واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ آبان ۱۳۹۳ (۰:۱۲ق.ظ)
نشست اپک و رويدادهاي حاشيه اقيانوس آرام؛ جهان درگير رقابت چين و آمريکا
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه جهان صنعت چنين نوشت:
نشست هفته گذشته اپک در پکن اگرچه به امضاي توافقنامه مربوط به تجارت جهاني و مبارزه با آلودگي آب و هوا کمک کرد اما رقابت قدرتهاي بزرگ هنوز اقيانوس آرام را تهديد ميکند.
در چين حتي يک دست دادن ساده بيانگر قدرت است. زماني که هفته گذشته شي جين پينگ در نشست مجمع همکاري اقتصادي آسيا-اقيانوس آرام با باراک اوباما ديدار کرد، سمت راست ايستاد در حالي که بدنش رو به دوربينها قرار داشت به گونهاي که حالتي از قدرتنمايي را به رخ ميکشيد. کسي که مقابلش بود بايد با حالتي که بيانگر تکريم و احترام بود از سمت راست جلو ميآمد در حالي که شانهاش به صورت دفاعي رو به عکاسان قرار ميگرفت. اين روزها از کوچکترين جزييات نشست تا بزرگترين مسايل جهاني رقابت ميان چين و آمريکا همه چيز را تحتالشعاع قرار داده است.
در چنين شرايطي هفته گذشته ديپلماسي پيروز بود. البته يک دست دادن مهم ديگري هم بود، دست دادن شي با شينزو آبه، نخست وزير ژاپن، رويدادي که مدتها در انتظارش بوديم با بي ميلي صورت گرفت و نشانهاي از کاهش تنشها بر سر مناقشه جزاير بود. چين و کرهجنوبي در مورد توافقنامه تجاري دو طرفهاي به توافق رسيدند و آمريکا و چين پيشرفت قابل توجهي در زمينه تغييرات جوي، ويزا، تجارت و امنيت داشتند.
حتي از زمان جنگ جهاني دوم هم قدرت نيروي دريايي آمريکا امنيت آسيا را تامين کرده است. سفر ريچارد نيکسون به پکن در سال 1972 مورد استقبال قرار گرفت چراکه آمريکا و چين را در مقابل اتحاد جماهير شوروي قرار داد. همچنين بيانگر تمايل چين براي کمک به آمريکا براي پايان جنگ ويتنام و در نتيجه تحمل يک صلح آمريکايي
(pax Americana) بود، روزهايي که رو به پايان هستند.
اقتصاد چين به زودي از آمريکا پيشي ميگيرد و به بزرگترين اقتصاد جهان تبديل خواهد شد. در چنين شرايطي چين بار ديگر در اتحاد با روسيه قرار گرفته و دو کشور در نهم نوامبر توافقنامه گازي بزرگ ديگري را به امضا رساندند. نيروهاي مسلح چين در يک جنگ مستقيم با نيروهاي آمريکا قابل مقايسه نيستند اما افزايش قدرت آنها مانع از آن ميشود که آمريکا از تايوان حمايت کرده و پايگاههايش را در کرهجنوبي و ژاپن تقويت کند. شي جين پينگ اوايل سالجاري ميلادي به صورت کاملا آشکار اعلام کرد که به خاطر مردم آسياست که بايد امنيت آسيا تامين شود.
رشد چين تنها دليل تغييرات نيست، همانطور که در گزارش ويژه اکونوميست مطرح شده، حاشيه اقيانوس آرام به عنوان يک کل، مرفهتر و پيچيدهتر از آن شده که درياچهاي براي آمريکا و چين باشد. طبقه متوسط آسيا از سال 2000 هفت برابر شده، در مقابل طبقه متوسط آمريکاي لاتين تنها دو برابر شده است. کشورهاي آسيايي از جمله کرهجنوبي به بازيگران بانفوذي در تجارت جهاني تبديل شدهاند. در چنين شرايطي آمريکا متحد اصليشان محسوب ميشود و چين بزرگترين شريک تجاري شان است، اما آنها نميخواهند به اقمار هيچ يک از اين دو کشور تبديل شوند.
متاسفانه صلح آمريکايي مسير توازن قدرتي را هموار ميکند که با رقابت و بيامني به خروش ميآيد. چين در هر حوزهاي شاهد توطئه آمريکا براي ممانعت از رشد خود است. متحدان آمريکا اين رشد را محدود ميکنند، سازمانهاي مردم نهاد خارجي، حزب کمونيست را تضعيف ميکنند و جاسوسان، اعتراضات در هنگ کنگ را تحريک ميکنند. خودسريهاي چين، ميانمار را به غرب نزديک کرد و آشوبهاي ضدچيني را طي سالجاري در ويتنام به راه انداخت. آسيا در حال مسلح کردن خود است. چين که از سال 2004 تا 2008 تا 40 درصد واردات تسليحات جهاني را به خود اختصاص داده بود، طي پنج سال منتهي به 2013 آن را به 47 درصد رساند.
آمريکا به طور طبيعي ميخواهد اوضاع را در اختيار داشته باشد اما ديپلماسي آمريکايي در بهترين شرايط از مسير منحرف شده و در بدترين شرايط تفرقه افکن شده است. هدف از لفاظيها در مورد «چرخش» و «توازن مجدد» به سمت آسيا اطمينان بخشيدن دوباره به متحدان آمريکا بود اما در عوض پارانوياي چيني را تشديد کرد. چين قوانين غربي در بخش بازرگاني را تحسين ميکند اما دمدمي مزاجي آمريکا در مورد اينکه بالاخره چين يک روز به توافق تجاري بزرگ اين کشور ميپيوندند يا خير نيز باعث شده توافقنامه «همکاري دوسوي اقيانوس آرام» هم به منبعي براي تنش تبديل شود. چين در حال رشد است و لياقت آن را دارد که نقش بيشتري در نهادهاي بينالمللي داشته باشد با اين حال کنگره آمريکا اصلاحات در زمينه پيوستن چين به صندوق بينالمللي پول را مسدود کرده است. همين مسايل است که باعث شده چين گروههاي خود، توافقنامه تجاري خود، بانک توسعه خود و گروه امنيت منطقهاي خود را راه اندازي کند. نهادهاي بينالمللي مانند تجارت جهاني و سيستمهاي مالي و اقدام بينالمللي در مورد تغييرات جوي براي رفاه اين کشور حياتي هستند اما چين تمام اين برنامهها را با به خطر انداختن خود تضعيف ميکند.
نويسنده:فاطمه رحيمي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]