واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
نتایج توافق سست لیما بر محیط زیست/آیا توافق های جهانی زمین را خنک خواهد کرد؟ جامعه > محیط زیست - گرمایش زمین و علت العلل آن یعنی گازهای گاخانه ای نگرانی های عمیقی در جهان ایجاد کرده است.
هادی معیری نژاد - رشد صنعتی و توسعه حتی در کشورهای صنعتی مانند آمریکا و چین و آلمان هنوز متوازن نیست چرا که این بزرگترین تولید کنندگان گازهای گلخانه ای هنوز نتوانسته اند تعهدات خود درباره کاهش این گازها را عملی سازند .
در روزهای گذشته اجلاس لیما بر روی این گونه مسائل زیست محیطی زوم کرده بود اما گویا نتایج ملموس و راضی کننده ای به دست نیامده است پس از گفتگوها و منازعههايی که در آخرين جلسه نشست تغييرات آبوهوايی سازمان ملل متحد در لیما (پرو) تا پاسی از شب ادامه داشت، سرانجام مذاکره کنندگان اوایل روز یکشنبه به توافقی دست يافتند که زمينهساز امضای پیمانی جهانی در سال آينده در پاريس خواهد بود. بنا به گزارش ها توافق لیما ساعاتی پس از آن به تصویب رسید که پیشنویسهای قبلی توسط کشورهای درحال توسعه عضو سازمان ملل متحد رد شده بود. کشورهای درحال توسعه کشورهای غنی را به طفره رفتن از مسئولیت های خود در مبارزه با گرم شدن کره زمین و پرداخت هزینه برای اثرات آن متهم میکنند. پیش نویس نهایی که ظاهرا مورد قبول همه قرار گرفت آن نگرانیها را با بکار بردن عباراتی برطرف کرد، مانند اينکه در توافقنامه گفته شد، کشورها «مسئولیتهای مشترک اما متفاوتی» برای مقابله با گرم شدن کره زمین دارند. همچنين قرار بر اين شد که کشورها برنامههای ملی خود را برای مقابله با تغییرات آبوهوایی پيش از نشست بعدی در دسامبر سال آينده ارايه کنند. نمايندگان در مورد متن پيشنويس نهايی از روز جمعه، که قرار بود نشست خاتمه يابد، به مباحثه پرداخته بودند، اما از آنجايی که نتوانستند در آن روز اختلافات خود را بموقع حلوفصل کنند، نشست تا بامداد روز يکشنبه ادامه يافت. تصویر زیر بیانگر کشورهایی است که تولید کننده گازهای گلخانه ای هستند
وزیر محیط زیست پرو، مانوئل پولگار ویدال، گفت، «اجازه دهید به شما بگویم که مانند هر متن ديگری، این متن نيز کامل نيست، اما به مواضع همه کشورها احترام میگذارد... با این متن، همه ما بدون استثنا برنده هستيم.» فرستاده ایالات متحده به نشست تغییرات آبوهوایی در پرو، آقای تاد استرن، روز شنبه به نمايندگان کشورها هشدار داد که سازش نکردن و نرسيدن به توافقی درباره معيارهای آلودگی کربن میتواند شانس رسيدن به پیمانی جهانی در نشست پاریس در دسامبر سال آينده را محتوم به شکست کند. استرن از نمایندگان خواست تا از متنی حمايت کنند که حداقل خواستههای مشترک همه کشورها را تامين می سازد، و هشدار داد که عدم انجام این کار اعتبار کلی تلاشهای سازمان ملل برای کاهش سرعت تغییرات آبوهوایی را خدشهدار خواهد کرد. قرار است توافقنامه پاريس، که برای سال آينده در نظر گرفته شده است، جای «پروتکل کیوتو» يعنی توافق جهانی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای که در سال ۲۰۱۲ منقضی شد، را بگيرد. گازهای گلخانهای مسئول بالا رفتن دمای زمين شناخته شدهاند. دانشمندان هشدار میدهند که بايد منتظر وقوع خشکسالیهای شدیدتر، سیل و بالارفتن سطح دریاها باشيم، مگر اینکه انتشار گازهای گلخانه ای کاهش یابد.
نارضایتی فعالان محیط زیست در حاشیه این نشست که از سوی سازمان ملل متحد برپا شد، تظاهرات مدافعان محیط زیست علیه کشورهای بزرگ صنعتی و سیاست رهبران آن قابل توجه بود. مدافعان محیط زیست از پیش نویس تهیه شده اظهار رضایت نمی کنند. سام اسمیت، رئیس برنامه رهبری شرایط جوی در صندوق جهانی حیات وحش می گوید: «ما با موج خوشبینی به اینجا آمدیم. شاهد اعلام خبرهایی خوشبینانه از آمریکا و چین بوده ایم. ما از این خبرهای خوب از کشورهای آمریکای لاتین درباره انرژی های تجدیدپذیر و حفاظت از جنگل ها زیاد داشته ایم و اکنون متن پیش نویس ضعیفی داریم. راهی بی اندازه سخت برای رسیدن به توافق در پاریس باید پیمود و این در صورتی است که بخواهیم به یک توافق خوب جهانی دست یابیم.» توافق صورت گرفته نسبت به برنامه ریزی پیشین برای این نشست دو هفته ای، با دو روز تاخیر اتخاد شد. دولت های شرکت کننده در نشست تغییرات جوی موظف شده اند تا به منظور کاهش تولید گازهای گلخانه ای و جلوگیری از گرمایش زمین، برنامه های عملی خود را در ماه های نخست سال ۲۰۱۵میلادی ارایه کنند. 4646
کلید واژه ها: تغییرات آب و هوایی - گرمایش جهانی -
دوشنبه 24 آذر 1393 - 09:20:15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]