واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جشنواره ای باطعم ملس در آمل/ استقبال حدود سه هزارنفری برای احیای آیین " ازگیل پزان" ساری - ایرنا - نخستین جشنواره آیینی "کنس دِشو" (ازگل پزان) با حضور پرشور خانواده های آملی روز جمعه در دهستان چلاو از توابع بخش امامزاده عبداله شهرستان آمل برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا در آمل، در این مراسم که در محوطه مدرسه شبانه روزی امام خمینی(ره) چلاو آمل برگزار شد، حدود سه هزار نفر از شهروندان آملی حضور داشتند.
اجرای موسیقی محلی، قرائت شعرهای مازندرانی و همخوانی گروه های موسیقی استانی و سخنرانی برخی چهره های فرهنگی و اجتماعی در موضوع های اهمیت حفظ واحیای خرده فرهنگ های رایج در روستاهای مازندران از برنامه های این همایش یک روزه بود.
کنس، کندس در زبان محلی مازندرانی نام گونه میوه جنگلی است که نام فارسی آن " ازگیل جنگلی یا ازگیل وحشی جنگلی " و هم خانواده با سیب، گلابی، به ، زالزالک و گلابی وحشی است.
میوه " ازگیل" بسیار سخت و اسیدی است وتا زمانی که خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست و گوشت ازگیل پس از رسیدن از رنگ سفید به قهوه ای تغییر و کاملا نرم وشیرین می شود.
میوه ازگیل را برای شستشو در داخل تشت بزرگی قرار داده وپس از جداکردن شاخ وبرگ وتمیزشدن کامل، آن را به همراه مقداری آب روی حرارت آتش قرار می دهند تا کاملا پخته وبه زبان محلی" پتکا" شود و برای تسریع در عمل آوری آن به تناوب چندین بار با کفگیر هم می زنند تا همه قسمتهای آن پتکا شود.
در ادامه آن را داخل کیسه ای قرار داده و با ضربه زدن به ازگیل و جداکردن دانه وپوست از آن ، آب حاصل از آن را درون ظرف دیگری گذاشته وپس از حرارت دوباره و تغییر رنگ آن به شکل قهوه ای، رب از آن به دست می آید.
از پخت کنس یا ازگیل، در تهیه انواع غذاهای محلی مثل ترش آش وگرناآش، فسنجون، پخت نوعی ته چین مرغ محلی ومرغ ترش و تهیه نوعی نان پیازی استفاده می کنند.
میوه ازگیل سرشار از ویتامین های " سی و بی " ، اسیدسیتریک واسیدمالک می باشد وبرای آرامش و تقویت اعصاب ودرمان عفونت روده بزرگ مفید ودر درمان زخم دهان وتورم مخاط گلو موثر است و برگ آن نیز برای درمان سالک استفاده می شود.
به گزارش خبرنگار ایرنا، در حاشیه این جشنواره، کارگاه پخت " کندس دشو" مراحل تهیه، آبگیری و تهیه رب آن به صورت عملی اجرا و مورد استقبال پرشور مردم قرار گرفت.
دبیربرگزاری نخستین جشنواره " کندس دشو یا ازگل پزان" گفت: این جشنواره با توجه به اینکه خاستگاه اصلی میوه دهی " کندس" در جنگل های دهستان چلاو واقع در بخش امامزاده عبداله است وبه لحاظ موقعیت گردشگری منطقه تصمیم به برگزاری این جشنواره گرفتیم.
"علی یوسفی" افزود: هدف از برگزاری این جشنواره را احیای آیین های بومی ومحلی رایج در منطقه وانتقال درست آن به آینده گان با برگزاری این برنامه قابل تحقق است.
وی اضافه کرد: استقبال شهروندان آملی از این جشنواره بسیار پرشور وکم نظیر بوده و با توجه به این ظرفیت واقبال عمومی از آن اتنظار است مسئولان شهرستانی واستانی با حمایت های لازم زمینه برگزاری جشنواره های استانی وحتی ملی را در منطقه فراهم کنند.
بخشدار امامزاده عبداله آمل هم در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: اصالت دادن واحیای به خرده فرهنگ وآیین های بومی ومحلی در راستای شکل گیری اجتماع سالم جامعه نیز کمک خواهد کرد.
"یحیی عسگری پور" افزود: برگزاری جشنواره، احیا و شناساندن بهتر وبیشتر مراسم های فراموش شده بومی ومحلی رایج در شهرستان با تلاش گروه های تحقیق وپژوهش واستفاده از ظرفیت های افراد بومی منطقه می تواند در جهت انتقال به اقشارمختلف جامعه تاثیرگذار باشد.
این جشنواره به همت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آمل، آموزش و پرورش، حفاظت از محیط زیست، گروه های کوهنوری ، بخشداری امامزاده عبداله، دهیاری و شوراهای اسلامی روستاهای دهستان چلاو آمل برگزار شد.ک/4
7327/608
07/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]