واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ دي ۱۳۹۳ (۱۰:۳۹ق.ظ)
به مناسبت ۵ دي ماه سالروز وقوع زلزله بم؛ بررسي رفتارهاي سازه اي و تحليلي از علل ويراني ساختمان ها در زلزله بم زمين لرزه 5 دي ماه 1382 بم در ساعت 5.26.26 درشهرتاريخي بم در جنوب شرقي كرمان رخ داد، كانون براساس اطلاعات كسب شده از لرزه اصلي و پس لرزه ها توسط لرزه نگارها و شتابنگارهاي مستقر در بم، در محدوده شهر بم واقع بوده است، براساس بررسي هاي انجام شده بخشي از گسل بم كه از كنار شهر بم عبور مي كند در اين زلزله فعال شده است.
به گزارش خبرگزاري موج، زمين لرزه 5 دي ماه 1382 بم در ساعت 5.26.26 درشهرتاريخي بم در جنوب شرقي كرمان رخ داد. كانون ، براساس اطلاعات كسب شده از لرزه اصلي و پس لرزه ها توسط لرزه نگارها و شتابنگارهاي مستقر در بم،در محدوده شهر بم واقع بوده است، براساس بررسي هاي انجام شده بخشي از گسل بم كه از كنار شهر بم عبور مي كند در اين زلزله فعال شده است.
طبق آمار رسمي اين زمينلرزه ۲۶٬۲۷۱ قرباني، ۳۰ هزار مجروح و بيش از صدهزار نفر بيخانمان به جاي گذاشت.
در اثر اين حادثه ۹۰ درصد از سازههاي شهر بم به کلي تخريب شدند و ارگ بم که با ۲۵۰۰ سال قدمت بزرگترين سازهٔ گلي جهان بود نيز به کلي ويران شد.
ساختمان هايي که در منطقه زلزله زده قرار داشتند را مي توان به گروه هايي شامل شامل ساختمان هاي خشتي مصالح بنايي، فولادي و بتني مسلح دسته بندي نمود که اين گروه شامل ساختمان هاي خشتي و بنايي بيش از 90 درصد ابنيه و سازه هاي منطقه را در بر مي گيرد.
هر يک از اين گروه هاي ساختماني از نظر مصالح به کار برده شده، نحوه اجرا، تاريخچه ساخت و قدمت، توزيع مکاني در منطقه و خساراتي که در زلزله متحمل گشتند، شرايط ويژه اي را دارا بودند که آنان را با دسته هاي ديگر متفاوت مي نمود.
قسمت اعظم اين ساختمان ها را منازل مسکوني اهالي به خود اختصاص داده و ساختمان ها غير خصوصي و عمومي درصد پاييني از آنان را شامل مي شدند.
در بخش مسکوني ساختمان هاي خشتي و مصالح بنايي بيش از 90 درصد ساختمان ها را شامل مي شد و درصد بقيه به ساختمان هايي با اسکلت فولادي و بتني مسلح اختصاص داشت.
ساختمان هاي بتني مسلح به ندرت در بافت مسکوني يافت مي شد و بيش از نيمي از ساختمان هاي عمومي و دولتي از ساختمان ها عمومي و دولتي و تجاري شهر بم و مناطق زلزله زده اطراف را ساختمان هايي با اسکلت فولادي و بتني تشکيل مي دادند.
به دليل ضعف مصالح و عدم مقاومت در برابر نيروي زلزله دچار شديد ترين خسارات و عمدتا فروريختگي کامل گرديدند، مدهاي خرابي در اين ساختمان ها عبارتند از ايجاد ترک و جدا شدن ديوارها از يکديگر، ايجاد ترک و جدا شدن ديوارهاي غيرباربر از سقف، فروريختگي خارج از صفحه ديوارها، ترک هاي برشي قطري در کنار بازشوها، تخريب ديوارهاي باربر و فروريختن سقف، فروريختن طاق ها و فروريختگي جزئي و کلي ساختمان.
به دليل سنگيني زياد، عدم انسجام بين اجزاي ساختمان، عدم وجود کلاف افقي و قائم، کيفيت پايين در مصالح ملات، دچار خسارات شديدي گرديدند.
مدهاي شکست در اين ساختمان ها عبارتند از ايجاد ترک و جدا شدن ديوارها از يکديگر، جدا شدن ديوارها از سقف، ايجاد ترک هاي مورب قطوري بازشوها، فرو ريختگي خارج از صفحه ديوارها، از بين رفتن انسجام سقف ها، فروريختن طاق هاي ضربي، شکست کلاف ها و فروافتادن از روي ديوارها، جدا شدن تيرهاي سقف از کلاف، خسارت در کنج ها و فرو ريختگي جزئي و کلي.
به دليل نداشتن اجراي باربر جانبي مانند بادبند، عدم انسجام بين اجزاي سازه اي، کيفيت پايين اجراي اتصالات و عدم رعايت ظوابط طراحي مقاوم دچار خسارات نسبتا شديدي گرديدند که علت آن کيفيت پايين مطالح و نحوه اجرا بود.
مدهاي شکست در اين ساختمان ها عبارتند از تغيير مکان جانبي نسبتا زياد، فروريختن خارج از صفحه ديوارها، ايجاد مکانيزم در اثر طبقه نرم، خسارت در گوشه ساختمان ها به دليل وجود پيچش قابل توجه، فرو افتادن سقف ها، تغيير شکل جانبي ستون ها، شکست ستون ها از محل وصله، کمانش ستون ها و بادبندها، گسيختگي و جدا شدن اتصالات از محل جوش ها، گسيختگي تيرهاي لانه زنبوري و فروريختگي پلکان.
تعداد کمي از ساختمان هاي داراي اسکلت بتن مسلح در منطقه وجود داشت و دچار خسارات کمتري گرديدند که علت آن کيفيت پايين مصالح و اجرا بود.مدهاي گسيختگي در اين ساختمان ها عبارتند از؛ شکست ستون ها از محلي که براي اجراي پا گرد راه پله ضعيف شده بود، گسيختگي خمش ستون در محل اتصال بدليل سختي زياد تيرها، ايجاد مکانيزم در اثر طبقه نرم، ترک خوردگي در نما و نازک کاري به دليل عملکرد ستون هاي کوتاه.
خسارات وارده بر تجهيزات و وسايل داخلي ساختمان ها و خسارات وارد بر تاسيسات مکانيکي و برقي بود و عمدتا عدم وجود مهار مناسب و اتصال نامناسب اين اجزا به سازه ساختمان ها باعث بروز اين خسارات گرديد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]