واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ آذر ۱۳۹۳ (۲۱:۲۰ب.ظ)
مدير کل بازرسي و شکايات استانداري لرستان: خبربرگزيده/همايش بازرسي ها سراسر کشور در استان لرستان برگزار مي شود مدير کل بازرسي و شکايات استانداري لرستان از برگزاري همايش بازرسي ها سراسر کشور در استان خبرداد.
مهران عليپناه در گفتگو با خبرنگار موج در خرم آباد اظهارداشت: بازرسي استان لرستان در نقطه اي قرار گرفته که مي تواند ادعا کنيم يک دستگاه ناظر هستيم، معناي نظارت با بازرسي کاملا متفاوت است هم ازنظر مفهومي، فرآيندي، اجرايي و از نظر رويکردي و نوع نگرش کاملا متفاوت است.
وي افزود: نظارت به معناي همکاري، شناسايي، مشاوره، راهنمايي و درنهايت اصلاح وبهبود فرآيندهاست.
وي با بيان اينکه سه تا سيستم داريم که شامل سيستم سامد ، سيستم بريد، سيستم ديدگاه است گفت: سيستم ديدگاه يک سيستم داخلي است که بيشتر دستگاههاي داخل استانداري بازرسي مي کنيم.
وي عنوان کرد: سيستم سامد با نهاد رياست جمهوري و شبکه اطلاع رساني ارتباط دارد و بين مردم و دولت متصل است که هم به صورت ملي ، استاني و شهرستاني تمام مردم مي توانند از طريق تلفن 111 درخوستهاي خود را پيگيري کنند.
وي گفت: درشش ماهه اول در سيستم بريد 1431 مورد شکايت و درخواست مردمي پيگيري کرديم و مراجعات حضوري بالغ بر50 نفر که در شش ماهه اول 93 انجام شده است.
وي با اشاره به برگزاري همايش مسئولين بازرس و حقوقي هاي در استان لرستان افزود: در شوراي اداري 11 شهرستان شرکت کرديم.
علي پناه به آمار شش ماهه دفتر بازرسي شکايات استانداري اشاره کرد و گفت: در سيستم بازرسي و سامد شکايت از دستگاهها 55 مورد، درخواست هاي مکتوب مردمي 833 مورد، نامه هاي ارسالي 866 مورد، ملاقات حضوري با مديرکل 360 مورد، جلسات داخلي 14مورد، وضعيت نامه هاي مرکز که پاسخ گويي شدند 20مورد، بررسي وضعيت معيشتي 14مورد، جلسات برگزارشده در اتباط با ارزيابي عملکرد 10 جلسه ، مشاوره ها دربخش خصوصي و بازرسي وحقوقي 540 مشاوره، نامه ها وارده به سامانه ثبت وارجاع داده شد 702 مورد، ثبت نامه هاي رياست جمهوري هفتاد هزار وهشتصد و 55 مورد، ارجاع داده شده به دستگاههاي اجرايي هفتاد هزار و هشتصد و دو مورد، مراجعات حضوري در بخش سامد هفت هزار و 500 مورد،بازرسي 150 مورد انجام شده است.
وي اضافه کرد: ملاقات مردمي با استاندار 86 مورد، شکايت رسيده به بخش سامد 74 مورد، انتقادات نسبت به بخش هاي مختلف از طريق سامانه 111 پنجاه مورد ثبت شد.
مدير کل بازرسي و شکايات استانداري لرستان گفت: طرح نظارت مقاومتي که ازنظر مباني برگرفته ازفرمان دوازده ماده اي مقام معظم رهبري ابلاغ شده است در6 محورطراحي کرديم 5 محوربه عنوان پيشگيرانه با رويکردحمايت گرانه، راهنمايي، مشاوره، کمک و پيشگيري و يک محور بنا به ضرورت و باتوجه به ميراثي که ازگذشته به دست ما رسيده و فرهنگي که ازنظرسالها در دستگاه هاي اجرايي شکل گرفته بازخوردي جنبه بازرسي دارد.
وي ادامه داد: با وجود اينکه اين طرح را اجرا کرديم فقط محور اول آن باقي مانده که به اتمام برسد و اطلاع رساني شود که آن محور فرا استاني است، 20 استان را رفتيم و ديديم و10 استان ديگر باقي مانده که ببينيم اينها را مستند کرديم ودرپايان محور اول ،در آينده نزديک همايش بازرسي ها سراسر کشور در استان لرستان خواهيم داشت.
علي پناه تصريح کرد: دومين محور بازرسي شهرستاني است بدين صورت که يازده شهرستان را ازدوره شروع شد تا آخرين شهرستان که خرم آباد بود در شوراي اداري وتامين شهرستانها شرکت کرديم و تمام دستگاههاي اجرايي را براساس فرمت ها بررسي کرديم در سه محور فني و تخصصي ،محوراداري و سازماني و محور نهادي وا جتماعي اين کار را انجام داديم، پيرامون اطلاعات بدست آمده درشهرستانها به پايان رسانديم و درغالب محورهاي کلي به دستگاهها اعلام مي کنيم که چه موانع و مشکلات و نقاط ضعفي دارند وچه فرصت ها ونقاط قوتي دارند،دربازديدها بعدي تحت عنوان بازرسي فصلي مجدد تکرار خواهيم کرد.
اين مقام مسئول عنوان کرد: در محور سوم استان را به 6 گروه تقسيم کرديم هرگروه تحت عنوان شوراي نظارتي کار مي کند جلسات تشکيل شده والان دستگاه به صورت فني خودشان را نظارت مي کنند ما گزارش هاي آنها را نظارت مي کنيم.
وي اضافه کرد: محورم چهارم شوراي نظارتي است، محور پنجم محور دستگاههاست تمام دستگاههاي استان را دربخش هاي مختلف براساس فرم هاي از قبل تعيين شده بررسي کرديم واطلاعات تمام دستگاهها الان دراختيار ماست.
وي در پايان گفت: آخرين مورد طرح نظارت مقاومتي برخورد موردي است شکايت هايي که از دستگاههاي مختلف است در غالب استاندار، وزارت خانه يا ازطريق نهاد رياست جمهوريا از طريق مردم به ما گزارش داده مي شود ما آنها را به صورت موردي با نگاه حمايت وکمک پيگيري مي کنيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]