واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
اسلامگراها ترک میدان کردند؛
جولان انتخاباتی سکولارها در خاستگاه بیداری اسلامی
مردم تونس برای انتخاب رئیس جمهور به پای صندوق رأی رفتند. این اولین انتخابات ریاست جمهوری پس از انقلاب ٢٠١١ است که در آن ٢٧ نامزد از جمله رئیس جمهوری کنونی و رهبر حزب سکولارها، به رقابت میپردازند.
[-] اندازه متن [+]
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز، مردم تونس، يکشنبه دوم آذر، پای صندوقهای رای رفتند تا در قالب نخستين انتخابات آزاد ریاستجمهوری در تاریخ کشور خود، رئيس جمهور آینده تونس را انتخاب کنند.
بر اساس گزارش خبرگزاری "رویترز" (Reuters) رقابت اصلی در اين انتخابات بين "باجی قائد سبسی"، رهبر حزب ندا و "منصف مرزوقی"، رئيس جمهور کنونی است که هر دو از چهرههای سکولار تونس و مخالف اسلامگرايی به شمار میآيند.
این گزارش می افزاید: «مرزوقی از ماه دسامبر سال ۲۰۱۱ و پس از سقوط "زينالعابدين بن علی" توسط مجلس موسسان نظام جديد، به عنوان رئيس جمهور موقت انتخاب شد.»
به جز اين دو، ۲۸ نفر با ديدگاههای مختلف، کانديدای انتخابات رياست جمهوری تونس هستند و رويترز گزارش داده که نتايج انتخابات تا روز سهشنبه منتشر خواهد شد.
همچنین "خبرگزاری فرانسه" (AFP) از شهر تونس گزارش داده که "مهدی جمعه" نخست وزیر که از ابتدای سال جاری برای خروج کشور از بحران و فراهم آوردن شرایط انتخابات آزاد به قدرت رسید، انتخابات ریاست جمهوری امروز را "تاریخی" توصیف کرده و گفته که این انتخابات به جشن بزرگی تبدیل خواهد شد.
این خبرگزاری می افزاید: «"باجی قاید السبسی" ٨٧ ساله، رهبر ندای تونس که اصلیترین رقیب اسلامگرایان به شمار میرود، بخت اول انتخابات امروز است.»
بر اساس این گزارش، حزب ندای تونس در انتخابات پارلمانی ٢۶ اکتبر گذشته نیز توانست به پیروزی نسبی دست یابد و برای اولین بار پارلمان را از اکثریت اسلامگرایان بیندازد؛ نتیجهای که از سوی ناظران بین المللی تأیید شد.
خبرگزاری فرانسه افزود: «همچنین "کلثوم كنو"، یک قاضی زن ۵۷ ساله، یکی دیگر از نامزدهای این انتخابات است که خود را به عنوان "گزینه سوم" معرفی کرده است. وی که از مبارزان دوران زین العابدین بنعلی است، می گوید که بازماندگان نظام سابق، موجب شکست انقلاب تونس شدهاند.»
این خبرگزاری گفت: «امروز چندین هزار مأمور پلیس و نظامی در سراسر تونس از مراکز رأیگیری در برابر حملات احتمالی اسلامگرایان افراطی محافظت می کنند.»
شبکه خبری "العربیه" نیز ضمن اعلام این خبر گفت: «در این کارزار انتخاباتی آزاد که از صبح یکشنبه آغاز شده است، 22 نامزد بر سر کرسی ریاست جمهوری رقابت می کنند. 5 نفر از نامزدها پیش از آغاز انتخابات انصراف دادند.»
العربیه افزود: «رأی گیری از تونسیهای مقیم خارج از این کشور از جمعه آغاز شده است، و تا امروز ادامه می یابد. بیش از 389 هزار تونسی مقیم خارج از این کشور حق دارند در انتخابات شرکت کنند.»
بر اساس این گزارش، تبلیغات نامزدهای انتخاباتی در تونس از جمعه شب متوقف شده است. دوره ریاست جمهوری تونس طبق قانون اساسی این کشور 5 سال است.
شبکه وابسته به پادشاهی سعودی افزود: «بسیاری از تحلیلگران معتقدند که نتیجه نهایی این انتخابات در نخستین دور رای گیری شاید مشخص نشود. احتمال دارد که این رقابت ها به دور دوم در ماه دسامبر سال جاری کشیده شود. نظر سنجی های انجام شده طی روزهای اخیر حاکی از آن است که رقابت های دور دوم تنها به الباجی قائد السبسی، رهبر حزب "ندای تونس" و منصف المرزوقی رئیس جمهور کنونی این کشور محدود خواهد شد.»
العربیه گفت: «احزاب اسلامی در این انتخابات نامزدی معرفی نکردند. حتی حزب "النهضه" که از سال 2011 تا 2014 حکومت را در دست داشت نامزدی معرفی نکرده، و به کسب دومین جایگاه با 69 کرسی از 217 کرسی پارلمان اکتفا کرد.»
بر پایه گزارش این شبکه عرب زبان، برخی نظر سنجی ها از احتمال پیروزی باجی قائد السبسی خبر دادند. شعار انتخاباتی او به مسئله مبارزه با تندروی اسلامی و اعاده اقتدار دولت و تقویت موسسه های مدنی متمرکز شده است. السبسی در شهرهای بزرگ هواداران زیادی دارد. از سوی دیگر مخالفانش می گویند السبسی با آوردن نخبگانی از کارگزاران رژیم سابق در حزب خود، تلاش می کند که ساختار سیاسی رژیم زین العابدین بن علی را بازسازی کند.
شایان ذکر است که در انتخابات تونس کانديدايی که در دور اول، بيش از ۵۰ درصد آرا را به دست بياورد مستقيما به عنوان رئيس جمهور انتخاب خواهد شد و در غير اين صورت، انتخابات به دور دوم خواهد رفت. تونس با جمعیتی در حدود یازده میلیون نفر، نخستين کشور عربی بود که در سال ۲۰۱۰ آغازگر انقلابهايی بود که به بیداری اسلامی (بهار عربی) مشهور شدند و مصر، ليبی، بحرین و حتی عربستان سعودی را نيز در بر گرفت.
یادآور می شویم که انتخابات مجلس اين کشور که ماه گذشته برگزار شد، باعث شد تا حزب اسلامگرای "النهضه" اکثريت خود را در پارلمان از دست بدهد و آن را به حزب سکولار "ندا" تحويل دهد. اما النهضه که جريان اصلی اسلامگرا در تونس بحساب می آید بلافاصله به رقيب سکولار خود تبريک گفت. اين حزب همچنين اعلام کرده که برای جلوگيری از دوقطبی شدن جامعه تونس، از معرفی نامزد برای شرکت در انتخابات رياست جمهوری خودداری کرده است.
104
0 نظر
۰۲/۰۹/۱۳۹۳ - ۱۸:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]