واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: شمارش معکوس افزایش خشونت ها در مصر تهران- ایرنا- شکست های میدانی داعش در سوریه، عراق و لبنان و همچنین فضای پرتنش و دوقطبی مصر، این کشور را به مکان مناسبی برای گسترش نفوذ تکفیری ها تبدیل کرده است.
تارنمای روزنامه فرامنطقه ای «الحیات» سوم آبان به نقل از «محمد سمیر» سخنگوی رسمی نیروهای مسلح مصر، گزارش کرد ارتش این کشور طی عملیاتی در شبه جزیره «سینا» واقع در شمال شرقی مصر موفق شدند 11 تروریست را به هلاکت برسانند.
در این عملیات 47 قرارگاه و محل گردهمایی تروریست ها از جمله 25 منطقه اسکان، هشت انبار مهمات زیرزمینی، هفت بشکه گازوییل، 2 گودال مجهز به خودرو و 12 پناهگاه کشف و ویران شد.
همچنین نیروهای امنیتی مصر 12 خودرو و 20 دستگاه موتورسیکلت بدون پلاک را که تروریست ها از آنها برای اجرای عملیات تروریستی علیه عناصر امنیتی و پلیس مصر استفاده می کردند، از میان بردند.
گروه های قبیله ای و شبه نظامی همواره در شبه جزیره سینا حضور داشتند اما اقدام های خشونت آمیز در آنجا از هنگام انقلاب سال 1389 اوج گرفته است.
تا پیش از دوازدهم تیرماه 1392 و برکناری «محمد مرسی» نخستین رییس جمهوری مصر پس از انقلاب به دست ارتش، تظاهرات گروه های سکولار و چپگرا فضای این کشور را متشنج کرده بود اما پس از این تاریخ، گروه اخوان المسملین در اعتراض به برکناری مرسی به خیابان ها آمد.
از آن زمان مقام های مصر یورش های گسترده ای را علیه هواداران این گروه آغاز کرده اند؛ به طوری که گزارش بیست و نهم آبان تارنمای اماراتی «24» نشان می دهد از زمان برکناری مرسی بیش از یک هزار و 400 نفر کشته شده و بیش از 15 هزار نفر هم به زندان افتاده اند و با اتهام هایی مانند دامن زدن به اقدام های خشونت آمیز محاکمه می شوند.
از سوی دیگر طی روزهای گذشته نیز اقدام های تروریستی در مناطق سینا، بندر «دمیاط» و برخی دیگر از شهرهای مصر ادامه داشت. حتی سفارت این کشور در لیبی هم از گزند اقدام های تروریستی در امان نماند.
** ادامه ناآرامی ها در مصر
افزایش دامنه تنش ها و اقدام های تروریستی نشان از این دارد که مرحله ای تازه ای از خشونت در این کشور آغاز شده است.
چند روز پیش بود که گروه تروریستی «انصار بیت المقدس» مستقر در سینا، با گروه داعش بیعت کرد. این همپیمانی نیز نشان می دهد مصر از گزند ویرانگری های گروه داعش و زیرشاخه های آن در امان نخواهد بود.
در این پیوند، تارنمای آمریکایی «the fiscal times» سوم آذر نوشت: افزایش دامنه خشونت در سینا نگران کننده است و نشان می دهد مرحله تازه ای از تنش داخلی و خشونت در این کشور آغاز خواهد شد.
به نوشته این تارنما، مصر در مرزها شرقی خود با تروریست ها دست و پنجه نرم می کند و در مرز غربی با لیبی نیز دامنه ناامنی و اقدام های تروریستی رو به فزونی است. همچنین مرزهای لیبی به بزرگ ترین بازار قاچاق سلاح تبدیل شده است و این مساله امنیت مصر را با تهدید روبرو می کند.
این تارنمای آمریکایی افزود: این کشور باثبات در منطقه خاورمیانه، پس از انقلاب سال 1389 با تنش و ناآرامی روبرو شد. چنین رخدادهایی اقتصاد به ویژه بخش گردشگری مصر را فلج کرد، به گونه ای که اوضاع در بسیاری از بخش ها ناگوار است و نیمی از مردم زیر خط فقر زندگی می کنند.
به نوشته این تارنما، مصر برای گروه دولت اسلامی عراق و شام (داعش) اهمیت زیادی دارد و کارشناسان نگرانند شمارش معکوس برای خشونت در این کشور آغاز شود و ناامنی بر جایگاه مصر تاثیر بگذارد.
همچنین تارنمای «المانیتور» آمریکا بیست و هشتم آبان نوشت: پیش از این نیز میان گروه تروریستی انصار بیت المقدس و داعش پیوند وجود داشت، اما اعلام بیعت رسمی این گروه با داعش برای «عبدالفتاح السیسی» رییس جمهوری مصر که مدعی پیروزی بر تروریست ها در سینا است، چالش هایی را به همراه خواهد داشت.
به گزارش بیست و پنجم آبان تارنمای «مصر الیوم»، همانگونه که «ابومحمد عدنانی» سخنگوی داعش، پنج ماه پیش در آستانه اعلام خلافت مطرح کرد هدف و اولویت داعش پیشروی در خاک سوریه، عراق، عربستان، اردن و لبنان بود و مصر در ششمین جایگاه قرار داشت.
به نوشته این تارنما، با نگاه به موضع و جایگاه داعش می توان گفت تغییر شرایط داخلی، منطقه ای و بین المللی سبب شده است این گروه تحرک خود در مصر را افزایش دهد.
** دلایل اقبال گروه های تروریستی به مصر
با توجه به پرهیز مصر از حضور نظامی در سینا طی سال های گذشته به سبب قرارداد سازش با رژیم صهیونیستی دامنه حضور تکفیری ها در این منطقه افزایش یافته بود اما طی چند سال گذشته، چگونگی برخورد با تکفیری ها به افزایش گرایش جوانان مصری به این گروه ها منجر شده است.
خلاء های سیاسی- اجتماعی موجود در منطقه سینا که دولت مصر تلاش می کند فقط آن را با نیروهای امنیتی پر کند، سبب شده است پای داعش به این منطقه برسد.
شبه جزیره سینا منطقه ای است که گروه داعش آن را برای بیرون رفتن از تنگناهای ناشی از شکست احتمالی در سوریه و عراق، مناسب می داند.
ناتوانی این گروه در فتح بغداد، ناتوانی در ورود به لبنان و پایداری کردها به ویژه در «کوبانی» عراق نیز سبب شده است داعش سینا را مکان مناسبی برای فعالیت خود قلمداد کند.
با اعلام همپیمانی انصار بیت المقدس با گروه داعش مرحله تازه ای از تنش میان دولت مصر و گروه های تروریستی آغاز شده است.
در این مرحله میدان تنش از سینا تا مناطق هم مرز با لیبی گسترش خواهد یافت و چنین مساله ای سبب می شود اقدام های تروریستی از نظر کمی و کیفی در مصر و کشورهای همسایه گسترش یابد.
از سوی دیگر، گسترش دامنه فعالیت گروه تروریستی داعش به درون مصر به مفهوم شکست ائتلاف «مبارزه با داعش» به سرکردگی آمریکا و همپیمانان نظام کنونی مصر یعنی عربستان و امارات و پشتیبانان دیروز داعش است که اعلام کرده اند برای مبارزه با این گروه به این ائتلاف پیوسته اند.
دولت مصر باید برای پیشگیری و رویارویی با خطر گروه های تروریستی– تکفیری در اولویت بندی مسائل داخلی و بین المللی دچار اشتباه نشود.
مصر در فضای دوقطبی کنونی، بیش از همیشه هزینه می دهد و آرامش تنها دوای دردهای اجتماعی و اقتصادی آن است.
این امر نیز جز در سایه بازنگری دولتمردان این کشور در شیوه های برخورد با مخالفان و گروه های حاشیه ای، رفع شکاف های طبقاتی، مذهبی و اجتماعی و فراهم سازی زمینه مشارکت سیاسی همه گروه ها در کشورداری به دست نخواهد آمد.
با این شیوه به راحتی می توان زمینه های اجتماعی لازم برای نفوذ اندیشه های تندروانه و فعالیت گروه های تکفیری را از میان برداشت.
از اصغر یوسفی - گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**9278**1961**1358
06/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]