واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
آیا رویکرد ترکیه از غرب متوجه شرق شده است/ همگرایی با روسیه یا اروپا
شناسهٔ خبر: 2455525 یکشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۹
بین الملل > اروپا
یک روزنامه آلمانی در تحلیلی نوشت: ترکیه در کنار نزدیکی به اتحادیه اروپا به همگرایی با روسیه نیز می اندیشد. به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه آلمانی فرانکفورترآلگماینه در شماره امروز خود نوشت: در دوره های اخیر شاهد تحولات جالب توجهی در مناسبات آنکارا- مسکو و اتحادیه اروپا هستیم. دلیل این امر نیز شکنندگی های موجود در این روابط سه جانبه است.ابتدا "ولادیمیر پوتین" در سفر خود به آنکارا اعلام کرد: روسیه در نظر دارد جریان خط لوله گاز طبیعی(ساوت استریم) را از خاک ترکیه عبور دهد. این تحول غیرمنتظره نشان داد که همکاری ترکیه و روسیه در زمینه انرژی، رشد و توسعه بیشتری خواهد یافت. حتی برخی از ناظران بر این باورند که آنکارا - مسکو اتفاق جدیدی بر محور انرژی شکل خواهند داد.پس از این تحول بسیار مهم ۳ تن از اعضای بلندپایه اتحادیه اروپا به ترکیه سفر کردند. "فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نمایندگان مسئول از بسط و توسعه این اتحادیه و نیز نماینده مسئول از کمکهای انسانی، در آنکارا دیدارهایی را به انجام رساندند.پس از این رویدادها سوالی که به ذهن می آید این است: آیا اتحادیه اروپا از تشکیل اتفاق جدید بین ترکیه و روسیه نگران است؟ اگر چه موگرینی پاسخی به این سوال نداد، اما این سوال همچنان در اذهان باقی ماند.بخصوص انتقادات شدید رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه از اتحادیه اروپا این سوال را به ذهن متبادر می کند که آیا ترکیه از اتحادیه اروپا صرفنظر کرده و بسوی روسیه متمایل شده است؟ این سوالات و نگرانی ها هم در داخل ترکیه و هم در خارج از آن همچنان بر سر زبانهاست و درباره آن بحث های زیادی صورت می گیرد. این ادعاها تا چه حد به واقعیت نزدیک است و تا چه حد سبب نگرانی می شود؟
این روزنامه در ادامه به نقل از تحلیلگران و کارشناسان می نویسد: درست است که از سویی روابط ترکیه- روسیه روز به روز مستحکم تر می شود و هم در روابط ترکیه با اتحادیه اروپا برخی مشکلات وجود دارد، اما ارزیابی این مسئله به شکل دور شدن ترکیه از اتحادیه اروپا و نزدیکی آن به روسیه بسیار اشتباه خواهد بود. به جای آن باید این مسئله مورد بررسی قرار گیرد که چرا ترکیه از اتحادیه اروپا دور شده و به سوی روسیه متمایل شده است.
فرانکفورتر آلگماینه در ادامه نوشت: دلیل نزدیکی ترکیه به روسیه را در دو مورد می توان خلاصه کرد. اول اینکه ترکیه همانند کشورهای اروپایی در زمینه انرژی به روسیه وابسته بوده و می خواهد بجای متضرر شدن از این وابستگی با افزایش همکاری های تجاری و اقتصادی خود با روسیه، آن را به امتیاز تبدیل کند.دیگر اینکه ترکیه در تلاش پیدا کردن راه حل برای بحران سوریه بوده و بدین دلیل نیز درصدد پیدا کردن فرمول مشترک با روسیه برای حل بحران سوریه است. ترکیه می داند نقش روسیه در سوریه بسیار مهم و حیاتی است. سیاست نزدیکی ترکیه به روسیه بخصوص با وجود بحران اوکراین سبب ناخشنودی کشورهای اروپایی و نیز آمریکا شده است.اروپا و آمریکا به دلیل نقض تحریم اعمالی علیه روسیه ناراحت و نگران هستند. در واقع دوری ترکیه از اتحادیه اروپا به دو دلیل غیرممکن است.
یکی اینکه وجود چنین مشکلاتی بین ترکیه - اتحادیه اروپا تبدیل به یک سنت شده و مذاکرات درباره عضویت کامل ترکیه در اتحادیه اروپا از سال ۲۰۰۷ وارد یک دوره بحرانی شده است، اما بطور کامل قطع نشده و رسما ادامه دارد. در طول این مدت به طور متقابل طرفین همدیگر را مورد انتقاد قرار داده اند. گرچه این انتقادات در دوره های اخیر افزایش یافته است. دلیل این امر نیز انتقادات شدید اتحادیه اروپا از احکام صادره علیه روزنامه نگارانی است که در جریان دعوی مربوط به آنچه که ساختار موازی نامیده می شود، دستگیر و محاکمه شده اند.
دومین و اصلی ترین دلیل عدم قطع روابط ترکیه و اتحادیه اروپا این است که روابط ترکیه با اتحادیه اروپا ریشه ای بوده و از پایه های بسیار مستحکمی برخوردار است. همچنان که مقامات ارشد ترکیه اعلام کردند که عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، یک هدف استراتژیک است.
در نهایت باید گفت که توسعه روابط تجاری و اقتصادی ترکیه بر سر موضوع انرژی و نیز سایر زمینه ها بسیار مهم است، اما هیچکدام از اینها نمی تواند روابط عمیق و همگرایی ۲۰۰ ساله ترکیه با اتحادیه اروپا را از بین ببرد. ترکیه نه در گذشته و نه امروز هیچوقت خواهان از بین بردن این روابط عمیق و ریشه دار نبوده است. انتقادات و بحران اخیر نیز تنها می توانند به جزر و مد تشبیه شده و یا بعنوان بلوف متقابل تعبیر شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]