واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مهندسان مشاور ايراني انواع مختلفي از تونلها را طراحي كرده اند
استاد دانشگاه پلي تكنيك لوزان سوئيس در دومين كنفرانس ملي سد و نيروگاه برق آبي، با تشريح طراحي تونلها و شفتهاي نيروگاههاي برق آبي و چگونگي محاسبه و طراحي تونلها و شفتهاي آب بر تحت فشار، گفت: انواع مختلفي از تونلها و شفتها توسط شركتهاي مهندسي مشاور ايراني طراحي شده است.
به گزارش ايرنا، پروفسوراشلايس روز چهارشنبه در تهران، افزود: در طراحي تونلهاي انتقال آب، الزامات بايد به صورت كامل مدنظر قرار گيرد، به اين معنا كه بايد بررسي شود كه اين تونلها را در چه نوع سنگهايي ميتوان احداث كرد و يا اگر سنگ ضعيف باشد، چه تمهيداتي را بايد براي ارتقا مقاومت به كار رود.
وي اظهار داشت: به مدلها و مبناي محاسباتي احداث تونلهاي انتقال آب بايد توجه شود، به نحوي كه مشخص شود اگر پوشش داخل تونل بتني باشد چه شرايطي بايد مدنظر قرار گيرد، يا اگر پوشش داخلي فلزي باشد به چه شرايطي نياز است.
وي با اشاره به تجربيات خود در احداث اينگونه تونلها در نقاط مختلف دنيا، نمونههايي از موفقيت يا عدم موفقيت احداث اين تونلها را ذكر كرد.
وي با بيان آنكه هم اكنون تكنولوژي ساخت اين تونلها در ايران وجود دارد، گفت: تونلهاي كم فشار يا بدون فشار آب در پروژههايي نظير كوهرنگ كه نيازمند تونل بسيار عظيم و طولاني است، توسط پيمانكاران داخلي در دست احداث است.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: همچنين تونلهاي آب با فشار متوسط در نيروگاه جيرفت و با فشار بالا در پروژه سياه بيشه به كار رفته كه تونل و شفت با اختلاف ارتفاع ۵۰۰متر كار شده و شفتها نيز به صورت مايل بوده و به دليل فشار بسيار زياد آب، در داخل آنها پوشش فلزي قرار ميگيرد.
اشلايس يادآور شد: هم اكنون انواع مختلفي از تونلها و شفتها توسط شركتهاي مهندسي مشاور ايراني طراحي شده و توسط پيمانكاران ايراني به مرحله ساخت ميرسد. اين درحالي است كه تونلهاي تحت فشار، تنها راه انتقال آب از يك مخزن واقع در ارتفاعات به يك نيروگاه در ارتفاع پايين تر براي توليد برق است و وجود فشار، امكان توليد نيروي برق را فراهم مي كند.
به گفته وي، تنها راه انتقال آب از كرانه بالا به كرانه پايين، استفاده از تونلهاي تحت فشار است، البته در برخي موارد ميتوان از خط لوله در سطح زمين استفاده كرد، ولي بايد توجه داشت كه خط لوله در برخي مواقع عملي نيست و در مكانهايي كه دماي هوا پايين است، ممكن است خط لوله يخ زند.
گفتني است علاوه بر پروفسور اشلايس، پروفسور عبدالمالك رييس انجمن بين المللي نيروگاههاي برق آبي از كشور آمريكا، دكتر ليلاند از نيوزيلند و دكتر كديور از آمريكا از ديگر ميهمانان حاضر در كنفرانس ملي سد و نيروگاه هاي برق آبي بودند.
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2783]