تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 12 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):منزلت مردم را در نزد ما، از اندازه روايتشان از ما بشناسيد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803670684




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اين كليد به صندوق همه‌پرسي نمي‌خورد!


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اين كليد به صندوق همه‌پرسي نمي‌خورد!
روزهاي آبان ماه سال 81 ايامي پر التهاب در مجلس ششم به حساب مي‌آمد. گرچه «التهاب» واژه‌اي عادي در مجلس انحصاري تجديد‌نظرطلبان محسوب مي‌شد، اما با اين حال تمام نگاه‌ها در اين روزها به دو لايحه‌اي بود كه از سوي جناح افراطي حزب مشاركت به صحن علني مجلس شوراي اسلامي آورده شده بود.
نویسنده : مهدي پورصفا 


روزهاي آبان ماه سال 81 ايامي پر التهاب در مجلس ششم به حساب مي‌آمد. گرچه «التهاب» واژه‌اي عادي در مجلس انحصاري تجديد‌نظرطلبان محسوب مي‌شد، اما با اين حال تمام نگاه‌ها در اين روزها به دو لايحه‌اي بود كه از سوي جناح افراطي حزب مشاركت به صحن علني مجلس شوراي اسلامي آورده شده بود.
لايحه «قانون انتخابات» و «افزايش اختيارات رياست جمهوري» دو لايحه‌اي بود كه پس از بحث‌هاي فراوان در صحن علني مجلس به تصويب رسيد؛ تصميمي كه بعدها مهدي كروبي رئيس وقت مجلس ششم در مصاحبه‌اي با روزنامه اعتماد ارگان حزب متبوع خود از آن انتقاد كرد و تنها ما‌حصل چنين تصميمي را ايجاد يك بن‌بست در فضاي قانونگذاري كشور عنوان كرد.
در هر صورت واضح بود كه شوراي نگهبان به عنوان نهادي كه اصلي‌ترين ركن حفاظت از قانون اساسي است، با اين دو لايحه مخالفت مي‌كند و آن را به مجلس باز مي‌گرداند. در چنين شرايطي بود كه براي اولين بار از برخي تاريكخانه‌ها صداي تقاضاي رفراندوم به گوش رسيد.
محمدرضا خاتمي عضو شوراي مركزي حزب مشاركت عنصر معلوم‌الحالي بود كه رفراندوم را تنها گزينه در شرايط تقابل با شوراي نگهبان كه مخصوص دوره مجلس ششم بود، عنوان نمود و مدعي شد كه به هيچ وجه از حذف نظارت استصوابي كوتاه نخواهند آمد و عليرضا نوري‌زاده ضد‌‌انقلاب مقيم لندن و از مشاوران راديو اسرائيل، طي مصاحبه‌اي با صداي امريكا، رفراندوم را «راه پاياني اصلاح‌طلبان» دانست.
در نهايت اين دو لايحه با مقاومت شوراي نگهبان به جايي نرسيد و محسن ميردامادي در ماه‌هاي پاياني مجلس عملاً به اين نكته اعتراف كرد كه اين لوايح به جايي نمي‌رسد، اما در اين ميان به نظر مي‌رسيد كه واژه رفراندوم جايگاهي نه چندان مطلوب به عنوان يك ابزار فراقانوني در واژگان سياسي ايران پيدا كرده است.
حالا 11 سال بعد از آن واقعه در سالن اجلاس سران كشورهاي اسلامي، حسن روحاني رئيس‌جمهور اسلامي ايران در ميانه سخنان خود براي جمع بزرگي از اقتصاددانان كشور باز هم سخن از رفراندوم مي‌گويد و اينكه بايد در برخي مسائل مهم و حياتي به آراي مردم رجوع كرد و شايد اين بار هم خاطرات همان لوايح دوگانه و تقاضاي همه‌پرسي ذهن برخي‌ها را قلقلك مي‌دهد.
 
 قانون اساسي چه مي‌گويد
اشاره رئيس‌جمهور به برخي از اصول قانون اساسي باز‌مي‌گردد كه به گفته وي در طول 36 سال گذشته هرگز اجرا نشده و با اتكا به آن مي‌توان رفراندوم برگزار كرد. البته در طول سه دهه گذشته، سه رفراندوم عمومي در ايران برگزار شده است، ۱۲ فروردين ۱۳۵۸، ۱۲ آذر ۱۳۵۸ و 6 مرداد ۱۳۶۸. با اين حال هر سه مورد مربوط به تأييد قانون اساسي و اصلاحات و تغييرات آن بوده است.
واقعيت آن است كه برگزاري رفراندوم در قانون اساسي ايران پيش‌بيني شده است، اما از سازوكاري پيچيده برخوردار است كه تنها منوط به اراده رئيس قوه مجريه نيست.
 در اصل 6 قانون اساسي همه پرسي به عنوان يك راه اداره كشور مورد تأكيد قرارگرفته است، اما در اصل 59 تأكيد شده كه قوه‌مقننه با تصويب دو سوم نمايندگان مجلس مي‌تواند در برخي «مسائل بسيار مهم اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگي» همه‌‌پرسي انجام دهد.
 اصل 99 نظارت بر برگزاري همه‌پرسي را به شوراي نگهبان قانون اساسي واگذار كرده و در اصل 110، صدور فرمان همه‌پرسي جزو وظايف و اختيارات رهبر اعلام شده است. در اصل 123، رئيس‌جمهور موظف است نتيجه را امضا و ابلاغ كند.
به اين ترتيب با نگاهي كوتاه به اصول متعدد قانون اساسي روشن است كه همه‌پرسي و اراده آن منوط به قوه مجريه نيست و اغلب اركان كشور از جمله شخص رهبري در قرائن همه‌پرسي و رفراندوم دخيل هستند.

   همه‌پرسي در آيينه دولت‌ها
در طول سال‌هاي گذشته بحث رفراندوم به عنوان يك ابزار قانوني مورد توجه برخي دولت‌ها قرار گرفته است و برخي از رؤساي جمهور نيز به صراحت به آن اشاره كرده‌اند.
صرف‌‌نظر از دولت اصلاحات كه رفراندوم تبليغ به يك ابزار تبليغاتي براي مطرح كردن برخي درخواست‌هاي فرا قانوني تبديل شده بود، قبل از روحاني در اسفند 88، محمود احمدي‌نژاد نيز در يك گفت‌و‌گوي تلفني با انتقاد شديد از دخالت مجلس در بودجه سال 89، خواستار رفراندوم درباره وضعيت پرداخت يارانه‌ها به مردم شد.
در طول فتنه سال 88 نيز سيدمحمد خاتمي به صراحت خواستار برگزاري رفراندوم براي تعيين مشروعيت نظام شد كه با واكنش تند برخي شخصيت‌هاي سياسي روبه‌رو شد.
در دولت يازدهم نيز شايد بتوان اولين پيش‌زمينه‌هاي مطرح شدن چنين پيشنهادي را در سياست خارجي و بحث رابطه با امريكا عنوان كرد. پيش از اين، اوايل مهرماه سال گذشته، رئيس‌جمهور ايران از نظرسنجي مردمي درباره رفتار دولت در سفر به نيويورك و مذاكره با امريكا خبر داد و بعدها برخي خبرها حاكي از اين بود كه برخي مراكز نظرسنجي دولتي مأمور انجام چنين نظرسنجي شده‌ و اغلب مردم نيز در خصوص ضرورت مذاكره با امريكا رويكرد مثبت از خود نشان داده‌اند.
صرف‌نظر از ديدگاه‌هاي منفي منتقدان درباه چنين پيشنهادي حتي برخي از كساني كه به طرفداري از دولت روحاني در محافل سياسي شهره‌اند، با چنين پيشنهادي مخالفت كردند و آن را غيرضروري دانستند.
 
  رويكردي كه علي مطهري و موسويان هم با آن مخالفند
به عنوان مثال علي مطهري نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي در گفت‌و‌گو با وبگاه خبر آنلاين به انتقاد از مطرح كردن چنين مطلبي پرداخت و در همان زمان گفت: «موافق نظرخواهي در مسائل كلان و ملي نيستم چراكه ممكن است به مسائل ديگر نيز سرايت كرده و تنش‌هايي را ايجاد كند. اصول سياست خارجي ما مشخص است. اختيارات دولت و رئيس‌جمهور هم مشخص است و نيازي به نظرسنجي نيست، چراكه تسري اين امر به مسائل ديگر همچون مسائل فرهنگي، اقتصادي و سياسي مي‌تواند مشكلاتي ايجاد كند.»
از سوي ديگر حسين موسويان مذاكره‌كننده ارشد ايران در دوره دبيري روحاني در شوراي عالي امنيت ملي چنين رويكردي را مغاير با منافع كشور در حوزه سياست خارجي عنوان كرد و طي مصاحبه‌اي آوردن مسائل سياست خارجي را به كف خيابان اشتباه دانست و گفت: «تخصصي‌ترين مسائل سياست خارجي بايد توسط متخصص‌ترين افراد ذي‌صلاح كشور در مراجع قانوني كشور بحث شود نه در كف خيابان‌ها، من با اين حرف موافقم. ما نبايد منافع ملي ايران را كه در سياست خارجي است، به دعواي خياباني تبديل كنيم. دوم اينكه اگر يك سياستي بخواهد به رأي گذاشته شود، اين تصميم‌گيري بايد توسط مراجع عالي نظام صورت بگيرد. رهبري، سكاندار سياست خارجي ايران است. ممكن است روزي مقام معظم رهبري تصميم بگيرد يك موضوع خاص به رأي گذاشته شود. مسلماً، همه تسليم. اما تا زماني كه چنين چيزي وجود ندارد به رأي گذاشتن رابطه ايران و امريكا به نظرم مبنايي ندارد. قانون اساسي وجود دارد، شوراي عالي امنيت ملي وجود دارد. وزير خارجه، وزير اطلاعات همه عضو هستند؛ بررسي مي‌كنند كه اين رابطه را مي‌خواهيم يا نمي‌خواهيم. هر تصميمي گرفتند مي‌فرستند براي مقام رهبري، ايشان خودشان موافقت يا مخالفت مي‌كنند.»

  رفع حصر را به همه‌پرسي بگذاريد
صرف‌نظر از مخالفت همفكران آقاي روحاني در عرصه سياست داخلي و خارجي با موضوع رفراندوم و كشاندن چنين موضوعاتي به كف خيابا‌ن‌ها به نظر مي‌رسد كه برخي گروه‌هاي افراطي در داخل اصلاح‌ طلبان پيشاپيش به استقبال از پيشنهاد آقاي روحاني رفته‌اند و آن را به عنوان فرصتي براي مطرح كردن تمايلات فراقانوني خود مي‌دانند.
شايد دور از انتظار نباشد كه بلافاصله پس از سخنراني آقاي روحاني، حميدرضا جلايي‌پور طي يادداشتي كوتاه در روزنامه اعتماد خواستار برگزاري رفراندومي براي حل مشكلات و معضلات مربوط به فتنه سال 88 و اعتراضات غيرقانوني پس از آن مي‌شود. به طور حتم اشاره جلايي‌پور بحث حصر سران فتنه است كه با حكم قانوني شوراي عالي امنيت ملي در حصر به سر مي‌برند.
آيا مي‌توان از رئيس‌جمهور به عنوان رئيس شوراي عالي امنيت ملي انتظار داشت تصميم‌گيري‌هاي اين شورا را كه محرمانه‌ترين بحث‌هاي مربوط به نظام در آن صورت مي‌گيرد با رفراندوم تعيين شود.

  حالا وقت عمل است
نظام جمهوري اسلامي ايران را شايد تنها نظام واقعاً دموكراتيك در سطح منطقه بتوان عنوان كرد كه سالانه يك انتخابات مردمي در آن صورت مي‌گيرد و آخرين آن انتخابات رياست جمهوري سال 92 است.
صرف‌نظر از نتيجه هر كدام از اين انتخابات‌ها ميزان مشاركت بالاي مردم در آنها مي‌تواند معياري باشد از آنچه كه آن را بتوان سنجش مقبوليت نظام عنوان كرد. بنابراين گفته آقاي روحاني چندان به واقعيت نزديك نيست كه اصل رفراندوم 36 سال است كه مورد اعتنا قرار نگرفته است و اين در صورتي است كه ما راهپيمايي سالانه 22 بهمن و حضور حماسي مردم در 9 دي ماه را در نظر نگيريم كه در آن صورت نتيجه كاملاً مشخص و معين است.
بنابراين روي كار آمدن آقاي روحاني خود نوعي رفراندوم درباره سياست‌ها و رويكردهاي نامزدهاي مختلف است. مردم حرف خود را در انتخابات زده‌اند و حالا به نظر مي‌رسد، وقت عمل به آن چيزي است كه در انتخابات به آن وعده داده شده است و انتظار اصلي مردم از دولت و شخص رئيس‌جمهور حل مسئله معيشت است.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۲





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن