واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگارگری هنری بومی متکی بر هویت فرهنگی و ملی ایرانی تهران-ایرنا- نگارگری هنری بومی، متکی بر هویت فرهنگی و ملی ایرانی – اسلامی و دارای پیشینه ای عظیم است.
به گزارش روز یکشنبه خبرنگار هنرهای تجسمی ایرنا، نگارگری در ایران وجهی از نقاشی است، بخشی از نقاشی بزرگ تاریخ بشر، که دارای ویژگی هایی است که باید با اهداف آن شناخته شود.
این هنر بومی تکیه بر هویت فرهنگی و ملی ایرانی اسلامی دارد. هنر نگارگری دارای پیشنیه عظیمی است و تکرار آن دارای تنوع زیادی است که اهل این هنر بهتر درک می کنند.
نگارگری روش و سبک های گوناگون نقاشی ایرانی را شامل می شود؛ چه آنها که در کتاب و نسخه های خطی صورت گرفته شامل: تذهیب، تشعیر، حاشیه سازی، جدول کشی، گل و مرغ و چه آنها که بر دیواربناها و بوم های دیگر انجام شده است.
نگارگری ایرانی به عنوان هنری برگرفته از مفاهیمی چون تعالی روح، رسیدن به عالم معنا و جاودانگی با نگرش حقیقت گرا و هنر قدسی در سراسر دنیا شناخته شده است.
نگار ( نگاریدن و نگارشتن ) در فرهنگ ها با معانی متعددی چون نقش و نقاشی به کار رفته است. نگارگری یک نگاه نیکو دارد و نسبت ها را آنگونه می بیند که در تصورش به اشیاء است.
تاریخچه نگارگری در ایران را می توان در هزاره های پیش از میلاد و در آثار به جای مانده از سکونت انسان در غارها و بر روی سفالینه های منقوش پیش از تاریخ مشاهده کرد.
نمونه آثار نقاشی از دوره اشکانی و ساسانی و نمونه های مناسبی از طرح و شکل و رنگ در نگارگری است. هنر کتابت در دوره ساسانیان به تکامل رسیده و آرایش کتاب یکی از فعالیت های مهم هنرمندان در نگارگری پس از اسلام است.
از این دوره به بعد، شاهد آثار غنی و زیبایی از هنر نگارگری هستیم که مضمون آنها از آیات وحی و احادیث و روایات قرآنی است.
از حدود ابتدای قرن حاضر، شاخه ای از نگارگری مورد توجه محققان و هنرشناسان شرق و غرب قرار گرفت که با نام " مینیاتور " معرفی شده است. در مینیاتورهای ایرانی منظره ها اغلب خیالی است.
هنر نگارگری در گذر زمان و تبع نیازهای اجتماعی و تاثیرهای فرهنگی محیط، ویژگی های خاصی کسب کرده است که خود باعث پدید آمدن مکتب های مختلف هنر نگارگری است.
در واقع هنرمند نگارگر آنچه را که در پرده خیال دیده است به تصویر می کشد و در این راه با چنگ انداختن به ریسمان الهی و بهره گیری از تعالیم اسلامی، به خلق اثر هنری ایرانی اسلامی می پردازد.
دبیر نهمین دوسالانه ملی نگارگری ایران روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار هنرهای تجسمی ایرنا، افزود: آثار نگارگری برگرفته از هنر حقیقی است و اگر هنری حقیقی باشد بر جان مخاطب می نشیند و انسان را به سوی امید و معنویت سوق می دهد و انسان را از
ناامیدی نجات می دهد.
"امیر طهماسبی " ادامه داد: بافت به اثر هنری اتحاد بیشتری می دهد و سبب تلطیف نقاشی خواهد شد؛ اما در نگارگری بافت یک هویت مستقل می دهد. برخی فکر می کنند نگارگری چیزی غیر از نقاشی است و این موضوع نگارگری را امری تزئینی جلوه می دهد.
وی با اشاره به افتتاح نمایشگاه نهمین دوسالانه ملی نگارگری ایران گفت: در این دوره حدود یکهزار اثر به دبیرخانه رسید که در دو مرحله داوری 300 اثر به بخش نمایشگاهی راه یافت.
طهماسبی افزود: در بخش نگارگری بیش از 100 اثر، گل و مرغ 50 اثر، تذهیب 50 اثر، تشعیر و سیاه مشق نیز 50 اثر به بخش نمایشگاهی راه پیدا کرد.
وی یادآور شد: این دوسالانه در پنج گرایش نگارگری، گل مرغ، تذهیب، تشعیر و سیاه مشق برگزار شد که در بخش رقابتی آن بعد از داوری، اسامی برگزیدگان در مراسم اختتامیه اعلام می شود.
طهماسبی بیان داشت: امسال در این دوره از دوسالانه کتاب نفیس از آثار خواهیم داشت که به همه شرکت کنندگان در این دوره این کتاب اهدا می شود.
او همچنین درباره کیفیت آثار این دوسالانه افزود: کیفیت آثار این دوسالانه به تایید استادان این هنر و هیات انتخاب و داوری آن رسیده است و بنابر نظر آنها آثار این دوره از کیفیت بسیار بهتری نسبت به دوره های گذشته برخوردار است.در بخش مقالات نیز حدود 20 اثر به مرحله نهایی راه یافته است.
بخش نمایشگاهی این دوسالانه با حضور معاون امور هنری وزارت ارشاد، مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی وزارت ارشاد و هنرمندان پیشکسوت نگارگری از جمله جمال پور و محمد باقر آقامیری، 15 آذر ماه در مرکز فرهنگی هنری صبا افتتاح شد.
نهمین دوسالانه ملی نگارگری ایران در پنج بخش نگارگری، تذهیب، تشعیر، طراحی سیاه قلم و گل و مرغ برگزار شد که 276 اثر از 212 هنرمند در این پنج بخش روی دیوار گالری های موسسه فرهنگی و هنری صبا رفته است.
فراهنگ**9338**1027
16/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]