واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: پایان دوران فطرت و بازگشت نشاط به دانشگاه
محیط دانشگاه باید محیطی علمی و محل کسب دانایی باشد و باید از هرگونه جناح بندی سیاسی به دور باشد که در دولت یازدهم شاهد برداشته شدن فضای امنیتی از دانشگاهها بودیم.
مهدی مطهرنیا: بر اساس، وظایف و رشادتهای تعریف شده در دانشگاه، جغرافیای معرفت، تدوین دانایی، تولید دانش و ارائه راه کارهای نوآورانه برای نقش دهی به آینده شکوفای ملی برای مردم در جغرافیای زیست و حیات ملی شکل میگیرد.
در اینجا باید به دور از سیاست بازی ها و تمایلات سیاسی به حوزه اقدام عملی وارد شد، اگر این معنا را بپذیریم دولت باید تلاش می کرد دانشگاه را از یک سو از سیاست بازی ها دور نگاه دارد و از سوی دیگر، نگاه امنیتی به دانشگاه ها را محدود سازد، دور نگه داشتن دانشگاه از سیاست بازی ها به معنای ورد دانشگاه به سیاست ورزی بخردانه است، دانشگاه با تکیه بر عقل در پی خردورزی است، اگر بپذیریم که انسان با عقل خویش، چگونه زندگی کردن را تدوین می کند، باید قبول کنیم با خرد خویش، آینده مطلوب را در پرتو استفاده از عفلانیت خویش ترسیم می کند.
و لذا در این چارجوب باید بگویم که دولت روحانی در باب آنچه وزارت علوم در چارچوب معرفی کردن وزرا و مقاومت در برابر نگرش های امنیتی به محیط دانشگاه انجام داد و از سوی دیگر تلاش نمود تا در بزنگاه های تاریخی موجود زمینه پرور فعالیت های سیاسی دانشجویان به دور از سیاست ورزی های مرسوم باشد، تا حدی موفق بوده است اما این معنا آغاز یک تلاش وسیع است.
باید بپذیریم که آینده پر از فراز و نشیبهای گوناگون ناشی از گسترده پرقدرت اطلاعات و دانش ها در حوزه حیات عمومی جوامع گوناگون است. شبکه های اجتماعی و رسانه ای آینده را رهبری خواهند کرد و دولت ها تنها می توانند قدرت مدیریت آینده را از آن خود بدانند، فلدا اگر دانشگاه ها بدانند به عنوان پایگاه اصلی اندیشه و تولید دانش حرکت کنند خواهند توانست تحرکات رسانه ای را پوشش محتوا ببخشند، اینجاست که قدرت دانشگاه به عنوان محتوا بخش تحرکات موثر بر آینده و مدیریت کننده پیشران ها تاثیر گذار بر جامعه از اهمیت برخوردار باشند.
دولت یازدهم باید به این نکته بیندیشد که دانشگاه مغز متفکر جامعه برای موضوع یابی و ارائه راه حل های مناسب در جهت مدیریت چالش های فراروی جامعه ملی است. این در حالی است که دانشگاه می تواند راه کارهای متفاوت مطرح از سوی خردورزان دانشگاهی را در اختیار مجامع و نهادهای دینی قرار دهد تا راه کارهای اجرایی نگرش های موجود و حسسایست های برانگیخته شده در حوزه دین در ارتباط با راه کارهای عرضه شده از خروجی دانشگاه به سامانه ای از تاکیدات دینی در حوزه جامعه ملی که در آن نظامی مبتنی بر قواعد فقهی اسلام وجود دارد، متکی کند.
لذا باید بگویم دولت باید این گذاره جدی که دانشگاه سامانه اساسی خلاقیت و نوآوری در جهت موضوع یابی و ارائه راه کارهای عملیاتی در جهت مدیریت آینده می باشد را مورد تاکید و پایبندی قرار دهد و از جهت دیکه ارتباط معنا دار دانشگاه با محیط های تولید کننده گذاره علمی را به نوعی فراهم کند که این دو مکمل هم باشند نه تقابل با یکدیگر.
به دولت سازندگی به عنوان آغاز کننده این حرکت نگاه میکنیم، دولت های اصلاحات نیز به عناصر دانشگاهی و ایجاد فضای مناسب در جهت شنیده شدن تقاضای دانشگاهیان و استمرار نشاط متکی بود و اکنون پس از یک دوران فطرت در دوران های دولت های نهم و دهم شاهد بازآفرینی آن ایام در دولت یازدهم هستیم.
*کارشناس مسائل بینالمللی و استاد دانشگاه
۱۶ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]