واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ آذر ۱۳۹۳ (۱۳:۳۷ب.ظ)
مجري طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزي؛ استفاده از خط سوآپ نفت براي انتقال آب خزر؛ توجيه نداشت گروه انرژي؛
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، بحث انتقال آب از خزر به فلات مرکزي ايران در مراحل تکميل مطالعات قرار دارد و هنوز اجرايي نشده است اما در همين مرحله نيز واکنش هاي مثبت و منفي بسياري را اجرا کنندگان اين طرح دريافت کرده اند.
مخالف اصلي اين انتقال بي شک سازمان محيط زيست کشور است که اين کار را به صلاح اکو سيستم منطقه نمي داند و اساسا با انتقال آب بين حوزه اي با هر منطقي مخالف است و اين مخالفت خود را آشکارا اعلام مي کند.
طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزي اما؛ از نگاه خيلي از کارشناسان و نمايندگان مجلس، تنها راه خروج کشور از بحراني به نام بي آبي است.
اين طرح که بعد از تکميل قرار است آب شرب سمنان، يزد، اصفهان، خراسان رضوي و تهران و البته صنايع آب بر را تامين کند به روزهاي پاياني مطالعات خود نزديک مي شود اما؛ هنوز معلوم نيست محيط زيست چراغ سبز به اين انتقال نشان مي دهد و يا وضعيت همچنان قرمز است.
براي پي بردن به آخرين تغييرات انجام گرفته در طرح انتقال آب خزر با مهندس محمد رهبري، مجري اين طرح هم کلام شده ايم که ماحصل آن را در ذيل مي خوانيد.
*آقاي مهندس با تشکر از وقتي که در اختيار ما قرار داده ايد.
در مورد آخرين وضعيت طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزي توضيحاتي بفرماييد.
خوشبختانه مطالعات مرحله اول طرح پس از تکميل و گذراندن بحث ها و چالش هاي پيراموني آن با سازمان هاي مختلف، تکميل و براي تصويب به سازمان محيط زيست ارسال شد که خوشبختانه به تاييد سازمان محيط زيست رسيد.
شوراي فني اين طرح نيز برگزار شده است و سازمان محيط زيست ضمن تصويب طرح ارسالي، اصلاحاتي را نيز از ما خواسته است که در حال انجام اين اصلاحات هستيم.
با اين حساب مشکلات طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزي که سابق بر اين از سوي سازمان محيط زيست اعلام شده بود، مرتفع گرديده است؟
ما در يک دوره يکساله بايد آزمايشاتي را در درياي خزر انجام مي داديم و تحليل هاي خود را براي سازمان محيط زيست ارسال مي کرديم که هر دوي اين کارها بعد از گذشت زمان توافق شده، به سرانجام رسيده است و گزارش هاي نهايي و تکميل شده در مورد آزمايشات به محيط زيست ارسال شده است.
آيا گفتمان في مابين شما و سازمان محيط زيست، همچنان ادامه دارد؟
بله. ما چند جلسه خوب با سازمان محيط زيست، معاونت هاي مختلف سازمان و دفتر ارزيابي داشتيم و به اين تفاهم دست پيدا کرده ايم که گزارشي تکميلي و جديد به ايشان ارائه کنيم که اين گزارش نيز در ماه گذشته به اين سازمان ارسال شد و حال بايد در انتظار واکنش محيط زيست به گزارش نهايي باشيم.
آقاي مهندس يکسري سوال از سوي محيط زيست براي شما ارسال شده بود، آنها را پاسخ داديد؟
بله در قالب همين گزارش پاياني همه اين سوالات ديده شده است و به دفتر ارزيابي و معاونت هاي ذي نفع ارسال شده است.
احساس امروز ما اين است که سوالات و جهت گيري ها کارشناسانه و تخصصي شده است.
آقاي رهبري برخي از پيمانکاران و مجريان طرح سوآپ نفتي عقيده داشتند که از اين طرح براي انتقال آب خزر به فلات مرکزي هم مي شود استفاده کرد. آيا اين مطلب را بررسي کرده ايد؟
انتقال آب از خط لوله سوآپ از گزينه هاي اوليه مطرح شده براي اين انتقال بود که البته بعد از کار کارشناسي از سوي مهندسان مشاور ما، انجام اين کار تاييد نشد.
علت اين مخالفت چه بود؟
خط لوله سوآپ لاينينگ داخلي به خصوصي دارند و با توجه به عبور نفت از درون آنها بايد کل خط لوله هم تعويض لاينينگ شود و هم شستشوي کاملي براي آن انجام پذيرد.
همچنين ايستگاه هاي پمپاژ به کار ررفته در اين طرح مخصوص انتقال نفت بوده و کاملا بر اساس غلظت نفت طراحي شده است.
اصولا شرايط ويژه و پيچيده اي بر اين طرح حکمفرماست.
فرموديد که در ابتدا بر روي اين طرح نظر ها مثبت بوده و سپس به اين نتيجه رسيده ايد که نمي توان از آن استفاده کرد. لطفا کمي بيشتر توضيح دهيد که چرا طرحي که گفته مي شود دو منظوره ديده شده بود به درد انتقال آب نمي خورد؟
قبل از ورود به مطالعه انتقال آب خزر از طريق يک خط جديد، گزينه اصلي استفاده از ظرفيت اين خط بود. حتي دستور از بالا بود که حتما از اين خط چنين استفاده اي شود اما واقعيت اين است که اين کار توجيه نداشت.
جدا از مشکل نبودا توجيه، آيا خط توان اين انتقال را داشت؟
خير. اين خط بسيار محدود بود و تنها از 2 خط لوله 32 اينچي استفاده مي کرد که در مقابل نياز ما به لوله هاي 1400 ميلي متري، بسيار ناچيز بود.
شايد اگر قرار بود آب خام خزر انتقال يابد، ممکن بود اين خط مزيت داشته باشد اما؛ وقتي شما مي خواهيد آب تصفيه شده و شرب را منتقل کنيد، استاندارد ها کاملا فرق مي کند.
خوب چرا آب خام منتقل نمي کنيد؟
ماجرا خيلي پيچيده است زيرا همين حساسيت زيست محيطي دريا براي کويرهم وجود دارد. انتقال آب شور يعني نمک به نمک هاي کوير اضافه کردن.
ضمن اينکه انتقال تاسيسات انتقال آب شور کاملا فرق مي کند و مشکل آخر اين است که شما بايد 2 برابر ظرفيت مورد نياز را منتقل کني تا 50 درصد راندمان داشته باشد.
اين کار هم غير اقتصادي است و هم با لوله هاي 32 اينچي، اجراي آن قابل قبول نخواهد بود.
اما خط سوآپ اگر برخي ويژگي ها را داشت مي توانست دست ما را براي انتقال آب خزر باز کند اما؛ در حال حاضر چنين کاري شدني نيست و مشاوران نيز انجام آن را توصيه نمي کنند.
محمد علي رفيعي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]