واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیریت آب و منابع آبی ایلام در اولویت برنامه های جهاد کشاورزی است ایلام- ایرنا- مدیر هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی ایلام گفت: مدیریت آب و منابع آبی برای تولید بیشتر محصول در اولویت برنامه ها و فعالیت های این سازمان قرار دارد.
"همایون کریمی" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ایجاد سایت های جامع آموزشی در حوزه های زراعت، باغبانی، دام و طیور، آبزیان و پرورش زنبور عسل در راستای مدیریت منابع آب، خاک و انرژی و نیز مدیریت تولید محصولات صورت گرفته است.
وی بیان کرد: از 58 هزار بهره بردار استان بخش عمده ای یعنی معادل 50 درصد را اشخاص بی سواد یا کم سواد تشکیل داده اند و 93 درصد بهره برداران باسواد نیز فاقد سواد دانشگاهی و علم روز هستند.
کریمی افزود: هم اکنون آموزش ها به سمت مخاطب محوری و کاربردی پیش می رود و بهره بردار از همان ابتدای مرحله کاشت تا زمان برداشت به صورت عملی با آخرین الگوهای روز دنیا و کشور آشنا می شود.
وی یادآور شد: در آموزش و ترویج از روش هایی چون آموزش دیداری، شنیداری، مدارس رادیویی – تلویزیونی و برای مخاطب خاص انجام می پذیرد.
مدیر ترویج جهاد کشاورزی ایلام ادامه داد: در گذشته بیشتر آموزش ها مبتنی بر استاد شاگردی بود در حالی که اکنون آموزش ها کاربردی و عملی است.
وی اضافه کرد: بهره برداران آموزش دیده پس از یادگیری اصول علمی و عملی فرایند کشاورزی در این سایت های آموزشی تا 40 درصد کاهش مصرف آب دارند.
کریمی افزود: کاهش مصرف آب و انرژی از برنامه های مهم و دارای اولویت سازمان جهاد کشاورزی و مدیریت ترویج استان است.
وی یادآور شد: از مجموع 336 هزار هکتار اراضی قابل کشت استان، 26 هزار و 459 هکتار معادل 78 درصد به صورت اراضی دیم و مابقی اراضی آبی است که هدف اصلی سازمان تبدیل اراضی دیم به اراضی آبی مجهز به سامانه های آبیاری تحت فشار، بارانی و قطره ای به منظور کاهش هدررفت منابع آبی و برداشت سفره های زیر زمینی است.
مدیر هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی ایلام استفاده از تجهیزات نوین مانند دستگاه های حرارت سنج و رطوبت سنج برای اندازه گیری میزان حرارت و رطوبت آب و خاک قابل کشت را در رشد و توسعه کشاورزی استان مفید و موثر دانست.
وی ادامه داد: در حوزه پرورش دام، طیور، زنبور عسل و آبزیان هدف و برنامه ریزی بر روی افزایش تولید همراه با کاهش نهاده ها و به کارگیری فناوری در فرایند تولید است.
کریمی گفت: یکی از سیاست های سازمان جهاد کشاورزی ایلام رسیدن به توسعه پایدار، استفاده از پسماندهای بخش کشاورزی و بازیافت آنها است که تحقق این اهداف علاوه بر کاهش تخریب محیط زیست موجب حفظ و تقویت آب و خاک، افزایش درآمدزایی بهره برداران و استفاده بهینه از منابع موجود است.
وی عنوان کرد: یکی از موثر ترین راه ها برای کاهش راندمان مصرف آب، تبدیل ارضی دیم به آبی، اصلاح سیستم های آبیاری نوین، کنترل روان آب ها، مهار آب های سطحی و استفاده از فناوری های حوزه آب و توسعه این فعالیت ها در سطح گسترده است.
مدیر اداره ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان اظهار کرد: برنامه دیگر وزارت جهاد کشاورزی و به تبع آن سازمان جهاد کشاورزی ایلام به کارگیری دانش آموختگان کشاورزی به عنوان ناظر است که این فارغ التحصیلان آخرین دانش و علم کشاورزی را به بهره برداران ارائه می دهند و در صورت تمایل خود نیز به فعالیت در حوزه کشاروزی می پردازند که برای این هدف تا کنون 170 ناظر کشاورزی در استان شده است.
وی وجود محدویت های نیروی انسانی و استخدامی، پراکنش گسترده بهره برداران و تنوع دامنه فعالیت آنها، پایین بودن سطح سواد و دانش کشاورزان و بهره برداران، کم تعداد بودن مروجین علم کشاورزی نسبت به تعداد بهره برداران، وسعت بالا و پراکندگی اراضی کشاورزی را از جمله مشکل ها و موانع سازمان جهاد کشاورزی و مدیریت ترویج عنوان کرد.
کریمی گفت: یکی دیگر از مهمترین مشکلات و موانع بخش کشاورزی ایلام کمبود سرمایه و سرمایه گذار، نبود بازار مناسب برای عرضه محصولات کشاورزی و فقر بازاریابی، پایین بودن سطح مکانیزاسیون کشاورزی، بیکاری فصلی، پیربودن جمعیت اصلی بهره بردار است.
وی اضافه کرد: بر اساس سرشماری ها، کمبود سرمایه و سرمایه گذار به دلیل نظام بهره بردار خرد و پراکنده است و نیز رعایت نکردن الگوی کشت مناسب، باعث شده بهره برداران استان از درآمد لازم برخوردار نشوند.
کریمی افزود: همچنین نبود سرمایه و بازار فروش مشخص و مطمئن، فقر صنایع تبدیلی و فساد پذیری تولیدات سبب شده کشاورزان ایلامی عمده محصولات را یکجا و با قیمت پایین تر از ارزش واقعی به واسطه ها پیش فروش کنند که نتیجه این مشکلات متضرر شدن بهره برداران است. ک/3
7172/565
03/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]