واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
زمزمه رهایی عالیقاپو از اسارت داربستها
11 سال از نخستین روزهایی که داربستها بر تن عالی قاپو همچون وصلهای ناجور دوخته شده، می گذرد، اما این روزها زمزمههایی از رهایی عالی قاپو از اسارت داربستها به گوش میرسد.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، عالی قاپو، کاخی به جا مانده از روزگاران پرشکوه دوران صفوی در قلب میدان نقش جهان. کاخی که در دورانهای نه چندان دور به دلیل بیمهریها و تزریق مسکنهای موقتی و مرمتهای غیر اصولی در بستر بیماری افتاد، زخم مرمتهای غیر اصولی و مسکنهای موقتی بالاخره این کاخ را از پا درآورد، این شد که قامتش خمیده توانایی ایستادگی بدون داربستها را نداشت. زمانی که شاه عباس صفوی در ایوان با شکوهش به تماشای این میدان زیبا نشسته بود، هیچگاه روزهایی به سختی روزهای کنونی را برای کاخش متصور نبود. به ناچار طبیبی حاذق بر بالین این کاخ پرشکوه حاضر و نسخهای اصولی برای بهبودیاش پیچیده شد، نسخهای که برای اجرا نیازمند هزینه بسیار بود و دست صاحبان وقت بنا تهی. از آنجایی که روزگار مالی بر مراد اصفهان نبود، کاخ پرشکوه صفوی بیش از 10 سال در اسارت داربستها ماند. برای جویا شدن حال بناهای تاریخی میدان امام (ره) پس از بارندگیها و آلودگیهای اخیر شهر اصفهان روانه میدان نقش جهان شدم. دیدن عالی قاپو با آن همه داربست تصویر دلنوازی پیش روی بینندگان و میهمانان شهر گنبدهای فیروزهای به نمایش نمیگذارد. به سراغ سرپرست گروه پیمانکاری کاخ عالی قاپو میروم تا از اوضاع و احوال این روزهای عالی قاپو بپرسم. اسماعیل منشایی سالهاست با سؤال تکراری خبرنگاران مبنی بر اینکه «تاریخ پایان این مرمت کی فرا خواهد رسید؟» مواجه است. میپرسم پس کی این آهن پارهها را از اینجا میبرید استاد؟ در انتظار پاسخ تکراری که سالهاست میشنوم باقی میمانم اما این بار پاسخش با دفعات قبل فرق میکند، میگوید: اگر خدا بخواهد دیگر میخواهیم سفره این کار را جمع کنیم. باورم نمیشد که گوشهایم چه میشنود، حرفش پس از گذشت 11 سال از ورود داربستها به کاخ شاه عباس صفوی به شوخی میماند، با چشمانی متعجب به او خیره ماندم و او با تکان دادن سر دوباره صحبتهایش را تایید کرد. او در سال 83 به عنوان پیمانکار مرمتگر وارد این پروژه شد، تزریق اعتبارات ناکافی برای پروژههای مرمتی و عدم پیوستگی در تزریق اعتبارات او را نیز مانند کاخ پیر کرده است. پیرمرد شناخته شده عرصه مرمت کشور در تمام این 10 سال با بودجههای قطرهچکانی میراث فرهنگی، تمام تلاش خود را برای انجام یک مرمت اصولی و بر مبنای طرحهای ابتدایی معماری بنا و اصلاح مرمتهای غیر اصولی سالیان گذشته را به کار گرفت. منشایی از جهتگیری سازمان میراث فرهنگی برای مرمت اصولی این بنا دفاع میکند، از نظر او میراث فرهنگی حالا پس از سالها تجویز مسکنهای موقتی بر آن شده تا این بنا را به صورت زیربنایی مرمت کند.
برای اطمینان از آنچه شنیدهام، میهمان پایگاه جهانی نقش جهان شدم و بی پرده و بدون مقدمهچینی از رئیس پایگاه جهانی نقش جهان خواستم تا صحت و سقم خبری را که دقایقی قبل شنیده بودم، تایید کند. فریبا خطابخش با بیان اینکه به تازگی موفق به جذب 900 میلیون تومان از محل پایگاههای جهانی شدهایم، اظهار کرد: اولویتهای مرمتی برای این بودجه کاخ عالی قاپو و گنبد مسجد امام (ره) و سردر قیصریه تعریف شده است. وی افزود: در این راستا قرارداد جدیدی با پیمانکار پروژه عالی قاپو بسته شده تا وقفهای در روند مرمت این بنا به وجود نیاید. رئیس پایگاه جهانی نقش جهان با اشاره به تلاشهای مستمر برای مرمت عالی قاپو در زمان مدیریت وی گفت: پیشبینی میشود که داربستهای پیشخوان کاخ عالی قاپو تا عید نوروز سال جاری جمعآوری شود.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به رایزنیهای انجام شده و قولهای مساعد برای تخصیص بودجههای لازم، پس از اتمام قرارداد جاری، قرارداد دیگری به ارزش 300 میلیون تومان با پیمانکار کاخ عالی قاپو بسته خواهد شد. خطابخش اظهار کرد: پیشبینی میکنیم در تیرماه سال آینده تمام داربستهای کاخ عالی قاپو به صورت کامل برچیده شود. وی پیشرفت در مباحث مرمتی کاخ عالی قاپو را حاصل همکاری رئیس پایگاههای ثبت جهانی کشور، معاون میراث فرهنگی کشور و ریاست جدید اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان دانست. کاخ عالی قاپو پس از طی 10 سال دوره درمان طولانی، تلاش میکند تا به تنهایی و بدون کمک گفتن از داربستها روی پاهای خود بایستد و شکوه و جلال سالیان قبل خود را باز یابد. انتهای پیام/63043/ل40
93/09/23 - 11:12
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]