واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: ادامه مذاکرات هسته ای و زیاده خواهی آمریکا/ سایه سکوت ملتهب بر فضای وین
رسانههای غربی مدعی شدند که جان کری پس از مشورت با شریکان اروپایی اش طرح و افکار جدیدی با خود به وین آورده است، اما روند مذاکرات و مواضع هیئت مذاکره کننده ایرانی در وین نشان داد که این ادعا دور از حقیقت است. گفتگوهای فشرده هیئت مذاکره کننده ایرانی و 1 + 5 امروز هم به طور جدی پیگیری شد. کاهش پلکانی غنی سازی و لغو تحریم ها، کلیدی ترین اختلافات مذاکرات خبرها از وین حاکیست وزیر امور خارجه فرانسه برای رایزنی با نمایندگان اتحادیه اروپا درباره مذاکرات هسته ای ، وین را به مقصد پاریس ترک کرد . لوران فابیوس در حالی وین را ترک کرد که جان کری همتای آمریکایی وی هم تصمیم گرفته است، در وین که دور جدید مذاکرات هسته ای در آنجا برگزار می شود ، بماند . لاوروف، وزیر امور خارجه هم برخی دیدارهای خارجی خود را برای پیوستن به مذاکره کنندگان وین لغو کرده است. جان کری وزیر خارجه آمریکا هم پیش از دیدار با فرانک والتر اشتاین مایر همتای آلمانی خود در وین گفت : ما سخت تلاش می کنیم و امیدواریم به پیشرفت های مطمئنی دست یابیم . کری گفت، بین ما هنوز شکاف های بزرگ و جدی وجود دارد. وزیر خارجه امریکا با تاکید براین که اقدامات جدی توسط نفرات بسیاری در حال انجام است ، گفت: کشورهای 5+1 متحد و با هماهنگی یکدیگر کار می کنند و قرار است درباره مباحثی که در جریان است ، صحبتی نکنیم . جان کری در این حال گفت : پیشرفت محتاطانه ای داشته ایم . فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس نیز در بدو ورود به وین تاکید کرده بود، باید انعطاف بیشتری از سوی ایران ببینیم در مقابل، ما هم آماده نشان دادن انعطاف از خود هستیم : ولی زمان کم است فکر می کنم همه ما سخت در تلاش هستیم تا بهترین توافق ممکن را روی میز
بگذاریم
وزیر خارجه فرانسه نیز پس از ورود به پایتخت اتریش گفت پرسش هایی باقی مانده که ایران باید پاسخ داده شود. لوران فابیوس در ادامه با بیان این که ایران بطور قطع حق دسترسی به انرژی صلح آمیز هسته ای را دارد، اما نه به آنچه که وی بمب اتمی خواند و افزود، امیدوارم تهران بتواند از این فرصت استفاده کند. در همین حال یک منبع نزدیک به هیئت مذاکره کننده کشورمان به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در وین گفت: هیئت مذاکره کننده ایرانی در دوره های اخیر مذاکرات به طور فعال پیشنهادهای مختلفی همراه با جزئیات فنی به طرف مقابل ارائه کرده است، اما متأسفانه طرف مقابل به جای توجه به این پیشنهادات در رسانههای خود ادعا میکنند، پیشنهادات ایران طوری نیست که اگر اراده کرد به سمت ساخت بمب هسته ای حرکت کند، بتواند مانع از آن شود. رسانههای غربی هم مدعی شدند که جان کری پس از مشورت با شریکان اروپایی اش طرح و افکار جدیدی با خود به وین آورده است. روند مذاکرات و مواضع هیات مذاکره کننده ایرانی در وین نشان داد که این ادعای رسانههای گروهی غرب و یا برخی از شخصیتهای عضو هیاتهای مذاکره کننده غربی به دور از حقیقت است و آنها هیچ پیشنهاد جدیدی برای ایران نیاورده اند. نمونه این ادعاها، خبرگزاری آسوشیتدپرس بود که جمعه گذشته در گزارشی نوشته بود، وزیر خارجه آمریکا با ترک وین این فرصت را به همتای ایرانی خود می دهد تا طرح جدید واشنگتن را بررسی کند. ساعاتی بعد، محمد جواد ظریف در گفت وگو با خبرنگاران اعلام کرد، بحث های بسیاری در مذاکرات وین شد، ولی ایده های جدید و پیشنهاد قابل توجهی نبوده است که به تهران ببرم. مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان هم خبر ارائه پیشنهاد جدید کشورهای 1+5 را به ایران خبرسازی خواند و ضمن رد آن گفت، در سه روز گذشته، مذاکرات فشرده و متعدد دو جانبه و چند جانبه بر اساس طرح ها و ابتکارات متعدد تیم مذاکره کننده ایرانی که
آخرین آنها در مسقط پایتخت عمان پیشنهاد شد،برگزار شده است و این مذاکرات در سطوح مختلف کارشناسی و سیاسی همچنان ادامه دارد. پیش تر هم یکی از اعضای تیم مذاکره کننده کشورمان هم اخبار رسانه ها مبنی بر ارائه طرح جدید واشنگتن به تهران را رد کرد و گفت این ما بوده ایم که از مذاکرات مسقط تاکنون طرح های مختلفی ارائه کرده ایم. این منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایرانی همچنین گفت: رسانههای غربی به نقل از برخی مقامات آمریکایی و اروپایی مدعی شدند، طرف غربی پیشنهادهای جدیدی در این دور از مذاکرات وین ارائه کرده است، در حالی که تاکنون هیچ پیشنهاد قابل توجهی از سوی طرف غربی در وین ارائه نشده و جمهوری اسلامی ایران نیز هنوز پاسخ پیشنهاداتی که در مسقط ارائه کرده را دریافت نکرده است. او در پایان افزود: هیات مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران در چارچوب سیاستهای اصولی کشورمان برای حفظ دستاوردها و فناوری صلح آمیز هسته ای همچنان در وین به مذاکره با طرفهای دیگر ادامه میدهد و تحت هیچ شرایطی از مواضع اصولی خویش عدول نمیکند. بیشتر اخباری که این روزها از محتوای مذاکرات وین منتشر میشود، با فاصله کوتاهی تکذیب و انکار میشود، بنابراین چندان قابل استناد نیست و سکوت مقامات دو طرف کماکان ادامه دارد.
جمعه شب نیز سخنگوی کاخ سفید اذعان کرد، با وجود آن که چند روز بیشتر به مهلت تعیین شده سوم آذر برای دستیابی به یک توافق جامع بر سر برنامه هسته ای ایران باقی نمانده است، همچنان در گفت و گوهای دو طرف در وین شکاف های جدی وجود دارد.
اریک شولتز تاکید کرد، با این حال مذاکره کنندگان ما اجازه نخواهند داد که گذر سریع زمان آنها را وادار به پذیرش توافقی کند که برای آمریکا رضایت بخش نباشد.
شولتز با تاکید بر این که رئیس جمهوری آمریکا این را روشن کرده است که ما یک توافق بد را نخواهیم پذیرفت، افزود در نتیجه تنها آن توافقی را تائید خواهیم کرد که به طور موثر همه مسیرهای دستیابی ایران را به آنچه که وی سلاح هسته ای دانست، مسدود کند.
کشورهای غربی به ویژه آمریکا مدعی اند که ایران در پوشش یک برنامه هسته ای صلح آمیز درپی دسترسی به توانایی ساخت سلاح هسته ای است، ولی مقامات کشورمان این اتهام را رد می کند و می گوید هدف از آن برنامه تولید برق و نیز کاربرد علمی انرژی هسته ای در زمینه هایی همچون پزشکی و کشاورزی است.
گفت وگوهای هسته ای ایران و غرب از سال 2003 میلادی (1382 خورشیدی ) آغاز شد.
ایران و گروه 1+5 شامل آمریکا،انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان اندکی بعد در سوم آذر در شهر ژنو سوئیس توافق کردند،در مدت 6 ماه ، تا 29 تیر 1393 برای رفع نگرانی های جامعه بین المللی از ماهیت برنامه هسته ای کشورمان از یک سو و لغو تدریجی تحریم ها علیه ایران از سوی دیگر به یک توافق جامع و نهایی دست یابند.
دو روز مانده به آن مهلت اولیه، طرفین با اذعان به این که شکاف های مهمی همچنان باقی مانده است، توافق کردند مهلت این گفت وگوها را برای چهار ماه دیگر یعنی تا 3 آذر 1393 (24 نوامبر 2014) تمدید کنند.
در صورت به نتیجه نرسیدن گفت وگوهای جاری در وین - احتمالات این مهلت بار دیگر تمدید خواهد شد.
شنبه ۱ آذر ۱۳۹۳ - ۲۰:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]