واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: عوامل تشدید کسادی بازار و چاره برون رفت از آن تهران- ایرنا- روزنامه «جوان» در یادداشتی به تجزیه و تحلیل شرایط بازار و عوامل کسادی آن پرداخته و نوشته است: تجزیه و تحلیل آمار و اطلاعات سال های اخیر نشان از تعمیق رکود در اقتصاد ایران دارد. رکود به دوره ای اطلاق می شود که کاهش معنا داری در تولید، درآمد، اشتغال و تجارت ایجاد شود. یکی از مهم ترین شاخص های رکود در هر اقتصادی را باید در کاهنده بودن رشد تولید ناخالص داخلی جست وجو کرد.
«بهناز قاسمی» نویسنده این مطلب بر این باور است که رشد اقتصادی ایران طی دوره 91 ـ 1389 به ترتیب 5.8، 3 و 5.8 ـ درصد بوده است. رشد اقتصادی نیمه اول سال 1392 معادل 3.1ـ درصد و ارزش افزوده گروه های کشاورزی، نفت، صنایع و معادن و خدمات به ترتیب 2.1، 9.4- ، 7.7- و 2.4- درصد رشد داشته اند، بنابر این آمارهای رشد اقتصادی ارائه شده گواهی بر شرایط رکودی اقتصاد ایران دارد.
این روزها، اگر پای درد و دل فعالان بازار بنشینید، اکثر قریب به اتفاق، از رکود در فضای
کسب و کار و به اصطلاح کسادی بازار سخن می گویند. گویی با آغاز دولت یازدهم، به رغم کاهش نرخ تورم و ادعای دولت مبنی بر رشد و شکوفایی تولید و صعود نرخ رشد اقتصادی، فضای حاکم بر بازار بی رونقی و نبود خرید و فروش کالا است.
فعالان صنوف مختلف در بازار بزرگ تهران و دیگر شهرستان ها از نبود مشتری و افزایش هزینه ها گله مند و معتقدند که از سال گذشته تاکنون بازار دچار رخوت و بی رونقی شده است، به طوری که قدیمی های صنوف مختلف یا مغازه هایشان را فروختند یا اجاره داده اند و به شغل های دیگری مانند بساز و بفروشی، فروش لوازم یدکی خودروها و... روی آوردند. از این رو درباره دلایل تشدید رکود بر بازار کسب و کار در دولت یازدهم ذکر نکاتی ضروری به نظر می رسد.
1 ـ دو ارث بزرگ دولت: دولت یازدهم از دولت گذشته، تورم بالای 40 درصد و رکود را به ارث برده است و از آنجایی که دولت کاهش تورم را مقدم بر رفع رکود می دانست، برنامه های خود را بر کاهش نرخ تورم به زیر 20 درصد متمرکز کرد و از آنجایی که برنامه های کاهش نرخ تورم و به کار گیری سیاست های انقباضی رکود را تشدید می کند، در نهایت منجر به کاهش خرید و فروش در بازار و بی رونقی اغلب صنوف شد، به طوری که در سال جاری آمار چک های برگشتی افزایش یافته و فعالان بازار از ناهمخوانی دخل و خرج و نبود مشتری خبر می دهند و چشم امیدشان به رونق بازار در اسفند ماه و روزهای پایانی سال است.
2 ـ بلاتکلیفی هفت ماهه در اقتصاد: اقتصاد دانان معتقدند که طولانی شدن تحریم ها بخشی از بنیه کشور را تحلیل داده و مشکلاتی را به وجود آورده است. از این رو تمدید هفت ماهه مذاکرات هسته ای به معنای تمدید بلاتکلیفی است که عبارت است از فروش نفت، قفل سیستم بانکی و دشواری در رد و بدل پول و تمام این عوامل دست به دست داده و رکود را بیشتر می کند. از سوی دیگر شرکت های خارجی نیز برای حضور در ایران در انتظار نهایی شدن مذاکرات هستند.
3 ـ عدم تصویب لایحه خروج از رکود: علاوه بر دو عامل فوق، می توان به عدم تصویب لایحه خروج از رکود از سوی مجلس اشاره کرد، لایحه ای که ماه ها در مجلس در حال بررسی است و روز گذشته ، پیش از ارائه لایحه بودجه سال آینده، نمایندگان مجلس به تصویب یک فوریت این لایحه رأی مثبت دادند. به عبارت دیگر فعلاً به جای بررسی لایحه بودجه سال 94، مجلس باید به تصویب مفاد لایحه خروج از رکو د مشغول شود و...
4 ـ کاهش قیمت نفت: می توان کاهش فروش نفت به یک میلیون بشکه در روز از قیمت 110 به 60 دلار را یکی دیگر از عوامل بروز رکود در بازار عنوان کرد. نفتی که پولش مستقیم به دولت ایران پرداخت نمی شود و هندی ها و چینی ها به ازای پول نفت، فروش کالاهایشان را به ایران تحمیل می کنند.
با توجه به فاکتورهای فوق تنها چاره دولت در شرایط فعلی تصمیم شجاعانه برای حذف یارانه افراد غیر نیازمند است که در یک سال و نیم گذشته نتوانسته آن را عملی کند. همچنین کوچک کردن دولت و جداسازی برخی از سازمان ها از بدنه دولت است، به عنوان مثال باشگاه های فوتبال که زیر نظر دستگاه های دولتی هستند و سالانه بخش عظیمی از بودجه کشور را به خود اختصاص می دهند. حذف برخی از معافیت های مالیاتی و دریافت مالیات از سازمان ها و شرکت هایی که فرار مالیاتی دارند باید در راس اقدامات دولت قرار گیرد تا شاید بتواند کمبود منابع خود را جبران و فضای کسب و کار را رونق بخشد.
منبع: جوان
اول**1368**
17/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]