اسکاتلند-۲۰۱۴
اوکراین استقلال کریمه-۱۲۰۱۴
یونان ساختار حکومت-هفت مورد از سال ۱۹۲۰تا ۱۹۷۴
اسپانیا
استقرار نظام دموکراسی- ۱۹۷۶
قانون اساسی جدید-۱۹۷۸
روسیه قانون اساسی جدید-۱۹۹۳
ترکیه اصلاحات قانون اساسی- شش مورد از ۱۹۶۱تا ۲۰۱۰
اما نکته پایانی ما این است که بحث رفراندم، اولین بار نیست که مطرح می شود و آقای روحانی اولین نفر نیستند. پیش از ایشان نیز کسانی این مسئله را مطرح ساخته اند و بیشتر انگیزه سیاسی داشته اند تا حقوقی. و حقیقت ماجرا این است که هر جا در پیشبرد اهداف و برنامه های خود، با مخالفت یک نهاد قانونی دیگر مواجه شده اند، برای دور زدن قانون از رفراندم سخن گفته اند. مفهوم رفراندم یک بار روانی و پوپولیستی دارد که بررسی ها نشان می دهد بیشتر تاکید روی این بعد بوده است.
وقتی کسی سخن از رای مردم و همه پرسی می زند، به طور طبیعی مخالفان این سخن را در جایگاهی قرار می دهد که گویا با رای مردم و استمزاج از مردم مخالفند! این نحوه مواجهه با مسائل، متاسفانه در جریان رای اعتماد به وزیران نیز مشاهده شد. به عنوان مثال گفته شد نمایندگان باید به وزیران معرفی شده رای بدهند چرا که مردم در خرداد ۹۲ به شخص دیگری رای دادند. این سخن، دقیقا به معنی این است که بعضا افراد جایگاه حقوقی ریاست جمهوری و مجلس را نمی دانند و در ذهنشان ملکه نشده است که «وزیر، باید مورد تائید مجلس باشد و رئیس جمهور باید فردی را معرفی کند که نظر مجلس را تامین نماید». ظاهرا تصور این است که با نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، منتخبان مجلس نیز باید تغییر کنند.
ریاست محترم جمهور جناب حجت الاسلام روحانی اخیرا در همایش ملی ارتقای سلامت اداری نکته مهمی فرمودند که حقیقتا باید سر لوحه مسئولین قوا قرار گیرد: « دنیا عقلش کشیده که تفکیک قوا کرده است». بر اساس همین منطق، احترام به اصل تفکیک قوا و عدم مداخله در امور دیگر قوا، امری عقلانی است. 29
۱۶/۱۰/۱۳۹۳ - ۰۹:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]
صفحات پیشنهادی
فتنه گران هرگز قابل بخشش نیستند/ ضرورت توجه لایحه بودجه ۹۴ به مناطق محروم کشور
بیاتیان در تذکر شفاهی فتنه گران هرگز قابل بخشش نیستند ضرورت توجه لایحه بودجه ۹۴ به مناطق محروم کشور یک نماینده مجلس گفت نباید با فتنه گرانی که مدتها کشور را با بحران روبرو کردهاند مماشات کرد و اینها هرگز قابل بخشش نیستند به گزارش خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران سیدمحمد بافزایش قابل توجه کشف مشروبات الکلی در غرب استان تهران
افزایش قابل توجه کشف مشروبات الکلی در غرب استان تهران فرمانده انتظامی ویژه غرب استان تهران گزارش عملکرد 9 ماهه این فرماندهی را تشریح کرد به گزارش نامه نیوز سردار ناصر اصلانی در نشستی خبری که ظهر امروز در مقر ستاد مرکزی پلیس غرب استان تهران برگزار شد ضمن ارائه آمار و گزارش عملدولت در حوزه اقتصاد فعالیتهای قابل توجهی داشته است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس دولت در حوزه اقتصاد فعالیتهای قابل توجهی داشته است نکو عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت رشد اقتصادی 4 درصد مقداری محل تردید است زیرا معمولا به دنبال رشد اقتصادی شاهد بهبود زندگی مردم باشیم ابراهیم نکو عضو کمسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگپروژههایی برای جلب توجه مردم
سهشنبه ۲ دی ۱۳۹۳ - ۰۹ ۲۵ یکی از آسیبهای وارد به برنامههای توسعه جذب سرمایههای ملی توسط برخی مدیران منطقهای با انگیزهی جلب توجه مردم آن مناطق بود مرتضی دلخوش در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا اظهار کرد در جریان برنامههای پنج ساله توسعه بعضا اتفاقدانلود نسخه نهایی برترین نرم افزار فشرده سازی دنیا WinRAR 5.20 Final
پسورد فایل www downloadha com لینک دانلود – ۴ مگابایت | لینک کمکی لینک دانلود نسخه قابل حمل – ۴ مگابایت | لینک کمکی لینک را کپی کنید لینک دانلود – ۴ مگابایتلینک را کپی کنید لینک دانلود نسخه قابلهفته هفدهم لیگ برتر انگلیس چلسی با پیروزی مقابل استوک به تنهایی در صدر ماند
هفته هفدهم لیگ برتر انگلیسچلسی با پیروزی مقابل استوک به تنهایی در صدر ماندشاگردان مورینیو با پیروزی مقابل استوک سیتی جایگاه خود در صدر جدول رده بندی لیگ جزیره را استحکام بخشیدند به گزارش خبرگزاری فارس از هفته هفدهم رقابت های لیگ برتر انگلیس چلسی در بریتانیا به مصاف استوک سیتیرئیس دانشگاه یزد خبر داد رشد قابل توجه بودجه دانشگاه یزد در سال آینده
رئیس دانشگاه یزد خبر دادرشد قابل توجه بودجه دانشگاه یزد در سال آیندهرئیس دانشگاه یزد گفت دانشگاه یزد برای سال آینده مالی رقم 200 میلیارد ریال بودجه اختصاصی را پیشبینی کرده که نسبت به رقم 160 میلیارد ریالی امسال از رشد قابل توجهی برخوردار است به گزارش خبرگزاری فارس از یزد به ن"اشانس دومی برای برگزاری رفراندوم استقلال اسکاتلند وجود دارد"
یکشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶ ۱۴ وزیر اول اسکاتلند معتقد است که شانس دومی برای برگزاری رفراندوم استقلال از انگلیس وجود دارد و گفت دور بعدی را پیروز میشویم به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نوشته روزنامه تایمز الکس سالموند وزیر اول اسکاتلند گفت اگر اسکاتلند بتواند باربرگزاری مانورهای ویژه برای مقابله با تخلفات صنفی و بهداشتی -
در کهگیلویه و بویراحمد برگزاری مانورهای ویژه برای مقابله با تخلفات صنفی و بهداشتی شناسهٔ خبر 2451995 دوشنبه ۸ دی ۱۳۹۳ - ۱۹ ۳۷ استانها > کهگیلویه و بویراحمد یاسوج – استاندار کهگیلویه وبویراحمد نظارت بر بازار و تولید غذای سالم را وظیفه اصلی دولتها دانست و بر برگزاری مانورهاییدر اقدامی قابل توجه صورت گرفت جمعآوری زبالههای سطح روستای دهتل بستک توسط سکنه + تصاویر
در اقدامی قابل توجه صورت گرفتجمعآوری زبالههای سطح روستای دهتل بستک توسط سکنه تصاویرانجمن یاوران زمین سبز روستای دهتل بستک با همکاری و مساعدت شورای اسلامی و دهیاری این روستا اقدام به پاکسازی و جمعآوری زبالههای سطح روستا کردند به گزارش خبرگزاری فارس از بستک در این همایش کهبخش قابل توجهی از توان سازمان بهزیستی به پژوهش اختصاص داده شود
دوشنبه ۸ دی ۱۳۹۳ - ۱۷ ۳۷ باید بخش قابل توجهی از توان سازمان بهزیستی و سازمانهای مشابه دیگر به پژوهش اختصاص یافته تا بتوان به علت آسیبهای اجتماعی رسیدگی کرده و دیگر شاهد این آسیبهای وحشتناک در سطح ملی نباشیم به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا علاءالدینمعاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران در گفتوگو با فارس: نمایشگاه بینالمللی مدیریت بحران به مدت سه روز ب
معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران در گفتوگو با فارس نمایشگاه بینالمللی مدیریت بحران به مدت سه روز برگزار میشودمعاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران گفت از 28 بهمن تا اول اسفند به مدت سه روز نمایشگاه بینالمللی مدیریت بحران در مجتمع شهر آفتاب برگزار میشود مرتضی اپورزرگری در گفتوگو با فارس: مسئولان مساجد به مداحی بیشتر از برگزاری جلسات قرآن توجه دارند
پورزرگری در گفتوگو با فارس مسئولان مساجد به مداحی بیشتر از برگزاری جلسات قرآن توجه دارندقاری بینالمللی قرآن با اشاره به ارجحیت مداحی نسبت به برگزاری جلسات قرآن برای مسئولان مساجد گفت آنها مداحی و سخنرانی را مقدمتر از برگزاری جلسات قرآن میدانند تا جایی که اگر قاری زمان بیشترلیگ برتر والیبال باید با تیمهای کمتری برگزار شود سیدعباسی: تیمها قابل پیشبینی نیستند/ در دور برگشت توان واق
لیگ برتر والیبال باید با تیمهای کمتری برگزار شودسیدعباسی تیمها قابل پیشبینی نیستند در دور برگشت توان واقعی تیمها مشخص میشودسرمربی تیم والیبال شهرداری ارومیه گفت رقابتهای دور برگشت لیگ برتر والیبال بسیار جدیتر خواهد بود و تیمهای شرکت کننده قدرت واقعی خود را نشان خواهندآمار گردشگران و مسافران خارجی به استان چهار محال و بختیاری از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است
آمار گردشگران و مسافران خارجی به استان چهار محال و بختیاری از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری چهار محال و بختیاری گفت آمار گردشگران و مسافران خارجی در سال جاری به استان چهار محال و بختیاری از رشد قابل توجهیبرخوردار بوده است نویسنده حماز مقابل تالار وحدت مراسم تشییع زندهیاد «مرتضی احمدی» چهارشنبه برگزار میشود
از مقابل تالار وحدتمراسم تشییع زندهیاد مرتضی احمدی چهارشنبه برگزار میشودمراسم تشییع زندهیاد مرتضی احمدی چهارشنبه برگزار میشود بابک چمنآرا مدیر مرکز موسیقی بتهوون و ناشر آلبومهای زنده یاد مرتضی احمدی در گفتوگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس گفت مراسم تشییع زرئیس مرکز سنجش آموزش و پرورش در گفتوگو با فارس: امتحانات نهایی دانشآموزان 6 الی 24 دی ماه برگزار میشود
رئیس مرکز سنجش آموزش و پرورش در گفتوگو با فارس امتحانات نهایی دانشآموزان 6 الی 24 دی ماه برگزار میشودرئیس مرکز سنجش آموزش و پرورش گفت امتحانات نهایی دی ماه دانشآموزان از 6 تا 24 دی ماه برگزار میشود عبدالرسول عمادی رئیس مرکز سنجش آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرگزاری فارس-
سیاسی
پربازدیدترینها