واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ دي ۱۳۹۳ (۷:۱۶ق.ظ)
زمستاني سرد و واژه اي به نام انسانيت؛ حيوانات گرسنه را دريابيد گروه اجتماعي؛
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، يکي از بخش هاي محيط زيست که بايد براي آن برنامه ريزي کرده، حيات وحش است. حيات وحش را مي توان هم در بخش طبيعتي ( جنگل و مرتع ) و هم در بخش شهري (حيوانات شهري ) بررسي کرد و البته براي هر کدام برنامه خاصي را تدوين کرد.
ايران از جهت حيات وحش طبيعي به علت دارا بودن کوه، دشت و جنگل داراي شرايط ويژه اي است که تا به امروز براي اين مهم هيچ تدبير خاصي از سوي مراجع ذي ربط صورت نگرفته است. اما در بخش شهري اوضاع بسيار خراب تر از آن است که بتوان حتي به آن فکر کرد.
انسان در هر کجا که توانسته است خشت روي خشت قرار دهد، دست به توسعه شهري زده است و اين يعني حيواناتي که تا قبل از ورود خانه هاي سر به فلک کشيده، به راحتي منطقه زندگي خود تردد مي کردند، ديگر اين روزها حتي خانه اي براي زيستن ندارند.
سگ، گربه، پرندگان و برخي از حيوانات خاص همچون خرگوش و روباه را مي توان به عنوان بخشي از حيات وحش آواره شهري به حساب آورد. البته در اين ميان استثنا هم وجود دارد مثلا موش که گريبان مسئولان شهري گرفته است.
موش از انواع مختلف، در پايتخت کشور که بايد ويترين تميزي و پاکيزگي آن کشور باشد، آن قدر آزادي عمل دارند که برخي اوقات ساير حيوانات به آن ها حسودي مي کنند. در هر جايي که انسان حضور دارد، موش موجودي است که چه بخواهيم و چه نخواهيم، ميهمان ناخوانده آن محل خواهد بود.
از ميدان تجريش تا فلکه دوم صادقيه و البته خيابان آزادي تا انقلاب، همه و همه در تصرف موش ها قرار دارند.
جمعيت و جثه موش ها در برخي از شهرهاي بزرگ به قدري افزايش پيدا کرده است که حتي گربه ها نيز در ساعاتي از شب جرات گردش انفرادي در کوچه ها را ندارند. برخي از حيوانات شهري همچون سگ و گربه در کشورهاي پيشرفته داراي انجمن و نهاد هاي مردمي هستند که البته اگر به دوستان خوب شهرداري بر نخورد، هزينه اکثر اين نهاد ها و انجمن ها توسط شهرداري شهرها تامين مي شود.
اما در کشور ما شهرداري ها کار را راحت تر کرده و به جاي هزينه کردن براي حيواناتي که اولين ساکنين مناطق شهري بوده اند، با يک گلوله راه سراي باقي را به آنان نشان داده و در برخي مواقع نيز مثال ارتش نازي و برخي تروريست ها از کوره و زنده به گور کردن استفاده مي کنند.
اما در اين ميان، برخي از شهروندان هستند که به جاي سنگ و چوب با غذا و جاي خواب گرم از حيوانات استقبال مي کنند و اساسا هم کاري به اين مطلب ندارند که شهرداري فلان شهر به ازاي هر لاشه سگ و گربه 20 تا 30 هزار تومان مژدگاني پرداخت مي کند!
يعني شهرداري ها که در مقابل موش ها سال هاست که دستانشان را به حالت تسليم بالا آورده اند، به دنبال قتل عام موجوداتي هستند که سابق بر اين به آنها لقب باوفا و ملوس را مي داديم.
اين بدان معني است که از اين پس اگر نتوانستيم در هر مسئله اي، مورد اصلي را حل کنيم به حاشيه پناه برده و پشت موضوع ديگري خود را پنهان کنيم. حال اگر توان از بين بردن عامل طاعون و هزار بيماري ديگر را نداريم، خوشبختانه سگ و گربه با جثه اي بزرگتر از موش هستند که مي توان لاشه آن ها را به جاي لاشه موش به ملت، قالب کرد.
دکتر محسن مشکات که سابق بر اين معاون سازمان دامپزشکي ايران بود در گفتگويي با خبرنگار خبرگزاري موج، در مورد عملکرد مراجع ذي ربط در مورد حيوانات شهري مطالبي را مطرح کرده است که در ادامه آن ها را خواهيد خواند.
*آقاي دکتر مشکات با تشکر و سپاس از وقتي که در اختيار ما قرار داديد.
حيوانات شهري از جمله سگ و گربه از جمله همسايگاني هستند که ما مردم بايد با آنها زندگي مسالمت آميزي داشته باشيم. اما اين چنين نيست. چرا؟
ما در سازمان جهاني بهداشت دام يک سرفصل داريم تحت عنوان رفاه حيوانات. اين سرفصل در دين ما نيز به گونه اي ديگر مطرح شده است. در اسلام بر حقوق حيوانات تاکيد شده است و بر اساس احاديث و فرمايش بزرگان، به مردم توصيه شده است که با حيوانات مهربان باشند. حيوانات بر ما حقي دارند و اين موضوع هم در اديان الهي و هم در قوانين جهاني بارها تاکيد شده است.
قبول داريد که ما در کشورمان به هيچ عنوان ميزبانان خوبي براي اين موجودات بي زبان نيستيم؟
اين که ما در کشور چه ميزان به بحث حقوق حيوانات و رفاه آنها توجه مي کنيم، مسئله اي است که بيشتر به فرهنگ مردم مربوط مي شود. البته از همان قديم ايرانيان عادت داشتند که براي پرندگان دانه يا خورده نان بريزند و يا به گربه محل غذا بدهند و اين طور نيست که ايرانيان با حيوانات بيگانه باشند.از همان قديم هم برخي مردم در منازل خود حيوانات اهلي را نگه مي داشتند و اتفاقا براي اين ميهمانان خود نيز هزينه مي کردند. اما در ميان مردم هستند کساني که تصور خاصي به حيوانات دارند و باور آنها بر دوري از حيوانات است که تغيير اين باور کار بسيار سختي است.
آيا سازمان دامپزشکي در اين مورد کار خاصي انجام داده است؟
سازمان دامپزشکي به عنوان تامين کننده بهداشت و سلامت حيوانات، موظف است در رابطه با حيوانات مختلف خدماتي خاص ارائه دهد. در حال حاضر کلينيک ها، بيمارستان ها و درمانگاه هاي دامپزشکي مجوزهاي خود را از سازمان دامپزشکي دريافت مي کنند و خدماتي را به صاحبان حيوانات خانگي ارائه مي کنند.
از نگاه شما چه لزومي دارد که حيوانات را تحت نظر پزشکي قرار دهيم؟
حيوانات خانگي در کنار مردم زندگي مي کنند و با بچه ها سر و کار دارند، حتي اين رابطه از رابطه يک دامدار و دام اهلي بيشتر و نزديک تر است. به همين دليل ارائه خدمات بهداشتي به اين حيوانات و تامين سلامت آنها بسيار مهم است.استفاده از واکسن براي جلوگيري از انتقال بيماري هاي مشترک يکي از کارهاي مهمي است که کلينيک هاي دامپزشکي انجام مي دهند.ما از کليه مراکزي که حيوانات را توليد و عرضه مي کنند نيز بازديد خواهيم کرد، مهمترين مسئله در اين مراکز اين است که آيا شرايط بهداشتي اين مراکز مناسب است ؟ آيا حيواني که در اين مراکز توليد و نگهداري مي شود در شرايط بهداشتي زندگي مي کند؟
آقاي دکتر مشکات در مورد حيوانان بي پناه چه کاري مي توان کرد؟
حمايت از اين حيوانات کار انجمن ها و تشکل هاي مردمي است و در برخي از کشورها نيز بخش خصوصي سرمايه گذاري خوبي در اين زمينه کرده است. اين طور نيست که دولت چنين امکاني را براي اين حيوانات ايجاد کند. دولت حمايت نکرده اما مانعي هم براي انجمن ها و تشکل ها ايجاد نکرده است. برخي از مردم بيش از سايرين احساس وظيفه کرده و بسيار حيوان دوست هستند؛ بنابراين مي توانند با تشکيل يک انجمن حمايتي، براي حيوانات بي سرپناه، فعاليت کرده و مطمئنا در اين مسير سازمان دامپزشکي نيز کمک رسان خواهد بود. سازمان دامپزشکي در بسياري از نمايشگاه ها و همايش هاي مربوط به حيوانات کوچک، مشارکت داشته است.
*به هر حال با ورود به فصل سرما، ديدن حيواناتي که در سرما به دنبال غذا مي گردند مي تواند دل هر جنبنده اي را به درد آورد؛ حال اينکه گربه، سگ و يا پرندگان با ته مانده غذاي من و شما نيزمي توانند زنده بمانند.
همان ته مانده هايي که سالانه ميلياردها تومان از پول اين کشور را به هدر داده و به راحتي دور ريخته مي شوند.به راستي اگر برخي از مسئولان محترم در شهرداري ها به جاي هزينه کردن پول براي خريد اسلحه شکاري و فشنگ، در کنار سطل هاي زباله غول پيکر محلات جايگاهي را براي ته مانده غذاي شهروندان قرار دهند تا حيوانات محله حداقل اگر از سرماي هوا در امان نيستند، با شکمي سير به جنگ سرما بروند.
کاش کمي در همزيستي با حيوانات منصف باشيم!
محمد علي رفيعي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]