واضح آرشیو وب فارسی:فارس: 7/ یک تحلیلگر سیاسی در گفتوگو با خبرگزاری فارس:
تمدید مذاکرات با مخالفتهای شدیدی مواجه میشود/توافق در لحظه آخر جای تعجب نخواهد داشت
«یورام عبدالله ویلر» در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه تمدید 6 ماهه مذاکرات میتواند با مخالفتهای شدیدی مواجه شود، گفت: تعجبی نخواهد داشت اگر در لحظه آخر ایران و آمریکا به توافق برسند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، در حالی که زمان اندکی تا ضربالاجل مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5 باقی مانده، گمانهزنیهای متعددی در مورد روند مذاکرات و همچنین سرنوشت این گفتوگوها مطرح شده است. به همین بهانه خبرگزاری فارس مجموعهای از مصاحبههای کوتاه را با کارشناسان و تحلیلگران مطلع از مسئله هستهای ترتیب داده است، که در سلسله گزارشهایی منتشر میشود: «یورام عبدالله ویلر» استاد دانشگاه، تحلیلگر سیاسی و خبرنگار در گفتوگو با خبرنگار فارس، گفت: همه منتظرند نتیجه مذاکرات را ببینند و هر کس به نوعی نتیجه را پیش بینی می کند که آیا مذاکرات تمدید خواهد شد یا با یک توافق نهایی به پایان میرسد و یا حتی به شرایط قبل از توافق ژنو باز میگردد. وی درباره پیشبینی نتایج مذاکرات هم اظهار داشت: به نظر من برای اینکه بتوانیم نتیجه مذاکرات را بررسی کنیم باید در واقع روابط ایران و آمریکا را بررسی کنیم. مطالعه روابط ایران و آمریکا هم محدود به روابط امروز نیست بلکه باید به روابط این دو از گذشته تاکنون نگاه کنیم. در حالی حدود یک هفته از آغاز دور تازه مذاکرات هستهای گذشته، طرفین همچنان از پابرجا بودن اختلافات صحبت میکنند. همین امر تردیدهایی را در رابطه با امکان حصول توافق تا مهلت مقرر به وجود آورده است. بحث نحوه لغو تحریمهای ایران، یکی از مواردی است که گفته میشود از اصلیترین دلایل بروز اختلاف میان طرفین است. بر اساس برنامه مشترک اقدام که سال گذشته میان ایران و گروه موسوم به 1+5 به دست آمد، واشنگتن و کشورهای غربی متعهد شدهاند پس از حصول توافق جامع، تمامی تحریمهای «مرتبط با هستهای» ایران را لغو کنند. با این وجود، در حال حاضر دولت آمریکا به بهانه مخالفت کنگره، تنها به دنبال تعلیق موفت تحریمها و مشروط کردن لغو آنها به اجرای توافق از سوی ایران و است. یورام عبدالله ویلر تصریح کرد که باید روابط جمهوری اسلامی ایران و آمریکا در سال 1357 تا 1359 را با روابط این دو در زمان حال مقایسه کنیم. روابط این دو در سالهای اولیه انقلاب دچار بحران شد. این بحران بیشتر به دلیل تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان ایرانی و گروگان گرفتن جاسوسان سفارت آمریکا ایجاد شد.
وی افزود: آمریکا با استناد به گروگان گیری کارمندان سفارتش و مذاکرات اکنون در پی آن است از این مذاکرات به نفع خودش برای بهره برداریهای سیاسی استفاده کند. این تحلیلگر سیاسی ابراز داشت که آن زمان رییس جمهور آمریکا «جیمی کارتر» از حزب دموکرات بود که همچون اوباما رییس جمهور ضعیفی برای مذاکرات بود. بعد از کارتر رییس جمهور بعدی آمریکا «ریگان» از حزب محافظه کار بود که پیروزی وی مانند انتخابات اخیر و پیروزی محافظه کاران بود. وی تاگید کرد که بعد از انتخاب «ریگان» مذاکرات وی با ایران برای مساله گروگانهای آمریکایی در ایران در تناقض با گفته هایش بود. «ریگان» از یک سو میگفت نباید با تروریستها مذاکره کرد و از سوی دیگر ایران را به غلط در لیست تروریستها قرار داده بود. اما بدون توجه به این مسایل وی مذاکرات رییس جمهوری پیشین ازحزب رقیب یعنی «کارتر» را با ایران ادامه داد. وی گفت: با وجود آنکه الفاظ ضد ایرانی بسیاری از سوی جمهوری خواهان علیه ایران مطرح میشود و تهدیدها برای تحریمهای بیشتر و اقدام نظامی مطرح است، اگر به شباهت مذاکرات گروگانهای آمریکایی در آن سالها و مذاکرات هستهای در این زمان بنگریم درخواهیم یافت که هیچ تعجبی نخواهد داشت اگر در لحظه آخر ایران و آمریکا به توافق برسند. این استاد دانشگاه تاکید کرد: بر این اساس، تمدید 6 ماهه دیگری برای مذاکرات هستهای بین ایران و 5+1 که میتواند با مخالفتهای شدید مواجه شود، دور از انتظار نیست. وی افزود: یک نکته مهم دیگر و دردسرساز که در واقع تفاوت سیاسی سال 1357 و زمان حال است، میزان تاثیر لابی صهیونیستی بر آمریکاست که میتواند به مذاکرات پربه وارد کند و مانع هرگونه توافقی شود. یورام عبدالله ویلر در پایان تصریح کرد که یک احتمال دیگر نیز وجود دارد و آن اینکه ساختار سیاسی یکسال اخیر آمریکا به دنبال این بود که هیچ توافقی بین ایارن و 5+1 پیش از ضرب الاجل رخ ندهد اما همان طور که «اروند ابراهیمیان» تاریخدان ایرانی میگوید «نباید هیچ وقت حماقت در تاریخ را دست کم بگیریم و آمریکا بهترین نمونه این حماقت در این زمان و هر زمانی است». در جریان حدود یک هفتهای که از مذاکرات هستهای میگذرد، اغلب تحلیلگران شکست مذاکرات را دور از انتظارترین گزینه پیش روی مذاکرات دانستهاند. با این وجود، وزرای خارجه همه کشورها همچنان تصریح دارند که اختلافات جدی میان طرفین باقی مانده است. انتهای پیام/
93/09/02 - 05:55
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]