تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 5 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم(ص):ایمان به صرف ادعا و آرزو نیست، بلکه ایمان آن است که خالصانه در جان و دل قرار گیرد و ا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844284643




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

رسانه های اجتماعی، ابعاد و ظرفیت ها


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مروری بر یک کتاب رسانه های اجتماعی، ابعاد و ظرفیت ها تهران - ایرنا - امروزه با ورود به عصر فرانو، نقش فناوری های تازه، گسترش یافته و دیدگاه های متفاوتی در این زمینه شکل گرفته است؛ کتاب «رسانه های اجتماعی، ابعاد و ظرفیت ها» سعی دارد به طور خاص به موضوع رسانه های اجتماعی از منظرهای متفاوت بپردازد.


جهان به کدام سمت در حال پیشروی است؟ آیا جهانی را که در آن زیست می کنیم کروی شکل است یا مسطح است؟! به نظر می رسد جهان کروی ما، به یک معنا امروز مسطح شده؛ به معنای آن که فناوری های ارتباطی، جهان گستر شده اند؛ جهانی که با گسترده شدن عرصه ی فناوری های نو، مرزها در آن معنای جدیدی یافته است. همزمان، زمان و مکان نیز در حال فشرده شدن هستند و جغرافیای تازه یی در دنیا شکل گرفته است.
با گسترش فناوری های مدرن به ویژه در عرصه ی فضاهای دیجیتال و مجازی، ابزارهای جدیدی وارد حیات بشری شده اند. «شهروند» (citizen) دنیای سنتی تبدیل به «شبکه وند»(netizen) دنیای مدرن شده و با کهکشان ارتباطات فصل تازه یی برای بشر رقم خورده است.
در این میان می توان به رسانه های اجتماعی پرداخت که در برابر رسانه های صنعتی قابل تعریف هستند. رسانه های اجتماعی مبتنی بر «وب2» هستند که در برابر فناوری های نسل اول، وب های رسانه های صنعتی که متکی بر فناوری های نشر چاپی یا انتشار امواج رادیو و تلویزیونی یا ماهواره یی بوده اند متمایز می شوند.
یکی از نخستین کتاب های حوزه ی علوم ارتباطات اجتماعی که با موضوع «رسانه های اجتماعی» در ایران منتشر شده است؛ کتاب «رسانه های اجتماعی ابعاد و ظرفیت ها» است که از سوی انتشارات «دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها» در سال 1392 منتشر شده است.
این کتاب به صورت مقاله وار به «پیشینه، پیدایش و چشم انداز رسانه های اجتماعی»، «شبکه های اجتماعی مجازی در جامعه ی شبکه یی»، «نقش پادقدرت در رسانه های اجتماعی»، «رسانه های اجتماعی و مشارکت اجتماعی»، «تاثیر رسانه های اجتماعی بر خبرنگاری»، «هویت کاربران در شبکه های اجتماعی مجازی»، «شبکه نگاری شبکه های اجتماعی مجازی»، «گونه های در حال ظهور رسانه های شخصی» و ... پرداخته است.

***گونه شناسی و تعریف رسانه های اجتماعی
«منصور ساعی» در مقاله ی «رسانه های اجتماعی و مشارکت اجتماعی» در صفحه 109 کتاب انواع رسانه های اجتماعی را تقسیم کرده و می آورد: «رسانه ای اجتماعی را می توان در دسته های بسیاری تقسیم بندی کرد. اما 7 دسته از مهمترین آن ها عبارتند از:
- شبکه های اجتماعی(Social Networks):شبکه های اجتماعی به اعضایشان اجازه ساخت صفحات شخصی و برقراری ارتباط و شبکه سازی با دوستان آنلاین را می دهند.
-وبلاگ ها(Blogs): شناخته شده ترین نوع رسانه های اجتماعی محسوب می شوند، ژورنال های آنلاینی هستند که با محتواهای جدید کاربران به روز می شوند.
-ویکی ها(Wikis): سایت هایی هستند که به کاربران اجازه اضافه کردن و ویرایش محتوا را می دهند و محتوای تولیدشان حاصل مشارکت اعضاست.
-پادکست ها(Podcasts): فایل های صوتی و تصویری هستند که قابلیت مشترک شدن در اینترنت را دارند.
-فروم ها(Forums): فروم ها از دوران پیش از تولد مفهوم رسانه های اجتماعی فعالیت می کردند، فضایی برای طرح بحث و گفت و گو در موضوعات مختلف محسوب می شوند.
-کامپیونتی های محتوایی(Content Communities): امکان مدیریت و به اشتراک گذاری نوع خاصی از محتوا مانند عکس، فایل های ویدئویی، متن یا لینک را فراهم می کنند.
-میکروبلاگ ها(Microblogging): تلفیقی از شبکه های اجتماعی و وبلاگ های کوچک هستند و با محتواهای کوتاه کاربران به روز می شوند».
وی در صفحه ی 110 کتاب از برخی ویژگی رسانه های اجتماعی همچون «ایجاد گفت و گوی دوطرفه، بازشدن دیالوگ بین مخاطبان، گران نبودن، افزایش اعتبار، اعتدال و برابری، تولید محتوا توسط کاربر، حس مالکیت محتوا و ...» نام می برد.
«حمید ضیایی پرور» هم در مقاله ی «پیشینه، پیدایش و چشم انداز رسانه های اجتماعی» در صفحه 33 کتاب می نویسد: «شبکه های اجتماعی محصول فناوری های وب2است. وب2به آن دسته از فناوری هایی اطلاق می شود که امکان مشارکت کاربر در تولید محتوا و به اشتراک گذاری اطلاعات؛ شامل متن، عکس، فیلم، لینک، فایل و هرگونه داده ی دیگر را فراهم می آورند. فناوری های وب 2 امکان تعامل گسترده میان کاربران اینترنت و تبادل سریع و گسترده ی اطلاعات میان آن ها را ایجاد می کند. به بیانی دیگر وب 2 دنیای کندوهای کاربران در محیط های مجازی است و شبکه های اجتماعی مجازی، بخشی از فناوری های وب2 هستند».
«قدسی بیات» در مقاله ی «شبکه های اجتماعی مجازی در جامعه شبکه ای: زمینه ها، ویژگی ها و کاربردها» در صفحه 55 کتاب با توجه به دسته بندی سایت های شبکه های اجتماعی که توسط «کاچیا» و همکارانش از مرکز مطالعات تکنولوژی اروپا ارائه شده است، مهمترین شبکه های اجتماعی را اینگونه بیان می کند:
«-شبکه اجتماعی پروفایل محور: این گونه سایت های شبکه اجتماعی، علاوه بر افراد ممکن است شامل پروفایل های گروه ها، شرکت ها، رویدادها، سازمان های غیر انتفاعی و یا احزاب سیاسی باشند. فیس بوک و مای اسپس نمونه های خوبی از این شبکه ها هستند.
-شبکه های اجتماعی محتوا محور: در این نمونه شبکه ها نیز کانون اصلی، ارتباط پروفایل کاربر است که بر اساس مشارکت در محتوا سازماندهی می شود. بیشتر شبکه های حرفه یی و تخصصی در این جرگه قرار می گیرند».
-شبکه های اجتماعی همراه: در حال حاضر بیشتر شبکه های اجتماعی مجازی از طریق تلفن همراه قابل دسترسی اند. بسیار هم مورد اقبال اعضای این شبکه ها هستند.»

***خبر و رسانه های اجتماعی
«امید جهانشاهی» در مقاله ی «تاثیر رسانه های اجتماعی بر خبرنگاری» در صفحه 135کتاب می نویسد: «رسانه های اجتماعی تاثیرات زیادی بر شیوه های پوشش خبری گذاشته اند و میزان دسترسی به اخبار را ارتقا داده اند».
وی در صفحه 146 کتاب درباره ی خبرنگاری شبکه ای می نویسد: «به موازات رشد رسانه های اجتماعی، الگوهای ارتباطی پویا و پیچیده شکل می گیرند و به تدریج بر ساختارهای رسانه یی و سازوکارهای خبری تاثیر می گذارند. به عبارت دیگر، خصوصیت شبکه یی ارتباطات در شبکه های اجتماعی، یک ساختار شبکه یی به خبرنگار می دهد که در آن تمرکز زدایی و غیرخطی بودن پارامترهای اصلی خبرنگاری در آغاز قرن 21 است».
جهانشاهی در صفحه 141کتاب درباره عنصر«اعتبار» در عرصه ی تاثیر رسانه های اجتماعی بر خبرنگاران ادامه می دهد: «گذشته از این که برخی خبرنگاران نگاهی بدبین به رسانه های اجتماعی دارند و معتقدند آنچه در شبکه های اجتماعی می گذرد، خبرنگاری نیست و با «وبلاگ»، «توییتر» و دیگر رسانه های اجتماعی تنها می توان محتوایی را منتشر کرد، اما حرفه ی خبرنگاری مستلزم استانداردهای حرفه یی خاص خودش است و هرگز نوشتن در فیس بوک یا توییتر نمی تواند با این حرفه مانند شود».

***هویت کاربران در شبکه های اجتماعی
«قدسی بیات» و«حبیب ا... حبیبی فهیم» در مقاله ی «هویت کاربران در شبکه های اجتماعی مجازی؛ مرز اطمینان و نا اطمینانی» در صفحه 169 درباره ی تعریف هویت می نویسند: «هویت از جمله مفاهیم گسترده، پیچیده و چالش برانگیز در حوزه ی علوم اجتماعی است به ویژه در سال های اخیر که در بستر تحولات فناوری اجتماعی جدید در چهارچوب مفاهیمی چون هویت اجتماعی، هویت گروهی، بحران هویت و ...مورد کنکاش محققان اجتماعی بوده است و از واژه لاتینی«Identitas» مشتق شده که هم زمان به معنی شباهت و تمایز است».
در ادامه در صفحه 176 درباره ی عناصر ساخت هویت می آورند: «بسیاری از نظریه پردازان که مدعی فرا رسیدن دوره یا عصری جدید هستند و از پست مدرنیته، عصر جهانی و تجدد پیشرفته سخن می گویند، هویت سازی متمایز را هم از ویژگی های این عصر جدید به شمار می آورند. هویت ها جملگی ساخته می شوند و هر چند طبیعی به نظر می رسند، ولی در واقع طبیعی و ذاتی نیستند. فضا و به طور خاص مکان، زمان و فرهنگ، مصالح اصلی ساخت هویت به شمار می روند».
در پایان مقاله در صفحه ی 188 کتاب درباره ی هویت مجازی آورده شده: «ارتباطات در فضای مجازی، مبتنی بر واقعی فرض کردن مجاز است و تکامل اشکال جدید ارتباطی که بر ملزومات زمان و مکان غالب می شود، مبنای جدید برای هویت ارائه می دهد. حتی اگر کاربر هویتی حقیقی داشته باشد، فضای بی زمان و بی مکان شبکه، بر ادراک کاربر از خود و هویتی که از خویش سراغ دارد تاثیر می گذارد».
در پایان باید گفت این کتاب در نوع خود جزو اولین هاست که رسانه های اجتماعی را از چند منظر مورد بررسی قرار داده است. اما به نظر می رسد اگر مطالعات آماری، موردی و انضمامی در کنار مطالعات انتزاعی بیشتر مد نظر قرار می گرفت بار محتوایی را غنی تر می کرد.
*گروه پژوهش های خبری
پژوهشم**م.س**2054


01/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن