واضح آرشیو وب فارسی:مهر: /اختصاصي مهر/مشكل تامين سيمان پروژه هاي راهسازي، توهم يا واقعيت
خبرگزاري مهر- گروه اقتصادي: كمبود سيمان به عنوان اصلي ترين علت تاخير اجراي پروژه هاي راهسازي عنوان مي شود، اما به نظر مي رسد اين مسئله سرپوشي بر كل كاستي هاي عملكرد مجريان پروژه هاي راهسازي كشور است.
به گزارش خبرنگار مهر، هم اكنون كمبود سيمان به عنوان اصلي ترين عامل تاخير در بهره برداري پروژه ها مطرح مي شود كه در ساير موارد تا كمبود بودجه، قير، مشكل تملك اراضي و... را شامل مي شود ونتيجه اين كمبود هاي اعلام شده، عدم تطابق ميزان ساخت پروژه هاي راهسازي مطابق برنامه چهارم توسعه بوده است.
بنابراين گزارش، كمبود سيمان در پروژه هاي راهسازي تنها عاملي است كه مي تواند از سوي مجريان پروژه ها مطرح شود و قابل ارزيابي و بررسي جدي نيز نباشد تا تاخيرهاي به وجود آمده در اجراي اين طرحها از سوي مسئولان قابل توجيه باشد.
برهمين اساس، ساخت آزاد راه ها كه بايد مطابق برنامه چهارم توسعه 50 درصد از مراكز اصلي استانها را به يكديگر متصل مي كرد، غير قابل اجرا به نظر مي رسد و در هيچ يك از سالهاي اجراي برنامه چهارم ميزان ساخت با برنامه تطابق نداشته است و اين در حالي است كه اين آمار بدون درنظر گرفتن ساخت آزاد راه تهران - شمال كه طي اين سالها تقريبا هيچ پيشرفتي نداشته، محاسبه شده است.
در بخش ساخت بزرگراه ها و راه هاي اصلي تقريبا مطابق برنامه چهارم، ساليانه هزار و 300 كيلومتر ساخت انجام شده است و در بخش ساخت راه آهن نيز طي 2.5 سال اخير افتتاح پروژه اي صورت نگرفته و قرار است تا پايان سال جاري بخشي از پروژه هاي راه آهن به طول هزار كيلومتر به بهره برداري برسد.
مجري ساخت و توسعه آزاد راههاي كشور درگفتگو با مهر در اين باره گفت: بخش عمده اي از تاخيرهاي به وجود آمده دراجراي طرحهاي ساخت و ساز كشوربه دليل كمبود مصالح از جمله سيمان اتفاق افتاده است و جريان پروژه ها در اين امر دخالتي ندارند و درصورت عدم تامين مواد اوليه مجري طرح نمي تواند هيچگونه فعاليتي انجام دهد.
محمد رضا منتظري افزود: براي مشكل عدم تامين سيمان پروژه ها، وزارت صنايع و معادن به عنوان توليد كننده و وزارت بازرگاني به عنوان توزيع كننده بايد پاسخگو باشند و مجري تنها مسئوليت اجراي پروژه پس از تامين مواد اوليه را داراست.
مديركل تداركات و سفارش طرحهاي شركت ساخت و توسعه زير بناهاي حمل ونقل كشور نيز درگفتگو با مهر در اين خصوص اظهارداشت: كارخانجات سيمان از تحويل سيمان به پروژه هاي عمراني خودداري مي كنند و واردات كلينكر و تبديل آن به سيمان نيز به دليل بالاتربودن قيمت آن از قيمت بازار دلالي و روشن نشدن منبع مالي تامين كننده مابه تفاوت آن مقرون به صرفه نيست.
محمود رضا رشيدي نژاد اظهار داشت: كمبود سيمان اجراي برخي از پروژه ها مانند آزاد راه تهران - پرديس را با چالش جدي مواجه كرده است در صورتي كه اين طرح بايد تا پايان سال جاري به بهره برداري مي رسيد و وجود بازار سياه دلالي سيمان عمده ترين چالش تامين سيمان محسوب مي شود كه اميدواريم با خروج اين كالا از سبد حمايتي زمينه دسترسي بهتر به اين كالا فراهم شود.
اين در حالي است كه وزير صنايع و معادن از تعادلي شدن بازار سيمان با وارد مدار شدن طرحهاي جديد خبر داده و گفته است: ظرفيت توليد سيمان تا پايان خرداد ماه به 55 ميليون تن مي رسد و اين ظرفيت تا پايان سال به 64 ميليون تن خواهد رسيد.
علي اكبر محرابيان ابراز داشت: با ورود طرحهاي جديد به مدار توليد و افزايش ظرفيت توليدي كارخانجات بازار سيمان به تعادل خواهد رسيد.
معاون وزير بازرگاني نيز در خصوص آخرين وضعيت توليد و توزيع سيمان به مهر گفت: اميدواريم با تعادلي شدن عرضه و تقاضاي سيمان در نيمه اول سال جاري بتوانيم اين كالا را از سيد حمايتي خارج كنيم.
مفتح ادامه داد: كسانيكه داراي پروانه ساخت و ساز هستند هم اكنون به راحتي سيمان خود را دريافت مي كنند اين درحالي است كه حاكم شدن چنين روندي فشار بيشتر را به بدنه دولت وارد آورده به اين معنا كه پروژه هاي دولتي مجبور شدند كه سيمان از خارج وارد كنند و اين امر فشار سنگيني بر قيمت تمام شده پروژه ها وارد آورد.
گفتني است، اجراي پروژه هاي ساخت و ساز در كشور مي توانست با سازماندهي منظم در بودجه و زمان بندي نياز پروژه ها به سيمان به شكل مطلوبتري انجام شود اما اقتصادي نبودن واردات سيمان، عدم تجربه مسئولان پروژه هاي عمراني به روند واردات سيمان و ديده نشدن رديف مشخص بودجه اي در تامين مابه تفاوت مالي اين پروژه ها از سوي سازمان مديريت و برنامه ريزي سابق، اين بهانه را براي مديران مياني پروژه هاي عمراني به وجود آورده است كه كليه نارسايي هاي انجام طرحها را بر دوش مشكل تامين سيمان بيندازند.
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 427]