تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 14 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):من مأمورم كه صدقه (و زكات) را از ثروتمندانتان بگيرم و به فقرايتان بدهم.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804397386




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

به لودرها بگوييد بايستند: «كاخ جهان نما» كشف شد! |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: به لودرها بگوييد بايستند: «كاخ جهان نما» كشف شد!
کد خبر: ۴۵۵۱۵۸
تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۳ - ۲۰:۲۷ - 04 December 2014




در جریان احداث ایستگاه مترو اصفهان در میدان امام حسین (ع) یا همان دروازه دولت، بقایای سازه‌هایی کشف شد که برخی صاحب نظران آن را باروی زمان سلجوقیان و بقایای «کاخ جهان نما» می‌دانند.

به گزارش «تابناک»، چند سال قبل، وقتی ماهاتیر محمد، نخست وزیر سابق مالزی -که برخی او را به عنوان پدر مالزی جدید نیز می‌شناسند،- پای در اصفهان گذاشت، همانند همه گردشگرانی که به افسون نصف جهان مبتلا می‌شوند، مسحور عظمت آثار تاریخی و زیباییهای این شهر شگفت آور شد و در حالی‌که از شدت شوق و شعف و از فرط هیجان اشک در چشمانش حلقه زده بود گفت: «اگر اصفهان در دستم بود، به اندازه پولی که از نفت در می‌آورید از اصفهان در می‌آوردم!»

بی‌شک او دو منظور داشت، نخست اینکه زیبایی و توان بی‌حد و حصر اصفهان را به رخ کشد، که می‌تواند از طریق صنعت گردشگری، به اندازه بودجه کشوری که در بازار نفت یکه تازی می‌کند، سودآور باشد و دوم اینکه طعنه‌ای زده باشد به مسئولان غافلی که اصفهان را در مشت دارند و نمی‌دانند چه در مشت دارند! بی‌شک فرقی است میان «ماهاتیر محمد» و مسئولانی که در ماجرای کشمکش یونسکو با شهرداری اصفهان بر سر برج جهان نما، پیش چشمان از حدقه در آمده خبرنگاران می‌گویند: «یونسکو احمق و کودن است!»

از آن داستان که بگذریم، به نظر کش و قوس های مترو اصفهان بعد از حکایت تعرض به نقش جهان، مشهورترین داستان از مجموعه بلاهایی است که مسئولان، بی درک از بنیه قدرتمند اصفهان بر سرش می‌آورند؛ سالهاست که زیر پوست این شهر با ارزش، حفاری هایی در حال انجام است که قرار است مثلا همه چیز را مدرن کند ولی خروجی آن قصه های خوشی نیست؛ از انحراف مترو گرفته، تا ریزش تونل آن، تا عبور پنهانی از زیر محور تاریخی و سوالاتی که سالهاست نه تنها ایرانیان که جهانیان را به خود مشغول کرده است و هنوز کسی نمی‌داند چرا عده‌ای با تمام قدرت عزم جزم کردند مترو این شهر را از تاریخی‌ترین محور این شهر عبور دهند؟!

از شروع و توقف در زمان احمدی نژاد تا شروع پر قدرت تر در دولت تدبیر!

متاسفانه اوج جفا به محور تاریخی چهارباغ اصفهان در زمان دولت پیشین رخ داد. آن زمان در سکوت مسئولان و علیرغم اعتراض و هشدار شدید نخبگان، اساتید دانشگاه، خبرنگاران و مردم، تونل مترو مخفیانه از زیر چهارباغ و مجاور آثار تاریخی عبور داده شد! سرانجام در دوره دوم ریاست جمهوری دولت پیشین، استاندار جدید اصفهان قاطعانه در برابر شهرداری این شهر و سازمان قطار شهری ایستاد و جدال آنچنان بالا گرفت که حتی درگیری فیزیکی میان افرادی از شهرداری با افرادی از استانداری نیز رخ دهد. آن زمان سازمان میراث فرهنگی نیز پس از یک دوره تاریک، سازش با ساز استاندار کوک شد و در برابر زیاده خواهی‌های شهرداری ایستاد تا حاصل آن شود که از احداث ایستگاه مترو در چهارباغ عباسی با ارائه استدلالهایی که از خورشید روشن‌تر می‌نمود، جلوگیری شود.

چرخ گردون گشت و دولت جدید که صحبتهای زیادی از تدبیر می‌کند بر مسند قدرت نشست. هنوز چند ماهی از انتخاب استاندار دولت تدبیر و امید نگذشته بود که با چراغ سبز سازمان میراث فرهنگی و استاندار جدید، لودر‌ها با ولعی دو چندان به محور تاریخی چهارباغ بازگشتند و دق دل چند ساله را خالی کردند. در امتداد چهارباغ عباسی، مقابل خیابان عباس آباد و همچنین در دروازه دولت، دقیقا همانجا‌ها که احداث ایستگاه تیشه بر ریشه تاریخ این شهر تلقی می‌شد، احداث ایستگاه آغاز شد، دور تا دور این مناطق ممنوعه با صفحه‌های تمام فلزی پوشانده شد تا مبادا چشم نامحرم باستان‌شناس یا خبرنگاری فضول یارای دیدنش باشد و بیلهای مکانیکی هر آنچه از تاریخ این شهر باقی مانده را نیز درو کردند.

اما همه اینها موجب نشد تا خبرهایی به بیرون نکرده و هیچ کس نفهمد که در محوطه کارگاه بیل های مکانیکی با مشکلی جدید مواجه شده‌اند؛ جدید که نه، بقایای تاریخی که از دید برخی مسئولان مانع پیشبرد اهدافشان در مترو است و باید به سرعت رفع و رجوع شود؛ از همان چیزهای به دردنخور، اضافه و دردسرساز که اجنبیان هزار‌ها دلار برای دیدنش صرف می‌کنند که از آن‌ور دنیا برای دیدنش بیایند و بارها ثابت کرده‌اند که حاضرند خیلی خیلی بیشتر از اینها برای تصاحبش خرج کنند اما برای ما آ«قدر اضافه است که باید سریع و بی وقفه نابودش کنیم!

بعد از درز خبر، استاندار اصفهان از جمله نخستین افرادی بود که سعی کرد ماجرا را عادی نشان دهد و مدعی شد بر اساس مشورتش با رئیس سابق میراث فرهنگی استان دریافته که در مکان ایستگاه‌ها آبراهه‌هایی متعلق به عهد صفوی وجود دارد. با این همه اداره کل میراث فرهنگی که مرجع اصلی در این زمینه بود موضعی تقریبا خنثی گرفت تا به شک‌ها در این زمینه افزوده شده و تنها تئوری مطرح شده، همان باشد که آبراهه های صفوی مانع کار شده که احتمالا همه در بی ارزش بودن آنها متفق القول هستیم!!

کار متوقف نشد!

از آنجایی که چهارباغ اصفهان در سال ۱۳۱۰ شمسی ثبت میراث فرهنگی شده است و طبق قانون ساخت و ساز در حریم و عرصه میراث فرهنگی ممنوع است، در وهله اول اداره کل میراث فرهنگی استان باید پاسخگو باشد که چگونه مجوز احداث این ایستگاه‌ها را داده است و در وهله دوم اینکه به محض دیدن نشانه‌ای از آثار تاریخی کلیه عملیات ساخت و ساز تا اعلام نظر باستان‌شناسان خبره باید متوقف شود که این نیز زیر پا گذاشته شد و طبق مشاهدات حتی هفته گذشته زیر باران هم بیلهای مکانیکی مشغول کار بوده‌اند و خدمت رسانی! به مردم اصفهان که شعار اصلی شهرداری است ادامه یافت...

باروی اصفهان سر بر آورد!

در ده‌ها و ده‌ها داستان تاریخی، در دست نوشته‌های سیاحان، در کتب مشهور و در بسیاری از شواهد بر جا مانده صحبتهای فراوانی از باروی اصفهان در دوره‌های مختلف شده است. بارویی افسانه‌ای که در شرق و غرب و شمال و جنوب امتداد داشته و رو به ماه و خورشید و برخی اجرام آسمانی دیگر گشوده می‌شده است. حتی افسانه‌هایی درباره ساخت این بارو در زمان ساسانیان به دست پادشاهان معروف این دوره نقل می‌شود و این بارو بار‌ها ویران یا مرمت شد. از جمله در زمان سلجوقیان. این هفته خبرهای جدیدی درباره پیدا شدن باروی اصفهان در عملیات حفاری ایستگاه مترو منتشر شد که اداره کل میراث فرهنگی باز هم موضعی محتاطانه گرفت و بدون بررسی کار‌شناسانه باز هم سعی کرد ماجرا را بی‌اهمیت و سازه‌های ناشناخته کشف شده را سازه‌های آبرسانی عهد صفوی نشان دهد و آن را سازه‌ای که چندان مهم نیست خوانده، باروی کشف شده اصفهان را نیز یک دیوار معرفی کرد! اگرچه سازه‌های آبرسانی صفوی هم بسیار پر اهمیت و دارای ارزش است، اما میراث فرهنگی چگونه با این سرعت سازه کشف شده را آبراهه و باروی نصف جهان را دیوار معرفی کرده است؟!

و اینک کاخ جهان نما رخ می‌نماید!

دکتر جعفری زند باستان‌شناس و نویسنده کتاب اصفهان پیش از اسلام که در زمان دولت پیشین مدت‌ها بر روی تپه اشرف این شهر کاوش نمود و درست زمانی که به شواهدی از زمان ساسانیان رسید عملیات کاوشش از سوی رییس وقت میراث فرهنگی متوقف شد!، خیال همه را راحت می‌کند و درباره سازه‌های ناشناخته مشاهده شده در عملیات احداث ایستگاه مترو دروازه دولت به تابناک می‌گوید: «صد در صد مطمئن هستم و شکی ندارم که این‌ها علاوه بر باروی سلجوقی شهر اصفهان بخشی از کاخ جهان نما نیز هستند! این کاخ در زمان صفویان بنا شد و شواهد نشان می‌دهد در حوالی منطقه کنونی قرار داشته که علت نامگذاری آن به این نام هم این بوده که از فراز آن تمامی مناطق شهر اصفهان از چهارباغ و رودخانه گرفته تا باغ هزار جریب و کوه صفه دیده می‌شده است و به همین خاطر به آن» کاخ جهان نما «می‌گفته‌اند که از اواخر زمان صفویه و بخصوص در زمان ظل السلطان ویران شد.»

جعفری زند درباره باروی اصفهان نیز می‌گوید: «با توجه به شواهد و مستندات حدود بخشی از باروی اصفهان در زمان سلجوقی را می‌دانستیم که از همین منطقه مورد بحث یعنی دروازه دولت شروع می‌شده و تا حوالی چهارراه تختی و دروازه درکوشک امتداد داشته است. اگر دقت کنید در این محدوده محله‌ای قدیمی قرار دارد که به آن» پشت بارو «می‌گویند که این خود تایید کننده قرا داشتن باروی اصفهان در این مکان است.»

می‌شود اصفهان را با رم مقایسه کرد؟!

این باستان‌شناس و محقق اصفهان قدیم، اصفهان را از نظر آثار باستانی کشف نشده شگفت آور و بی‌انت‌ها می‌داند و می‌افزاید: «اصفهان از نظر فراوانی آثار تاریخی کشف شده و کشف نشده شباهت زیادی به رم ایتالیا دارد. آنجا هر وقت می‌خواهند زمین را بکنند و عملیاتی زیرزمینی داشته باشند، هیاتی باستان‌شناسی بر کار ناظر است. اگر به سازه یا شیئی برخورند که قابل حمل باشد آن را انتقال می‌دهند و اگر قابل حمل نباشد کوتاه می‌آینده و مسیر را عوض می‌کنند! حتی اگر مسیر، مسیر مترو باشد!!

سال ۲۰۰۷ میلادی در میدان ناونای رم و در جریان احداث یکی از لاینهای متروی این شهر، زیر یک ساختمان مربوط به زمان موسولینی (حدود جنگ جهانی دوم) به لبه سنگی یک حوض برخوردند. بلافاصه عملیات حفر تونل مترو متوقف شد و هیات باستان‌شناسی وارد عمل شدند. در همه جای دنیا رویه کار همین است در شهرهای تاریخی که دیگر جای خود دارد! برای من تعجب آور است که مسوولان چرا تا این اندازه نسبت به میراث این شهر بی‌تفاوت هستند و در کار احداث ایستگاه‌ها تعجیل دارند؟!

شهری آرمیده آن پایین؟!

با توجه به اینکه معمولا آثار تاریخی در اصفهان دارای چند لایه هستند، یعنی مجموعه‌هایی از سازه و بنا طی دوره‌های مختلف روی ویرانه‌های یکدیگر بنا می‌شده‌اند و در عملیاتهای کاوش در چینین مکانهایی آثار ارزشمندی از دوره‌های مختلف تاریخی بدست می‌آید این احتمال قوی وجود دارد که در زیر و یا اطراف کاخ جهان نما و باوری سلجوقی که اینک رخ نموده، آثار فراوان تری نیز وجود داشته باشد. جعفری زند نیز این را تایید می‌کند و به تابناک می‌گوید:» ممکن است معماری و یا هر چیز دیگری هم از دوره‌های پیشین آنجا باشد که متاسفانه با توجه به عملیات بیلهای مکانیکی و ماشینهای سنگین در آن منطقه هیچ اثری بر جا نخواهد ماند که بشود لایه نگاری کرد! «

او نظریه وجود آثار قدیمی‌تر از زمان سلجوقی را با مثالی پررنگ‌تر می‌کند:» در دهه چهل شمسی و در جریان توسعه هتل عباسی اصفهان (واقع در خیابان آمادگاه و نزدیک چهارباغ عباسی) ماکسیم سیرو (کار‌شناس معمار مشهور فرانسوی) به دیواری با ضخامت هفت متر بر می‌خورد! که در آن زمان گفته بوده این احتمالا متعلق به زمان ساسانیان است. در واقع ما هر کجای شهر اصفهان را که حفر کنیم به آثاری باستانی بر می‌خوریم و این غنای تاریخی این شهر را نشان می‌دهد.

اصفهان موزه بی‌دیوار!

او می‌افزاید «شهر تاریخی اصفهان بی‌دلیل در جهان مشهور نیست. جهانیان آن را موزه بی‌دیوار نام نهاده‌اند و همانطور که در کتابم گفته‌ام اصفهان مانند شوش یا ری یا استخر متروک نشد، بلکه در تمام دوره‌ها زنده و پابرجا بود و به همین خاطر آثار دوره‌های مختلف روی هم قرار دارند. من همواره با دوچرخه در این شهر گردش می‌کنم تا در محل گودبرداری برای عملیاتهای مختلف ساختمانی شواهدی از اصفهان قدیم را بیابم.

من بی‌دلیل صحبت نمی‌کنم، سالهاست که روی اصفهان کار کردم و اگر چیزی می‌گویم حاصل سال‌ها مشاهدات عینی و تحقیقاتم است. همین جا می‌گویم نباید اجازه بدهیم تخریب‌ها بیشتر شود. چند روز قبل دیدم که لودر‌ها حتی زیر باران هم مشغول کار بودند! چرا اینگونه است؟ چرا عملیات احداث ایستگاه متوقف نمی‌شود و یک کاوش واقعی باستان‌شناسی انجام نمی‌شود؟ البته نه از آن کاوشهای فرمالیته که چراغ سبزی باشد برای ادامه عملیات گودبرداری!

قدیمی‌ترین خیابان ایران جان می‌دهد!

جعفری زند با انتقاد شدید از تخریب میراث نصف جهان در خیابان چهارباغ می‌گوید: قدیمی‌ترین خیابان ایران که تا این زمان باقی مانده همین خیابان چهارباغ عباسی اصفهان است. بعد از این خیابان در رده دوم خیابان زند شیراز می‌باشد. حالا ما دقیقا در همین قدیمی‌ترین خیابان ایران این کار‌ها را می‌کنیم. زمانی که خیابان عبدالرزاق اصفهان در حال احداث بود من همین هشدار‌ها را دادم و متاسفانه توجهی نشد. در جریان زیرگذر این خیابان فقط آنچه از زیر چنگال لودر‌ها در رفت مجموعه‌ای شد از تعداد قابل توجهی سفالهای اشکانی، ساسانی، سلجوقی و غیره و متاسفانه چند برابر این‌ها تخریب شد! بار‌ها گفته بودم اینجا مرکز جی قدیم است. و حالا می‌گویم پس از تخریبهای فعلی در دروازه دولت، قربانیان بعدی میدان نقش جهان و خیابان سپه هستند!

باید شهرداری و میراث فرهنگی با هماهنگی و تعامل، دلسوزانه هم حافظ میراث اصفهان باشند و هم پروژه‌هایی مانند مترو را آگاهانه پیش ببرند تا مدرنیته مورد نظر این شهر نیز تامین شود.

تخریب پیش از کشف!

اگر نگاهی به آثار تاریخی و اشیای کشف شده طی چند دهه اخیر بیاندازیم، می‌بینیم که بیشتر آن‌ها یا پس از تاراج قاچاقچیان و جویندگان گنج کشف و معرفی شده! و یا در جریان گودبرداری‌ها، خیابان کشی‌ها و عملیات ساختمانی، که در هر دو مورد می‌شود گفت این آثار پیش از کشف تخریب شده است!

حالا هنوز زود است، شاید ده‌ها سال دیگر فرزندان ما بر ما نفرین خواهند فرستاد و در کتابهای تاریخشان خواهند نوشت:» نیاکان بی‌فرهنگ ما هیچوقت نفهمیدند آثار تاریخی و فرهنگی چقدر می‌ارزد؟! آن‌ها منابع تمام شدنی نفت و طلای بی‌ارزش را چسبیدند و از معادن همیشه لبریز میراث فرهنگی غافل بودند! «













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن