واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: روند دشوار مذاکرات هستهای و اهمیت «تصمیمات دقیقه نودی»
هیئت های مذاکره کننده هسته ای ایران و گروه 1+5 در حالی برای شرکت در دور جدید مذاکرات راهی وین شده اند که تنها چند روز به پایان ضرب الاجل توافق نهایی باقی مانده است. در این میان، بحث از چشم انداز حصول توافق و مهمترین زمینه های بحث در گفت و گوهای جاری، مهمترین موضوعی است که در محافل تحلیلی مورد توجه قرار داشته و درباره آن بحث و تبادل نظر می شود.
کد خبر: ۴۵۰۳۳۲
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۳۱ - 18 November 2014
هیئت های مذاکره کننده هسته ای ایران و گروه 1+5 در حالی برای شرکت در دور جدید مذاکرات راهی وین شده اند که تنها چند روز به پایان ضرب الاجل توافق نهایی باقی مانده است. در این میان، بحث از چشم انداز حصول توافق و مهمترین زمینه های بحث در گفت و گوهای جاری، مهمترین موضوعی است که در محافل تحلیلی مورد توجه قرار داشته و درباره آن بحث و تبادل نظر می شود.
به گزارش «تابناک»، در حالی که تنها شش روز تا تاریخ 24 نوامبر و ضرب الاجل توافق نهایی هسته ای باقی مانده، همچنان هیچ یک از طرفین ارزیابی دقیق و مطمئنی از چشم انداز حصول توافق ارائه نداده و گفت و گوها در فضایی از بیم و امید در حال آغاز است. با این حال، مجموعه تحلیل ها بیشتر بر فضایی کم و بیش خوشبینانه تأکید دارد و بحث «شکست» مذاکرات کمتر مطرح می شود.
امروز و در آستانه مذاکرات، مصاحبه ای از محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران منتشر شده که روز 24 نوامبر را روز پیروزی ملی برای جمهوری اسلامی ایران دانسته است. به گفته وی، حتی در صورتی که در روز موعود به دلیل زیاده خواهی های طرف غربی توافق حاصل نشود، دنیا خواهد فهمید که جمهوری اسلامی در پی دستیابی به راه حل، تعامل سازنده و درک مشترک است و هرگز حقوق، عزت و شرف خود را رها نخواهد کرد.
در همین حال، در برخی مطبوعات و رسانه های غربی اظهاراتی از مقام های آمریکایی منتشر شده که در بیان ارزیابی های خود، از یک سو بحث درباره تمدید دوره زمانی مذاکرات را در شرایط کنونی رد کرده اند و از سوی دیگر، موفقیت مذاکرات را به اتخاذ تصمیمات مهم سیاسی منوط دانسته اند. البته در این میان، نماینده آمریکا در آژانس در تلاشی برای انداختن توپ به زمین ایران، نسبت به روند همکاری های ایران و آژانس – که می تواند عاملی تعیین کننده در مذاکرات سیاسی باشد – ابراز «ناامیدی» کرده است.
اما آنچه در گزارش ها و تحلیل های مختلف کم و بیش درباره آن اتفاق نظر وجود دارد، این است که مهمترین موضوعات چالشی مورد بحث در مذاکرات، همچنان بحث بر سر حجم و گستره برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران و در مقابل، شکل و روند برداشته شدن تحریم های موجود علیه ایران است. اختلاف نظرهای طرفین بر سر این موضوعات، مهمترین عاملی است که تاکنون پیشرفت در مذاکرات را دشوار ساخته است.
با این وجود، خط تحلیلی جدیدی که به ویژه از روز گذشته در میان رسانه ها و مطبوعات غربی به چشم می خورد، طرح این احتمال است که طرفین در آخرین دقایق مذاکرات، گزینه های خود برای جلب نظر طرف مقابل را مطرح کرده و با اتخاذ تصمیمات سیاسی، در عمل توافقی را که انتظار آن می رود شکل خواهند داد.
روزنامه «گاردین» در گزارشی تحلیلی که درباره مذاکرات جاری هسته ای منتشر کرده، این موضوع را به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود مورد اشاره قرار داده و می نویسد برخی تصمیمات مهم در مذاکرات، باید از سوی بالاترین مقام های سیاسی دو طرف – به ویژه ایران و آمریکا – اتخاذ شود و این گونه تصمیمات معمولاً در انتهای کار اتخاذ خواهد شد. به عبارت دیگر، تصمیمات تأثیرگذار در روند مذاکرات در مرحله آخر و پس از بررسی همه جوانب از سوی پایتخت های دو طرف اتخاذ خواهد شد.
«بلومبرگ» نیز تحلیلی مشابه را مطرح کرده و به نقل از لیسی هیلی، مدیر بخش خاورمیانه و امور دفاعی در «مرکز کنترل تسلیحات» واشنگتن می نویسد: «من انتظار ندارم که تا آخرین لحظه، پیشرفت چشمگیر و قابل توجهی اتفاق بیفتد». بلومبرگ همچنین به توسعه حمایت از تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در داخل کشور طی روزهای اخیر اشاره کرده است.
در نهایت، موضوع دیگری که درباره آن اتفاق نظر کلی وجود دارد این است که در حال حاضر، هیچ یک از طرفین خواستار شکست مذاکرات نیست. به ویژه با توجه به راه دشواری که طی یک سال اخیر و پس از حصول توافق مقدماتی ژنو پیموده شده است. در این میان، این موضوع که آیا مذاکرات در همین دور به نتیجه رسیده و یا بار دیگر دوره زمانی آن تمدید شود، بحثی است که به روند گفت و گوهای جاری و به ویژه موضع گیری های طرف غربی درباره بحث غنی سازی و تحریم ها بازمی گردد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]