واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ آبان ۱۳۹۳ (۱۲:۵۶ب.ظ)
نقش اردوغان بر تصميمات تجاري و سياسي ترکيه در محيط بين الملل گروه بين الملل خبرگزاري موج،
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، در اوايل سال 2000، توليد کنندگان فرانسوي توسط آنکارا در تلافي تصويب قطع نامه پارلمان فرانسه با موضوع به رسميت شناختن نسل کشي ارامنه توسط ترکيه در سال هاي 1905-1919، اجازه دسترسي به بازار اين کشور را نداشتند.
از اين رو پس از يک دهه عدم حضور فرانسه در ترکيه، به دليل اتحاد سياسي دو کشور، ممکن است توليد کنندگان فرانسوي در اين کشور حضور يابند.
تحليل گران بحران سوريه را سبب آغاز همکاري موفق پاريس و آنکارا مي دانند. يک ديپلمات ارشد ترکيه زمان کنوني را بهترين فرصت در يک دهه اخير براي از سرگيري روابط دوجانبه مي داند. وي از فرانسه به عنوان يکي از بهترين متحدان ترکيه در طول بحران سوريه ياد کرد.
در مقابل يک ديپلمات فرانسوي حاضر در آنکارا نيز اذعان کرد منافع دو کشور بر سر آينده سوريه تقريبا به طور کامل هم گرا است. وي پايان دادن به خون ريزي در سوريه را هدف و سياست مشترک ترکيه و فرانسه مي داند.
در ماه هاي اخير پس از تصرف سرزمين هاي زيادي در عراق و سوريه توسط داعش، ترکيه از سوي متحدان غربي خود به متحدي غير قابل اعتماد در مبارزه با شبه نظاميان سوريه متهم شده است.
اما دولت فرانسه رويکرد نرم تري را پيش گرفت و ضمن ابراز همدردي با آنکارا، دشمن واقعي در سوريه را بشار اسد دانست. اين درحالي است که ائتلاف بين المللي تمرکز اصلي خود را بر نابود کردن داعش گذاشته است.
شايان ذکر است در زمان رياست جمهوري نيکولا سارکوزي انکار نسل کشي ارامنه توسط ترکيه يک جرم جنايي محسوب مي شد. اقدامي که به عنوان کسب راي 50 هزار ارامنه در فرانسه قبل از انتخابات ديده شد. همچنين او مخالف پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا بود.
با روي کار آمدن اولاند سياست خارجي فرانسه رويکرد جديدي را در پيش گرفت. پس از 22 سال، بالاترين سطح روابط دو کشور با حضور اولاند در ژانويه گذشته در کاخ رياست جمهوري ترکيه، تحقق يافت.
ملاقات اولاند و اردوغان در 31 اکتبر (9 آبان) با بحث بر سر همکاري هاي دفاعي بالقوه، بحران سوريه، برنامه چند ميليارد دلاري ترکيه در زمينه سيستم دفاع هوايي دور برد و ضد موشکي پايان يافت. در 10 اکتبر نيز وزراي خارجه دو کشور در پاريس پيش نويس يک نقشه راه دو ساله در روابط دو جانبه را نوشتند.
اگر چه ترکيه از سپتامبر 2013 مذاکرات با يک شرکت چيني براي سيستم دفاع هوايي را آغاز کرده است، اما؛ در ماه اوت اردوغان از گشايش گفت و گو همزمان با يک توليد کننده فرانسوي خبر داد. ترکيه براي برنامه 3.4 ميليارد دلاري خود يک شرکت چيني را برگزيد، اما؛ عنوان کرد گروه يوروسام به رهبري فرانسه در رتبه بعدي اين برنامه قرار دارد.
ريتون و لاکهيد مارتين، شرکت هاي نظامي آمريکايي، در جايگاه سوم قرار گرفتند. شرکت يوروسام به طور مشترک توسط شرکست سيستم BAE متعلق به انگليس، فينمکانيکا از ايتاليا و ايرباس و تالس از فرانسه اداره مي شود.
به گفته تحليلگران راه براي بازگشت فرانسه به بازار ترکيه در طول بازديد ماه ژانويه اولاند از اين کشور هموار شد.
در آن سفر هيأت فرانسه شامل 90 نماينده از 60 شرکت صنايع دفاعي و پنج اتحاديه صنفي و متخصص در هوا فضا بود. يک ياداشت تفاهم ميان دو سازمان دفاعي فرانسه و ترکيه امضا شد. همچنين مقامات دو کشور قول دادند تا حجم تجارت دوجانبه خود را به 24.9 ميليارد دلار در سال افزايش دهند. فرانسه يکي از سرمايه گذاران مستقيم خارجي ترکيه است و هر دو با هم بر روي پروژه ماهواره ترکيه کار کردند.
يک مقام ارشد ترکيه گفت دستيابي به موفقيت بالا (پس از بازديد اولاند از ترکيه) پس از آن که اردوغان بر سر مسأله سوريه يک متحد يافت، تقويت شد. اردوغان، کسي که بالاترين هدف سياسي خود در خاورميانه را سقوط اسد ذکر کرده است، نفوذ گسترده اي بر تصميمات تجاري اين کشور دارد.
يکي از مديران ارشد ترکيه بيان کرد اين پوشيده نيست که دولت ترکيه بدون رضايت اردوغان نمي تواند شرکاي تجاري اش را انتخاب کند. تحليلگران در اين رابطه به روابط بسيار دوستانه اردوغان و برلوسکوني، نخست وزير سابق ايتاليا، در اوايل و اواسط دهه ابتداي قرن بيست و يک اشاره مي کنند.
اتحاد تازه آنکارا و پاريس و دوستي اردوغان و اولاند، بر تصميم نهايي ترکيه در برنامه دفاع موشکي اين کشور تأثير مي گذارد. تا زماني که فرانسه با ترکيه بر سر سقوط اسد با اين کشور متحد باشد، در برنامه هوا فضا و برنامه هاي نيروي دريايي آنکارا داراي يک مزيت سياسي بر رقبايش دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]