واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۸ دي ۱۳۹۳ (۱۰:۴۸ق.ظ)
رئيس انجمن روانشناسي اجتماعي ايران: با اجراي کمپين «آسمان آبي، زمين پاک» سلامت اجتماعي تهراني ها افزايش مي يابد رئيس انجمن روانشناسي اجتماعي ايران گفت: با اجراي کمپين «آسمان آبي، زمين پاک» به طور حتم موجب افزايش سلامت اجتماعي مردم تهران مي شود.
به گزارش خبرگزاري موج، دکتر مجيد صفاري نيادرباره وضعيت کنوني شهر تهران اظهار کرد: تهران به دلايل مختلفي همچون ازدحام، گوناگوني، فقدان استانداردهاي سلامت اجتماعي، گمنامي اضافهبار، مؤلفههاي شخصيتي مغاير با شهروندي و دهها مشکل ديگر با شرايط سختي مواجه است. آنچنانکه امروز آدمهايي که در تهران زندگي ميکنند رفتارهايي همچون انحراف به راست، انحراف به چپ، هل دادن در صف سوارشدن به مترو تبديل به رفتار اجتماعي و قالب اين شهرنشينان شده است.
اين روانشناس با اشاره به راهاندازي کمپين «آسمان آبي، زمين پاک » از سوي شهرداري تهران دراينباره گفت: به نظر ميرسد شهرداري تهران با اجراي اين کمپين در تلاش است تا نظم و انضباط را به حوزه اداره شهر بازگرداند، اما؛ در اين مسير دو چيز لازم و ملزوم است که تنها با توجه شهرداري به اين دو موضوع ميتوان به نتيجه بخش بودن اين کمپين اميدوار بود.
دکتر صفاري نيا دراينباره اظهار کرد: در ابتدا بايد سيستم درستي براي اجراي کمپين برنامهريزي شود. آنچنانکه سيستم نظارت و کنترل و ارزيابي دقيقي اين کمپين را همراهي کند. بهطوريکه انتظار ميرود در اين مسير پليس راهور بهطورجدي با شهرداري تهران همکاري کند و بهطور هوشمند، محسوس و نامحسوس موضوع «خط سفيد» مورد دقت قرار گيرد و از سوي ديگر بايد محيط طوري طراحي شود که درواقع ساختار شهر، رانندگان را به رعايت خط سفيد در مسير حرکت ترغيب کند.
رئيس انجمن روانشناسي اجتماعي ايران افزود: شهرداري تهران بايد ابعاد شخصيتي و انساني مخاطبان خود را موردتوجه قرار دهد و با شناخت عاطفي هر شهروند در خصوص سياستهاي کمپين « آسمان آبي، زمين پاک » تصميمگيري شود بهنحويکه شهرداري بايد تغيير نگرش را در جهت تغيير رفتار هدايت کند.
وي با اشاره به وجود مفاهيمي همچون « پنجره شکسته» و « الگوسازي» در روانشناسي گفت: يکي از مسائلي که امروز در رانندگي شهر تهران گريبان مردم را گرفته است، اين است که عدهاي موازين قانوني را رعايت ميکنند، اما؛ مدام هدف انحراف به چپ و راست ساير رانندگان قرار ميگيرند، آنچنانکه احساس عدالت درباره رانندهاي که حقش اينگونه تضعيفشده سبب ميشود وي نيز به قوانين بيتوجهي کند، ازاينرو يکي از مهمترين موضوعاتي که بايد در طرح «خط سفيد» موردتوجه قرار گيرد توجه به سيستمهاي کنترلي دقيق در زمان اجراي اين طرح است.
اين استاد دانشگاه در ادامه خاطرنشان کرد: در کشورهاي توسعه يافته دنيا به محض آنکه يک راننده تخلف کرد، از سوي پليس متوقف ميشود، اما؛ اين اتفاقي است که در ايران رخ نميدهد و کنترل لازم از سوي پليس راهور وجود ندارد.
وي تاکيد کرد: طراحي محيط و مخاطب قرار دادن حيطه عاطفي، شناختي و رفتار مردم از موضوعاتي است که بهسلامت رواني و احساس آرامش افراد در کلانشهرهايي همچون تهران کمک ميکند، بهطوريکه مردم بايد در جريان اين کمپين « آسمان آبي، زمين پاک» به اين موضوع برسند که مدل رانندگي و يا بازيافت کردن به نفع سلامت و نفع شخصي خود آنها خواهد بود و شهرداري تهران بايد به شهروندان يادآوري کند که حرکت آنها در اين مسير سبب ميشود اين شهر در مسير توسعه حرکت کند و از همه مهمتر فرزندان آنها شرايط بهتري براي زندگي در تهران داشته باشند.
دکتر صفاري نيا افزود: ترافيک و بروز خشم و خشونت در رانندگي در کنار احترام به محيطزيست و تفکيک از مبدأ از مؤلفههاي سلامت اجتماعي در يک جامعه است و زماني که اين نظم در شهر ايجاد شود و استانداردها رعايت شود بهطور حتم سلامت اجتماعي بالا ميرود.
رئيس انجمن روانشناسي اجتماعي ايران با تأکيد بر اينکه شهرداري تهران بايد قاطعانه و با جديت «کمپين آسمان آبي، زمين پاک» را در سطح تهران اجرا کند، اظهار کرد: در عرصه رفتارهاي اجتماعي گاهي از نگرش به رفتار ميرسيم و گاهي نيز از رفتار به نگرش دست پيدا ميکنيم به نحوي که اگر طرحي براي بازيافت نباشد با وجود آنکه شخص با علاقهمندي به محيط زيست به بازيافت بپردازد، بازهم اين موضوع ثمرهاي نخواهد داشت.
ازاينرو آنچه در اجراي اين کمپين در تهران نيازمند آن هستيم طراحي ساختارهاي درست است چراکه تهران در جمع کلانشهرهاي درحالتوسعه است و رفتار اجتماعي در اين شهر بهگونهاي است که اگر ساختار درست باشد رفتارها درست شکل ميگيرد و اگر ساختار نباشد هر فردي همانطور که دلش ميخواهد رفتار ميکند.
اين روانشناس با اشاره به اينکه سلامت اجتماعي در سايه رعايت استانداردهاي نظم شهري و رعايت قانون و توجه به محيطزيست حاصل ميشود، گفت: سلامت اجتماعي در تهران زماني به دست ميآيد که اجراي طرحهايي همچون «کمپين آسمان آبي، زمين پاک» منجر به آن شود که مردم به شهر و محلهشان دلبستگي پيدا کنند و رفتارهاي صحيح شهروندي با هر فرد اين جامعه عجين شود، بهطوريکه با در پيش گرفتن احترام به خط سفيد و رعايت تفکيک زباله به شهر و محله خود احترام بگذارند.
وي خاطرنشان کرد: اگر کمپين « آسمان آبي، زمين پاک» بهدرستي اجرا شود بهطور حتم منجر به افزايش روحيه تعاون در شهر تهران شده و پرخاشگري در اين جامعه کاهش مييابد و بهطور حتم شهروندان کمتر شاهد نا عدالتي خواهند بود.
اين روانشناس لازمه اجرايي شدن قوانين بهويژه درزمينهٔ رانندگي را حضور پررنگ دستگاههاي هوشمند عنوان کرد و گفت: نبايد اينگونه باشد که رانندگان در اتوبان تازه تأسيس صدر احساس کنند دوربينهاي نظارتي تنها چند روز آنها را تحت نظارت دارد و حداقل اگر قرار است متخلفين از قانون جريمه نشوند بهگونهاي رفتار شود که آنها متوجه باشند رفتارشان در رانندگي رصد ميشود، تنها اجراي کمپين با حمايت قانوني ميتواند منجر به نتيجه شده و در رفتار مردم تغيير ايجاد کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]