واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دولت در برنامه ریزی های اقتصادی دقت کند تهران - ایرنا - اگرچه مشخص است که تلاطم ارزی در بازارها مقطعی خواهد بود و ادامه دار نیست. اما موضوع مهم این است که دولت در برنامه ریزی های اقتصادی و همچنین اقدامات اقتصادی برای پیش بینی بازارهای آینده باید به طور دقیق تر برنامه ریزی کند.
دولت باید این ضرب المثل معروف انگلیسی ها مبنی بر امیدوار بودن برای بهترین شرایط و آماده بودن برای بدترین شرایط را سرلوحه کار خود قرار دهد.
سرانجام آخرین دور از مذاکرات هسته ای پیش از پایان ضرب الاجل با اعلام مذاکره کنندگان 7 ماه تمدید شد. تمدید هفت ماهه، مطابق با برنامه مشترک اعلام شده در چهارچوب توافق ژنو بود. در واقع در آخرین روز مهلت تعیین شده برای امضای توافق جامع، اعلام شد که تیم های کار شناسی در ماه دسامبر به گفت وگو ادامه می دهند و مذاکرات تا دهم تیر 94 تمدید می شود.
به گزارش «تابناک»؛ گویی در این چند وقت اخیر وین برای ایران خوش یمن نبوده است. چرا که بلافاصله پس از تمدید توافق ژنو، کنفرانس دیگری در وین با حضور وزرای نفت عضو اوپک برای تصمیم گیری در مورد سقف تولید در این شهر برگزار گردید.
ماحصل این نشست نیز برای ایران دستاورد مورد انتظار را نداشت. در واقع سقف سی میلیون بشکه در روز که سقف پیشین بود بدون هیچ تغییری ادامه پیدا کرد. بعضی از کشورها از جمله عربستان به بهانه های واهی به دنبال ادامه روند موجود بودند تا بتوانند همچنان فشار لازم را بر کشورهای صادر کننده نفت و رقبا را حفظ کنند.
اگرچه بیژن زنگنه وزیر نفت کشورمان در اولین واکنش به تثبیت میزان تولید اوپک اعلام کرد که ما نگران اتخاد این تصمیم نیستیم. اما گویی بازارهای داخلی نسبت به تحولات در وین نگران بود و به سرعت تاثیرات تصمیمات سیاسی در وین خود را در بازارها به خصوص بازار ارز در کشور نشان داد.
فعالان، خریداران و فروشندگان در بازار تا قبل از وین در حالت انتظار قرار داشتند. این انتظار باعث شده بود که خریدوفروش چندانی در بازارصورت نگیرد و بازار به نوعی در حالت سکون قرار بگیرد. در واقع عده ای عامل افزایش بهای دلار در روزهای گذشته را واکنش به پایان بی نتیجه مذاکرات و کاهش قیمت نفت در پی تصمیم سیاسی اوپک مبنی بر عدم کاهش میزان تولید می دانند.
اما به نظر می رسد یک عامل دیگر نیز بسیار مهم بود که دولت قبل از مذاکرات در وین به آن توجه لازم را نکرده بود. نظام ارزی کشور در دوره اخیر به شدت متاثر از عامل انتظارات است. وضعیت بازار نشان می دهد که مردم انتظار داشتند؛ به سبب مذاکرات و افزایش قیمت احتمالی نفت و بهبود وضعیت ارزی دولت، قیمت ارز کاهش پیدا نماید. اما این انتظارات به واقعیت تبدیل نشد.
وضعیت موجود نشان می دهد که نقدینگی مردم به طور آهسته از تالار شیشه ای بورس در خیابان حافظ و بازارهای طلا به سمت میدان فردوسی در حال حرکت است؛ چرا که انتظار کاهش قیمت دلار در بازار از میان رفته است.
فعالان اقتصادی پیش از سوم آذر ماه انتظار حصول توافق نهایی از مذاکرات هسته ای را داشتند. این موضوع باعث شد پس از تمدید مذاکرات موجی از خرید در بازار ایجاد شود . اگرچه در محافل غیر رسمی اعلام شد است که دولت نه تنها خواستار افزایش قیمت دلار نیست، بلکه دود افزایش دلار در نهایت به چشم همه خواهد رفت و افزایش قیمت و وجود حباب قیمت در بازار ارز با سرعت به سایر بازار ها انتقال می یابد و سبد هزینه ای مردم را کوچک تر خواهد کرد.
اما روند موجود یک موضوع بسیار مهم را نشان می دهد که دولت برای روز بعد از مذاکرات یعنی سوم آذر آماده نبود و حتی خود را برای این شرایط خوب تمدید مذاکرات نیز آماده نکرده بود و به محض اینکه انتظارات حداکثری فعالین اقتصادی برآورده نشد؛ نشانه هایی از عدم ثبات در بازار به وجود آمد.
البته اگرچه به احتمال قوی مشخص است که تلاطم ارزی در بازارها مقطعی خواهد بود و ادامه دار نیست. اما موضوع مهم این است که دولت در برنامه ریزی های اقتصادی و همچنین اقدامات اقتصادی برای پیش بینی بازارهای آینده باید به طور دقیق تر برنامه ریزی کند. دولت باید این ضرب المثل معروف انگلیسی ها مبنی بر امیدوار بودن برای بهترین شرایط و آماده بودن برای بدترین شرایط را سرلوحه کار خود قرار دهد.
منبع/ تابناک
اول **
12/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]