واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ آذر ۱۳۹۳ (۰:۴۶ق.ظ)
جام جم: مذاکرات پاياني و گزينه هاي احتمالي
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه جام جم چنين نوشت:
تا سوم آذر سال ١٣٩٣، سه روز بيشتر باقي نمانده و بخش زيادي از افکار عمومي داخل و جهان، منتظر اعلام نتيجه يک سال مذاکره ايران با شش کشور عضو ١+٥ است؛ مذاکراتي که در يکي از بالاترين سطوح و بدون ممنوعيت هاي سه دهه گذشته، به صورت مستقيم برگزار شد تا اتمام حجتي باشد براي همه که جمهوري اسلامي ايران از مذاکره منطقي و در چارچوب رويگردان نيست و به رغم بي اعتمادي به دشمن، براي دستيابي به حقوق هسته اي خود و گرفتن بهانه از دست دشمن، گام هاي لازم را برمي دارد.
طي يک سال گذشته، مذاکرات به صورت محرمانه انجام شده است بنابراين اطلاعات لازم براي ابراز نظر درباره محتواي مذاکرات در دست نيست.
در عين حال بر اساس اعتماد به تيم مذاکره کننده و نظارت کلي مقامات عالي نظام بر اين مذاکرات، مردم و بيشتر نيروهاي انقلابي، حمايت از مذاکره کنندگان کشورمان را در دستور کار داشتند و به اميد دفاع تام از حقوق هسته اي کشورمان و رعايت خطوط قرمز نظام به اين حمايت ها ادامه دادند؛ حقوق و خط قرمزهايي که تأمين کننده استقلال سياسي و حافظ دستاوردهاي فني قابل توجه در اين زمينه است و ضمن مراقبت از بسترهاي پيشرفت کشور، نويددهنده روزهاي بهتر براي فرزندان آينده اين مرز و بوم و سرانجام لغو تحريم هاي ظالمانه خواهد بود.
هم اکنون و در آستانه سوم آذر همچنان سرنوشت مذاکرات روشن نيست و کماکان بازار گمانه زني ها داغ است، در حالي که شواهد بسياري از بي نتيجه بودن مذاکرات حکايت دارد و ارائه طرح هشت صفحه اي آمريکايي ها در مسقط، تير خلاص به مذاکرات و بازگشت به خانه اول بود اما با حضور مجدد وزراي خارجه ايران و ١+٥ در وين، احتمال رسيدن به يک توافق کلي! مطرح شده است؛ توافقي که چند و چون آن نامعلوم است.
در هر صورت سرانجام اين مذاکرات براي ايران از حالت هاي پنجگانه زير خارج نيست.
1ـ توافق بد: بدترين حالت، توافق بد در اين مذاکرات است. توافق بد يعني توافقي که حقوق هسته اي کشور ناديده و خطوط قرمز تعيين شده زيرپا گذاشته شده باشد. توافق بد توافقي است که به مقاومت دوازده ساله ملت پشت کرده و با آسيب زدن به استقلال سياسي راه را براي زياده خواهي هاي بعدي دشمن فراهم مي سازد. و توافق بد توافقي است که علاوه بر بي نتيجه گذاشتن دستاوردهاي دانشمندان کشور در فناوري هسته اي، حوزه هاي ديگر فناوري را نيز در معرض آسيب قرار مي دهد. و توافقي است که تحريم ها دست نخورده باقي مي ماند. هرچند اعتماد به تيم مذاکره کننده که فرزندان همين انقلابند اين گزينه را ناممکن و غيرمحتمل مي سازد اما همه بايد بدانند بر فرض محال اگر اين بدترين حالت اتفاق بيفتد، چنين توافقي از سوي ملت مقاوم ايران و نيروهاي انقلابي بي ارزش خواهد بود.
2ـ عدم توافق: احتمال و گزينه بعدي، عدم توافق و شکست مذاکرات است. وقوع چنين حالتي حکايت از ايستادگي مذاکره کنندگان کشورمان بر حقوق ملت و رعايت خطوط قرمز تعيين شده از سويي و زياده خواهي و افزون طلبي دشمن از سوي ديگر دارد. اين گزينه هرچند در صورت ظاهر نامطلوب است و خوشايند کسي نيست اما درون خود خيرات زيادي دارد که ارتقاي دشمن شناسي ملت ايران و توفيق اجباري براي اتکا به درون و حرکت به سمت اقتصاد مقاومتي از جمله آنهاست. عدم توافق گرچه دشواري هايي را به دنبال خواهد داشت اما از نظر ملت ايران نه تنها آخر راه نيست، بلکه آغازي دوباره خواهد بود براي پيمودن بقيه راه و نيل به اهداف بلندتر. البته با توجه به جميع شرايط و پيامدهاي منفي اين حالت براي طرفين مذاکره احتمال چنين حالتي اندک است و به نظر مي رسد دو طرف تلاش مي کنند به چنين نتيجه اي نرسند.
3ـ توافق خوب: توافق خوب، گزينه بعدي و بهترين گزينه است. اين گزينه در مقابل توافق بد قرار دارد. بنابراين معناي آن علاوه بر توان بالاي تيم مذاکره کننده در مجاب کردن طرف مقابل براي تمکين در برابر خواست بحق ملت ايران، به معناي تأمين کامل حقوق هسته اي ملت بزرگ ايران، لغو کامل همه تحريم ها، حفظ و ارتقاي استقلال سياسي، نتيجه بخش بودن مقاومت و تلاش براي ارتقاي فناوري هسته اي و ضعف و عقب نشيني دشمن و نياز او به توافق خواهد بود. اين گزينه نيز با توجه به خصوصيات دشمن و خوي استکباري و فزون طلبي او، گزينه اي با احتمال ضعيف ارزيابي مي شود.
4ـ توافق قابل تفسير: اين توافق را با تسامح مي توان همان توافقي ناميد که طي سال هاي اخير دو طرف از آن به برد ـ برد تعبير مي کنند. اين توافق به گونه اي است که مي تواند منافع حياتي دو طرف را دربرگيرد و البته لازمه آن انعطاف و عبور از منافع حداکثري است. اين توافق در حالت طبيعي دست يافتني است و تيم مذاکره کننده کشورمان از ابتدا با چنين رويکردي و ذيل تاکتيک نرمش قهرمانانه وارد مذاکرات شد. آنچه حصول اين گزينه واقع بينانه و قابل تحقق را هم با عدم توفيق روبه رو و دست نايافتني مي کند، باز هم زياده خواهي دشمن و غيرمنعطف بودن او در مذاکرات است؛ رفتاري که اثبات مي کند موضوع هسته اي صرفا بهانه اي براي فشار به ملت ايران و تلاش براي تغيير رفتار نظام و به زعم دشمن، وادار کردن ايران اسلامي به عقب نشيني است. شرايط کنوني و شواهد و قرائن موجود از اين حکايت دارد که احتمال وقوع اين گزينه نيز در سوم آذر کمي بعيد است مگر اين که اتفاق غيرمنتظره اي بيفتد.
5ـ تمديد توافق: پنجمين و آخرين گزينه، تمديد توافق يا چيزي شبيه به آن مانند «توافق کلي» است. ابعاد اين گزينه چندان روشن نيست و عمدتا براي عدم اعلام شکست و باز گذاشتن باب مذاکرات است. اين حالت که احتمالا طرفين مذاکرات به عنوان گزينه بد در برابر بدتر به آن تن خواهند داد، در بهترين حالت وضع پرونده ساختگي ايران را در حالت فعلي نگه مي دارد تا دو طرف به اميد فرصت هايي نامعلوم در آينده منتظر بمانند.
يکي از مهم ترين نگراني ها در اين حالت، ادامه بلاتکليفي در بخش هاي مختلف خصوصا حوزه اقتصاد است؛ حوزه اي که دغدغه اصلي مردم را تشکيل مي دهد، اما به نظر مي رسد برخي اميدهاي واهي به جاي تمرکز بر درون و بهره برداري از فرصت هاي داخلي و تحقق اقتصاد مقاومتي، منتظر گشايشي از خارج هستند.
به هر صورت 72 ساعت آينده، مثل ٣٦٣ روز گذشته سپري خواهد شد و آنچه مهم است سرافرازي ايران اسلامي است. مذاکره کنندگان کشورمان مطمئن باشند ملت ايران زحمات و تلاش هاي آنان را پاس خواهد داشت و هر توافق يا نتيجه اي که اين سربلندي و عزت را تضمين کرده باشد مورد استقبال قرار خواهد داد.
ملت ايران مي داند طرف هاي مذاکره ايران زياده خواهان بي منطقي هستند که جز در برابر قدرت و نه منطق و استدلال، خاضع نمي شوند از اين رو يک بار ديگر و در اين فرصت باقيمانده مذاکره کنندگان کشورمان بايد اقتدار و ايستادگي ملت ايران را به رخ آنها بکشند و با آنها اتمام حجت کنند.
نويسنده:مهدي فضائلي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]