واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: شکاف در تعیین وزیر دفاع تازه آمریکا تهران- ایرنا- استعفای «چاک هیگل» از مقام وزارت دفاع آمریکا و چند دستگی در انتخاب وزیر دفاع تازه، بیانگر آن است که شکاف عمیقی در ساختار و تیم امنیت ملی دولت اوباما وجود دارد.
ساختار نظامی – امنیتی آمریکا را می توان از جمله ساختارهای پیچیده در میان کشورهای مختلف جهان دانست؛ ساختاری که تصمیم سازی و تصمیم گیری درباره شرایط و اقدام ها در درون روندها و فرایندهای پیچیده ای از رویکردها، اندیشکده ها، لابی ها و محافل اقتصادی ایجاد و به صورت رفتارهای امنیتی- نظامی نمود می یابد. در این قالب، هرگونه تغییر و دگردیسی در تصمیم گیری ها و نخبگان نیز در مسیری مشخصی از این فرایندها انجام می شود.
شاید بتوان استعفای «چاک هیگل» وزیر دفاع آمریکا را در این چارچوب مورد بررسی قرا داد؛ استعفایی ناگهانی که نشانه هایی از اختلاف گسترده را در درون ساختار تصمیم گیری واشنگتن نشان می دهد.
چاک هیگل روز دوشنبه سوم آذر از مقام خود کناره گیری کرد و «باراک اوباما» رییس جمهوری آمریکا نیز استعفای او را پذیرفت و کاخ سفید استعفای او را به طور رسمی اعلام کرد.
هیگل که از سال 2013م (1391) به عنوان وزیر دفاع دوره دوم ریاست جمهوری دولت اوباما برگزیده شد، تنها عضو جمهوری خواه تیم امنیت ملی محسوب می شود. همچنین، هیگل بین سال های 1997 تا 2009 (1376- 1388) سناتور ایالت نبراسکا در مجلس سنای آمریکا بوده است.
چاک هیگل اگرچه برای سال های متمادی در طیف جمهوریخواهان نظام تصمیم گیری در واشنگتن قرار داشته اما وی به معنای دیگر در طیف میانه رو این حزب و رویکرد قرار می گیرد؛ به نحوی که از همان دوران کنگره، رویکردهای وی درباره ایران، رژیم صهیونیستی و جنگ های افغانستان و عراق، از وی چهره ای میانه رو، ضد جنگ، طرفدار گفت و گو با ایران و معترض به قدرت و نفوذ بیش از حد لابی صهیونیستی در آمریکا ترسیم کرده است.
اما آنچه باعث شد که هیگل از تیم امنیتی و دولت اوباما جدا شود، طیف گوناگونی از اختلاف ها را شامل می شود؛ اختلاف هایی که از رویکرد اوباما به موضوع افغانستان، عراق، سوریه گرفته تا راهبرد امنیت ملی آمریکا و نحوه اجرای آن را در بر می گیرد.
از دیگر سو، اگرچه ریاست بر وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) یکی از قدرتمندترین سمت های امنیتی این کشور محسوب شده و وزیر دفاع نقش عمده ای در سیاست های امنیتی واشنگتن دارد اما با دگردیسی در سیاست های امنیتی- نظامی آمریکا در 2 دهه گذشته و افزایش اختیارات و قدرت رییس ستاد مشترک ارتش، وزارت دفاع تنها بخشی از فرایند تصمیم سازی را بر عهده دارد.
در زمان حاضر، «مارتین دمپسی» ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا را بر عهده دارد که به باور بسیاری از ناظران بین المللی توانسته از زمان روی کار آمدن در سال 2011م (1390) نقش مهمی در راهبرد نظامی آمریکا در مناطق مختلف جهان داشته باشد.
از دیگر سو، فرای اختلاف ها بر سر راهبرد نظامی آمریکا و استعفای هیگل، نکته مهم، آینده ریاست پنتاگون و فردی است که سرانجام بر روی صندلی ریاست این وزارتخانه مهم آمریکا در 2 سال پیش رو خواهد نشست. البته 2 نفر برای تصدی این سمت در نظر گرفته شده اند؛ یکی «میشل فلورنوی» است که سال ها مشاور هیگل بوده است. وی نخستین زنی است که برای تصدی این سمت پیشنهاد شد و البته از تصدی این سمت خودداری کرد. «جک رید» دیگر نامزد نصدی این پست بود که خود را از گردونه رقابت کنار کشید.
افزون بر این افراد، اوباما «رود ایسلند» سناتور دموکرات را هم سال 2010، هم سال 2012 برای ریاست پنتاگون در نظر داشت و وی هربار این درخواست را نپذیرفته بود. مجموعه این اتفاق ها، انتخاب جانشین هگل را برای اوباما به معضلی تبدیل کرده است. البته «اشتون کارتر» که از سال 2011 تا 2013 معاون وزیر بود و «باب ورک» که قائم مقام هیگل بود، دیگر افرادی هستند که برای تصدی این سمت پیشنهاد شده اند.
در فرجام، استعفای چاک هیگل از سمت وزارت دفاع آمریکا نشان داد که هنوز در تیم امنیت ملی و ساختار تصمیم سازی امنیتی این کشور شکاف های عمده ای وجود دارد و داستان دنباله دار انتخاب وزیر دفاع تازه نیز بیانگر آن است. سازماندهی نیروها و نخبگان تازه در مسیر سیاست های امنیتی دولت اوباما نیز به سختی انجام می شود.
از سهراب انعامی - گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**2040**1358
11/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]