واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: انگیزه پاپ در سفر به ترکیه حل اختلافات کلیساهای کاتولیک و ارتدوکس بود استانبول - ایرنا - کارشناسان، هدف اصلی سفر "پاپ فرانسیس" رهبر کاتولیک های جهان به ترکیه را حل اختلافات کلیساهای کاتولیک و ارتدوکس و وحدت دوباره آنان ارزیابی کردند.
به گزارش ایرنا، رهبر کاتولیک های جهان عصر دیروز (یکشنبه) به سفر سه روزه خود به ترکیه پایان داد.
انتخاب زمان سفر پاپ فرانسیس و دیدار وی در سالروز تاسیس "پاتریک خانه" موسوم به "فنر ارتدوکسها" در استانبول و دیدار وی با "پاتریک بارتلموس" رهبر معنوی حدود 250 میلیون ارتدوکس جهان ( اغلب ساکن روسیه و یونان هستند) در این محل نشان، از یک برنامه حساب شده داشت که در دیدار پاپ با بارتلموس، طرفین از آن به عنوان وحدت دوباره ارتدوکسها و کاتولیکها سخن گفتند.
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک های جهان در این سفر با حضور در پاتریک خانه در آئین ارتدوکسها شرکت کرد و در کنار رهبر معنوی مسیحیان ارتدوکس جهان به نیایش پرداخت و در پایان این دیدار، بیانیه مشترکی صادر شد.
رسانه های ترکیه محور اصلی گفت و گوهای پاپ با بارتلموس را در خصوص بر طرف کردن اختلافات درونی کلیساهای کاتولیک و ارتدوکس ارزیابی کردند .
این اختلافات تاریخی در سال 1054 میلادی سبب جدایی "کلیسای روم" از "کلیسای قسطنطنیه" (روم شرقی) شد.
شهر استانبول تا زمان سقوط آن به دست عثمانی ها در سال 1453 میلادی، پایتخت "بیزانس" (امپراتوری روم شرقی) بود و قسطنطنیه خطاب می شد.
برنامه های دیدار پاپ از ترکیه و بازدیدهای وی از مساجد "ایا صوفیه" و گسلطان احمد" و حتی هدایایی که اردوغان و پاپ به یکدیگر دادند نیز حال و هوای پیامهای تاریخی و مذهبی داشت.
مقامهای ترکیه در نخستین روز حضور رهبر کاتولیک های جهان در این کشور، به وی دو هدیه با مضمون و درون مایه دوران عثمانی اعطا کردند.
اردوغان رییس جمهوری ترکیه شخصا نخستین هدیه را به پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک های جهان داد که منشور "سلطان محمد دوم" عثمانی بود.
اردوغان این گونه توضیح داد که این منشور از جانب پادشاهی عثمانی برای حفاظت از حقوق مذهبی روحانیون مسیحی در بوسنی در قرن 15 میلادی ارایه شده بود.
دومین هدیه اعطا شده به پاپ فرانسیس، لغت نامه دو زبانه ترکی آلمانی با لغات اسلامی و مسیحیت، چاپ دانشگاه آنکارا بود.
پاپ فرانسیس که اصالتا آرژانتینی است، به خوبی به ایتالیایی، اسپانیایی و آلمانی سخن می گوید.
رهبر کاتولیک های جهان نیز یک کاشی منقش به تصویر "رودخانه تیبر" از "قصر سنت آنجلو" در ایتالیا به اردوغان هدیه داد.
"محمد گورمز" رییس سازمان امور دیانت ترکیه نیز نامه های نوشته شده توسط گپاپ پیوس دهم" به "سلطان عبدالحمید دوم" در اوایل قرن بیستم را تقدیم پاپ کرد.
در عین حال ، دیدار پاپ از ترکیه دیروز با اعتراض هایی از سوی گروه های مختلف در استانبول همراه بود.
حدود پانصد نفر تظاهرکننده در حالی که دست نوشته هایی مانند "اتحادیه اروپایی نمی خواهیم، اتحادیه اسلامی درست کنید" و "کسانی که از پاپ دعوت کردند، به اتحاد اسلامی اهمیت نمی دهند" به دیدار پاپ از ترکیه اعتراض کردند.
خانم "ابرو اصیل ترک " رییس شاخه زنان حزب "سعادت ترکیه" که در این تظاهرات اعتراض آمیز حضور داشت، گفت: پاپ فرانسیس در سخنان اخیر خود، پا از جایگاهش فراتر و "ذهنیت صلیب گرایانه اش" را بار دیگر به نمایش گذاشته است. او زمانی که یک کاردینال بود، با مقایسه کردن ترکها و نازی ها، ذهنیت خود را به خوبی نشان داده است.
خانم "نوین گوکچه " از مشاوران این حزب نیز گفت: ما برای نشان دادن اعتراض خود به دعوت از پاپ به ترکیه، تجمع کرده ایم. باور داریم که دیدار وی از مسجد ایاصوفیه به معنی همراهی هر چه بیشتر با مسیحیت است.
وی افزود : ایاصوفیه نماد فتح استانبول است و باور داریم که دیدار پاپ از این مسجد، خیانت است.
بررسی تاریخ مسجد و موزه تاریخی ایاصوفیه استانبول نشان می دهد که این محل خود نیز از موارد مهم اختلاف تاریخی میان مسیحیت و جهان اسلام است .
ایاصوفیه که همه ساله پذیرای بیش از یک میلیون گردشگر است، حدود 10 قرن پیش مهم ترین کلیسای جهان مسیحیت بود .
به دنبال فتح قسطنطنیه در سرزمین روم شرقی توسط "سلطان محمد" امپراتور عثمانی و تغییر نام این شهر به "اسلامبول"، سلطان عثمانی این کلیسا را به مسجد تبدیل کرد و وصیت نمود که س از وی نیز این مکان به صورت مسجد باقی بماند.
به رغم این وصیت، پس از سقوط دولت عثمانی و اعلام جمهوری ترکیه، مسجد ایاصوفیه تغییر کاربری داد و به موزه تبدیل شد.
مسجد ایاصوفیه از سال 1934 میلادی به موزه تبدیل شده و پخش اذان و اقامه نماز در آن ممنوع شد.
همه ساله در سالروز فتح استانبول، هزاران نفر از اسلامگرایان، با اقامه نماز در میدان ایاصوفیه، خواهان اجازه اقامه نماز در این مسجد می شوند.
خاورم ** 2010**1651
10/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]