واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ورزشکار دونده حامی یوزپلنگ ایرانی در پارک ملی گلستان می دود گرگان - ایرنا - به مناسبت دیده شدن یوزپلنگ ایرانی در پارک ملی گلستان، "ابراهیم عطایی" دونده استقامتی پرتلاش کشورمان فاصله ٢٥ کیلومتر در این پارک را برای حمایت از "سریعترین دونده جهان"، خواهد دوید.
مسئول روابط عمومی حفاظت محیط زیست گلستان گفت: به مناسبت اعلام خبر خوش "دیده شدن یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی گلستان" و همچنین افزایش حساسیت و آگاهی هم میهنان از ارزش های محیط زیستی و حیات وحش پارک ملی گلستان، ابراهیم عطایی دونده استقامتی کشورمان و عضو فعال موسسه مهرگان "پرتو پژوه"، فاصله ٢٥ کیلومتر روستای "تنگراه" تا دوراهی "دشت" را در این پارک برای حمایت از سریعترین دونده جهان، خواهد دوید.
احمد دباغیان روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: همزمان با روز جهانی یوزپلنگ، صبح ١٣ آذر، موسسه مهرگان با همکاری پروژه بین المللی حفاظت از یوز آسیایی، اداره کل محیط زیست استان گلستان و سازمان های مردم نهاد استان، این برنامه را برگزار خواهند کرد.
وی ابراز امیدواری کرد که همزمانی این برنامه با سفر رییس جمهور به گلستان، پیام آور خبر خوش حذف جاده درون پارک ملی گلستان باشد که سال هاست دل دوستداران محیط زیست را به درد آورده و عوارض بسیاری مانند کشته شدن چندین قلاده پلنگ، آتش سوزی و ... را به همراه داشته است.
یوزپلنگ آسیایی یا یوزپلنگ ایرانی با نام علمی Acinonyx jubatus venaticus
این حیوان در مناطق بیابانی زندگی می کند و سال هاست که نسل آن در معرض نابودی قرار دارد.
نتایج جدیدترین تحقیقات نشان می دهد حدود 50 قلاده یوز پلنگ در مناطق "خارتوران" در شهرستان شاهرود، "نایبندان" در طبس و "دره انجیر" در اردکان وجود داشته باشد. شهرستان های زرند، نایین و جاجرم نیز نقاط دیگری است که احتمال حضور یوز در آن ها وجود دارد.
ایران در دو دهه اخیر به عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ های آسیایی (ایرانی) شناخته شده است.
یوزپلنگ ایرانی تنها نژاد این جانور است که یال دارد.
سازمان حفاظت محیط زیست ایران با همکاری برنامه توسعه سازمان ملل متحد بعضی از این زیستگاه ها را تحت نظارت قرار داده است به این ترتیب دوربین های تله ای نصب شد که به حرکت این حیوانات حساسند و با مشاهده آن ها عکس می اندازند.
در اوایل دهه 60 عدم مشاهده یوز به نحوی در کشور کاهش یافت که تمامی کارشناسان و مسوولان را به فکر نجات این گونه انداخت و طرح حفاظت از گونه های در خطر انقراض در سازمان حفاظت محیط زیست مطرح و یوز به عنوان اصلی ترین آن ها مورد توجه و بررسی قرار گرفت.
با آغاز این طرح جمع آوری اطلاعات اولیه درباره یوز از سراسر کشور آغاز شد و این اقدامات با شدت و ضعف متفاوتی طی یک دهه صورت گرفت.
در اواخر سال 1360 و با مشاهده یوز در منطقه نایبندان طبس انجام بررسی ها در این منطقه از کشور توسط اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان بزرگ به طور مقدماتی آغاز و در اوایل سال 1370 این اقدامات به طور کاملا جدی مورد تعقیب و بررسی قرار گرفت و سرانجام به مطرح شدن پروژه بین المللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در سال 1375 انجامید که با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان (بزرگ) بالاخره مرحله اول طراحی این پروژه در سال 1377 با اعتبار بیش از 25 هزار دلار در سطح کشور به مرحله اجرا در آمد که نتیجه آن تدوین "پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی" با اعتباری بالغ بر 725 هزار دلار از سوی صندوق محیط زیست جهانی (GEF) و معادل آن توسط سازمان حفاظت محیط زیست در شهریور ماه 1380 شد.
این پروژه همچنان در حال فعالیت است و در حال حاضر با هدف تضمین بقای یوزپلنگ آسیایی در آخرین پناهگاه آن در قاره کهن (ایران) تلاش می کند.
7479/602
13/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]