واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: غیرمتخصصان، چالش حوزه سلامت در مازندران پایگاه خبری "حرف آنلاین" در جدیدترین احبار تحلیلی خود با انتشار مطلبی با عنوان"غیر متخصصان، چالش حوزه سلامت در مازندران" به مشکلات فراروی حوزه سلامت پرداخت.
این پایگاه خبری به نقل از "فاطمه عربی" نوشت: رژیم درمانی 15 روزه، کاهش وزن در یک ماه بدون بازگشت، بدون درد و عوارض جانبی به سایز دلخواه خود برسید، انواع تاتو و خالکوبی بدون درد با قیمت مناسب و ..تنها بخشی از تبلیغاتی است که هر روزه در سطح شهر شاهد آن هستیم.
با توسعه جوامع و شهر نشینی و استفاده از غذاهای فست فودی و انواع هله هوله، جامعه به سوی چاقی پیش رفته است. اگرچه در گذشته به تناسب اندام و زیبایی کمتر توجه می شد.
افزایش سطح بهداشت نه فقط در کشور ما بلکه در بسیاری از کشورها با افزایش متقاضیان زیبایی و جوان ماندن پوست همراه است؛ امری که امروزه جوانان مشتاق را به سوی خود سوق داد.
استفاده از واژه های رویایی در تبلیغات موجب شده که عده ای از جوانان بدون تحقیق راهی مطب و آرایشگاه ها شوند و سلامت خود را به دست افراد اغلب نامتخصص دهند.
و این جاست که زنگ خطر به صدا در آمده و مسئولان اداره نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشکی باید نظارت مستمر و دقیق تری انجام دهند.
وقتی تقاضا در جامعه افزایش می یابد به تبع عده ای سودجو و منفعت طلب به دنبال کسب سود بیشتر هستند و افراد ناآگاه با انتخاب و مشاوره نادرست سلامتی خود را به خطر می اندازند واگر تا امروز مشکل آن ها چاقی بوده حال باید درد معده، کبد و… را هم اضافه کرد.
افراد سودجو در همه جا حضور دارند و به تمامی حوزه های تخصصی که در تخصص شان نیست وارد می شوند و با اطلاع از جهل مردم کیسه های خود را پر می کنند.
تخلفات آشکار در کلینیک، مطب، داروخانه و آرایشگاه ها انجام می شود اما عملا مشاهده می شود که از نظارت خبری نیست.
کارشانس تغذیه علاوه بر مشاوره نسخه هم برای بیمار می نویسد البته منظور نسخه های معمول همچون مکمل های غذایی مانند زینک پلاس و امگا3 نیست. آن ها داروهایی را تجویز می کنند که استفاده از آن ممنوع است و اصلا یک کارشناس تغذیه صلاحیت این کار را ندارد.
مشاوره تغذیه را باید متخصصان تغذیه ارایه دهند اما یک کارشناس تغذیه به خود اجازه می دهد در حوزه درمان نیز مداخله کند.وقتی پزشک عمومی آشکارا در تابلو مطب خود می نویسد مشاوره و رژیم درمان، وقتی داروخانه لنز چشم می فروشد و مشاوره پوست و مو انجام می دهد، وقتی لیزر و الکترولیز و تاتو در آرایشگاه انجام می شود، وقتی غیر حرفه ای ها به کاشت مو دست می زنند و مردم هم بی خبر از همه جا سلامتی خود را به مخاطره می اندازند، آن وقت است که بازار کلاهبرداری ها داغ و نظارت ها هم کمرنگ می شود.
واقعیت این است که متاسفانه حساسیت مردم نسبت به سلامتشان بسیار اندک است و بسیاری با شنیدن نام یک پزشک خوب در حوزه تغذیه یا پوست به صرافت می افتند که به وی مراجعه کنند بدون این که از داشتن مجوز وی مطمئن باشند.درحوزه سلامت اطلاعات مردم اندک است برای همین، تهیه لنز در داروخانه و انجام الکترولیز در آرایشگاه ها را مداخله در درمان نمی دانند.
کمبود نیروی نظارتی با وجود تعداد زیاد موسسات
حسین خوش سرور مدیر نظارت و ارزشیابی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفتگو با حرف با اشاره به فعالیت دو نوع موسسات دارای مجوز وفاقد مجوز در کشور، گفت: موسساتی که فاقد مجوز هستند که تکلیف شان مشخص است و دانشگاه یا هر دستگاه دیگری باید با آن ها برخورد کنند.
وی اظهار کرد: بعضی از موسسات دارای مجوز نیز خدماتی ارایه می دهند که اجازه دخالت ندارند؛ به عنوان مثال شخصی پزشک عمومی است اما در بحث مشاوره تغذیه یا لیزر تراپی و یا کارشناس تغذیه در امر درمان وارد می شود.
خوش سرور با بیان این که مشکل ما در استان وجود تعداد زیاد موسسات و عدم توانایی نظارت مستقیم دانشگاه است، ادامه داد: تنها در شهر ساری بالغ بر300مرکز و موسسه اعم از بیمارستان ها، مراکز جراحی محدود، مطب ها، مراکز لیزر درمانی، دندانپزشکی و دندانسازی و…. وجود دارد اما نیروهای نظارتی ما بالغ بر10تا12 نفر است.
قوانینی که یکدیگر را نقض می کنند
وی وجود قوانین نقض کننده موجود را از دیگر مشکلات در این حوزه دانست و متذکرشد: از سویی دانشگاه طبق دستور وزارت بهداشت و درمان باید با این نوع تخلفات برخورد کند اما از سویی طبق مجوز سازمان نظام پزشکی، پزشکان عمومی می توانند در مسایل مشاوره و تغذیه وارد شوند و این قوانین کاملا یک دیگر را نفی می کنند.
خوش سرور تصریح کرد: این تناقص در تصمیم گیری موجب تنزل در برخوردها می شود.
این مسئول عدم تناسب رشته های پزشکی متناسب با بازار کار را از دیگر عوامل تخلف زا دانست و ادامه داد: فارغ التحصلان رشته های پزشکی برای تامین معیشت خود دست به اقداماتی می زنند که از سوی ما تخلف به حساب می آید به عنوان مثال در بحث مشاوره تغذیه قانون گذار، وظایف را کاملا مشخص کرده که این افراد می توانند کار مشاوره را زیر نظر پزشک انجام دهند.
وی با اشاره به فعالیت های در دست اقدام دانشگاه در حوزه نظارت، گفت: اکیپی برای شناسایی موسسات فاقد مجوز در سطح استان اعزام می شوند در گام نخست این نظارت را از شهرستان ساری آغاز می کنیم.
خوش سرور بیان داشت: رئیس دانشگاه علوم پزشکی و مدیریت درمان استان از وضعیت کنونی شاکی هستند وبرنامه جدی را برای برخورد با موسسات فاقد مجوز که در امور درمان دخالت دارند را در دست اقدام دارند.
وی افزود: قوانین موجود ناکارآمد هستند اگر برخوردی شود خود ما نیز متهم می شویم.
مدیر نظارت و ارزشیابی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیان کرد: باید دانشگاه علوم پزشکی، سازمان نظام پزشکی، دادستانی و تعزیرات حکومتی با برگزاری نشستی راهکارهایی را برای برخورد با این موسسات ارایه دهند.
وی یادآورشد: نیروهای کارشناسی ما نیروهای برخوردی نیستند پس می طلبد که سازمان های دیگر نیز در این حوزه وارد شوند.خوش سرور با اظهار گلایه از بعضی رسانه ها که بدون داشتن آگاهی از اثرات قانونی یا عقلانی بعضی از مسایل پزشکی- درمانی، گفت: مامایی که در مطب خود اقدام به کورتاژ می کند تخلف کرده است و باید با آن برخورد شود و از نظر ما تخلف تخلف است و ریز و درشت هم ندارد اما بعضی از رسانه ها تابع احساسات خود در این وادی قلم می زنند.ک/1
621/608
28/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]