واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: انتخابات مجلس استانی می شود؟ تهران - ایرنا - شبکه مجازی آستان نوشت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی هفته گذشته یک فوریت طرح استانی انتخابات مجلس شورای اسلامی را به تصویب رساندند.
طرحی که گفته می شود از طریق تغییر و تعیین حدود جدید حوزه های انتخابیه در پی کسب اهدافی نظیر ارتقاء سطح کیفی مجلس، افزایش میزان مشارکت عمومی در انتخابات و جلوگیری از وقوع برخی تخلفات همچون خرید رای است.
این طرح در مجلس موافقان و مخالفانی دارد. موافقان می گویند پرداختن نمایندگان به بررسی امور ملی، ارتقاء سطح کیفی و افزایش کارایی مجلس، حذف رقابت های شدید و اختلاف برانگیز قومی و قبیله ای و تقویت همبستگی ملی و کاهش هزینه های اجرایی انتخابات از محاسن استانی شدن انتخابات مجلس است.
در مقابل، مخالفان این طرح که کمتر هستند می گویند، اگر حوزه انتخابیه نمایندگان به جای شهر و روستا، استان باشد، هم مردم تمایل کمتری برای شرکت در انتخابات دارند و هم نمایندگان انگیزه ای برای پیگیری مسائل خرد حوزه های انتخابیه خود ندارند.
در هر حال، اگر این طرح به تصویب مجلس برسد بعد از 36 سال از گذشت انقلاب و شکل گیری مجلس شورای اسلامی و برگزاری 9 دوره انتخابات مجلس، اصلاحی در شیوه انتخابات ایجاد خواهد شد.
امیر خجسته رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس
در این زمینه گفت: استانی شدن انتخابات یک رمز موفقیت برای مجلس شورای اسلامی خواهد بود. این کار باعث می شود که جایگاه بسیار خوبی به پارلمان های محلی داده شود.
وی افزود: در واقع مجلس تمامی اموراتی که در رابطه با مسائل چه داخلی، شهری و محلی است را به پارلمان محلی و شهری که شورای شهر است واگذار می کند و در مقابل، نمایندگان نیز در سطح ملی و بین المللی می توانند اثرگذاری خود را داشته باشند؛ بنابراین استانی شدن انتخابات یعنی انتخاب نخبگان.
نوذر شفیعی نماینده ممسنی در مجلس معتقد است: استانی شدن انتخابات به حال جامعه مفید است زیرا دغدغه نمایندگان را از مسائل جزئی به مسائل ملی ارتقا می دهد.
وی افزود: در زمان حاضر بسیاری از نمایندگان هستند که فرصت خواندن طرح و لایحه و اظهارنظر در مجلس را ندارند و دلیلش این است که این قدر مسائل شهرستانی و جزئی به عهده آنها محول شده است که فرصت پرداختن به مسائل ملی را پیدا نمی کنند و در نتیجه این طرح به نمایندگان کمک می کند تا در سطح ملی فکر کنند.
سیدرمضان شجاعی کیاسری عضو شورای نظارت بر صداوسیما و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس این طرح را مثبت می داند.
وی افزود: از نظر من استانی شدن انتخابات فکر بسیار خوبی است. اگر انتخابات استانی شود چند اتفاق مهم می افتد؛ یکی اینکه بحث کارشناسی و کار کارشناسی بر روی هر طرحی که قرار است به قانون تبدیل شود صورت می گیرد و آدم های با تجربه و کسانی که اشراف بیشتری به ضوابط اجرایی کشور و قوانین دارند، پیشنهاداتی را مطرح کنند و به این طریق زمینه کار کارشناسی مجلس افزایش می یابد و آدم های با تجربه تر و مؤثرتری وارد مجلس می شوند.
کیاسری ادامه داد: نکته دیگر اینکه بحث نظارت جدی تر گرفته می شود. گاهی اوقات نمایندگان چهارشنبه ها مجبور هستند به شهرستان بروند و شنبه برگردند و بدون اینکه طرح یا لایحه ای را مطالعه کرده باشند باید به آن رأی دهند. ما ماشین قانون گذاری نیستیم، بلکه باید با تأمل و دقت نیازها را بررسی و ریل گذاری کنیم.
بهرام بیرانوندنماینده بروجرد و اشترینان در مجلس گفت: این طرح باعث می شود گردش نخبگان در کشور اتفاق نیفتد. استانی شدن انتخابات مجلس باعث دسترسی افراد وابسته به احزاب و دارای منابع مالی قدرتمند و توان لابی گری به رسانه ها می شود تا بتوانند خود را به مردم استان بشناسانند و رأی بگیرند.
وی افزود: باید اجازه بدهیم کوچکترین اجزای جغرافیایی کشور در اداره مملکت نیز نماینده داشته باشد.
بیژن نوباوه عضو کمیته فرهنگ و رسانه کمیسیون فرهنگی مجلس
بر این نکته تاکید می کند که کارایی مجلس افزایش می یابد.
وی گفت: در مورد استانی شدن انتخابات بحث های مفصلی در مجلس صورت گرفت و قطعاً برای نمایندگان شهرهای کوچک و حل مشکلاتشان بسیار مؤثر است زیرا در نحوه مطالبات و توقعاتشان یکسری راهکارهای قانونی اندیشیده می شود تا مشکلات آنها حل شود.
نوباه گفت: استانی شدن انتخابات در واقع به افزایش تخصص نمایندگان منتخب کمک می کند و مسائل حاشیه ای در انتخاب آنها کمتر مؤثر می شود و اینکه مطالبات شخصی در این حوزه ها از نماینده به حداقل می رسد و همه اینها به کارایی مجلس کمک می کند.
نصرالله پژمان فر نماینده مشهد در مجلس در این باره گفت: این طرح دارای محاسن و معایبی است اما در مجموع با آنها موافق هستم زیرا معتقدم با اجرایی شدن این طرح و استانی شدن انتخابات، از بخشی نگری در قوانین کاسته می شود یعنی قوانینی که به دست ما نمایندگان بصورت بخشی تصویب می شود، از قوانین کلان جدا می شود. ممکن است در ابتدای مسیر مشکلاتی وجود داشته باشد، اما در نهایت موجب بلوغ اجتماعی در جامعه نیز می شود.
محمدحسین فرهنگی عضو هیأت رئیسه مجلس معتقد است: به موجب این طرح ثبت نام کاندیداهای مجلس از شهرستان انجام می شود و رأی گیری ها نیز بصورت استانی خواهد بود و هر کاندیدایی از شهرستان بیشترین رأی استانی را کسب کرد به عنوان نماینده مجلس انتخاب خواهد شد. برخی نمایندگان مجلس با این روند موافق نیستند و معتقدند که این روند نه خاصیت استانی دارد و نه آثار شهرستانی به جا خواهد گذاشت.
وی افزود: با توجه به تبصره 3 ماده یک این طرح؛ در استان هایی که در آنها ترکیب اهل تشیع و تسنن حضور دارند این قانون در صورت تصویب به دلیل اینکه در استانی که اکثراً شیعه نشین هستند و ممکن است نماینده اهل تسنن آن شهر نتواند در حد استان رأی کسب کند، مشمول نخواهد شد. موضوع استانی شدن انتخابات مجلس در ادوار پنجم تا هشتم مجلس نیز به اشکال گوناگون مطرح شده بود که در هیچ کدام از این دوره ها نهایی نشد.
دخیل عباس زارع زاده مهریزی سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس بر این نکته تاکید می کند که انگیزه مردم برای مشارکت در انتخابات مجلس کم می شود.
وی گفت: معتقدم استانی شدن انتخابات مجلس به هیچ عنوان به صلاح کشور نیست، چراکه موجب می شود انگیزه مردم بویِِژه در شهرستان ها برای مشارکت در انتخابات مجلس کم شود. از طرفی این امر موجب می شود نمایندگان هم انگیزه پیگیری مسائل و مشکلات خرد شهرستان ها و شهرهای کوچک را نداشته باشند. در کنار این موضوع، استانی شدن انتخابات راه ورود افراد به مجلس به شکل باندی و گروهی را باز خواهد کرد و در نهایت این به ضرر مردم روستاها و شهرهای کوچک خواهد بود.
*استان مقدس امام خمینی (ره)
اول**
اول**
15/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]