واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نروژ انرژي باد را جايگزين نفت ميكند
تحقيقو توليد- همشهري آنلاين:
نروژ كه براي آينده بدون نفت آماده ميشود، به طور فزايندهاي به استفاده از نيروي باد در خط ساحلي طولانياش به عنوان منبع انرژي جايگزين روي ميآورد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه ليو مونيكا استابهولت معاون وزير نفت و انرژي نروژ در اين باره گفت: "نقشهبرداري باد نشان ميدهد كه نروژ يكي از مناسبترين محلها براي استفاده از نيروي باد چه در مناطق ساحلي و چه در درياست."
با اين وجود اين كشور منطقه اسكانديناوي كه يكي از صادركنندگان عمده نفت و گاز است، هنوز از لحاظ استفاده از اين منبع طبيعي فاصله زيادي با كشورهاي ديگر دارد.
نروژ داراي ۱۵ پارك بادي است كه كمتر از يك درصد برق اين كشور را توليد ميكنند و فعالان محيطزيست شكايت دارند كه اوسلو كار زيادي براي حمايت از اين "سبزترين" منبع انرژي انجام نداده است.
ٱن برونوول، يك متخصص انرژيهاي تجديدپذير در اين باره ميگويد: "دولت بايد مقدار اعتبارات بيشتري را صرف ترويج استفاده از انرژي باد كند."
اما اكنون نشانههاي از تغيير مشاهده ميشود، در حاليكه دخاير نفت رو به كاهش است و مسئله گرمايش جهاني ناشي از گازهاي گلخانهاي حاصل از سوختهاي فسيلي مانند نفت و گاز بيشتر مورد توجه قرار گرفته است، ساخت حدود ۱۵۰ مركز جديد گرفتن انرژي از باد مورد تاييد گرفته است يا منتظر تاييد است.
شركتها همچنين در تلاشهستند كه كه تكنولوژيهاي جديدي را بسازند كه امكان نصب توربينهاي بادي عظيمي را در كنار دريا كه بادها در آن قويتر هستند و مزاحمتي از لحاظ سروصدا يا چشمانداز ايجاد نميكنند.
دو نمونه از چنين توربينهاي بادي كه با ارتفاع ۴۰ متر - كه اندازهاي نصف اندازه بزرگترين مدلها را دارند- در جزيره كوچك اوتسيرا در ساحل شمال غرب نروژ نصب شدهاند.
اين توربينها بخشي از اولين سيستم تمامعيار تبديل نيروي باد به هيدروژن است.
هيدروژن كه از طريق الكتروليز آب به دست ميآيد، در يك سلول سوختي ذخيره ميشود، و به محض اينكه پرههاي توربينها از حركت ايستادند، انرژي ۱۰ خانه در اين جزيره كه در اين طرح شركت دارند، تامين ميكند.
به گفته مسئولان اين طرح در بخش انرژيهاي جديد در شركت عظيم انرژي استاتاويلهيدروStatoilHydro اين سيستم نيرو را با كيفيت و پايداري مورد انتظار را فراهم ميكند و تنها خروجي آن هم اكسيژني است كه به همراه هيدروژن از تجزيه آب به دست ميآيد.
البته در حال حاضر هزينه توليد انرژي با اين شيوه بسيار گران است و چند سالي طول خواهد كشيد تا تكنولوژي به حدي پيشرفت كند كه اين شيوه مقرون به صرفه شود.
همچنين قرار است كه دو توربين بادي شناور در آبهاي عميق در نزديك جزيره اوتسيرا در دو سال آينده با استفاده از تكنولوژي مشابه مورد استفاده از سكوهاي شناور نفت و گاز ساخته شود.
در صورتي كه توربيني به همان اندازه توربينهاي ساحلي، در دريا كار گذاشته شود، ميزان توليد برق دوبرابر ميشود، اما در اين صورت كاربرد تكنولوژي پيچيدهتر براي سرپانگهداشتن اين توربينها در شرايط متغير آب و هوايي هزينهها را بالا خواهد برد.
استاتاويلهيدرو اميدوار است پاركي از توربينهاي بادي عظيم بسازد كه بتوانند از عمق دريا تا ارتفاع 170 متري شناور بمانند و هركدام توانايي توليد برق 1000 خانه را داشته باشند.
هم فعالان زيستمحيطي و هم شركتها با توجه به هزينههاي هنگفت چنين طرحهاي از دولت نروژ ميخواهند، سرمايهگذاري بيشتري در اين زمينه انجام دهد. آنها ميگويند نروژ با داشتن 2500 كيلومتر خط ساحلي بالقوه ميتواند 14000 تراوات ساعت انرژي بادي در سال توليد كند.
در مقام مقايسه، نروژ كه پنجمين صادركننده نفت و سومين صادركننده گاز جهان است، تنها سالانه حدود 2300 تراوات برق از نيروگاههاي حرارتي توليد ميكند.
يك دليل عمده براي توجه كمتر به پيشرفت در زمينه انرژي بادي، دسترسي تقريبا نامحدود نروژ به برق آبي است كه حدود 99 درصد مصرف انرژي داخلي اين كشور را فراهم ميكند.
تاريخ درج: 23 ارديبهشت 1387 ساعت 21:19 تاريخ تاييد: 23 ارديبهشت 1387 ساعت 22:31 تاريخ به روز رساني: 25 ارديبهشت 1387 ساعت 01:16
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 304]