محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832219768
مصرف طبقه متوسط/مصرف طبقه مرفه -عباس کاظمی*
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مصرف طبقه متوسط/مصرف طبقه مرفه -عباس کاظمی* طبقۀ مرفه در تظاهر و نمایش خود تنها نیست اما بیش تر نمایش طبقه مرفه است که زیر ذره بین نقد می رود. چرا نباید از فساد طبقه متوسط سخن گفت؟ طبقۀ متوسط نیز شکل خاصی از فساد را می تواند تولید کند. طبقۀ متوسط ایران از آن جا که دارای موقعیتی لغزان و سیال است تلاش زیادی می کند تا خود را از پلکان های منزلت اجتماعی به سرعت بالا ببرد.
چندی است که صفحه ی فیس و اینستاگرام «بچه پولدارهای تهران» موضوع بحث شده و عمدتا مخالفت شدیدی در سایت ها و نوشته ها در برابر این بازنمایی ها در گرفته است.
بچه پولدارها در صفحات شان ادعا کرده اند که در برابر هجمه های رسانه های غربی علیه تصویرپردازی های منفی می خواهند تصویری مثبت از تهران و ایران نشان دهند. برخی از ایرانیان خارج نشین از این تصویرسازی جدید برای هویت سازی خود در برابر دیگران استفاده می کنند. اما دسته ای دیگر - آن چنان که نیویورک پست هم در این برداشت شریک شد - این بازنمایی را متعلق به طبقۀ ثروتمند وابسته به قدرت خواندند.
اول به این دلیل که آن ها از نوعی مصونیت در برابر این بازنمایی برخوردارند. دوم این که در جامعه ای که به سختی زیربار تحریم ها کمر خم کرده، این ها طبقه ای هستند که از راه های غیرقانونی روزبه روز پولدارتر شده اند. برخی از منتقدان چپ داخلی نیز تصویرسازی جدید از ایران را تصویرسازی مثبت از حکومت و از همین رو آن را امری سیاسی خواندند. در این یاداشت سعی می کنم مسئله را از زاویه ای دیگر ببینم. این که اساسا چگونه باید نمایش ثروت و مسئله فساد طبقه مرفه در ایران را در بستر وسیع تری از جامعه فهم کرد. بستری که نشان می دهد نه تنها نمایش سرمایه به طبقۀ مرفه محدود نمی شود بلکه فساد نیز امری صرفا طبقاتی نیست.
وبلن، «نظریه طبقۀ تن آسان» را در 1899 نوشت؛ یعنی انتهای قرن نوزده. کتاب به زندگی طبقۀ سرمایه دار امریکایی اشاره می کند. نام اصلی کتاب leisure class؛ یعنی طبقه ای است که نه از طریق کار بلکه از طریق فراغت شان شناخته می شوند. کل کتاب وبلن بر زندگی طبقه سرمایه دار و نحوۀ گذران فراغت و نمایش مصرف جلو می رود. طبقه مرفهی که عمدتا کارورز نبوده اند و متوجه شده اند که «برای به دست آوردن و حفظ اعتبار، فقط داشتن ثروت یا قدرت کافی نیست، ثروت و قدرت باید نشان داده شود» (وبلن،1383، ص 82). اما نشان دادن این ثروت تنها از طریق شیوه های متفاوت سبک زندگی ممکن می شود.
هم چنان که ماکس وبر در «طبقه، منزلت و قدرت» خاطرنشان می کند که ثروت و درآمد برای تمیز سبک زندگی طبقات کافی نیست. افراد دارای سرمایه و ثروتی یکسان به شیوه های متفاوتی هم مصرف می کنند و این شیوۀ متفاوت است که تمایز را معنادار می کند. بنابراین نمی توان صرفا یک سبک زندگی خاص را بر طبقۀ مرفه (به طور خاص برای جامعه ایران) تحمیل کرد. بازنمایی سبک زندگی بچه پولدارهای تهران تنها بخشی از بازنمایی های ممکن طبقه مرفه ایران است و نمی تواند کلیت زندگی این جماعت را نشان دهد.
گذشته از این نکته، مصرف تظاهری را نباید به طبقۀ مرفه محدود کرد. سی. رایت میلز به خوبی نشان داده است که چگونه پس از جنگ دوم جهانی، مصرف تظاهری و نمایش مصرف به طبقه متوسط نیز سرایت کرد. بنابراین تنها، طبقۀ مرفه ایران نیست که به نمایش و مصرف تظاهری شدید می پردازد و باید به فخرفروشی ها و چشم و هم چشمی های طبقه متوسط نیز توجه کرد.
هم چنین این مصرف تظاهری را نباید بخشی از جنگ طبقاتی درک کرد (این درک در واقع مبتذل کردن نبرد طبقاتی است)؛ بلکه بیش تر باید آن را در تضادهای درون طبقاتی موجود و تفاوت های سبک زندگی در داخل یک طبقه فهم کرد. درواقع، می توان گفت که شاید جنگ، درون اشکال معینی از سرمایه در حال شکل گیری است؛ و اگر به مفهوم فربه تر سرمایه آن چنان که «بوردیو» از آن سخن گفته برگردیم، خواهیم دید که تظاهر و فخرفروشی باید در ارتباط با انواع سرمایه ها فهم شود و نه تنها پول و ثروت.
سرمایۀ اقتصادی برای همه طبقات، کمابیش، ابزار چشم و هم چشمی و فخرفروشی است. اما گروه های اجتماعی بنا به نوع سرمایه ای که در اختیار دارند از آن برای نمایش منزلت و اقتدار خود بهره می جویند. در حالی که طبقات مرفه و سرمایه دار با سرمایه اقتصادی بیشتر خود را در معرض نمایش می گذارند، طبقات متوسط در کنار فخرفروشی به دارایی های خود با انواع دیگر سرمایه های خود مانند سرمایه فرهنگی نیز فخرفروشی می کنند. هم چنان که برای مثال، مدرک دانشگاهی، دانشگاه محل تحصیل، کتابخانه شخصی، آرشیو فیلم و عکس و حتی داشتن دانش در زمینه خاص برای طبقات تحصیل کرده جامعه ابزاری برای نمایش و مد شده است.
فیس بوک و اینستاگرام مملو از تصاویری است که مصرف تظاهری طبقه متوسط را بیان می کند. به طور خاص اینستاگرام ابزاری برای خودبیانگری و به تصویر کشیدن طبقه و به تصویرکشیدن زندگی طبقه متوسط شهری است. با نگاهی ساده به صفحات اینستاگرام روشن می شود که فرد چگونه آرایش می کند؟ چه مارکی می پوشد؟ کجا و چه غذایی می خورد؟ چه کتاب و مجله ای می خواند؟ با چه کسانی ارتباط دارد؟ و هر لحظه چه احساسی به زندگی دارد؟ کارکرد چنین رسانه هایی بیش تر افشای ابعاد زندگی فرد است؛ و طبقۀ متوسط نیز شب و روز در کار چنین افشا، خودنمایی و تظاهری است.
تا این جا بیان کردیم که طبقۀ مرفه در تظاهر و نمایش خود تنها نیست اما بیش تر نمایش طبقۀ مرفه است که در زیر ذره بین نقد می رود. اکنون می خواهیم اضافه کنیم که نباید فکر کرد که چنین نمایشی تنها فساد طبقۀ مرفه را نشان می دهد. چرا نباید از فساد طبقۀ متوسط سخن گفت؟ طبقۀ متوسط نیز شکل خاصی از فساد را می تواند تولید کند.
طبقۀ متوسط ایران از آن جا که دارای موقعیتی لغزان و سیال است تلاش زیادی می کند تا خود را از پلکان های منزلت اجتماعی به سرعت بالا ببرد. در حالی که طبقه مرفه انواع سرمایه ها را از راه سرمایه اقتصادی تصاحب می کند، آرمان طبقۀ متوسط، تصاحب سرمایه اقتصادی از راه اکتساب سرمایه تحصیلی و فرهنگی است.
نکته کلیدی در این ارتباط این است که این طبقه نیز می کوشد از هر راهی سرمایه فرهنگی خود را افزایش دهد و به هر طریقی از این سرمایه برای تفاخر و نمایش استفاده کند. تمایل شدید طبقه متوسط به کسب تحصیل خود و فرزندان به مدد انواع و اقسام آن چه دانشگاه نام گرفته، آشکار است.
پس از چهار دهه از انقلاب اسلامی، آموزش عالی در حال تبدیل شدن به امری همگانی است. ولع شدید تحصیل اگرچه ارتباطی با رشد فرهنگی و علمی جامعه دارد اما بیش از همه پاسخگوی تقاضای منزلت در میان طبقه متوسط است؛ و این نظام آموزشی که سرمایه فرهنگی جامعه را بازتولید می کند با آن نظام اقتصادی که به بازتولید سرمایه اقتصادی می پردازد به یک اندازه فاسد و بیمارگون است.
طبقه متوسط از دل آموزش در ایران چنان تربیت می شود که علم و دانشگاه را به عنوان صنعت و بازار در نظر بگیرد. سلطه منطق کمی و عددی کنکور بر آموزش و فرهنگ در ایران بسیار همنوا با منطق پولی حاکم در بخش اقتصاد است. امری که از طریق نهادهای آموزشی بازتولید نمی شود همان فرهنگ و مذهب است. قلم چی و گاج تنها نمادهایی برای این سلطه عددی در بخش فرهنگ هستند. این موسسات تنها خیابان انقلاب را تصاحب نکرده اند بلکه کوشیده اند تا مدارس و دانشگاه ها را بر اساس منطق خود شکل مجدد دهند.
در حالی که تا اواخر دهه هفتاد این موسسات توانسته بودند خود را جایگزین نظام آموزش و پرورش در ایران کنند در دهۀ هشتاد خود را به عنوان «آکادمی موازی» و رقیب دانشگاه ها جای داده اند. اکنون دیگر کافی نیست که فرزندان ما به کمک آن ها به دانشگاه ها راه یابند بلکه هدف جدیدتر این است که دانشجویانی که در آموزش و پرورش بر اساس فرهنگ سطحی و مبتذل کنکور پرورش یافته اند در دانشگاه ها تا مرحله نهایی یعنی تحصیلات تکمیلی بازپرورش شوند. آن ها می توانند مقاله های کلاس، پایان نامه ها و تکالیف کلاسی شان را برون سپاری کنند.
در دهه نود اتفاق ویرانگرتری در حال وقوع است و این موسسات می روند تا کل نهاد علم در ایران را تسخیر کنند و حتی ارتقای استادان و چاپ کتب و مقالات خارجی آن را هم پوشش می دهند. بنابراین، نه تنها موفقیت در کسب مدرک دانشگاهی بلکه رسیدن به بالاترین موقعیت استادی به چنین موسساتی وابسته شده است. این موسسات برای شما کتاب می نویسند، مقاله چاپ می کنند و به جای شما تحقیق می کنند.
این تنها بخش خوب جریان است که به سازوکار فرهنگی در دانشگاه های بزرگ دولتی و آزاد ارجاع دارد. خیل عظیمی از دانشگاه های کوچک تر و کم تر کنترل شده نیز به کار فروش مدرک در تمامی مقاطع تحصیلی روی آورده اند. فسادی که از راه کسب مدارک و ارتقای سرمایه تحصیلی در ایران شکل گرفته است کم تر از فساد طبقه مرفه و بازی اختلاس و پول شویی نیست. نتیجه این فساد یکسان است؛ شکل گرفتن فرهنگی که در آن، افراد کم ترین اهمیتی به منافع جامعه نمی دهند. خرید و فروش پایان نامه، مدرک و موقعیت های علمی استادی به اندازه خرید و فروش غیر شفاف ارز و ملک اهمیت دارد.
سه پدیده کنکوری شدن، مدرکی شدن و نمایشی شدن تحصیل، در یک زنجیره به هم مرتبط، فساد شکل گرفته در کسب سرمایه تحصیلی را نشان می دهد. گویی که منطق امر اقتصادی و امر فرهنگی در ایران تابع منطق پول و نمایش شده است.
پولکی شدن فرهنگ، بخشی از منطق پولی زندگی روزمره ماست؛ اما می توان نشان داد که طبقۀ متوسط نیز همراه با طبقۀ پولدار و مرفه به فساد اقتصادی در سطح خود دامن زده است. طبقۀ متوسط به اندازه طبقۀ مرفه از انباشت سرمایۀ اقتصادی برخوردار نبوده اما این بدان معنا نیست که دغدغۀ انباشت سرمایۀ اقتصادی کلیت زندگی طبقۀ متوسط را احاطه نکرده باشد. یکی از مهم ترین جلوه های این فساد، بازی با تورم از طریق خرید و فروش سکه، دلار، طلا و زمین است.
این تنها طبقۀ مرفه نیست که دایرۀ بستۀ فساد اقتصادی را بازتولید می کند. طبقۀ متوسط و طبقات پایین تر نیز درگیر بازی با نوسانات اقتصادی و حتی مساله تحریم بوده اند. کم نبودند خانواده های طبقات فقیر و متوسطی که از پایین آمدن قیمت دلار و سکه ناراحت شدند. آن ها بدون توجه به پیامدهای کلان اقتصادی در سطح جامعه به فکر افزایش سرمایه های کوچک خود بودند. بسیاری از ما خانواده های طبقات متوسط پایین را دیده ایم که از این که قیمت پراید آن ها ظرف چند ماه از 6 میلیون تومان به دوازده میلیون تومان تبدیل شده بود به وجد آمده بودند؛ تعبیر کنایه آمیزی از این سخن که چرا تحریم های غرب و سیاست های ویرانگر اقتصادی دولت گذشته نتوانسته است مردم ما را از پای درآورد. تورم و تحریم تنها یک مساله اقتصادی نبود بلکه به عنوان امری فرهنگی میان استرس و درد ناشی از تورم و لذت بالا رفتن ارزش دارای هایی اندک شخصی در نوسان بود.
چنان که اشاره شد صرفا می توان گفت که منابع قدرت طبقۀ سرمایه دار متفاوت از منابع قدرت طبقۀ متوسط است. طبقۀ سرمایه دار منزلتش را از راه پول و نمایش ثروت به دست می آورد و طبقۀ متوسط جدای از نمایش دارایی های اقتصادی خود، از راه نمایش فرهنگ و آموزش نیز خود را بازنمایی می کند. طبقۀ سرمایه دار همان منزلتی را از نمایش ثروت به دست می آورد که طبقۀ متوسط از نمایش فرهنگ. کافی است در شبکه های اجتماعی در احوال طبقۀ متوسط دقیق شویم تا دریابیم که نمایش سبک زندگی در میان آن ها چگونه می تواند تصویری از کسب منزلت اجتماعی و فخرفروشی طبقه متوسط به دست دهد. بدین ترتیب همان تهی بودگی را که برخی به نمایش ثروت در طبقه سرمایه دار نسبت می دهند می توان در طبقه متوسط نیز مشاهده کرد.
مطالعه صفحات بچه پولدارهای تهران نشان می دهد که آن ها بیش تر اشیایی چون ماشین، خانه های لوکس، ساعت مچی و مانند آن را مبنای مارک و قیمتی که دارند به نمایش می گذارند و نمایش های آن ها را می توان به دو دسته چیزهایی که دارند و شیوه فراغتی که می گذرانند دسته بندی کرد. اما طبقۀ متوسط با فرزندان خود، به نبوغی که دارند (غالب این جماعت فکر می کنند بچه های نخبه ای دارند. آن ها به مد صنایع تولید نخبه - موسسات کنکورپرور - این ادعایشان را هم اثبات می کنند) و به مدرسه و کلاس ها و هزینه هایی که برای تحصیل می کنند فخر می فروشند.
در نمایش سرمایه به واسطۀ بچه ها، دقیق شویم: شیوه زندگی شان، لباس هایی که می پوشند، مدارسی که می روند، ماشینی که سوار می شوند، سالن آرایش یا باشگاهی که می روند. می توان گفت که در زندگی روزمره ما بچه ها نیز به عرصه نمایش و به کالای پرزرق و برق انسانی بدل شده اند. امری که هم در طبقات مرفه و هم در طبقات متوسط مشترک است. در حالی که طبقات مرفه می خواهند بچه های خود را پولدار و خوشبخت نشان دهند، طبقات متوسط بیش تر به نبوغ و هوش بچه های خود افتخار می کنند. با این حال نکته حائز اهمیت این است که چنین تظاهرهایی بیش تر درون طبقاتی است بنا ندارد برون طبقاتی باشد.
ثروتمندان - یا بچه پولدارهای تهران - به دنبال نمایش دارایی برای هم طبقه ای های خودشان هستند. (در میان تفاوت هایی که به لحاظ شیوۀ مصرف درون آن ها وجود دارد). منطقی نیست اگر آن ها بخواهند به طبقه دیگری فخر بفروشند. فخر فروشی در برابر فردی شبیه به خود، فردی کمی بالاتر و یا کمی پایین تر معنا دارد. اگرچه سرمایه ها قابل ترجمه به یکدیگر هستند اما هدف بچه پولدارهای تهران در صفحات شان در شبکه های اجتماعی نه مقایسه خود با افراد فقیر بلکه صرفا نمایشی از ثروت در میان اعضای یک طبقه است.
عمدتا گفته شده است که چنین بازنمایی هایی در رسانه ها به تضاد طبقاتی بیش تر منجر می شود. اما تضاد حقیقی نه با صفحه اینستاگرام بچه پولدارهای تهران ایجاد می شود و نه با فقدان این صفحه از میان می رود. امروزه، زندگی روزمره در تمامیت خود بصری شده است. این معنا که تصاویر، چه در صفحات تلویزیون، چه در صفحه کامپیوتر یا گوشی شخصی مان و در هر جای دیگر، تناقض ها و تضادهای زندگی را در همه سطوح نشان می دهند. مردم از پیش به چنین تضادهایی آگاهی دارند. در حالی که روشنفکران با تحلیل چنین تضادهایی زندگی می کنند، مردم با واقعیت های تضادها به شیوۀ عملی در حال زندگی هستند. اما به نظر می رسد دلواپسان اصلی نگران آن هستند که سبک زندگی طبقات جدید و شیوۀ نمایش آن با تصویر ایدئال زندگی ارائه شده توسط ایدئولوژی های موجود متفاوت باشد.
شیوۀ زندگی سرمایه داران جدید با شیوۀ زندگی طبقه سرمایه دار سنتی کاملا متفاوت است. سرمایه دار سنتی نمایش و بازنمایی ثروت خود را در بستر سنت های فرهنگی و دینی قرار داده بود. فخرفروشی داشت اما نمایش اش را در قالب کنش های مذهبی و جمع گرایانه انجام می داد. اشکال جدید نمایش اما بیش از آن که مبتنی بر آن ارزش های جمع گرایانه باشد از مقبولیت های فرهنگی فردگرایانه حکایت دارد. به خصوص اینکه چنین فرهنگ فردگرایانه ای با ارزش های غیربومی جلوه کرده باشد.
*جامعه شناس
*منبع: ماهنامه «اندیشه پویا»، شماره 21، آبان 1393.
15/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]
صفحات پیشنهادی
میزان مصرف آب در کشور نگران کننده است
معاون شرکت آب وفاضلاب استان مازندران میزان مصرف آب در کشور نگران کننده است نوشهر - ایرنا - معاون مالی و پشتیبانی شرکت آب و فاضلاب استان مازندران گفت کشور ما در منطقه خشک و نیمه خشک و کم بارش قرار دارد و اوضاع مصرف آب نیز در کشور بسیار نگران کننده است به گزارش خبرنگار ایرنانحوه پایین آوردن مصرف سوخت ماشین مان
خرید چنین محصولاتی در ایران با توجه به تعرفههای واردات برای هر کسی امکانپذیر نیست پس سعی میکنیم در این مطلب به مواردی بپردازیم که میتوانند در کاهش مصرف سوخت اتومبیل فعلی شما تاثیرگذار باشند کارشناس مسائل فنی خودرو در این مطلب به نکاتی اشاره کرده که با رعایت آنها مصرف سوخت خاحتمال اختصاص یارانه لامپ در سال 94/ جزئیات عرضه لامپهای فوق کم مصرف برق -
در گفتگو با مهر اعلام شد احتمال اختصاص یارانه لامپ در سال 94 جزئیات عرضه لامپهای فوق کم مصرف برق یک مقام مسئول در وزارت نیرو با تشریح جزئیات طرح عرضه و توزیع نسل جدید لامپ های فوق کم مصرف برق در کشور اعلام کرد پیشنهاد اختصاص یارانه برای مصرف لامپ های فوق کم مصرف برق به دولتبیشترین درصد مصرف گاز اردبیل در بخش مصارف خانگی است
یکشنبه ۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۰۶ مدیرعامل شرکت گاز استان اردبیل گفت بیشترین درصد مصرف گاز استان اردبیل در بخش مصارف خانگی است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا فیروز خدایی در جلسه مدیریت بحران در شهرستان پارسآباد با اشاره به اینکه 65 درصد انرژی گاز استان برای مصارفمصرف زیاد ماهیهای چرب از رشد این بیماری جلوگیری میکند
مصرف زیاد ماهیهای چرب از رشد این بیماری جلوگیری میکند تحقیقات اخیر نشان داده است مصرف زیاد ماهیهای چرب میتواند مانع رشد سرطان شود به گزارش نامه نیوز تحقیقات اخیر دانشمندان نشان داد که مصرف بیشتر ماهیهای چرب میتواند از توسعه تومورهای سرطانی جلوگیری کند با توجه به تحقیقات اصرفه جویی در مصرف آب باید مورد توجه مردم باشد -
آیت الله محمودی صرفه جویی در مصرف آب باید مورد توجه مردم باشد شناسه خبر 2433179 تاریخ مخابره یکشنبه ۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۹ ۱۶ استانها > تهران شرق استان تهران - امام جمعه ورامین گفت لزوم صرفه جویی در مصرف آب باید مد نظر همگان باشد به گزارش خبرنگار مهر عصر امروز مدیر عامل آب و فاعوارض مصرف خودسرانه داروهای روانپزشکی
عوارض مصرف خودسرانه داروهای روانپزشکی متاسفانه برخی از افراد برای فرار از بیخوابی یا بالا بردن خلقوخوی خود اقدام به مصرف خودسرانه داروهای روانپزشکی می کنند دکتر سیدحمید خویی در پاسخ به این سوال سلامانه که عوارض این مصرف خودسرانه چه میتواند باشد گفت بهطور کلی داروهایتصاویری از نقد فیلم «ساکن طبقه وسط» با حضور شهاب حسیتی
تصاویری از نقد فیلم ساکن طبقه وسط با حضور شهاب حسیتی چند رسانهای > عکس - فیلم سینمایی ساکن طبقه وسط دیروز شنبه با حضور شهاب حسینی و سایر عوامل آن در فرهنگسرای ارسباران اکران و نقد شد نقد ساکن طبقه وسط نقد ساکن طبقه وسط نقد ساکن طبقه وسط نقد ساکن طبقه وسط نقيك بار مصرف، يك «بار» زباله !
يك بار مصرف يك بار زباله كاهش توليد پسماند و زباله نخستين گام مهم براي مقابله با اثرات تخريبي زباله در زندگي است هر يك از ما با رفتارهايي ساده ميتوانيم ميزان زبالههاي توليدي خود را تا حد زيادي كاهش دهيم و علاوه بر صرفهجويي در هزينههاي خود كمك شاياني به پاكيزگي محيط زندپايش آب هاي مصرفي بخش فضاي سبز و زراعي جنوب تهران
۳ آذر ۱۳۹۳ ۱۲ ۴۳ب ظ پايش آب هاي مصرفي بخش فضاي سبز و زراعي جنوب تهران معاون امور شهري و فضاي سبز شهرداري منطقه 20 از پايش آب چاه ها و روان آب هاي شهري اين منطقه که در بخش فضاي سبز و زراعي اين منطقه جنوبي استفاده مي شود خبرداد به گزارش خبرگزاري موج سعيد شيرازي با بيان اين مطلبشهروندان هرمزگانی با میزان مصرف فراوان آب
یکشنبه ۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۴۲ مدیرعامل شرکت آبفای هرمزگان گفت حفر چاههای جدید در دشتهای میناب و شمیل و نیان بهعنوان منابع جدید تأمین آب برای گذر از بحران کم آبی تابستان سال آینده پیشبینی و وارد مدار میشود به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقهی خلیجفارس حسین خادمبکارگیری دانشجویان به عنوان "همیاران جوان" برای مقابله با سوءمصرف مواد در دانشگاهها
دوشنبه ۳ آذر ۱۳۹۳ - ۱۴ ۱۴ قائم مقام معاونت دانشجویی وزارت بهداشت تاکید کرد اگر تنها از 10 درصد دانشجویان به عنوان همیاران جوان در دانشگاهها استفاده کنیم به شدت میتوان در امر پیشگیری از مواد موثر وارد شد به گزارش خبرنگار دانشگاهی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا - منطقه خراسانواگذاری ساختمان 7 طبقه برای ایجاد مرکز درمانی توسط یک خیر تهرانی
یکشنبه ۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۴ ۰۳ یک مجموعه و ساختمان هفت طبقه با 2000 متر زیربنا در تهران از سوی یک خیر تهرانی برای امور درمانی در اختیار دانشگاه علوم پزشکی ایران قرار می گیرد به گزارش سرویس سلامت ایسنا به نقل از روابط عمومی مجمع خیرین سلامت سید رضا نیری ضمن اعلام این خبر گفت این ساخپرمصرفترین مواد دخانی دانشجویان/ سهم خانههای مجردی در سوء مصرف مخدرها
پرمصرفترین مواد دخانی دانشجویان سهم خانههای مجردی در سوء مصرف مخدرها قائم مقام معاونت درمان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با اشاره به مصرف مواد مخدر در بین دانشجویان تصریح کرد 39 درصد دانشجویان مصرف مواد مخدر را پیش از ورود به دانشگاه تجربه کردهاند به گزارش نامه نیوز دبرنامه کاهش مصرف دارو از سال آینده اجرا می شود
وزیر بهداشت خبر داد برنامه کاهش مصرف دارو از سال آینده اجرا می شود تهران - ایرنا - وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت برای سال آینده 1394 باید برنامه ریزی کنیم تا مصرف دارو کاهش یابد به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا سیدحسن قاضی زاده هاشمی در حاشیه نخستین همایش مدیران پرستاریمعاون امورشهری و فضای سبز شهرداری منطقه 20 خبر داد پایش آبهای مصرفی بخش فضای سبز و زراعی جنوب تهران
معاون امورشهری و فضای سبز شهرداری منطقه 20 خبر دادپایش آبهای مصرفی بخش فضای سبز و زراعی جنوب تهرانمعاون امورشهری و فضای سبز شهرداری منطقه 20 از پایش آب چاهها و روان آبهای شهری این منطقه که در بخش فضای سبز و زراعی این منطقه جنوبی استفاده میشود خبر داد به گزارش خبرگزاری فارستابش: استان یزد رتبه 11 مصرف گاز کشور را در اختیار دارد
تابش استان یزد رتبه 11 مصرف گاز کشور را در اختیار دارد یزد - ایرنا - نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی گفت استان یزد دارنده رتبه 11 مصرف گاز در کشور دومین مصرف کننده گاز در بخش صنعت و دومین مصرف کننده گاز در بخش کشاورزی بخصوص گلخانه ها است به گزارش ایرنا محمدرضا تاب-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها