واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نفت و نشست اوپک تهران - ایرنا - روزنامه اطلاعات می نویسد : در آستانه تشکیل یکصد و شصت و ششمین اجلاس اوپک (پنجشنبه 6 آذر) وزیر خارجه ونزوئلا به ایران آمد و با وزیر نفت کشور ما ملاقات و گفتگو کرد.
وزیر نفت درباره دیدار با وزیر خارجه ونزوئلا گفت: «هر کشوری متناسب با تولید نفت خود مسئولیتی دارد، به طور تاریخی نظرهای دو کشور ایران و ونزوئلا بسیار به هم نزدیک است و همیشه همکاری صمیمانه ای میان دو کشور وجود دارد.» رافائل رامیرز وزیر خارجه ونزوئلا گفت: «هدف از سفر به تهران و دیدار با وزیر نفت ایران به اشتراک گذاشتن دیدگاه ها و بحث و تبادل نظر درباره شرایط کنونی بازارهای جهانی نفت خام است.» وزیر خارجه ونزوئلا برای انجام مأموریت خود به عربستان، کویت، امارات و قطر نیز رفته است. سقوط بیش از 30 درصدی قیمت نفت آن هم در فاصله ای کمتر از 4 ماه شوک نفتی را در بازار جهانی ایجاد کرده و پایین آمدن قیمت نفت تا حدود 77 دلار هر بشکه همه کشورهای نفتی را نگران کرده است.
آشفتگی در بازارهای جهانی نفت و سقوط قیمت آن موجب بهم خوردن توازن برای خریداران، تولیدکنندگان و فروشندگان نفت شده است که کارشناسان نفتی درباره عوامل آن نظرهای گوناگون داده اند. در همه این بررسی ها یک اشتراک نظر وجود دارد و آن ورود بیش از 5 میلیون بشکه نفت از سوی آمریکا به بازار، همچنین بالا ماندن تولید نفتی عربستان است. این کارشناسان معتقدند سه کشور عربستان، امارات و قطر با داشتن ذخیره ارزی بسیار بالا، دغدغه ای از پایین آمدن قیمت روز نفت ندارند. اگرچه چنین شرایطی از سقوط قیمت، مطلوب آنها نیست. از سوی دیگر همه این کارشناسان بخصوص در غرب (آمریکا و اروپا) ارائه نفت از سوی آمریکا را پس از آنچه که انقلاب نفتی شل می خوانند، علت اصلی تلاطم قیمت نفت دانسته اند. در منحنی سبد نفتی اوپک، عربستان بالاترین سطح تولید (12 تا 14 میلیون بشکه در روز) را دارد که متصل به آن تولید نفتی سه کشور دیگر عربی، امارات، قطر و کویت قرار گرفته است. سقف تولیدی ایران در این سبد کمی بیشتر از یک میلیون و پانصد هزار بشکه است. بر این اساس در صورتیکه عربستان، امارات، قطر و کویت همکاری لازم را نداشته باشند، قدرت مانور ایران در اجلاس اوپک برای ایجاد توازن جدید در قیمت و بازار نفتی جهان چندان نخواهد بود.
ونزوئلا نیز همین مشکل را دارد، علی الخصوص که دایره و شعاع خریداران نفتی از ونزوئلا نسبت به کشورهای منطقه ما بسیار محدودتر است. از آغاز سقوط قیمت ها که به سرعت به زیر 100 دلار برای هر بشکه رسید، بسیاری از کارشناسان نفتی در بررسی های خود بر این باور بودند که قیمت نفت به پائین تر از 80 دلار برای هر بشکه نخواهد رسید، زیرا نفت پائین تر از 80 دلار برای آمریکا و تولیدکنندگان نفتی آن مقرون به صرفه نخواهد بود و تحمل زیان سقوط قیمت ها به زیر 80 دلار را نخواهند داشت. اما امروز بازار جهانی نفت شاهد قیمت 77 دلار برای هر بشکه است که گاهی کمی پائین تر و یا بالاتر می رود. این سقف قیمت زنگ خطر را برای همه، چه اعضاء اوپک و چه کشورهای نفتی خارج از این سازمان به صدا درآورده است، به طوریکه رسانه های غربی و به خصوص محافل نفتی و اقتصادی آنها اعلام نگرانی کرده اند.
نگرانی دیگر این است که آشفتگی در بازار نفت جهانی به سرعت روابط تجاری در سطح بین المللی را به هم می ریزد و موجب تلاطم در چرخش سرمایه در سطح بین المللی می شود. بازتاب های سیاسی آن نیز برای همه کشورها، چه کشورهای توسعه یافته و چه در حال توسعه تولید دلهره و نگرانی می کند. بسیاری از کارشناسان اقتصادی و به خصوص نفتی گفته اند، کلید کم کردن این نگرانی یا حل آشفتگی در اختیار آمریکا است و اوپک حتی اگر به صورت متحد و یکپارچه در اجلاس آینده خود تصمیم گیری کند، در تثبیت دوباره قیمت و آرام سازی بازار نفتی چندان نقش موثر و فوری را نخواهد داشت. اجلاس آینده اوپک که قرار است در روز پنج شنبه 6 آذر در وین تشکیل گردد اولاً نگاه به صورت مساله ی مشکل را در سطح اجلاس وزرای نفتی کشورهای عضو به طور دقیق و مشترک امکان پذیر می سازد. ثانیاً حداقل تصمیم گیری مشترک را موجب خواهد شد و همه اعضاء اوپک هشدار آشفتگی در بازار جهانی نفت را جدی خواهند گرفت. اگر در این فاصله، بر سیاست نفتی آمریکا از سوی دولت این کشور تبصره ای بخورد و تعادل نسبی در بازار نفت ایجاد شود، نوسان قیمت نفت و یا سیر نزولی آن مهار می گردد، اما همه وزرای نفتی اوپک معتقدند بازیافت مجدد قیمت 100 دلار برای هر بشکه نفت تا مدت طولانی دست یافتنی نخواهد بود. خبر خوب این است که وزیر نفت ما، هم سابقه خوب اجرایی در مدیریت این بخش و هم دور اندیشی خوبی درباره نفت دارد، چنین مدیریتی ضریب خسارت آشفتگی قیمت در بازار نفتی و تأثیر پذیری آن در برنامه های دولت را سامان خواهد داد، انشاءالله.
نویسنده:ابوالقاسم قاسم زاده
منبع/ اطلاعات
اول **
27/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]