واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ آذر ۱۳۹۳ (۱۱:۱۴ق.ظ)
لايحه خاک روي ميز هيأت دولت مدير کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اينکه متن جديد لايحه خاک با همکاري وزارت جهاد کشاورزي تهيه و در کميسيون امور زيربنايي، صنعت و محيط زيست به تصويب رسيد، گفت: اين لايحه هم اکنون در هيأت دولت در حال بررسي نهايي است.
به گزارش خبرگزاري موج به نقل از سازمان حفاظت محيط زيست، حسن پسنديده با اشاره به اهميت و ضرورت خاک گفت: خاک به عنوان بستر حيات همه زيستمندان محسوب شده بطوري که اغلب موجودات براي بر آوردن نيازهاي اساسي و حياتي خود از آن بهره برداري ميکنند.
وي ادامه داد: داشتن محيط زيستي سالم و آب، هوا و خاک پاک حق و خواسته آحاد جامعه بوده و شاخص رشد و تعالي انسان و پيشرفت و توسعه اقتصادي و اجتماعي و زيست محيطي جامعه است که از آن به عنوان توسعه پايدار نامبرده ميشود.
پسنديده تصريح کرد: عمدتا مهمترين کاربرد و کارکردهاي خاک و کاربريهاي آن در محيط زيست انساني و براساس نوع استفاده شامل کاربريهاي صنعتي، کشاورزي، صنعتي، شهرنشيني و جامعه روستايي است و در بخش طبيعي، شامل کوهساران، دشت، بيابان و جنگل و زيستگاه ساير موجودات، اعم از جماد و نبات و گياهان و جانوران است.
وي مهمترين منابع آلودگي و تخريب و فرسايش خاک را شامل انواع فاضلابها، پسماندها و زبالههاي خانگي، شهري، صنعتي و بيمارستاني و سموم و کودهاي کشاورزي و ويژه و همچنين منابع شيميايي و نفتي عنوان کرد و افزود: عمدتا توسط افراد غير مسوول و به طور غير قانوني در دامان طبيعت و خاک رهاشده و موجب آلودگي خاک را فراهم نموده و يا با بهره برداريهاي بي حدومرز از مراتع و تخريب جنگلها و فعاليتهاي معدني و عمراني و کشاورزيهاي غير اصولي و کشت هاي نامناسب سبب تخريب و فرسايش خاک و زمين ميشوند.
مدير کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محيط زيست، از جمله مشکلات فاضلابها و پسماندهاي را که وارد خاک ميشود فلزات سنگين و آلودگي هاي شيميايي و ميکروبي عنوان کرد و افزود: فلزات سنگين همچون سرب، کادميوم، سلنيوم و... که در کلوئيدهاي خاک ذخيره ميشوند، بسيار خطرناک هستند و با ورود به چرخه غذايي زيانهاي جبرانناپذيري را به جاي ميگذارند و با انتقال به بدن موجودات و انسان آثار زيانبار و بيماريها را از خود بر جا ميگذارد.
وي تأکيد کرد: از اين رو حفاظت خاک براي ادامه حيات اجتناب ناپذير بوده و ضروري است با بهکارگيري ضوابط و مقررات جامع و کامل براي داشتن خاک سالم و پاک مسوولانه اقدام کرد.
پسنديده تصريح کرد: سازمان حفاظت محيط زيست از چند سال گذشته تصميم گرفت تا در راستاي اجراي اصل 50 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و تحقق سند چشم انداز و اجراي بهينه قوانين حفاظت و بهسازي محيط زيست و با استفاده از کليه ظرفيتها و توان کشور نسبت به تدوين ضوابط و قوانين اختصاصي حفاظت خاک اقدام نمايد.
وي افزود: با توجه به تصميم کميسيون کشاورزي آب و منابع طبيعي مجلس شوراي اسلامي مبني بر ادغام لايجه جامع خاک با طرح جامع منابع طبيعي که منجر به ادغام مواد طرح و لايحه شده در دولت دهم لايحه مذکور استرداد، ليکن؛ در دولت يازدهم مجدداً لايحه همزمان در دستور کار دولت و مجلس قرار گرفت و مقرر گرديد دولت مجدداً متن جديدي را تهيه و ارسال نمايد.
مدير کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محيط زيست ادامه داد: متن جديد لايحه خاک با همکاري وزارت جهاد کشاورزي تهيه و در کميسيون امور زيربنايي، صنعت و محيط زيست تصويب و به هيأت دولت ارسال شد که هم اکنون در حال بررسي نهايي هست.
به گفته پسنديده، لايحه جامع خاک در دو بخش اصلي آلودگي و تخريب تهيه شده و بخشهاي حفاظت، مديريت و ارزشگذاري اقتصادي در آن لحاظ شده است، اميد ميرود که پس از تصويب بتواند در حفاظت از خاکهاي کشور در بخشهاي آلودگي و فرسايش مؤثر باشد.
وي با بيان اينکه بانک ملي اطلاعات خاک کشور مرکز اصلي دادهها براي مديريت بهنگام خاک کشور است، اظهار داشت: اين در حالي است که اين قبيل بانکها با عناوين مختلف توسط اتحاديه اروپا و ساير کشورهاي پيشرفته تهيه شده و به عنوان زيربناي مديريت خاک از آن نام برده ميشود.
مدير کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محيط زيست، نظارت بر حفاظت خاک را از وظايف مهم سازمان حفاظت محيط زيست دانست و گفت: اين سازمان مطابق لايحه وظيفه شناسايي منابع آلاينده خاک و مديريت آن و نيز تهيه ضوابط و آيين نامههاي اجرايي براي جلوگيري از آلودگي خاک و برخورد قانوني و حقوقي با متخلفين و تدوين استراتژيها و راهبردهاي مربوطه را بر عهده دارد.
وي ادامه داد: در اين راستا کليه دستگاههاي دولتي و خصوصي و آحاد جامعه در قبال حفاظت اين منبع حياتي ارزشمند مسوول و بايد به وظايف خود عمل نمايند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]