واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ آبان ۱۳۹۳ (۷:۵۵ق.ظ)
تاثير عدم اجراي تعهدات نظامي روسيه بر جايگاه اين کشور در محيط بين الملل گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج،
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، جنگ سرد و ظهور دو ابرقدرت شوروي و ايالات متحده، زمينه رقابت تسليحاتي دو کشور را پديد آورد. تسلط انديشه هاي رئاليستي، منجر به آن شد که مجمتع هاي نظامي- دفاعي و کارخانجات توليد سلاح رونق زيادي بگيرد. رشد سلاح هاي متعارف و غير تعارف، منجر به آن شد که زرادخانه هاي دو ابرقدرت توان چندين بار نابود کردن کل کره زمين را داشته باشند.
فناوري هاي آفند و پدآفند همزمان رشد يافت و حتي عقد قراردادهاي مربوط به کنترل تسليحات و ممانعت توسعه و تکثير هم چندان نتوانست روند رو به توسعه رقابت هاي تسليحاتي را کند کند. در اين ميان، رهبر هر بلوک، براي افزايش توان عملياتي کشورهاي حاضر در گروه خود، آنها را به تجهيزات نظامي مجهز مي کرد. زيرا کماکان در تفکرات سياستمداران کرملين و کاخ سفيد، اين سلاح بود که مانع بروز جنگ و دست اندازي ديگري مي شد.
مفهوم "بازدارندگي" حاصل تحولات اين دوره بود. لکن با فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، ميراث چنين انديشه هايي به سلف اين بازيگر، يعني روسيه رسيد. از اين رو روسيه و آمريکا اگرچه نه به مانند دوران صلح مسلح نيمه دوم قرن بيست، در تلاش براي افزايش توان ميليتاريستي بودند، اما درصدد برآمدند کماکان نفوذ خود بر بازارهاي تسليحاتي جهان را حفظ کنند. زيرا درآمد ناشي از صادرات محصولات دفاعي و جنگي در کنار تداوم سلطه آنها بر تصميم گيريهاي کشورهاي کوچکتر از اين طريق، به قدرت صنايع نظامي داخلي در جذب نيروي کار و کسب جايگاه برتر قدرت سخت افزاري کمک شاياني مي کرد.
باتوجه به اين پيشينه است که امروز در رده بندي بزرگترين صادرکنندگان سلاح جهان، آمريکا و سپس روسيه قرار دارند. آمريکا به دليل ماهيت سرمايه داري، قدرت فناوري و رشد مراکز علمي، حفظ نفوذ خود در تداوم روابط با کشورهاي حاضر در بلوک غرب و افزايش شمار آنها، توانسته است بيش از روسيه در امر صادرات جنگ افزار موفق باشد. در اين ميان روسيه با درآمد بيش از 15 ميليارد دلاري سال 2013 از طريق فروش سلاح، بيشترين رابطه تجاري-نظامي را با هند دارد. قابل تامل است که دهلي نو نيز بزرگترين خريدار تجهيزات دفاعي و نظامي جهان است و بيش از 65 درصد بازار اين کشور در دست مسکو مي باشد.
لکن روابط نظامي هند و روسيه اخيرا به خاطر تغييرات مکرر در قيمت هاي مورد توافق سلاح ها و تجهيزات و نيز تاخير در تحويل اين ابزار آلات، دچار نوسان شده است. روسيه در رابطه با شريک ديگر خود دمشق نيز چنين تاخيراتي را دارد. همچنين مسکو در موضوع تحويل اس 300 به ايران نيز به تعهد خود جامه عمل نپوشاند.
از اين رو، مشتريان تجهيزات نظامي روسيه، تلاش مي کندد جايگزين هاي ديگري براي اين کشور بيابند. بر اين اساس بود که هند در سال هاي اخير تمرکز خاصي بر روي روابط با اسرائيل و ايالات متحده دارد.
در مقابل، ايالات متحده پس از عقد قرارداد با کشورها، تنها در صورت وقوع کودتا، از تحويل تجهيزات سرباز مي زنند. همچنين در کمتر باري ديده شده است طرف امريکايي قيمت قرارداد را افزونتر کند.
کرملين، چه به دليل فن آوري نه چندان توسعه يافته اش که باني تاخير در اجراي مفاد عهدنامه ها مي گردد و چه به جهت نوع تصميمات روساي اين کشور، نتوانسته است خود را به عنوان شريک چندان معتمدي در محيط بين الملل نشان دهد. اين کشور همچون زمان حاکميت کمونيست ها از سال 1917 تا 1991، بر اين کشور، قوانين و قراردادها محلي از اعراب در سياست هايشان ندارد.
همچنين مسکو، اميدوار است بتواند نقش متوازن کننده غرب با کشورهايي را بازي کند که امروزه به خاطر سبک سياست هايشان در مقابل سرمايداري قرار گرفته اند. از اين رو بعضا عدم اجراي قراردادها به دليل کسب رضايت غرب به خصوص آمريکا صورت گرفته است.
در اين شرايط، بازنده بزرگ روسيه است که در دوره گذار خود، هنوز نتوانسته نقش با ثباتي در معاملات جهاني داشته باشد.
زهرا سادات حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]