واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: الحیات: ترجمه ی پیام سردار سلیمانی برای آمریکایی ها توسط حسن روحانی
الحیات نوشت: ایران و شش قدرت جهان درخصوص پرونده هستهای این کشور که در بر دارنده جزئیاتی بسیار فراتر از غنی سازی اورانیوم و مسائل فنی است، به توافق نرسیدند. به طور خلاصه گفته میشود اساس اختلافات به رهبری ایران در محور مقاومت مربوط است. اگر این موضوع را اندکی کنار بگذاریم، در مییابیم اساس اختلاف، دو محور اصلی است که عملا موضوع مذاکرات هستند: نفوذ منطقهای تهران و برنامه هستهای این کشور.
به گزارش نامه نیوز به نقل از تیک، این دو محور به سیاست ایران در خصوص مسئله مقاومت ارتباط ندارد چرا که اگر یک کشور دوست غرب نیز بخواهد برنامه هستهای اش را با هدف دستیابی به خودکفایی توسعه دهد، آیا به آن چنین اجازهای داده خواهد شد؟ همچنین آیا به هر کشوری این امکان داده میشود که نفوذش را آزادانه و در خارج از چارچوب متداول توسعه دهد؟ روشن است که جواب منفی است.
این دو محور اختلاف در دو خط موازی حرکت میکنند و نسبت معکوس بین آنها برقرار است به این معنا که عقب نشینی از محور نخست با پیشروی در محور دوم جبران میشود. به عبارت دیگر، امتیاز دادن ایران در برنامه هستهای و ساز و کار نظارت بر آن، با فراهم شدن امکان نفوذ در منطقه برای این کشور ارتباط مستقیم دارد هرچند مشکلات مربوط به حساسیتهای منطقهای و بیاعتمادی مانعی در برابر گسترش نفوذ ایران محسوب میشود.
مسائل علنی باقیمانده در موضوع هستهای شامل تعداد سانتریفوژهایی است که به ایرانیها اجازه داده میشود برای خود نگه دارند. ایرانیها اصرار دارند 9 هزار سانتریفوژ در اختیار داشته باشند در حالی که خواست آمریکاییها این است که تعداد سانتریفوژها از چهار هزار دستگاه بیشتر نشود. گذشته از این، درباره مدت زمان پایبندی به توافق نیز اختلاف نظر وجود دارد و همچنین غرب خواهان برچیدن تاسیسات آب سنگین اراک است که ایرانیها بر نگه داشتن آن و ایجاد تغییراتی در روند تولید (پلوتونیوم) در آن پافشاری میکنند.
ابراهیم کارخانه رئیس کمیسیون انرژی در مجلس شورای (اسلامی) ایران اعلام کرد جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در مذاکرات مسقط، که پیش از مذاکرات وین انجام شد، مسئله محدود شدن مقدار اورانیوم غنی شدهای را که در ایران باقی میماند و بقیه آن به خارج از این کشور منتقل میشود مطرح و اعلام کرده است درجه غنی سازی اورانیوم در ایران نباید بیش از پنج درصد باشد.
به طور خلاصه، غرب میخواهد برنامه هستهای ایران در سطحی باقی بماند که تهران برای ساخت بمب اتمی به پنج سال زمان نیاز داشته باشد. این در حالیست که نگرانیهایی جدی وجود دارد مبنی بر این که وضع کنونی به ایران این امکان را میدهد که ظرف مدت شش ماه بمب بسازد.
در پی پیچیده شدن این اختلافها، مانع دیگری به نام تحریمها به وجود آمده است که ایران خواهان لغو آن به ویژه تحریم اعمال شده بر بانک مرکزی و تدوین ساز و کاری روشن برای برچیدن سایر تحریمها است. آمریکا تلاش میکند با دادن وعده تعلیق تحریمها -نه لغو آنها- این مسئله را دور بزند تا در هر زمان امکان اعمال مجدد آنها وجود داشته باشد.
یافتن راه حل میانه (یا کاهش فاصله) برای این اختلافات، اوضاع را به سوی مذاکرات سیاسی سوق میدهد تا بررسی شود تا چه حد میتوان به تهران اجازه نفوذ در منطقه را داد. این مسئله عامل نگرانی برای کشورهای منطقه است که از بیم کوتاهی در این زمینه تلاش میکنند مذاکرات را از نزدیک دنبال کنند.
طرف ایرانی از هیچ فرصتی برای وارد شدن به میدان رقابت منطقهای چشم پوشی نمیکند. تازه ترین تلاش ایران، رقابت با ائتلاف غربی برای مقابله با داعش است که در آن تهران تلاش میکند با رضایت یا بدون رضایت غرب، حضور خود را اثبات کند. ظهور اخیر سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در عراق در همین چارچوب قرار میگیرد تا این پیام را برای آمریکاییها ارسال کند که ایران کنترل اوضاع میدانی را در عراق و منطقه در دست دارد. حسن روحانی رئیس جمهور ایران این پیام را به زبان دیپلماسی ترجمه کرد و گفت توافق هستهای «آغاز روند همکاری در همه پروندههای منطقهای خواهد بود».
۱۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]