واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: هفدهم آذر در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز دوشنبه هفدهم آذر 1393 هجری خورشیدی، پانزدهم صفر 1436 هجری قمری و هشتم دسامبر 2014 میلادی است. 147 سال پیش در چنین روزی تهران جدید در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار شکل گرفت.
مهم ترین رویدادهای تاریخ معاصر در این روز، به شرح زیر است:
17 آذر 1378
حسین مکی سیاستمدار، تاریخ نگار، نویسنده ی معاصر و صاحب آثار ارزنده ای همچون تاریخ بیست ساله ی ایران، کتاب سیاه در هشت جلد، خاطرات سیاسی، زندگانی سید حسن مدرس، وقایع سی تیر و تصحیح دیوان مشتاق و فرخی یزدی در 88 سالگی درگذشت.
17 آذر 1359
شاهرخ ضرغام مشهور به «حرّ انقلاب» و یکی از فرماندهان جنگ ایران و عراق در عملیات پاک سازی جاده ی آبادان-ماهشهر با برخورد گلوله ی تیربار تانک دشمن به سینه اش شهید شد.
17 آذر 1357
شهرهای تبریز، اصفهان، همدان و کرمان شاهد تظاهرات گسترده ی مردم علیه رژیم پهلوی بود. آمریکا نیز عملیات خروج شهروندان خویش از ایران را آغاز کرد.
17 آذر 1357
جرالد فورد رییس جمهوری پیشین آمریکا گفت: به صلاح آمریکا است که تنها شاه بر ایران حکومت کند.
17 آذر 1353
رجبعلی منصور نخست وزیر 2 دوره ی حکومت پهلوی در 92 سالگی درگذشت. وی علاوه بر پست نخست وزیری بارها عهده دار مناصبی همچون وزیر، سفیر و استاندار بود.
17 آذر 1344
ملک فیصل بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی برای نخستین بار و به دعوت رسمی محمدرضا پهلوی به منظور دیداری سه روزه به ایران آمد.
17 آذر 1327
وزارت امورخارجه به وزارت خانه ها بخشنامه ای صادر کرد که مبنای این وزارت خانه برای تعیین کشور مقصد در صدور گذرنامه ی کارکنان دولت، محل تعیین شده در تصویب نامه ی نخست وزیری است و نوشتن نام کشور دیگر در گذرنامه، غیر قانونی محسوب می شود. بنابراین از وزارت خانه های متقاضی درخواست شده است دقت لازم را در تعیین محل خدمت به کار ببرند.
17 آذر 1321
مردم به دلیل کمبود نان در جریان جنگ دوم جهانی و اشغال ایران به وسیله ی متفقین در میدان بهارستان تجمع کردند که با بی اعتنایی نمایندگان مجلس، خشم مردم برانگیخته و این اجتماع به تظاهراتی خشونت آمیز در خیابان های نادری، اسلامبول و لاله زار تهران تبدیل شد. این اعتراض ها به بلوای نان در تهران شهرت یافت.
17 آذر 1302
وزارت مالیه در نامه یی رسمی به وزارت امور خارجه، از این که بدون اطلاع این نهاد، اجازه تشکیل بانک به شرکت «اسهام» (روس) در ایران و برپایی شعبه هایی در تهران، تبریز، رشت، قزوین و انزلی را داده است، اعتراض کرد.
17 آذر 1302
حجت الاسلام سید محمدباقر درچه ای از مراجع تقلید در اصفهان درگذشت.
17 آذر 1300
ذکاء الدوله وزیر مختار دولت ایران و نماینده ی دوم در جامعه ی ملل اعتراض رسمی دولت ایران به وجود دفاتر پستی انگلیس در اهواز، آبادان و خرمشهر را به اداره ی پستی بین المللی در برن اعلام کرد.
17 آذر 1246
تهران جدید در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار شکل گرفت، در بیست و یکمین سال سلطنت این شاه قاجار، به دلیل افزایش جمعیت، وی تصمیم گرفت که شهر را وسعت داده و شهری با نام خود در کنار تهران قدیم یا عتیق بنا کند. از این رو، کلنگ گسترش تهران و برپایی شهر جدید با نام دارالخلافه ی ناصری را به زمین زد و تهران به این نام خوانده شد.
برگرفته از: روزشمار تاریخ معاصر ایران(جلد1و3)
آرشیو خبری، خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2002**9131
17/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]