واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
در گفتگو با لوریان لوژور
ادامه گفتگوها معجزه است/ خطر در کمین مذاکرات هسته ای
فرانسوا نیکولو، سفیر سابق فرانسه در تهران در گفتگویی با روزنامه "لوریان لوژور" به دلایل تمدید مذاکرات و همچنین خطرات احتمالی بر این توافق موقت پرداخته است.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، "فرانسوا نیکولو" سفیر سابق فرانسه در تهران در گفتگویی با روزنامه "لوریان لوژور" (Lorientlejour) به دلایل تمدید مذاکرات و همچنین خطرات احتمالی بر این توافق موقت پرداخته است. روزنامه فرانسوی لوریان لوژور در مقدمه این گفتگو می نویسد: «مذاکرات برای ۷ ماه دیگر نیز تمدید شد. ایران و قدرت های جهانی در وین تصمیم گرفتند که مهلت مذاکرات را طولانی تر کنند تا بتوانند به یک توافق جامع دست یابند. با اینکه این تصمیم ممکن است در نهایت امکان توافق را به وجود آورد، ولی سؤالات بسیاری نیز دراین خصوص مطرح می شود. اولین سؤالی که در ذهن خطور می کند این است که: تمدید مهلت مذاکرات چگونه می تواند بر دورنمای موفقیت در مذاکرات اثر بگذارد؟» این روزنامه می نویسد: «فرانسوا نیکولو، تحلیلگر امور مربوط به تکثیر اتمی و خلع سلاح و سفیر سابق فرانسه در تهران، در پاسخ به این نکته اشاره می کند که دو زوج قدرتمند (اوباما-جان کری و روحانی-سیدعلی خامنهای) در این مذاکرات از یک خواسته تبعیت می کردند: رسیدن به یک توافق جامع و کامل. او در این خصوص می گوید: "با این حال، در هر یک از دو جناح نیز مخالفت هایی وجود داشت: کنگره آمریکا در یک سو و محافظه کاران و اصولگرایان ایرانی در سوی دیگر." او همچنین با اشاره به قدرت لابی های داخلی در هر دو جناح می افزاید: "در جناح ایران، برخی براین باورند که نمی توان از دستاوردهای اتمی چشم پوشی کرد و اینکه اصل پیاده سازی تاسیسات عملاً غیرقابل تصور است. از دید برخی غربی ها، هر آنچه ایران انجام دهد، به عنوان تضمین کافی برای حسن نیت این کشور شناخته نمی شود."» لوریان لوژور با ذکر این نکته که "با این حال، آمریکایی ها این بار اشتباه سال گذشته را تکرار نکردند و میان اعضای گروه شش کشور اختلافات شدیدی وجود نداشت" می افزاید: آقای نیکولو معتقد است: «"کری به شکلی ماهرانه کاری کرد که تمامی شرکا به یک میزان در جریان امور قرار گیرند." از سوی دیگر، آنچه باعث عدم رسیدن به توافق شد، منافع اقتصادی، یا فشارهای اسراییل و عربستان نبود. او همچنین می گوید: "گروه شش کشور دیدگاهی دارد که ضد تکثیر اتمی است، و ایران نیز آماده نیست تا از حقوق هسته ای صلح آمیز خود چشم پوشی کند."»
آیا می توان از کنگره چشم پوشید؟ این روزنامه فرانسوی با پرسش از سفیر سابق فرانسه درباره موضوع نقش کنگره در مذاکرات هسته ای می نویسد: «آقای سفیر درخصوص تمدید مذاکرات به این نکته اشاره می کند که مذاکره کنندگان به هیچ وجه کمبود وقت نداشتند. آقای نیکولو می گوید: "اکنون این سؤال مطرح است که آیا تمدید مذاکرات کمکی در رسیدن به توافق جامع خواهد کرد یا خیر. مهم این است که پویایی و تحرک در مذاکرات پیوسته وجود داشته است. ولی اکنون وارد وضعیتی می شویم که بسیار پرمخاطره می نماید." او همچنین در ادامه می افزاید: "واقعاً اینکه تا این لحظه هیچ مسأله ای باعث متوقف شدن مذاکرات نشده، به مانند معجزه است. ولی اکنون خطر به شدت رو به افزایش است."» «از این حیث، آقای نیکولو وضعیت کنونی را با مذاکرات کمپ دیوید در سال ۲۰۰۰ مقایسه می کند. او می گوید: "در آن زمان، بیل کلینتون توانست اسراییلی ها و فلسطینی ها را گردهم آورد. آنها تقریبا به هدف نیز دست یافتند و تنها چند مورد، ازجمله موضوع مربوط به وضعیت شهر اورشلیم [بیت المقدس] برای حل و فصل نهایی باقی مانده بود. طرفین تصمیم گرفتند که در ماه اکتبر آن سال مذاکرات را ادامه دهند. ولی در آن مدت، آریل شارون در صحن مساجد قدم زد و باعث تحریک فلسطینی ها و وقوع دومین انتفاضه شد و بدین ترتیب هرگونه شانسی را برای رسیدن به توافق از بین برد." علی رغم تمامی حسن نیت هایی که طرفین در ادامه مذاکرات داشتند، ولی عوامل آن بی شک نخواهند توانست از وقوع شرایط غیرقابل پیش بینی جلوگیری کنند. آنها با تمدید مهلت مذاکرات، خود را در موضع خطرناکی قرار داده اند: شاید شرایط در ماه ژوئیه به هیچ وجه به نفع آنها نباشد.» «آقای نیکولو می گوید: "دو طرف برای اطمینان یافتن از اینکه در هر شرایطی به تفاهم برسند، باید بپذیرند که قدری دیگر از این راه را طی کنند. آنها باید به این درک برسند که این توافق به نفع همه است." آقای نیکولو با اشاره به اینکه "جمهوریخواهان از ماه ژانویه اکثر کرسی ها را در کنگره به دست خواهند آورد و بی شک با تصویب تحریم های جدید علیه ایران از ادامه مذاکرات جلوگیری خواهند کرد" خاطرنشان می سازد که "باراک اوباما این امکان را دارد که از رأی کنگره شانه خالی کرده و توافق را نهایی سازد. تشدید تحریم ها علیه ایران باعث بروز تنش ها و درگیری های جدیدی میان دو طرف خواهد شد. حتی روز گذشته نیز پیتر راسکام، نماینده جمهوریخواه، دراین خصوص گفت: "اکنون زمان آن رسیده که به این روند که هیچ نتیجه ای نیز دربر نداشته خاتمه دهیم و تحریم های بسیار شدیدی را که باعث بازگرداندن حکومت اصولگرای ایران به میز مذاکرات شد، ادامه دهیم."» لوریان لوژور در پایان می نویسد: «این دیپلمات سابق در نهایت به بیان احساس شخصی اش می پردازد و می گوید: "روزنه امید باز شده و تلاش و پویایی نیز در نزد هر دو جناح دیده می شود. هر دو طرف احتمالاً باید درخصوص یک توافق به تفاهم برسند، مگر اینکه یک مسأله غیرقابل پیش بینی روی دهد."»
101
۰۹/۰۹/۱۳۹۳ - ۲۰:۲۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]