تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):مؤمن هنگام بى نيازى شكر مى گزارد و منافق هرگاه بى نياز شود طغيان مى كند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855322269




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کارون و چشم های نگران/ پرونده انتقال آب ميان حوزه ای را ببنديد -


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبری/
کارون و چشم های نگران/ پرونده انتقال آب ميان حوزه ای را ببنديد

رودخانه کارون


شناسهٔ خبر: 2445728 چهارشنبه ۳ دی ۱۳۹۳ - ۰۵:۲۰
استانها > خوزستان

اهواز- «جلوی انتقال آب کارون را بگیرید» این مطالبه و نگرانی جدی خوزستانی ها در سفر متصدی، معاون سازمان حفاظت محيط زيست، باز هم با صراحت به عنوان مهمترين درخواست مردم اين استان مطرح شد. به گزارش خبرنگار مهر، سالهاست که چشمهای نگران مردم خوزستان به رودخانه ای خیره شده که بخشی جدایی ناپذیر از خاطرات شیرین آنها در آن رقم خورده است. کارون که شاید با سیاست های نسنجیده به باتلاقی برای دفن خاطرات شیرین مردم خوزستان تبدیل شود؛ مسئولان کشور را به آزمونی سخت که با زندگی مردم عجین شده دعوت کرده است.معاون سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این خواسته مدیران، كارشناسان و انجمن های مردم نهاد اگر چه اعلام كرد كه اجرای طرح های انتقال بدون مطالعات زیست محیطی ممنوع است اما در عین حال گفت كه آب كارون تنها برای تامین آب شرب منتقل می شود.متصدی در پاسخ به انتقادات نسبت به سازمان حفاظت محیط زیست كه فشارها را دلیل موافقت با تصویب طرح های غیركارشناسی انتقال آب كارون عنوان می كردند، سعی كرد از مواضع این سازمان دفاع كند، گفت: «سیاسی نیستیم و هر گونه تصمیم از پارسال تاكنون علمی بوده است.»این اظهارات البته نمایندگان NGO ها را قانع نمی كند. چنانكه «داریوش بهمئی» دبیر انجمن صنفی مهندسان صنعت آب خوزستان می گوید: انتقال آب کارون برای تامین آب آشامیدنی استانهای دیگر در حالی صورت می‌گیرد که شهر‌ها و روستاهای خوزستان هنوز با مشکل کمی و کیفی آب آشامیدنی روبرو هستند. این طرح به دلیل نفوذ سیاسی دیگر استانها اجرا شده و انتظار ما این است که سازمان حفاظت محیط زیست در مقابل لابی ها برای انتقال آب کارون مواضع روشن و قابل قبول علمی اتخاذ کند.هفت طرح؛ هفت زنجیرهمخالفت با انتقال آب از سرشاخه های کارون چند سالی بالا گرفته است. حالا چهارمحالی ها هم به خوزستانی ها پیوسته اند. این اعتراضات از کارشناسان حوزه آب شروع شد و دامنه اش اكنون به مردم رسیده است. به طوری كه هفت زنجیره انسانی در اهواز با شعار «ما کارون را نجات می دهیم» در یك سال گذشته شكل گرفت.
رودخانه کارون
«کارون» از یک دهه پیش، با چالش روبرو شده است. از اولین طرح انتقال آب در نیم قرن پیش تا تونل بزرگ انتقال آب کوهرنگ۳ که در آستانه بهره برداری است را اهالی کارون، تاب آوردند. «بهشت آباد» اما صدای همه را درآورده است. این طرح که ابتدا برای انتقال یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب از کارون به استان های مرکزی برنامه ریزی شده بود، دو وزیر نیروی دولت های دهم و یازدهم را تا آستانه استیضاح پیش برد.«بهشت آباد» اگر چه با مخالفت سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان بازرسی، مركز پژوهش های مجلس و دفتر فنی سازمان مدیریت منابع آب رو برو شد ولی شورای عالی آب در دولت احمدی نژاد، رای به اجرای بهشت آباد داد. بعد از آن، روحانی، رئیس جمهوری در سفر خود به خوزستان وعده داد که آب کارون فقط برای مصارف شرب منتقل می شود. همین مسئله بهانه ای شد تا طرح «بهشت آباد» به طرح «تامین آب شرب اصفهان» تغییر نام یابد. در نهایت شورای عالی آب در آخرین نشست خود مصوبه اش را اصلاح کرد و قرار شد ۵۸۰ میلیون مترمکعب آب از سرشاخه های کارون، منحصرا برای شرب استان های یزد، کرمان و اصفهان به وسیله لوله منتقل شود.یارانه برای بهشت آبادعضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی اما در این خصوص به خبرنگار می گوید: با انتقال آب كارون به هر صورتی مخالف هستیم (چه با اجرای تونل و چه به صورت لوله). این طرح برای تامین مصارف آب كشاورزی و صنعت اصفهان اجرا می شود كه به هیچ وجه كارشناسی نیست.سید شریف حسینی با اشاره به ادعای اصفهان مبنی بر كمبود آب آشامیدنی، اظهار می كند: ما با تامین آب آشامیدنی مخالف نیستیم به شرطی كه ثابت شود این استان به آن نیاز دارد. این در حالی است كه بر اساس مستندات معتقدیم كه كمبود آب شرب در میان نیست.
رودخانه کارون
نماینده مردم اهواز، باوی و حمیدیه در مجلس شورای اسلامی هشدار می دهد: با انتقال آب کارون زندگی هشت میلیون نفر که در ارتباط نزدیک با این رودخانه به شکل مستقیم و غیر مستقیم قرار دارند به خطر می افتد و جلگه خوزستان به شوره زاری لم یزرع مبدل می شود. نمی توان برای آباد کردن یک منطقه، منطقه دیگری را از بین برد.وی با بیان اینکه مردم خوزستان با منطق، استدلال علمی و دلایل کارشناسی با انتقال آب کارون مخالفند و همواره پرسش ها و ابهامات فنی و تخصصی آنها بدون پاسخ مانده است، می افزاید: طرح بهشت آباد برای انتقال ۱.۵ میلیارد مترمکعب آب کارون، با هزینه ۱۲ هزار میلیارد تومان برنامه ریزی شده است. این پول یک پنجم بودجه عمرانی کشور و معادل سه ماه یارانه ۷۵ میلیون ایرانی است که می توان با صرف آن سه پالایشگاه بزرگ را راه اندازی و بهره برداری کرد.این نماینده مجلس، با بیان اینكه طرح های انتقال آب با قوانین بین المللی نیز مغایر است، می افزاید: چهار شرط یونسکو برای اجرای طرح های انتقال آب، رعایت منافع حوزه مبداء، مدیریت منابع در حوزه مقصد، عدم ایراد خسارت زیست محیطی به مبداء و تقسیم عادلانه منافع انتقال آب بین مبدا و مقصد است كه هیچ کدام از این شروط رعایت نشده است. به عنوان مثال آب شرب شهرهای پایین دست کارون از جمله اهواز غیر بهداشتی و نامطلوب است.وی با اشاره به تحلطرح بهشت آباد برای انتقال ۱.۵ میلیارد مترمکعب آب کارون، با هزینه ۱۲ هزار میلیارد تومان برنامه ریزی شده است. این پول معادل سه ماه یارانه ۷۵ میلیون ایرانی است که می توان با صرف آن سه پالایشگاه بزرگ را راه اندازی و بهره برداری کردیل های اشتباه درباره وجود آب مازاد در خوزستان، تصریح می کند: برخی تصور می کنند آب اضافه کارون به خلیج فارس می ریزد، این در حالیست که با کاهش آورد کارون، آب دریا پیشروی کرده و آب شیرین را شور کرده است. هم اکنون شاهد برگشت ۱۴۰ کیلومتر آب خلیج فارس به رودخانه هستیم، ۷۰ کیلومتر تا منطقه حفار و ۷۰ کیلومتر تا دارخوین.این نماینده مجلس كه در پی امضای تفاهم نامه وزیر نیرو با نمایندگان اصفهان نیز نامه سرگشاده ای به ریاست جمهوری نوشته بود، تصریح می كند: آب خوزستان صدها کیلومتر مسیر را طی کرده و به زاینده رود رسیده است. اما آیا مایه شرمساری نیست که آب بیش از هزار روستای خوزستان به وسیله آب تانکر تامین می شود. آیا مردم اصفهان که ده ها هزار فرزند برومند خود را برای دفاع از خاک تفتیده خوزستان فدا کرده اند می پذیرند آب کارون درختان حاشیه زاینده رود را سیراب کند و چشم مردم روستاهای خوزستان در انتظار تانکرهای آلوده آب آشامیدنی به جاده های خاکی این مناطق خشک شود.آب اضافه نیستمعاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان نیز به خبرنگار مهر می گوید: متوسط آورد ۱۰ ساله رودخانه کارون ۱۴ میلیارد مترمکعب است. به عبارتی ۶۹ درصد آبدهی این رودخانه نسبت سالهای نرمال محقق شده است. روند نزولی آورد‌ها از سال ۸۳ آغاز شده است به طوری که در سال ۸۶ به ۹ میلیارد مترمکعب رسیده است.
رودخانه کارون
هوشنگ حسونی زاده، کاهش آب رودخانه را بر روی کیفیت آب تاثیرگذار می داند و می افزاید: مقایسه سالهای قبل و بعد از سال ۹۰ نشان می دهد که شوری رودخانه رو به افزایش است. به طوری که شوری (EC) آب اهواز به دو هزار و ۳۰۰ میکروموس و آبادان به سه هزار و ۲۰۰ میکروموس رسیده است. این در حالیست که هنوز طرحهای جدید انتقال آب اجرا نشده است و می‌توان استنباط کرد که با اجرای طرح‌های جدید چه مشکلاتی برای کارون به وقوع می‌پیوندد.وی با بیان اینكه طرح بهشت آباد با نام طرح «تامین آب شرب» اما در واقع با هدف تامین آب کشاورزی و صنعت اجرا می شود، تصریح می كند: بحران کارون نشان می دهد بحثهایی که درباره وجود آب اضافی در رودخانه و ریختن آب اضافه به دریا و برنامه ریزی برای آب اضافه می‌شود صحت ندارد. زیرا اكنون آب شیرینی وجود ندارد.بهشت آباد؛ ۲۰ سال آب رایگاناستاد نمونه كشور و عضو هیئت علمی دانشكده علوم آب دانشگاه چمران اهواز نیز معتقد است:‌ پرونده انتقال آب بین حوزه ای باید در این کشور بسته شود. زیرا شرایط برای انتقال آب در هیچکدام از حوزه های کشور وجود ندارد. همه حوزه ها از نظر مصرف اشباع شده اند و دچار تنش هستند به همین دلیل انتقال آب بین حوزه ای حتی برای تامین آب شرب نیز صحیح نیست. به جای آن باید به مدیریت تقاضا و بالا بردن بهره وری آب در حوزه های آبخیز رو بیاوریم.مهدی قمشی می گوید: متوسط نیاز آب برای هر نفر در روز دو لیتر است و می توان این نیاز را با روش های بهتری تامین کرد. بر اساس برآورد جدید حداقل ۱۲ هزار میلیارد تومان هزینه اجرای طرح تونل بهشت آباد است. به این معنی که طرح بهشت آباد آنقدر گران تمام می شود که اگر در زمان کل طرح (۲۰ سال) دولت آب شرب ساکنان استان های کرمان، یزد و اصفهان (روزانه دو لیتر برای هر نفر) را به صورت رایگان در اختیار مردم قرار دهد باز هم به صرفه تر از اجرای طرح است.
رودخانه کارون
وی می افزاید: بر اساس مستندات می گویم که اصفهان حداقل تا ۲۰ سال آینده مشکل آب شرب ندارد. این طرح به دلیل فشارهای سیاسی اجرا می شود و از نظر کارشناسی به هیچ وجه قابل توجیه نیست. به طور نمونه مطالعات «زایندآب» برای اجرای طرح بهشت آباد است. معاون سابق وزیر نیرو و استاندار فعلی اصفهان در زمان ابلاغ طرح دستور مطالعه و اجرای طرح را به طور همزمان داده بود. کاملا واضح است که در این مطالعات چیدمان، هزینه ها و نحوه اجرا به صورتی بوده که طرح را قابل اجرا نشان دهد و آن را توجیه کند. ما به این کار کارشناسی نمی گوئیم.مشاور استاندار خوزستان در امور آب اضافه می كند:‌ طرح کوهرنگ۳ نیز برای انتقال۲۵۰ میلیون مترمکعب از سرشاخه های کارون برای کشاورزی است چون اصفهان مشکل آب شرب ندارد. اما بحث این است که آنها نمی خواهند روی مدیریت تقاضا فکر کنند. قانع به آب موجود در اصفهان هم نیستند و به سهم بزرگی از کارون چشم دوخته اند. این در حالیست که حوزه آبریز هر منطقه باید به صورت مستقل مشکلات آن حوزه را مرتفع کند. حوزه اصفهان یا زاینده رود دارای پنج میلیارد مترمکعب منابع آب سطحی و زیرزمینی است که باید خود را با این مقدار وفق دهد و توسعه خود را مبتنی بر مصارف خود برنامه ریزی کند. توسعه زاینده رود نباید با نیم نگاهی به حوزه کارون اتفاق بیفتد.
رودخانه کارون
قمشی اظهار می كند:‌ حالا که طرح بهشت آباد پررنگ شده و مردم حساس شده اند، اصفهان به فکر انتقال آب از سرشاخه های دیگر رودخانه کارون (بازفت و خرسان) است. اما مسئولان وزارت نیرو باید در نظر داشته باشند که خوزستان کنونی با ۲۰ سال پیش متفاوت است و آب اضافه ای ندارد. کارون دیگر تحمل تنش بیش از این را ندارد و همین حالا هم از نظر کیفیت و تغذیه تالاب و کشاورزی وضعیت بحرانی دارد. بنابراین انتقال آب از سرشاخه های کارون و دز به هر نامی که باشد باید متوقف شود. زیرا بحث آورد رودخانه است. بنابراین باید اعلام کنند که پرونده انتقال آب بین حوزه ای در کارون بزرگ برای همیشه بسته شده است.----------------------------
گزارش از نادره وائلی زادهعکس: عبدالوهاب کروشاوی









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن