محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1855513753
مروری بر خواستگاری و نامزدی در قانون مدنی
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
مروری بر خواستگاری و نامزدی در قانون مدنی
خواستگاری بیان رسمی تقاضای ازدواج است. زیرا اگرچه ممکن است تقاضا به طور خصوصی بین دو طرف مطرح شده باشد اما با توجه به عرف و عادت معمول اجتماعی، تا زمانی که خانوادهها در این موضوع مداخله نکرده باشند، رسمیت پیدا نمیکند.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، خواستگاری، مقدمه ازدواج بوده و به معنای تقاضاي ازدواج يک مرد از يک زن است، هر چند که تقاضاي ازدواج از جانب زن از مرد غير قانوني نيست. به دورانی هم که دختر و پسر آمادگي خود را براي تشکيل زندگي مشترک خانوادگي اعلام ميکنند، در اصطلاح دوران نامزدي گفته میشود که در اين دوران نامزدها از نظر شرعي نسبت به يکديگر نامحرم هستند و تا زماني که عقد ازدواج بسته نشود، هيچگونه رابطه حقوقي بين آنها وجود ندارد.
خواستگاری بیان رسمی تقاضای ازدواج است. زیرا اگرچه ممکن است تقاضا به طور خصوصی بین دو طرف مطرح شده باشد اما با توجه به عرف و عادت معمول اجتماعی، تا زمانی که خانوادهها در این موضوع مداخله نکرده باشند، رسمیت پیدا نمیکند.
دیدگاه قانون نسبت به خواستگاری
به گزارش میزان، قانون در خصوص مواردی مانند شکل انجام خواستگاری و ویژگیهای خواستگار دخالتی نکرده و آن را به توافق طرفین و عرف حاکم بر جامعه واگذار کرده اما برای زنی که از او خواستگاری میشود، شرایطی معین کرده است که در بحثی تحت عنوان «موانع نکاح» مطرح میشود.به موجب قانون مدنی ما "از هر زنی که فاقد موانع نکاح باشد، میتوان خواستگاری کرد." حال باید دید که موانع نکاح کدام است؟
البته عرف مسئله را به گونهای حل کرده است و مثلا زنان محرم از جمله این افراد به شمار میروند. به عنوان مثال کسی به خواستگاری خواهر یا خاله و عمه خود نمیرود. صرف نظر از منسوبین نزدیک که خود جامعه به آن آگاهی کامل دارد، یکی از مواردی که مانع از نکاح بوده، ازدواج با زنی است که در زوجیت دیگری است. همچنین زنی که در عده دیگری است، یعنی زنی که با همسر خود متارکه کرده و صیغه طلاق جاری شده است، تا سه ماه و 10 روز نمیتواند با مرد دیگری ازدواج نماید یا زنی که همسرش فوت کرده است، تا چهار ماه و 10 روز باید از نکاح خودداری کند.
ازدواج همزمان با دو خواهر حتی اگر به صورت موقت باشد، نیز تابع همین شرایط است. بنابراین اگر کسی درصدد ازدواج با خواهر همسر خود باشد، در ابتدا باید همسر خویش را طلاق دهد تا ازدواج بعدی صورت گیرد. ازدواج با دختر خواهر (خواهرزاده) و دختر برادر (برادرزاده) زن نیز منوط به اجازه زن است.
نامزدی
به موجب ماده 1035 قانون مدنی، نامزدی ایجاد علقه زوجیت نمیکند؛ هر چند تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر شده است، پرداخته شده باشد. لازم به ذکر است چنانچه تمام یا قسمتی از مهریه به دختر پرداخت شده باشد، در صورت بهم خوردن وصلت قابل استرداد است؛ چرا که مهریه به منظور ازدواج مقرر شده است و میتوان آن را بازپس گرفت.
در مواردی هم که به دلیل رعایت جنبه شرعی و به لحاظ محرمیت دختر و پسر، صیغه عقد جاری شده باشد، نیمی از مهر قابل استرداد است. همچنین در صورتی که صیغه عقد برای مدت محدود و معینی جاری شده باشد، تابع مقررات جداگانهای است که در مبحث عقد منقطع باید به آن پرداخت.در ماده مذکور قید شده است که هر یک از زن و مرد تا زمانی که عقد نکاح جاری نشده باشد، میتواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر به هیچ وجه نمیتواند او را مجبور به این ازدواج یا به دلیل امتناع از وصلت درخواست خسارت کند. طبق قانون، زن و مرد به دلیل مخارجی که متحمل شدهاند، نمیتوانند درخواست خسارت کنند.
بدیهی است تا زمانی که ازدواج صورت نگرفته، زن مالک مهر نیست؛ بنابراین اگر مهریه دریافت شده است، باید بازپس داده شود.در ماده 1036 قانون مدنی که در سال 1361 حذف شد، پیشبینی شده بوده که اگر یکی از نامزدها ازدواج را بدون علت موجه به هم بزند، در حالی که طرف مقابل یا والدین او یا اشخاص دیگر با اطمینان از وقوع ازدواج مخارجی متحمل شده باشند، طرفی که وصلت را به هم زده است، باید خسارت واردشده را پرداخت کند. این ماده میتوانست به نوعی خسارتهای مادی واردشده بر دختر یا پسر یا خانوادههای آنان را جبران کند؛ به خصوص در مورد افرادی که به منظور سوءاستفاده، به نامزدیهای متعدد اقدام کرده و به دلایل واهی آن را برهم میزدند، از تکرار موضوع پیشگیری میکرد.
با این وجود ماده قانونی مذکور در تاریخ 8 دی سال 1361 حذف شد. البته این ماده تنها خسارتهای مادی ناشی از مخارج وصلت را در بر میگرفت و شامل میشد؛ در حالی که زیانهای معنوی حاصل از برهم خوردن نامزدی بیش از ضرر و زیان مادی آن موجب تالم خاطر میشود. به هر حال خسارتهای مادی قابل جبران است و آنچه همواره باقی میماند، درد و رنجی است که برهم زدن نامزدی به وجود میآورد.
اصل 40 قانون اساسی میگوید: هیچ کس نمیتواند اعمال حق خویش را وسیله ضرر زدن به دیگران قرار دهد. ماده یک قانون مسئولیت مدنی نیز مقرر میدارد: هر کس بدون مجوز قانونی عمداً یا در نتیجه بیاحتیاطی به جان، سلامتی، مال، آزادی، حیثیت، حسن شهرت یا به هر حق دیگری که به موجب قانون برای افراد ایجاد شده است، لطمهای وارد کند که موجب ضرر مادی یا معنوی فرد دیگری شود، مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود است. چنانچه ملاحظه میشود، قانون مسئولیت مدنی پرداخت تمامی خسارتها اعم از مادی یا معنوی، به عمد یا غیر عمد را شامل میشود. بنابراین طرفی که از بر هم خوردن نامزدی دچار آسیب روحی شده است، میتواند با استناد به قانون مزبور، درخواست خسارت معنوی کند.
بازپس دادن هدایای نامزدی
در صورت بهم خوردن نامزدی قانونگذار تکلیف هدایا را به این صورت روشن کرده است:
بر طبق ماده 1037 قانون مدنی، هر یک از نامزدها میتواند در صورت بهم خوردن وصلت، هدایایی را که برای ازدواج به طرف دیگر یا والدین او داده است، مطالبه کند. اگر عین هدایا موجود نباشد، هدیهدهنده مستحق دریافت قیمت هدایایی خواهد بود که از روی عادت نگه داشته میشوند؛ مگر اینکه آن هدایا بدون تقصیر طرف دیگر از بین رفته باشند.
به طور کلی از هدایای نامزدی چیزی که ماندگار بوده و از روی عادت قابل نگهداری است، را میتوان بازپس گرفت. بنابراین هدایای نامزدی را میتوان به دو نوع تقسیم کرد:
الف) وسایل مصرفشدنی و غیرقابل نگهداری مانند گل و شیرینی که قابل بازپسگیری نیست.
ب) وسایل ماندگار مانند لباس، پارچه و جواهرات که به عنوان پیشکش اهدا شده است؛ در مورد اینگونه هدایا آنچه موجود است عیناً بازپس داده میشود.
به عنوان مثال اگر هدیه مذکور، دستبندی بوده که موجود است، به همان صورت به اهدا کننده باز میگردد و چنانچه تلف شده و عین آن موجود نباشد، مبلغ آن به اهداکننده داده میشود.در بعضی از موارد، فقدان هدیه تقصیر مصرفکننده نیست که در این صورت ضامن پرداخت قیمت نیز نخواهد بود. مانند مواردی که هدیه، ظرفی باشد و بدون تقصیر استفادهکننده بشکند یا قطعه طلایی باشد که مفقود شده یا به سرقت رفته باشد.
ذکر این نکته نیز ضروری است که منظور قانونگذار در تقصیر غیرعمدی هدیه، آن است که هدیهگیرنده به طور عمدی آن را تلف نکرده باشد.ماده 1038 قانون مدنی میگوید که چنانچه بر اثر فوت یکی از نامزدها وصلت به هم بخورد طرف مقابل وظیفهای بابت برگرداندن بهای هدایا به خانواده متوفی نخواهد داشت./حمایت
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ۲۳:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]
صفحات پیشنهادی
بررسی قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مجلس
نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس بررسی قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مجلس در جلسه دیروز کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی طرح دایمی شدن قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی مورد بحث و بررسی قرار گرفت به گزارشمشروح مناظره " اصلاح قانون کار" / نمایندگان کارگران و کارفرمایان چه گفتند؟
مشروح مناظره اصلاح قانون کار نمایندگان کارگران و کارفرمایان چه گفتند اقتصاد > بازارکار - نسیم آنلاین نوشت پنجاه و چهارمین برنامه مناظره با موضوع طرح پیشنهادی مجلس و دولت برای اصلاح قانون کار ساعت 16 30 عصر جمعه شانزدهم آبان ماه از شبکه یک سیما روی آنتن می رورد کلیات طرح الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت
جمعه ۱۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۵ ۴۸ احمد توکلی با انتشار نامهای از نمایندگان مجلس خواست که به کلیات طرح الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت رأی منفی دهند به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسنا متن نامه نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به شرح زیر است بسمه تعالی همکاران ابمباران مسجد در الرمادی/انهدام انبار مهمات داعش/قانون تشکیل گارد ملی عراق
بمباران مسجد در الرمادی انهدام انبار مهمات داعش قانون تشکیل گارد ملی عراق داعش بزرگ ترین انبار سلاح خود را در منطقه حمام العلیل در جنوب موصل منهدم کرد هواپیماهای ناشناس ۱۵ تانکر نفت خام داعش را در جاده بیجی در غرب کرکوک منهدم کردند به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به نقلفعالیت تشکل های دانشجویی دانشگاه آزاد ارومیه قانونی است
جمعه ۱۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۶ رییس دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه گفت فعالیت تشکلهای دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه قانونی است دکتر عزیز جوانپور در گفتوگو با خبرنگاردانشگاهی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه آذربایجان غربی افزود دبیر اسبق نظارت بر تشکل های دانشجویی دانشگ۱۰ قانون طلایی برای رانندگی در روزهای بارانی
۱۰ قانون طلایی برای رانندگی در روزهای بارانی باریدن باران فی نفسه بسیار خوب و دلنشین است ولی به طور یقین برای رانندگان چندان دلپذیر نخواهد بود چون باریدن باران مساوی است با لغزیده شدن جاده ها و ترافیک سنگین شهری در این مطلب قصد داریم تا 10 نکته طلایی را در هنگام باریدن باران بهتمروري بر مهم ترين عنوان هاي خبري آفريقا و خاورميانه 2
۱۶ آبان ۱۳۹۳ ۲۰ ۵۳ب ظ مروري بر مهم ترين عنوان هاي خبري آفريقا و خاورميانه 2 گروه بين الملل خبرگزاري موج - اقليم کردستان عراق از ماه ژانويه گذشته تاکنون سه ميليارد دلار درآمد نفتي داشته است- نماينده ايران درسازمان ملل خواستار آزادي بي قيد وشرط زندانيان فلسطيني شد- استاندار صلاحخواستگاری گلزن وستهام از ستاره تلویزیون ایتالیا + تصاویر
خواستگاری گلزن وستهام از ستاره تلویزیون ایتالیا تصاویراندی کارول با نامزد جدیدش بیلی موکلو پس از خواستگاری از این ستاره تلویزیون به لندن برگشت اندی کارول گلزن وستهام دوشنبه شب به همراه نامزد جدیدش بیلی موکلو به لندن رسید وی پس از خواستگاری و پیشنهاد ازدواج به ستاره تلویزاختصاصی فارس/ اعتراض گروهی از مردم به عدم رعایت شئون ماه محرم در مراسم نامزدی یک تبعه افغان/ماجرا با حضور مامو
اختصاصی فارس اعتراض گروهی از مردم به عدم رعایت شئون ماه محرم در مراسم نامزدی یک تبعه افغان ماجرا با حضور ماموران ناجا فیصله یافتماجرای اعتراض گروهی از مردم شهرری به عدم رعایت شئونات متناسب با ایام عزاداری محرم در مراسم نامزدی یک تبعه افغانستان با حضور ماموران نیروی انتظامی فیصلهبمباران مسجد الرمادی/انهدام انبار مهمات داعش/قانون تشکیل گارد ملی عراق
بمباران مسجد الرمادی انهدام انبار مهمات داعش قانون تشکیل گارد ملی عراق داعش بزرگ ترین انبار سلاح خود را در منطقه حمام العلیل در جنوب موصل منهدم کرد هواپیماهای ناشناس ۱۵ تانکر نفت خام داعش را در جاده بیجی در غرب کرکوک منهدم کردند به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به نقل از&مشروح مناظره اصلاح قانون کار / نمایندگان کارگران و کارفرمایان چه گفتند؟
مشروح مناظره اصلاح قانون کار نمایندگان کارگران و کارفرمایان چه گفتند پنجاه و چهارمین برنامه مناظره با موضوع طرح پیشنهادی مجلس و دولت برای اصلاح قانون کار ساعت 16 30 عصر جمعه شانزدهم آبان ماه از شبکه یک سیما روی آنتن می رود به گزارش نامه نیوز در این برنامه نمایندگان تشکلمروري بر مهم ترين عنوان هاي خبري آفريقا و خاورميانه 1
۱۶ آبان ۱۳۹۳ ۱۵ ۳۴ب ظ مروري بر مهم ترين عنوان هاي خبري آفريقا و خاورميانه 1 گروه بين الملل خبرگزاري موج - پاکستان فلسطين مستقل براساس مرزهاي قبل از سال 1967 ايجاد شود- سفر نخست وزير فلسطين به غزه لغو شد- مرجعيت عراق از سياسيون خواست اختلافات را کنار بگذارند- اندونزي خشونت هايیکی از مدعیان اصلی نامزدی اسکار+عکس
یکی از مدعیان اصلی نامزدی اسکار عکس جنیفر انیستون با بازی در فیلم کیک یکی از مدعیان اصلی نامزدی بهترین بازیگر نقش اول زن اسکار 2015 قرار گرفت "کیک" فیلم درام و یکی از مدعیان اسکار امسال است که ماه سپتامبر در جشنواره بینالمللی فیلم تورنتو اکران جهانی شد و با استقبآقاتهرانی در گفتوگو با فارس: تکلیف قانون امر به معروف تا هفته آینده مشخص میشود / مجلس در معرفی وزرا هیچ دخال
آقاتهرانی در گفتوگو با فارس تکلیف قانون امر به معروف تا هفته آینده مشخص میشود مجلس در معرفی وزرا هیچ دخالتی نداردنایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت تکلیف نهایی قانون امر به معروف تا هفته آینده در مجلس مشخص میشود به گزارش خبرگزاری فارس از آمل حجتالاسلام مرتضیهلند عاملین سرنگونی پرواز ام.اچ 17 را تحت پیگرد قانونی قرار می دهد
هلند عاملین سرنگونی پرواز ام اچ 17 را تحت پیگرد قانونی قرار می دهد کوالالامپور - ایرنا - نخست وزیر هلند در استرالیا تاکید کرد دولت وی هر آنچه در توان دارد بکار می گیرد تا عاملین سرنگونی پرواز ام اچ 17 خطوط هواپیمایی مالزی را تحت پیگیرد قانونی قرار دهد به گزارش ایرنا روزنامه استغییر قانون کارچتر حمایتی از کارگر را کوچکتر می کند
رئیس کانون شورای اسلامی کار مازندران تغییر قانون کارچتر حمایتی از کارگر را کوچکتر می کند 1393-08-16 10 22 اگر قانون کار فعلی درست اجرا شود قراردادهای دائم به خودی خود جای قراردادهای موقت را میگیرند طبقه بندی مشاغل در کارگاهها اجرا میشود و کارگران دیگر حداقل بگیر نخواهندادگاه آلمان اعتصاب کارکنان راهآهن را قانونی خواند |اخبار ایران و جهان
دادگاه آلمان اعتصاب کارکنان راهآهن را قانونی خواند قاضی دادگاه کار آلمان در حکم خود در این باره اعلام کرد این اعتصاب که باعث شده است حمل و نقل ریلی در این کشور از صبح روز پنجشنبه دچار اختلال گسترده شود به هیچ وجه مغایر قوانین نیست کد خبر ۴۴۷۳۸۳ تاریخ انتشار ۱۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰-
گوناگون
پربازدیدترینها